Ευαγγελία Ψάρρα στο Gazzetta: «Εβαλα στόχο στο σαλόνι του σπιτιού για να κάνω προπόνηση»

Ευαγγελία Ψάρρα στο Gazzetta: «Εβαλα στόχο στο σαλόνι του σπιτιού για να κάνω προπόνηση»

bet365

Στα 47 της χρόνια η Ευαγγελία Ψάρρα ετοιμάζεται να πάει για έκτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μιλά στο Gazzetta για το ιστορικό επίτευγμά της.

Εχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της συντροφιά με ένα τόξο. Σταμάτησε για λίγο, έγινε μητέρα, αλλά η αγάπη της για την τοξοβολία την παρακινεί να συνεχίζει στα 47 της χρόνια και να μην σκέφτεται καν πότε θα σταματήσει.

Και γιατί να σταματήσει άλλωστε η Ευαγγελία Ψάρρα, όταν σε έναν μήνα από τώρα θα αγωνιστεί για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Εξι ολυμπιάδες παρούσα, από το Σίδνεϊ σε ηλικία 26 ετών, άπειρη τότε, δεν έχασε διοργάνωση και θα πάει στο Τόκιο για να ισοφαρίσει ένα ρεκόρ που μόνο δύο Ελληνες έχουν καταφέρει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων: Η Αγη Κασούμη στην σκοποβολή και ο Τάσος Μπουντούρης στην ιστιοπλοϊα.

Η Ψάρρα στο Σίδνεϊ

«Η αλήθεια είναι πως αν το πάρεις χρονικά πέρασα όλη μου τη ζωή. Προσωπικα δεν αισθάνομαι κάτι το διαφορετικό, αλλά ο κόσμος μου στέλνει μηνύματα και μου τηλεφωνεί, αναφέροντας αυτό το επίτευγμα. Ετσι καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι αυτό» αναφέρει για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς η Ευαγγελία Ψάρρα στο Gazzetta.

Ψάρρα: «Αν δεν ήταν η ΕΟΕ μπορεί να μην ερχόταν ποτέ αυτή η πρόκριση»

Την Δευτέρα κατάφερε στο Παρίσι να πάρει την πρόκριση έπειτα από μια δύσκολη διαδικασία. Λόγω κάποιων λαθών για τα οποία δεν έφταιγε η ίδια, λίγο έλειψε να χάσει τον αγώνα πρόκρισης, όμως η λύση βρέθηκε μέσω της ΕΟΕ.

«Αν δεν ήταν ο Σπύρος Καπράλος δεν θα είχα πάρει την κάρτα να πάω να αγωνιστώ έστω και την τελευταία στιγμή. Χάρη στην ΕΟΕ βρέθηκε λύση και πήγα στην Γαλλία για να πάρω τελικά την πρόκριση» αναφέρει η 47χρονη που το 2004 στην Αθήνα είχε κατακτήσει την 7η θέση, η καλύτερη που έχει ως τώρα στις προηγούμενες 5 συμμετοχές της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Παρίσι, αγωνιζόμενη σε συνθήκες «φούσκας» λόγω της πανδημίας, έδινε τον αγώνα της χρονιάς. Αλλά με την εμπειρία της, δεν αγχώθηκε για την πρόκριση. Και αυτή ήρθε μάλλον φυσιολογικά.

«Δε ξερω αν ηταν η δυσκολοτερη προκριση, ένας τέτοιος αγώνας είναι πάντα ίδιος. Εχεις την ίδια πίεση όταν μπαίνεις να αγωνιστείς. Η εμπειρία σαφώς μετράει, αλλά δεν είναι και το μόνο που μετράει».

Εχοντας αγωνιστεί σε Σίδνεϊ, Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο, η Ψάρρα κάνει μια αναδρομή και εξηγεί με πιο σκεπτικό θα πάει να αγωνιστεί στο Τόκιο.

«Θυμάμαι όλες τις Ολυμπιάδες. Δεν έχω διαγράψει τίποτα από το μυαλό μου. Στο Σίδνεϊ ήμουν αρχάρια και πήγα κυρίως για να το ζήσω όλο αυτό. Στην Αθήνα ήταν διαφορετικά. Είχα κάνει σωστή προετοιμασία, είχα την εμπειρία πλέον και ήρθε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ψυχολογικά βοήθησε το ότι αγωνίστηκα στο Καλλιμάρμαρο και ότι στις κερκίδες είχε τόσο κόσμο και μεταξύ αυτών η οικογένεια και οι φίλοι μου.

H Ψάρρα στην Αθήνα

Μετά, σε Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο, πήγα να παλέψω για το καλύτερο δυνατό, άσχετα με τα αποτελέσματα. Με το ίδιο σκεπτικό θα πάω και στο Τόκιο. Το ότι προκρίθηκα δε σημαίνει ότι όλα σταματάνε εδώ. Συνεχίζω να προπονούμαι και θέλω να πάω για το καλύτερο δυνατό».

