Australian Open: Η κατάσταση του Τζόκοβιτς... δίνει έξτρα κίνητρο (και) στον Τσιτσιπά

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
Australian Open: Η κατάσταση του Τζόκοβιτς... δίνει έξτρα κίνητρο (και) στον Τσιτσιπά
Ο Δημήτρης Οικονόμου βλέπει τον Στέφανο Τσιτσιπά να μην έχει χάσει σετ στο Australian Open, την ώρα που ο τραυματισμός του Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τα δεδομένα.

Η τρίτη φορά που βγήκε στα κορτ της Μελβούρνης ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είχε πολλές διαφορές με τις προηγούμενες δύο. Ο επόμενος αντίπαλός του στους «16», Γιανίκ Σίνερ είχε προλάβει να βρεθεί κάτω με 0-2 προτού επικρατήσει του Φούκσοβιτς. Ο Αλιασίμ είχε ήδη πετύχει τη δική του ανατροπή από 0-2 στον προηγούμενο γύρο.

Για τον Τσιτσιπά, λοιπόν, το συναπάντημα με τον Γκρίκσπουρ αποτελούσε πρώτης τάξεως τεστ όσον αφορά στις προθέσεις του για το φετινό Australian Open, αλλά δε θα «πατούσε» την μπανανόφλουδα. Ο Ολλανδός ήταν αήττητος στη σεζόν, όπως και ο Στεφ, αλλά φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων για δύο ώρες.

Δεν είναι μόνο το καθαρό 3-0 που έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα, αλλά κυρίως ο τρόπος. Τα πόδια του Τσιτσιπά ακόμα δεν είναι... βρεγμένα, μετρώντας 9 κερδισμένα σετ στο πρώτο Grand Slam της σεζόν, όμως δεν έχει χρειαστεί να βάλει στο τούρμπο τις μηχανές του. Ο Γκρίκσπουρ προερχόταν από 6 σερί νίκες στο ξεκίνημα της δικής του σεζόν και μόλις αντιλήφθηκε πόσο μονόπλευρα θα εξελιχθεί το πρώτο σετ, περιόρισε τον εαυτό του στον ρόλο του δευτεραγωνιστή.

Με ευκολία και... ένα σετ στο μάξιμουμ ο Τσιτσιπάς

Για το Νο3 του ταμπλό αρκούσε ένα σετ πολύ καλού τένις. Με οδηγό το σερβίς του, ανέβηκε στο φιλέ, έβαλε όσο περισσότερες επιστροφές γίνεται με βάθος, στερώντας ένα από τα «όπλα» του αντιπάλου του και κυριάρχησε με το φόρχαντ του. Κάπου εκεί ο Ολλανδός κατάλαβε ότι η επιθετική τακτική που ακολουθούσε στους προηγούμενους γύρους θα έβρισκε... τοίχο, αφού απέναντι υπήρχε ένας τενίστας ο οποίος παίζει αυτό το παιχνίδι καλύτερα.

Ο Γκρίκσπουρ αποφάσισε να μείνει αρκετά πίσω από τη βασική γραμμή στα σερβίς του Τσιτσιπά για να βάλει περισσότερες μπάλες στο κορτ, κάτι που επί της ουσίας τον έκανε παντελώς ακίνδυνο. Έχοντας αυτήν την ασφάλεια ο Τσιτσιπάς θα ήταν πολύ δύσκολο να χάσει τον έλεγχο. Στο 2ο και το 3ο σετ έχασε από τρεις πόντους πίσω από τα πρώτα σερβίς του, τα οποία για άλλη μία μέρα τοποθέτησε ισόποσα σε «Τ» και wide.

1
Το πρώτο σερβίς του Τσιτσιπά κόντρα στον Γκρίκσπουρ

Σε συνδυασμό με την ικανότητά του να φέρνει το κορμί του γρήγορα πίσω από κάθε μπάλα για να εκτελέσει με το φόρχαντ, έπρεπε να περιμένει απλώς τη στιγμή του, όπως και έγινε στο 3ο σετ.

Τα τρία δεδομένα που δείχνουν ότι ο Τσιτσιπάς νιώθει καλά

Ο απολογισμός των 32 winners με 81% (44/54) κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς, φανερώνει το πόσο άνετα έκλεισε θέση στους «16». Είναι ολοφάνερο πως από το τέλος της περσινής σεζόν έχει δουλέψει σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού, όπως το slice, τις block επιστροφές του, κάνοντας ακόμα πιο πλούσια τη φαρέτρα του στο κορτ.

Πράγματα που ανεβάζουν στο κόκκινο τον δείκτη της δικής του αυτοπεποίθησης. Το πόσο καλά αισθάνεται ο ίδιος με το που βγαίνει στο κορτ γίνεται ορατό από τρεις παράγοντες.

