Ο Καλμαζίδης στο gazzetta: «Στην καραντίνα της Εσθονίας αλλά χωρίς φόβο»!

Φώτης Καρακούσης
Ο Καλμαζίδης στο gazzetta: «Στην καραντίνα της Εσθονίας αλλά χωρίς φόβο»!

bet365

Ο Γιάννης Καλμαζίδης που βρίσκεται σε καραντίνα επειδή τέσσερα μέλη της ομάδας του (Σααρέμα Εσθονίας) έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό μιλάει στο gazzetta.gr για τις τελευταίες μέρες και δεν κρύβει την αγωνία του για τους δικούς του ανθρώπους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Είσαι προπονητής ομάδας βόλεϊ (κατά γενική ομολογία από τους καλύτερους στην Ελλάδα), φεύγεις για Εσθονία προκειμένου να αναλάβεις μια ομάδα της συγκεκριμένης χώρας, μαζί της (Σααρέμα) φτάνεις μέχρι τα προημιτελικά του Challenge Cup και μέσα σε λίγες μέρες τα πάντα αλλάζουν.

Δεν αλλάζουν βέβαια μόνο για τον Γιάννη Καλμαζίδη, αλλά και για όλον τον πλανήτη, καθώς σε χρόνο dt ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Ο έμπειρος προπονητής μετά το παιχνίδι της ομάδας του με την Μιλάνο, είδε πέντε μέλη της Σααρέμα να είναι θετικοί στον Covid-19 και πλέον και αυτός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκεται σπίτι σε καραντίνα για 15 μέρες.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε μαζί του θέλοντας να μάθουμε πως ζει αυτή την καραντίνα όχι μόνο προσωπικά, αλλά και συνολικά στην ομάδα και στην Εσθονία γενικότερα. Μια χώρα που όπως μα τόνισε υπάρχει πειθαρχία στον κόσμο κάτι τρομερά σημαντικό στην περιπέτεια που περνάει ο πλανήτης.

Κόουτς εδώ και λίγες μέρες βρίσκεσαι σε καραντίνα λόγω κορονοίού. Πως ξεκίνησαν όλα;

«Όλα ξεκίνησαν μετά την πρόκριση επί της Αλμερίας και την κλήρωση με την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης το Μιλάνο. Αυτή θεωρητικά θα ήταν η νικήτρια του θεσμού. Η αλήθεια είναι πως ήταν μεγάλη η χαρά μας να παίξουμε κόντρα σε μία καταξιωμένη ομάδα. Το πρώτο παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για Μιλάνο. Εκείνες τις ημέρες το πρόβλημα ήταν στις αρχές, έγιναν κάποιες συζητήσεις για να το αλλάξουμε, να παίξουμε άλλου και τελικά υπήρξε συμφωνία να παίξουμε και τα δύο παιχνίδια σε εμάς.

Η Εσθονία μέχρι εκείνη την στιγμή είχε μόνο ένα κρούσμα από το Ιράν. Μέρα με την ημέρα και όσο πλησιάζαμε στον αγώνα υπήρχαν περισσότερα κρούσματα σε Ιταλία και έγιναν συζητήσεις να αναβληθεί. Η τοπική κοινωνία δεν ήθελε να γίνει το ματς αυτό. Εδώ η έδρα είναι ένα νησί και σχετικά απομονωμένο και δεν κρύβω πως υπήρχε φόβος γιατί στην Ιταλία οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες».

Όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν συζητήσεις με ανθρώπους της Μιλάνο;

«Προσωπικά μιλούσα συνέχεια με τον προπονητή τους τον Πιάτσα, ενώ ως ομάδα μας έστειλαν υπεύθυνα πως δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε αυτούς. Πριν έρθουν υπήρξαν συζητήσεις με τους φορείς της πόλης και αποφασίστηκε να παίξουμε με κόσμο. Έγιναν δύο παιχνίδια, η Μιλάνο έμεινε τρεις μέρες εδώ».

