Ο Τζόκερ που έγινε Μπόρατ

Ο Τζόκερ που έγινε Μπόρατ
Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, με εξαίρεση τους ...πιο ίσους.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς ζει ένα δράμα, εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, λες και είναι ο Τομ Χανκς στο “The Terminal” του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Και χωρίς την Κάθριν Ζέτα-Τζόοουνς για συντροφιά.

Αστειεύομαι. Κανένα απολύτως δράμα δεν περνάει ο κορυφαίος τενίστας του γαλαξία. Την τραγωδία τη βιώνουν στο πετσί τους εδώ και δύο χρόνια οι πολίτες της Μελβούρνης, η οποία έχει στο υγειονομικό μητρώο της το μακροβιότερο lockdown της πανδημίας.

Η μεγαλούπολη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων (και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων) κλειδώθηκε στα σπίτια της επί 260 ημέρες και τόλμησε να ξεμυτίσει μόνο όταν ξεπέρασε τον στόχο του 70% στους εμβολιασμούς. Στους διπλούς, παρακαλώ, εμβολιασμούς.

Ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που πρωτακούσαμε τη λέξη «πανγκολίνος», οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αυστραλία υποχρεώνονται σε καραντίνα, σε ξενοδοχείο ή στο σπίτι τους, ανάλογα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Για τους αλλοδαπούς επισκέπτες, το πρωτόκολλο είναι πιο αυστηρό από ότι για τους ...ιθαγενείς.

Οι μετακινήσεις από πολιτεία σε πολιτεία εξακολουθούν να απαγορεύονται σε αρκετές περιπτώσεις. Επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο εκούσες άκουσες, ενώ κάθε δραστηριότητα υπάγεται σε πολιτειακή επιτήρηση.

Όλα αυτά τα τρομακτικά συμβαίνουν σε μία χώρα που θρηνεί συνολικά 2.290 νεκρούς (19 χθες) και κλήθηκε να αντιμετωπίσει περίπου 615.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι της είναι σήμερα σχεδόν 200. Πώς είπατε; Όχι, δεν ξέχασα κάποιο μηδενικό.

Σεσημασμένος αντιεμβολιαστής, ο Τζόκοβιτς ζήτησε και έλαβε «ιατρική εξαίρεση» για να παίξει στο Αυστραλιανό Όπεν χωρίς να μπολιαστεί. Ο κανόνας ήταν υποτίθεται απαράβατος, αλλά καταστρατηγήθηκε για τα ωραία μάτια του «Νόλε» και για μερικούς άλλους άγνωστους, προφανώς για ξεκάρφωμα.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει εμβολιαστεί και βρίσκεται στην Αυστραλία εδώ και αρκετές ημέρες, όπως και η Μαρία Σάκκαρη. Το Όπεν αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου.

Ποιος άνοιξε το παράθυρο στον Τζόκοβιτς; Το Tennis Australia. Oι διοργανωτές του Όπεν, που δεν ήθελαν να χάσουν τον τσάμπιον του 2021. Όχι η κυβέρνηση ούτε οι τοπικές αρχές ούτε οι επιδημιολόγοι.

Και σίγουρα όχι οι φίλαθλοι της Μελβούρνης.

Εάν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε, που δεν έχετε, διαβάστε τα καυστικά σχόλια πολιτών της Αυστραλίας (και όχι μόνο) κάτω από την ανάρτηση με την οποία ο Τζόκοβιτς ανακοίνωσε την αναχώρησή του από το Βελιγράδι για τους ταλαίπωρους Αντίποδες.

Δεν θυμάμαι να έχω ξανασυναντήσει τόση οργή μαζεμένη. Προσοχή, μιλάμε για «πολιτισμένη» οργή και όχι για χουλιγκανίστικες άναρθρες κραυγές. Η κοινή επωδός είναι αυτή που φαντάζεστε.

«Εμείς τραβάμε τον παθών μας τον τάραχο εδώ και δύο χρόνια, για να μας έρθεις εσύ κύριε, κουνάμενος συρνάμενος, να παρακάμψεις όλα τα πρωτόκολλα για να παίξεις με τη ρακετούλα σου».

Ποιος είσαι εσύ, μωρέ, που θα φτύσεις στα μούτρα ένα ολόκληρο έθνος; Και με τι θράσος περιμένεις να χειροκροτηθείς στο γήπεδο; «Αυτό που θα συναντήσεις στο Όπεν δεν έχει προηγούμενο», τον προειδοποιούν ανώνυμοι και επώνυμοι χρήστες.

Και, αν θέλετε τη γνώμη μου, πολύ καλά του κάνουν. Και λίγα του λένε.

Δεν είναι μόνοι τους στα χαρακώματα, οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι πολίτες της Μελβούρνης. Ταυτόχρονα με αυτούς, σκαρφάλωσαν στις επάλξεις οι τα φαιά φορούντες της Αυστραλίας και της πολιτείας Βικτόρια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (53, κεντρώος) προειδοποίησε τον Τζόκοβιτς ότι δεν πρόκειται να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο αεροδρόμιο. «Εάν δεν μπορέσει να στοιχειοθετήσει με ντοκουμέντα ότι δικαιούται εξαίρεσης, θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα», είπε.