Ψάρρα: «Εβαλα στόχο μέσα στο σπίτι για να προπονούμαι»

Η Ψάρρα γυμνάζεται στην Θεσσαλονίκη με τον σύζυγο και προπονητή της, Αλέξανδρο Νασούλα. Σε έναν χώρο που έχουν παραχωρήσει τα ΤΕΦΑΑ στην Θέρμη γίνεται η προπόνηση, αλλά μέσα στην πανδημία τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα.

«Τα ΤΕΦΑΑ μας έχουν παραχωρήσει χώρο στο καμπ της Θέρμης. Είναι ανοιχτός χώρος βέβαια και με κακές καιρικές συνθήκες δεν ήταν εύκολο να προπονούμαστε. Στην Σταυρούπολη έχουμε κλειστό χώρο, αλλά λόγω κορονοϊού δεν μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε» αναφέρει στο Gazzetta.

«Εκεί κάναμε το κομμάτι της τεχνικής. Από την στιγμή που δεν μπορούσαμε, έκανα έναν στόχο μέσα στο σπίτι μου. Εκλεισα το σαλόνι και έβαλα έναν στόχο στα 3 μέτρα για να προπονούμαι» εξιστορείται η Ψάρρα, που μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

«Με το που επέτρεψαν διοργανώσεις σε ανοιχτό χώρο, έγιναν αγώνες για προκρίσεις σε διεθνείς αγώνες ώστε να προλάβουμε. Ηταν όμως δύσκολο μετά από 6 μήνες να ανταποκριθούμε και φάνηκε για όλους τους αθλητές στα σκορ τους».

Τα παιδιά στα.. χνάρια της

Η Ψάρρα είναι και μητέρα δύο παιδιών. Η κόρη της, 16 ετών και ο γιος της, 12 ετών, ασχολούνται με την τοξοβολία. Η κόρη της προπονείται καθημερινά και έτσι καταλαβαίνει τις απαιτήσεις που έχει ο πρωταθλητισμός για την μητέρα της.

«Οι γονείς ευτυχώς βοηθούσαν με τα παιδιά. Και τα δύο έχουν κατανόηση. Ασχολούντια με την τοξοβολία και η κόρη μου πλέον καταλαβαίνει τις απαιτήσεις και το πρόγραμμα που έχουμε», είπε η Ψάρρα στο Gazzetta.

Οικογένεια Νασούλα - Ψάρρα

Λόγω της εγκυμοσύνης της, δύο φορές σκέφτηκε να σταματήσει, όμως η αγάπη της για την τοξοβολία, δεν της επέτρεπε να συνεχίσει να ασχολείται μόνο από χόμπι.
«Μετά το 2004 σταμάτησα για λίγο λόγω της γέννησης της κόρης μου και το 2009 λόγω της γέννησης του γιου μου. Ομως η τοξοβολία είναι τρόπος ζωής για μένα. Έκανα προπονήσεις και έλεγα ότι θα σταματήσω, αλλά δεν γινόταν», ανέφερε. Οσο για το πότε θα σταματήσει; Ούτε καν το σκέφτεται.

Ψάρρα: «Δεν το αποκλείω να πάω και στο Παρίσι το 2024»

«Δεν είναι εύκολο να συνεχίζεις. Κάθε φορά που ανοίγω το τόξο είναι σαν να έχω ένα βάρος 18-20 κιλά να ρίξω. Και στο άθλημα είναι πολλές οι ώρες του αγώνα συν το ότι ρίχνουμε τουλάχιστον 100 βέλη κάθε φορά. Αν προπονείσαι αντέχεις» σχολιάζει.

Οπότε, αφήνει ανοιχτό και το «παράθυρο» να γίνει σε τρία χρόνια η πρώτη αθλήτρια στην χώρα που θα διεκδικήσει την παρουσία της για 7η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά διαβολική σύμπτωση, αν τα καταφέρει το ρεκόρ θα σπάσει στο Παρίσι το 2024, εκεί όπου πριν λίγα 24ωρα εξασφάλισε την 6η της Ολυμπιάδα.
«Παρίσι; Γιατί όχι; Αν συνεχίζω να προπονούμαι και αντέχω… Δεν το αποκλείω. Θα το ήθελα» είπε με χαμόγελο.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως η πιο πετυχημένη αθλήτρια στην ιστορία της τοξοβολίας στην Ελλάδα (της οποίας το όνομα έχει πάρει το ολυμπιακό προπονητήριο στο ΟΑΚΑ), με τις 6 Ολυμπιάδες στην πλάτη της (η 6η σε ένα μήνα), κάνει αυτό που αγαπάει χωρίς καμία απολύτως οικονομική βοήθεια.

«Απο χορηγία ή άλλη βοήθεια, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι ένα άθλημα που δεν έχει προβολή οπότε αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε αυτό το κομμάτι. Ότι κάνουμε το κάνουμε σε βάρος της οικογένειάς μας» ανέφερε η Ψάρρα που παρά τις συνθήκες ετοιμάζεται να γράψει την δική της ιστορία στο Τόκιο. Και ελπίζει να το πράξει με μία εμφάνιση αντάξια με αυτή της Αθήνας το 2004.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα