Ολική έκλειψη ηλίου (vid)

Gazzetta team
Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, τουρίστες και αστρονόμοι, έσπευσαν στη βόρεια Αυστραλία για να κλέψουν μια ματιά από τόσο σπάνια ολική έκλειψη του ηλίου. Πολλές περιοχές του Κουίνσλαντ βυθίστηκαν στο σκοτάδι για δύο λεπτά. Η επόμενη ολική έκλειψη του ηλίου δεν πρόκειται να συμβεί νωρίτερα από το Μάρτιο του 2015.

«Στη χορευτική αυτή πανδαισία των εκλείψεων τρεις είναι πάντοτε οι πρωταγωνιστές που παίρνουν μέρος: ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη και φυσικά μόνο όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, αφού οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου και τον καλύπτει είτε μερικώς είτε ολικώς» εξηγεί ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος

Προσθέτει: «αιτία δηλαδή των ηλιακών εκλείψεων είναι η περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη και η σκιά που αυτή αφήνει πάνω στον πλανήτη μας. Η σκιά αυτή αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται “κύρια σκιά” και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται “παρασκιά”. Όταν παρατηρούμε μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του και τότε λέμε ότι πρόκειται για μια “μερική έκλειψη” Ηλίου. Όταν όμως κοιτάζουμε τον Ήλιο από μια περιοχή που καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, ο Ήλιος είναι τελείως αθέατος και τότε η έκλειψή του είναι “ολική”». Μια μερική έκλειψη του ηλίου αναμένεται να είναι ορατή σε περιοχές της Νέας Ζηλανδίας και της ανατολικής Ινδονησίας. Στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν παρατηρηθεί μόνο δύο ολικές ηλιακές εκλείψεις στις 19 Ιουνίου 1936 και στις 29 Μαρτίου 2006 (από το Καστελόριζο μόνο). Τέσσερα χρόνια μετά στο Καστελόριζο η έκλειψη έγινε εκτός από ορατή και αισθητή. Στο βίντεο επιστήμονες της NASA εξηγούν το φαινόμενο (σε πραγματικά αργά και καθαρά Αγγλικά).

Πηγή: athensvoice.gr