Πέρυσι τέτοιες μέρες, που δεν υπήρχε ακόμη εμβόλιο, όλοι οι τενίστες που δηλώθηκαν στο Όπεν έμειναν δύο εβδομάδες κλειδαμπαρωμένοι σε δωμάτια ειδικά διαπιστευμένων και διαμορφωμένων ξενοδοχείων. Δεν έβγαιναν ούτε για προπόνηση.

Η απόφαση του Όπεν 2022 να κλείσει τις πόρτες στους ανεμβολίαστους τενίστες έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλές εβδομάδες, αλλά ο Τζόκοβιτς έφτασε στη Μελβούρνη γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (τοπική ώρα) με έγγραφα που τον θέλουν να έχει νοσήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

«Δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα», προειδοποιούσε μέσω Twitter η υπουργός Αθλητισμού της πολιτείας Βικτόρια, Τζάαλα Πούλφορντ. «Τις βίζες τις εγκρίνει η κεντρική κυβέρνηση και τις ιατρικές εξαιρέσεις οι γιατροί. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε».

Οι άνθρωποι του Τζόκοβιτς μιλούν για «γραφειοκρατικό μπλέξιμο», αλλά το κοινό στην Αυστραλία εμφανίζεται εξοργισμένο για την αλαζονική συμπεριφορά του τενίστα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις προέρχονται κυρίως από Σέρβους και Έλληνες της διασποράς. Αυτό δα έλειπε, να υστερούσαμε σε θέμα που έχει να κάνει με ψεκασμό.

Επισήμως, ο Τζόκοβιτς αρνείται να αποκαλύψει αν είναι εμβολιασμένος, επικαλούμενος «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Προφανώς όμως ανήκει στις τάξεις των αρνητών, με κριτήρια ιδεολογικά, αν κρίνω από διάφορες τοποθετήσεις του.

«Δεν με ενδιαφέρει αν ο άνθρωπος αυτός παίζει καλό τένις», έγραψε στο Twitter o Στίβεν Πάρνις, πρώην αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας. «Εάν είναι ανεμβολίαστος, θα πρέπει να απελαθεί από τη χώρα. Η εξαίρεση που του δόθηκε στέλνει το χειρότερο μήνυμα στους πολίτες που παλεύουν να ξορκίσουν τον Covid-19».

«Είναι ντροπή και κλωτσιά στο στομάχι, να δίνεται εξαίρεση σε έναν αστέρα του τένις όταν οι οικογένειές μας έχουν εξαναγκαστεί σε έξι λοκντάουν», διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων της Βικτόρια, Ντέιβιντ Σάουθγουικ.

Ακόμα και τοπικοί ήρωες του αθλητισμού όπως ο πιλότος της Φόρμουλα 1 Ντανιέλ Ρικιάρντο υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο. Γιατί όχι λοιπόν ο γκόσποντιν Τζόκοβιτς; Επειδή είναι ο γαμάω της ρακέτας;

Όπως λένε στα δελτία ειδήσεων, όταν τέλος πάντων μεταδίδουν ειδήσεις, «το ρεπορτάζ τρέχει». Ώσπου να διαβάσετε το κείμενο, το θέμα μπορεί να έχει λυθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ελπίζω όχι με τον άλλον.

Ο Τζόκοβιτς βγήκε από το αεροπλάνο υπό επιτήρηση γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, οδηγήθηκε στην υπηρεσία μετανάστευσης και έγινε κάτι σαν Τομ Χανκς στο πιο αθλητικό και στο εξίσου faux-ελληνικό.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης της Αυστραλίας προσπαθούν να τον μπάσουν στη χώρα, η κουστωδία του πασχίζει να συμπληρώσει σωστά τα έγγραφα της βίζας και να προσκομίσει τις απαραίτητες αποδείξεις περί «πρόσφατης νόσησης» και όλοι οι υπόλοιποι ψάχνουν στο Skyscanner τις πτήσεις Μελβούρνη-Βελιγράδι.

Προφανώς ο ίδιος ο Τζόκοβιτς είναι -ας πούμε- άμοιρος ευθυνών, αφού μπήκε στο αεροπλάνο με την ευλογία των διοργανωτών του Όπεν.

Ωστόσο, η αντιδραστική συμπεριφορά του απέναντι στην πανδημία που μαστίζει την οικουμένη δείχνει αρνητή της κοινής λογικής και κυρίως κακό παράδειγμα προς τους καλοπροαίρετους σκεπτικιστές και αμφισβητίες.

Χρειάζεται στ’ αλήθεια ο αθλητισμός μία τέτοια φωνή, να κραυγάζει «νενικήκαμεν» με υψωμένο το ανεμβολίαστο χέρι, ενόσω η πανδημία καλπάζει;

Και ποιο ακριβώς νόημα έχει η δημοκρατία, εάν αγνοηθεί σύμπας ο πληθυσμός της οικοδέσποινας χώρας, που (με τις μπαλκανικές εξαιρέσεις που σημείωσα πιο πάνω) απαιτεί πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου;

Πολύ φοβάμαι, ότι ο …ασυμβίβαστος Τζόκοβιτς μπορεί να γίνει για την Αυστραλία όχι Σπάρτακος, ούτε καν Τζόκερ, αλλά Μπόρατ. Και να προκαλέσει λαϊκή οργή, που θα μετατρέψει τη Μελβούρνη σε νέο Καζαχστάν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.