Τζόκοβιτς: Το παιδί του πολέμου που έγινε Νο1 στον κόσμο!

Τζόκοβιτς: Το παιδί του πολέμου που έγινε Νο1 στον κόσμο!
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κλείνει σήμερα (22/5) 32 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr του ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα.

Μια τούρτα με 32 κεράκια θα σβήσει σήμερα ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφού σαν σήμερα την 22/5/1987 γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Το παιδί που είδε το φως της ζωής πριν αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος που "διαμέλισε" την Γιουγκοσλαβία αφιέρωσε τη ζωή του στο τένις και στη Σερβία και σήμερα είναι ο Νο1 παίκτης στον κόσμο αλλά και ο κορυφαίος αθλητής της χώρας του.

Το gazzetta.gr με αφορμή τα 32α γενέθλια σας "αραδιάζει" 32 μικρές... ιστορίες για τον άνθρωπο που όλοι αποκαλούν "Νόλε".

1. Ο Τζόκοβιτς είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης ξανά από τις 5/11/2018 έως και σήμερα. Πρώτη φορά στο Νο1 βρέθηκε την 4η Ιουλίου 2011 και για την ιστορία έχει συνολικά 252 εβδομάδες στην κορυφή ενώ έχει τελειώσει 5 χρονιές στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

2. Ο Νόβακ είναι 2ος στην ιστορία του Tour σε τίτλους Masters. Έχει 33 τίτλους ενώ στην κορυφή είναι ξανά μόνος ο Ράφα Ναδάλ με 34. Ο Σέρβος τον ισοφάρισε στη Μαδρίτη αλλά ο Ισπανός τον ξεπέρασε πάλι στη Ρώμη. Μια ωραία κόντρα, κάτι σαν "Μέσι-Ρονάλντο" στο ποδόσφαιρο. Το 2015 είχε κερδίσει 6 Masters σε μια σεζόν και είναι ο μοναδικός που τα έχει καταφέρει. Είναι επίσης ο μόνος που έχει κερδίσει και τα 9 από μια φορά!

3. Στην αρχή του 2019 κερδίζοντας το Australian Open στη Μελβούρνη πέρασε μόνος του στην 3η θέση των νικητών σε Grand Slams αφήνοντας στην 4η τον Πιτ Σάμπρας. Ο Νόβακ έχει 15 και είναι στην 3η θέση πίσω από τον Φέντερερ (21) και τον Ναδάλ (17) από τους οποίους είναι και μικρότερος ηλικιακά.

4. Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε να παίζει τένις στο Βελιγράδι. Το αγάπησε. Ο πατέρας του Σντραν ήθελε να τον κάνει ποδοσφαιριστή ή σκιέρ. Αυτός έγινε ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο αλλά αγαπάει όλα τα σπορ. Υποστηρίζει τον Ερυθρό Αστέρα, βλέπει μπάσκετ, ποδόσφαιρο αλλά κάνει και σκι στις διακοπές του.

5. Ο Σέρβος λατρεύει τις ξένες γλώσσες. Μιλάει συνολικά πέντε. Με τον Νόβακ μπορείς να ανταλλάξεις κουβέντες στα Σέρβικα, στα Αγγλικά, στα Ιταλικά, στα Γαλλικά και στα Γερμανικά. Ξέρει και λίγες λέξεις στα ελληνικά όπως το "Φίλε" που είπε πρόσφατα στον Στέφανο Τσιτσιπά όταν τον κέρδισε στην Μαδρίτη.

6. Ο Τζόκοβιτς γνώρισε την γυναίκα του Γιέλενα Ρίστιτς από το σχολείο και την παντρεύτηκε το 2014. Είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη του και μαζί έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Τον Στέφαν Τζόκοβιτς που είναι γεννημένος το 2014 και την Τάρα το 2017.

7. Πριν από λίγες μήνες στη Μελβούρνη κέρδισε το 7ο Australian Open του. Ξεπέρασε τον Ρότζερ Φέντερερ στα Australian Open αλλά και τον Πιτ Σάμπρας στα Grand Slams.

8. Ο Νοβακ έχει δυο αδέλφια που παίζουν και εκείνα τένις αλλά όχι φυσικά στο επίπεδο του. Τον Μάρκο που έχει γεννηθεί το 1991 και τον Τζόρτζε που ήρθε στη ζωή 4 χρόνια αργότερα. Ο Νόλε είναι ο μεγάλος αδελφός.

9. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ATP ο Νόβακ Τζόκοβιτς στα χρόνια που αγωνίζεται έχει κερδίσει μόνο από τα τουρνουά που έχει συμμετάσχει και κερδίσει το ποσό των $131,040,932.

10. Στην καριέρα του έχει κερδίσει 74 τίτλους στο Tour ενώ έχει παίξει και σε ακόμη 34 τελικούς! Στο σύνολο 108 τελικοί, δεν είναι και λίγο για τον σπουδαίο Σέρβο.

11. Έναν ακόμη τίτλο θέλει ο Τζόκοβιτς για να είναι μαζί με τον Φέντερερ οι κορυφαίοι του ATP Finals. Ο Σέρβος έχει 5 τίτλους μαζί με τον Λεντλ και τον Σάμπρας και ο Ελβετός έχει 6.

12. Το είδωλο του από παιδί ήταν ο Πιτ Σάμπρας. Ο Αμερικανός που είναι 16 χρόνια μεγαλύτερος τον ενέπνευσε αλλά δεν πρόλαβε να παίξει μαζί του στο Tour. Φυσικά ήταν θαυμαστής και της Μόνικα Σέλες.

13. Ο Σέρβος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Πάει συχνά στην εκκλησία ενώ έχει κάνει πολλές δωρεές σε ενορίες που έχουν ανάγκη στην πατρίδα του, την Σερβία.