Και μόλις έφυγαν είχατε το πρώτο κρούσμα;

«Μετά έφυγαν και συγκεκριμένα την Πέμπτη και Κυριακή βράδυ με Δευτέρα πρωί, έλαβα κάποια μηνύματα από τα παιδιά πως δεν μπορούσαν, ένιωθαν άρρωστα κλπ. Το ένα μήνυμα διαδεχόταν το άλλο και όλα τα παιδιά έλεγαν πως δεν είναι καλά. Εκεί θορυβήθηκα να σου πω την αλήθεια, ο μάνατζερ της ομάδας είχε ανεβάσει πυρετό, ζήτησε να γίνει εξέταση και βγήκε θετική».

Εκεί τι κάνατε;

«Εμείς συνεχίζαμε να κάνουμε προπονήσεις γιατί αυτό το σαββατοκύριακο θα είχαμε το φάιναλ φορ πρωταθλήματος, οι παίκτες ήταν εντάξει. Την Τετάρτη το μεσημέρι πήραμε την απάντηση για τον μάνατζερ και αμέσως σταματήσαμε τα πάντα, όλοι μπήκαμε σε καραντίνα, στα σπίτια μας, χωρίς επαφή με κανέναν.

Έχουν γίνει έλεγχοι σε όλα τα παιδιά και εκτός του μάνατζερ θετικός είναι ο φυσιοθεραπευτής και τρεις παίκτες, αν και πιθανόν το νούμερο να είναι μεγαλύτερο. Εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα σύμπτωμα και αφού δεν είχα δεν έκανα τεστ».

«Μας παίρνουν τηλέφωνα και μας φέρνουν τρόφιμα και οι φίλαθλοι»

Πως είναι η καραντίνα στο σπίτι; Υπάρχει βοήθεια από τις αρχές;

«Υπάρχει μεγάλη βοήθεια όχι απλά βοήθεια, Κάθε μέρα μας παίρνουν τηλέφωνο κυρίως για ψυχολογική στήριξη. Μας ρωτάνε τι κάνουμε, αν χρειάζομαι κάτι. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό. Και οι φίλαθλοι της ομάδας μας ρωτάνε αν θέλουμε κάτι από σούπερ μάρκετ. Σήμερα μου έφεραν προμήθειες, τις άφησαν κάτω από το σπίτι μου, ήταν εξαιρετική κίνηση».

Πως το πήρε όλο αυτό η τοπική κοινωνία;

«Να σου πω την αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς γιατί μπήκαμε αμέσως σε καραντίνα και τηλεόραση δεν βλέπω. Εντάξει όλοι άνθρωποι είμαστε και λογικό να υπάρχει φόβος. Αλλά είναι πιο πειθαρχημένοι. Απέναντι σε εμένα είναι μια οικογένεια που πρέπει να είναι σε απομόνωση γιατί τους φέρνουν φαγητά και είναι πολύ πειθαρχημένοι».

Εσύ πως ζεις αυτές τις μέρες;

«Ένιωσα σοκ μόλις μου το είπαν. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ με ενοχλεί. Με την κυρία που μιλάω μου είπε πως αν δεν αντέχω, να ντυθώ καλά και να πάω μια βόλτα σε ένα δασάκι που έχουμε και αν δω κόσμο να απομακρυνθώ ή να πάρω το αυτοκίνητο να πάω μια βόλτα. Να προσέξω να μην κρυώσω και να μην έρθω σε επαφή με κάποιον. Και να μην μας δει κόσμος γιατί είμαστε γνωστοί λόγω ομάδα. Αρχικά είχαν δει τον Χιμένες και κατευθείαν μαθεύτηκε και μας είπαν να καθίσει σπίτι. Ωστόσο δίνουν βάρος στο ψυχολογικό κομμάτι και μας λένε πως αν δεν αντέχουμε να βγούμε για λίγο».

