Australian Open: Επρεπε να πάρει εξαίρεση ο Τζόκοβιτς; (poll)

Newsroom
Australian Open: Επρεπε να πάρει εξαίρεση ο Τζόκοβιτς; (poll)
Σάλος έχει προκληθεί από το «πράσινο φως» στον Νόβακ Τζόκοβιτς να αγωνιστεί στο Australian Open χωρίς να έχει εμβολιαστεί.

Δεν υπάρχει άλλο θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία παρά το ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήρε το «ΟΚ» να αγωνιστεί με ιατρική εξαίρεση (και ανεμβολίαστος όπως όλα πλέον συνηγορούν) στο Australian Open.

Οι αντιδράσεις στην χώρα της Ωκεανίας είναι έντονες καθώς οι διοργανωτές έψαχναν «παραθυράκια» με την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόρια ώστε να μην χάσουν το Νο1 του κόσμου, κάτι που θα συνηγορούσε με… καταστροφή για το grand slam. Φέτος θα έχουν πληρότητα στο 100% για εμβολιασμένους μόνο στις κερκίδες, αλλά με τα αστέρια να εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο, υπολογίζεται πως αν χανόταν και ο Τζόκοβιτς, τότε οι οικονομικές απώλειες θα ήταν δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τον Φέντερερ εκτός, τον Ναδάλ ακόμη αμφίβολο και την Σερένα Γουίλιαμς επίσης εκτός, το Open θα έχανε εντελώς την δυναμική του φέτος αν έλειπε και ο Τζόκοβιτς.

Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίου πήρε εξαίρεση δεν δημοσιεύτηκαν και ο κόσμος του τένις ωρύεται… Κυρίως γιατί θεωρεί πως επειδή πρόκειται για τον Νόλε, έχουν ξεχαστεί και καταστρατηγηθεί τα όποια μέτρα υπάρχουν.

H αντίδραση των αθλητών για τον «προνομιούχο» Τζόκοβιτς

Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν η Πιέρ Ουγκ Ερμπέρ, ο οποίος επίσης ανεμβολίαστος, είχε ανακοινώσει πως δεν θα πάει γι’ αυτόν τον λόγο στη Μελβούρνη. Μόλις έμαθε ότι ο Τζόκοβιτς, αλλά και 4 ακόμη τενίστες, θα παίξουν κανονικά, ανέφερε στην L’ Equipe:

«Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να κατέβω από το αεροπλάνο γνωρίζοντας ότι δεν θα έχω ένα καλωσόρισμα αντάξιο του Νο1. Αν πήρε εξαίρεση, θα υπήρχαν σοβαροί λόγοι. Θέλουμε την ετυμηγορία. Εχοντας περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αυστραλία, δεν πίστευα πως θα πάρει εξαίρεση. Εμεινα έκπληκτος».


O Βρετανός Τζέιμι Μάρεϊ, εξπέρ στο διπλό, σχολίασε: «Αν ήμουν εγώ ανεμβολίαστος, δεν θα είχα πάρει εξαίρεση. Αλλά μπράβο του που την πήρε και θα αγωνιστεί στην Αυστραλία».

Ο Αυστραλός Αλεξ Ντε Μινόρ, είπε από την πλευρά του: «Εχει ενδιαφέρον (η απόφαση). Μόνο αυτό θα πω. Αλλά ελπίζω να ισχύει και για τους άλλους αθλητές. Άκουσα ότι υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις εξαίρεσης κι ελπίζω να πληρούν όλοι τα κριτήρια».

Αρκετοί, κυρίως Αμερικανοί, υπερασπίζονται τον Τζόκοβιτς λέγοντας πως ο ίδιος δεν κάνει κάτι παράνομο, ωστόσο υπάρχουν και φωνές που διαμαρτύρονται καθώς αν και ανεμβολίαστος, δεν θα μπει ούτε καν σε καραντίνα αφού θα έχει τα ίδια προνόμια με τους εμβολιασμένους. Την ίδια ώρα, έχουν αποκλείσει την παρουσία αθλητών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά με το ρωσικό εμβόλιο, ενώ άλλοι, όπως ο Ντένις Σάντγκρεν, που είναι ανεμβολίαστος, δεν πήρε ιατρική εξαίρεση.

Μπελάς για τα άλλα grand slam

Βέβαια, η απόφαση αυτή εν μέσω πανδημίας, δημιουργεί και… δεδικασμένο για τα άλλα grand slam. Οι ανεμβολίαστοι είναι ελάχιστοι (μόλις 5 στο Top100 σύμφωνα με την ΑΤΡ, ενώ στις γυναίκες έχει εμβολιαστεί το 86%), ωστόσο η απόφαση των Αυστραλών μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα πως λύση σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Powered by Quiz Maker

 

Τελευταία Νέα