14. Από τον Αύγουστο του 2015 είναι πρεσβευτής της UNICEF σ' όλο τον κόσμο και μέσω των επισκέψεων και των δωρέων του δίνει χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου.

15. Ο Νόβακ έχει ζήσει μικρός τον εμφύλιο στην Γιουγκοσλαβία αλλά και μεγαλύτερος τον βομβαρδισμό της Σερβίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το 1999. Όπως είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του η περιοχή του βοβμαρδίζονταν για 2,5 μήνες. Κανείς από την οικογένεια του δεν έχασε τη ζωή του αλλά οι εικόνες εκείνες έχουν μείνει για πάντα στο μυαλό του.

16. Σήμερα ο Τζόκοβιτς έχει ως... έδρα του το Μόντε Κάρλο αλλά είναι πάντα δίπλα στους συμπατριώτες του και ταξιδεύει συχνά την πατρίδα του.

17. Ένας εκ των αδελφών του έχει φτιάξει με χρήματα του Νόλε ένα τεράστιο πάρκο αθλητικής αναψυχής και εγκύμνασης έξω από το Βελιγράδι!

18. Εκτός από τον Ερυθρό Αστέρα έχει δηλώσει πως υποστηρίζει στην Ιταλία τη Μίλαν και στην Πορτογαλία την Μπενφίκα. Πριν από λίγα χρόνια είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για να παρακολουθήσει αγώνα προς τιμήν του "Ντούντα" που αποσύρθηκε από τους πάγκους στο ΣΕΦ και είχε τιμηθεί από την ΚΑΕ Ολυμπιακός.

19. Ο Τζόκοβιτς είναι πολύ καλός φίλος με την Άνα Ιβάνοβιτς. Οι δυο τους γνωρίζονται από παιδιά και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις όπως και ο πατέρας της με τον θείο του Τζόκοβιτς.

20. Ο Σέρβος προσέχει πάρα πολύ την διατροφή του, επιλέγει να είναι κυρίως χορτοφάγος, ενώ έχει ... αλλεργία στην γλουτένη.

21. Το 2008 στο Πεκίνο κέρδισε και Ολυμπιακό μετάλλιο που ήταν ένα όνειρο ζωής. Κέρδισε το χάλκινο στο τένις και αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες τους.

22. Ο Νόβακ δεν... μένει στον φανατισμό των Σέρβων με τους Κροάτες και τους Βόσνιους και το δείχνει με πράξεις. To 2018 αποθέωσε δημόσια τους Κροάτες που κέρδισαν το Davis Cup αλλά και τον Λούκα Μόντριτς που πήρε τη "Χρυσή Μπάλα" για τις επιτυχίες του με την εθνική Κροατίας αλλά και με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Άλλωστε ο πατέρας του έχει ρίζες στο Μαυροβούνιο και η μητέρα του από την Κροατία!

23. Τον Αύγουστο του 2017 λάνσαρε εφαρμογή με το όνομα του τόσο για το σύστημα Adroit όσο και IOS.

24. Η οικογένεια Τζόκοβιτς και ο ίδιος ο Νόβακ λατρεύουν τα ζώα. Ο Νόλε έχει και ένα σκυλάκι που το έχει ονομάσει Πιερ.

25. Είναι εδώ και χρόνια μέλος του διεθνούς οργανισμού “Champions for Peace” στον οποίο συμμετέχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές και έχει ως σκοπό την παγκόσμια και την... αθλητική ειρήνη. Έδρα του είναι το Μονακό.

26. Ο Νοβακ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο YouTube ενώ έχει συμμετάσχει στο video clip του Martin Solveig στο τραγούδι "Hello".

27. Ο Τζόκοβιτς είναι πρόεδρος της Ένωσης των παικτών στην ATP. Είναι σ' αυτή τη θέση από το 2016.

28. Οι γονείς του όταν ήταν μικρός είχαν fast food (πιτσαρία) στην πατρίδα του. Σήμερα ο Νόλε έχει τρία δικά του εστιατόρια. Το 2009 άνοιξε το "Novak" στο Βελγράδι, το 2016 το "Eqvita" στο Μόντε Κάρλο και πρόσφατα άνοιξε άλλο ένα στην πατρίδα του όπου και δίνει δωρεάν γεύματα σε φτωχούς και άστεγους. «Δώσε πίσω στη Σερβία ό,τι σου έδωσε η Σερβία», είναι το σύνθημα του.

29. Το 2007 ίδρυσε το ίδρυμα "Νόβακ Τζόκοβιτς" το οποίο έχει ως σύνθημα "Πίστεψε στα όνειρα σου" και έχει ως αποστολή να βοηθήσει όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Μέσω προγράμματος χτίστηκαν σχολεία στη Σερβία, μοιράστηκαν βιβλία και περισσότερα από 10.000 απολαμβάνουν τις παροχές του ιδρύματος.

30. Είναι 16 χρόνια στο Tour και αγαπημένη του επιφάνεια είναι η σκληρή. Έχει παίξει στο Tour 1039 παιχνίδια και έχει 859 νίκες και 180 ήττες. Ποσοστό 82,7 %.

31. Σε ηλικία 14 ετών είχε κάνει διεθνές ντεμπούτο και είχε κερδίσει ευρωπαϊκό τίτλο, σε απλό, διπλό και ομαδικό!

32. Έχει κερδίσει μόνο μια φορά το Roland Garros και θα ήθελε σε λίγες ημέρες να το κατακτήσει και δεύτερη... Έχει κατακτήσει τα τρία τελευταία Grand Slams και θέλει καρέ στο Παρίσι.

  • Tags:
 

Τελευταία Νέα