Τι δεν αντέχεις αυτές τις μέρες; Υπάρχεις φόβος;

«Επειδή δεν έχω κάποιο σύμπτωμα νιώθω καλά και δεν έχω φόβο για μένα. Όλοι επειδή ζούμε τελείως πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχουμε μια ανασφάλεια γιατί όλοι βγαίνουν και μιλάνε ως ειδικοί αλλά δεν φαίνεται κάποιος πραγματικά να ξέρει. Εγώ ας πούμε αν καθίσω μέσα 14 μέρες θα είμαι οκ; Θα κολλήσω; θα μπω πάλι σε καραντίνα; Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο φυσιοθεραπευτής ήταν με υψηλό πυρετό για τρεις με τέσσερις μέρες, έκανε πρώτος το τεστ και βγήκε αρνητικό και παιδιά που δεν είχαν συμπτώματα ήταν θετικοί. Εγώ ζήτησα να κάνω το τεστ, αλλά είπαν πως δεν έχω σύμπτωμα και να μην κάνω. Ρώτησα αν μπορώ να είμαι φορέας και το τεστ να είναι αρνητικό και είπαν πως μπορεί».

Συνολικά η Εσθονία ή το νησί πως ζει τον κορονοϊό;

«Όπως σου είπα δεν βλέπω τηλεόραση, ο κόσμος είναι μαζεμένος, αλλά όχι εντελώς κλεισμένοι στο σπίτι. Θα βγουν με την οικογένεια για μια βόλτα αλλά λίγοι, όχι σε εστιατόρια και καφέ. Σούπερ μάρκετ δουλεύουν αλλά με μέτρο».

«Μιλάω με τα παιδιά μου και τους λέω να προσέχουν και να μένουν σπίτι»

Εσύ σε καραντίνα στην Εσθονία και οι δικοί στην Θεσσαλονίκη. Πόσο σε αγχώνει όλο αυτό; Πως είσαι μακριά τους;

«Αυτό που με ανησυχεί είναι για τους μεγαλύτερους. Η μητέρα μου ας πούμε είναι 82 ετών με προβλήματα υγείας. Παρακαλάω να μην κολλήσει και μιλάω στα παιδιά μου και τους λέω συνέχεια να προσέχουν. Αυτό με τρελαίνει πως είμαι εδώ και δεν μπορώ να πάω εκεί. Και δεν ξέρεις τι θα γίνει αν κλείσουν τα αεροδρόμια και τα σύνορα. Υπάρχει αυτή η ανησυχία. Και κλεισμένος στο σπίτι και την ανησυχία για τους δικούς μου. Και βλέπω τους Έλληνες να βγαίνουν έξω σε εκκλησίες, μαγαζιά, παραλίες και με τρελαίνει αυτό. Είναι τρομερά επιπόλαιο».

Λες κάτι ξεχωριστό στους δικούς σου όταν μιλάτε;

«Όσο το δυνατό να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επαφές με άλλον κόσμο. Αυτό που λέει η κοινή λογική. Από την στιγμή που με ακούνε να είμαι καλά δεν φοβούνται και δεν πρέπει να φοβούνται και γι' αυτό πρέπει να κοιτάξουν τους εαυτούς του και να προσέχουν. Άλλωστε οι λίγοι θα κάνουν το κακό. Τι θα πάθεις αν κάτσεις σπίτι σου λίγες μέρες; Τίποτα. Μόνο καλό θα κάνεις και σε εσένα και στον κόσμο».

Από την Μιλάνο τι σας έλεγαν για το πως είναι τα πράγματα στην Ιταλία;

«Στην Μιλάνο έλεγαν πως είναι τραγικά τα πράγματα. Πως τα νοσοκομεία έχουν τιγκάρει και αυτό γινόταν πριν μια βδομάδα. Σκέψου τώρα τι θα γίνεται. Έπρεπε να είχε αναβληθεί το ματς. Στο νησί μπορεί να έχει συζητηθεί πως η ομάδα έφερε τον ιό, είναι μικρή κοινωνία και σίγουρα θα έχει συζητηθεί».

Μόλις περάσει η καραντίνα εσύ τι θα κάνεις; Θα φύγεις για Ελλάδα; τελείωσε το πρωτάθλημα;

«Αρχικά ναι, αποφασίστηκε πως θα διακοπεί το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει πάλι. Προσωπικά αν σε 15 μέρες δεν έχω κάτι και μπορώ να ταξιδέψω, εννοείται θα το κάνω για να επιστρέψω στην Ελλάδα και τους δικούς μου. Συνολικά πάντως νομίζω πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα παντού».

 

Τελευταία Νέα