Να μάθει από την αποτυχία για να μην την επαναλάβει

Να μάθει από την αποτυχία για να μην την επαναλάβει

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Να μάθει από την αποτυχία για να μην την επαναλάβει

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την Εθνική γυναικών που πρέπει να μάθει από την αποτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να μην την επαναλάβει στο μέλλον, από την στιγμή που το υλικό για επιτυχίες δεδομένα υπάρχει.

Ευρωπαϊκό ήταν και πάει. Τυπικά από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν τα παιχνίδια της πρώτης φάσης, η Εθνική μας έμεινε εκτός συνέχειας, μετρώντας σε 5 παιχνίδια, ισάριθμες ήττες, έχοντας κερδίσει μόλις δύο σετ συνολικά. Μια πορεία που σε αντίθεση με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, την θεωρώ αποτυχημένη. Λίγο, μέτρια, πολύ, δεν ξέρω, αυτό είναι σχετικό με το πως το βλέπει ο καθένας, αλλά αποτυχημένη ήταν σίγουρα.

Πάει όμως πέρασε, το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Τι πρέπει να γίνει προκειμένου αυτή η γενιά, αλλά και οι επόμενες που έρχονται να μας προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλές συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Συμμετοχές που φυσικά και μας είχαν λείψει, αλλά με το υλικό που υπάρχει θα πρέπει να κοιτάζουμε το κάτι παραπάνω, από την στιγμή που αυτό το κάτι παραπάνω μπορεί πραγματικά να έρθει.

Προσωπικά δεν είμαι από τους μηδενιστές, γι' αυτό και ξαναλέω πως το να βρίσκεσαι σε τόσο μεγάλα ραντεβού είναι πολύ σημαντικό. Και για να βρίσκεται η Εθνική μας εκεί, σίγουρα έχουν προσπαθήσει όλοι. Από τις παίκτριες, το τεχνικό τιμ, μέχρι φυσικά και την Ομοσπονδία. Μετά τις δύο συνεχόμενες παρουσίες σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, υπάρχει το ερώτημα αν αυτή η προσπάθεια φτάνει ή αν θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, προκειμένου να έρθουν περισσότερες διακρίσεις για την Εθνική γυναικών. Ξεκάθαρα θεωρώ πως πρέπει και κυρίως αξίζει να γίνουν ακόμα περισσότερες κινήσεις. Φυσικά και οι καιροί είναι δύσκολοι, φυσικά και τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα, ωστόσο αυτή η Εθνική θα πρέπει να προσεχθεί όσο καμία άλλη στο παρελθόν.

Αρχικά αφού θα ξεκαθαριστεί το θέμα του προπονητή, δηλαδή είτε θα μείνει ο Γκιγιέρμο Ναράνχο, είτε θα υπάρξει συνεργασία με κάποιον άλλον, θα πρέπει να έχουμε συμφωνία και με έναν που θα εκτελεί χρέη μάνατζερ στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Έναν ξεχωριστό για τις γυναίκες, που θα μπορεί να εμπνεύσει τις παίκτριες και φυσικά θα ξέρει να κάνει και σωστά την δουλειά του.

Αφού ολοκληρωθούν αυτά, θα πρέπει στην Ομοσπονδία να μην αφήσουν ποτέ εκτός European League την Εθνική ομάδα. Στην Βουλγαρία η απουσία από επίσημους αγώνες ήταν από τους βασικούς λόγους της αποτυχίας. Η ομάδα έδειξε πως της έλειπαν παιχνίδια, κάτι που ξεκάθαρα φάνηκε στα σημεία που ενώ βρισκόταν μπροστά, έχανε την διαφορά εξαιρετικά εύκολα. Τα πολλά και συνεχόμενα μεγάλα σερί που δέχθηκε σχεδόν από όλες τις ομάδες, δείχνουν δύο πράγματα, πως τα κορίτσια πήγαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανέτοιμα πνευματικά και πως τους έλειπαν παιχνίδια που θα έκριναν κάτι και δεν θα ήταν απλά φιλικά προετοιμασίας.

Θα πείτε και με το δίκιο σας, πως από την στιγμή που υπάρχουν οικονομικά θέματα που θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά; Εννοείται πως δεν είναι εύκολο, αλλά από την άλλη η Ομοσπονδία θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο για χορηγούς στις Εθνικές ομάδες και κυρίως σε αυτή των γυναικών. Μια Εθνική που μπορεί να γίνει η ναυαρχίδα του Ελληνικού βόλεϊ και της ΕΟΠΕ αν προσεχθεί όσο της αξίζει. Πως πήγε στο Ηράκλειο για έναν μήνα προετοιμασία; Ας πήγαινε στο European League διαφημίζοντας τον Δήμο Ηρακλείου εν' όψει καλοκαιριού και ο Δήμος να έβαζε τα έξοδα για την διοργάνωση. Λύσεις υπάρχουν και αυτές οι λύσεις πρέπει να βρεθούν για να δούμε στο μέλλον αυτή την ομάδα να μην πηγαίνει απλά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά να παλεύει για τα προημιτελικά ή και τα ημιτελικά ακόμα.

ΥΓ: Προσπάθεια ακόμα περισσότερη χρειάζεται και από τα κορίτσια. Ειδικά στην υποδοχή που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ. Με ακόμα περισσότερη δουλειά, μπορούν να φτιάξουν την πρώτη μπάλα και να οδηγήσουν την Εθνική σε μεγαλύτερες επιτυχίες, αλλά και τις καριέρες τους ακόμα πιο ψηλά.

ΥΓ1: Για το θέμα της υποδοχής θα πρέπει η δουλειά να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Με προπονητές που θα δουλέψουν τόσο στα κορίτσια, όσο και στα αγόρια πάνω σε αυτό, ακόμα πιο σωστά και με πλάνο. Αν δεν δηλαδή κάποιος προπονητής στα κλιμάκια δεν μπορεί να μάθει στα παιδιά σωστή υποδοχή, δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να βρίσκεται εκεί. Τόσο απλό...

ΥΓ2: Θα ξαναπώ πως για να φτάσει η Εθνική δύο συνεχόμενες φορές σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έχει γίνει σημαντική δουλειά, ειδικά αν σκεφτούμε πως για χρόνια δεν υπήρχαμε στον χάρτη του βόλεϊ. Το θέμα είναι πως πλέον πρέπει να γίνει το παραπάνω βήμα για να έρθουν και οι διακρίσεις που αξίζει αυτή η ομάδα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...