Πρώτον είναι η ευκολία με την οποία επιτίθεται στην ευθεία από το μπάχκαντ. Είναι ένα χτύπημα που απαιτεί άψογο συγχρονισμό αλλά βάζει το βάρος της ευθύνης στη δική του ρακέτα και του έλειψε αρκετά σε αναμετρήσεις με αντιπάλους όπως ο Αλκαράθ κατά τη διάρκεια του 2022.

Δεύτερον η θέληση να ανέβει ψηλά στο φιλέ και να ολοκληρώσει το serve n' volley. Εξ ου και οι τοποθετήσεις στα σερβίς που βλέπαμε παραπάνω, με αρκετές μπάλες στις γωνίες. Η ευθύνη που λέγαμε...

Τρίτον η γλώσσα του σώματος. Από τον 1ο κιόλας γύρο ο Τσιτσιπάς πανηγύρισε με πάθος κάθε κρίσιμο πόντο του. Γύρισε προς την κερκίδα, έδειξε τις σφιγμένες γροθιές του και άφησε τις φλέβες να τιναχτούν από το σώμα του. Εικόνα εντελώς ξένη για όσους τον είχαν συνηθίσει να αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Η εξωτερίκευση των τόσων συναισθημάτων, σε ένα άθλημα που είσαι εντελώς μόνος σου μέσα στο κορτ δεν έκανε ποτέ κακό.

Ο Τζόκοβιτς που δημιουργεί ελπίδες και το δύσκολο μονοπάτι

«Και τώρα τι;» είναι η ερώτηση. Ο Τσιτσιπάς ήταν εντελώς απομονωμένος στο ταμπλό του US Open αλλά άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Τώρα αυτός που στέκεται σχεδόν ανενόχλητος στο απέναντι ταμπλό είναι ο Τζόκοβιτς, με τους Μεντβέντεφ, Τσιτσιπά, Αλιασίμ, Σίνερ να διασταυρώνουν τα δικά τους ξίφη, αφού ο τελικός χωράει μόνο έναν.

Παρόλα αυτά η κατάσταση του Τζόκοβιτς μπορεί να μετατρέψει έναν τους σε απόλυτο φαβορί ακόμα και αν οι δύο πρώτοι ήταν εξ αρχής στη συζήτηση. Και αν ο Μεντβέντεφ το έχει κάνει ξανά, για τους υπόλοιπους τρεις αυτή θα είναι μία πρώτης τάξεως στιγμή ώστε να κάνουν τη διαδρομή ως το φινάλε. Ο Νόλε ταλαιπωρείται με το θέμα στον μηρό, δυσκολεύτηκε με τον Κουακό και προχώρησε ύστερα από αρκετά παυσίπονα λέγοντας πως ο τραυματισμός του δεν πηγαίνει καθόλου καλά.

Ο Φέντερερ δεν είναι πλέον ενεργός, ο Ναδάλ είδε το δικό του σώμα να τον προδίδει, ο Τζόκοβιτς από τον χαρακτηρισμό του απόλυτου φαβορί ζει μέρα με τη μέρα δίπλα στο ιατρικό ανακοινωθέν. Τα μακρόπνοα σχέδια δεν είναι παρά τρία παιχνίδια μακριά, όμως παρά το κίνητρο που μπορεί να δημιουργεί μία ενδεχόμενη... μουτζούρα του Τζόκοβιτς, ο Τσιτσιπάς πιθανότατα θα χρειαστεί να αποκλείσει και τους τρεις που αναφέρθηκαν στον δρόμο του.

Η αρχή κόντρα στον Σίνερ για τους «16» θα δείξει πόσο ψηλά μπορεί να τοποθετήσει τον πήχη, κόντρα σε έναν τενίστα που μετρά επτά παρουσίες σε 4ο γύρο Grand Slam στα οκτώ τελευταία. Το 3-0 στον περσινό προημιτελικό τους στη Rod Laver Arena είναι ήδη πολύ μακρινό, όπως και το 4-1 που μετράει ο Τσιτσιπάς στις αναμετρήσεις τους, επικρατώντας στις 3 τελευταίες. Όπως ανέφερε και ο Φράνσις Τιάφο, «δεν κερδίζεις ένα τουρνουά στους πρώτους γύρους, αλλά μπορείς σίγουρα να το χάσεις».

ΥΓ: Το ότι το παιχνίδι τους θα τοποθετηθεί πιθανότατα σε βραδινή ώρα ευνοεί τον Ιταλό, αφού και οι συνθήκες αλλά και οι μπάλες (για τις οποίες έγινε μεγάλη κουβέντα) δε θα αναπηδούν σχεδόν καθόλου στο κορτ.

ΥΓ2: Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται σπεσιαλίστες. Τέσσερις από αυτούς έπαιξαν ταυτόχρονα τένις και τους θαυμάζουμε μέχρι σήμερα.

ΥΓ3: Φτάσαμε στο 2023 για να βρούμε ξανά ένα Slam που ο Μάρεϊ είναι σε καλύτερη σωματική κατάσταση από τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς.

@Photo credits: Twitter/ Australian Open

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου