Στη φωλιά του Νόλε!

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Στη φωλιά του Νόλε!
Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για τον superman Τζόκοβιτς ο οποίος έχει κάνει την Μελβούρνη... Βελιγράδι!

Και πως να νικήσεις Ντανίλ Μεντβέντεφ; Σε μια Μελβούρνη σαν Βελιγράδι, εκεί όπου ο Νόβακ Τζόκοβιτς λατρεύεται και λατρεύει κάθε πόντο του court το οποίο μάλιστα ευχαρίστησε ονομαστικά στο τέλος! Με τέτοια συγκέντρωση του Σέρβου superman, να απλώνεται ως συνήθως σε κάθε εκατοστό της βασικής γραμμής και να κάνει τον Ρώσο τενίστα να απελπίζεται με τις εκπληκτικές απαντήσεις του Σέρβου ακόμα και στα πιο δυνατά χτυπήματα, επικράτησε εύκολα με 3-0 σετ.

Ο Νόλε είχε προειδοποιήσει ότι δε θα χαρίσει τίποτα στη νέα γενιά που σφετερίζεται το στέμμα αλλά πραγματικά, όπως δήλωσε κι ο Ματς Βιλάντερ στην post game εκπομπή, από τώρα μοιάζει το απόλυτο φαβορί και για το επόμενο Australian Open, αν βέβαια είναι υγιής.

Τα κροκοδειλάκια της Lacoste στη μάχη

Επιτρέψτε μου να γράψω κάτι εμπορικό παρά αθλητικό, για τους δυο αθλητές που μονομάχησαν στον Τελικό. Η γαλλική εταιρία με σήμα το κροκοδειλάκι δεν θα μπορούσε να εκθέσει κάπου καλύτερα την τενιστική συλλογή της παρά στην ήπειρο του Κροκοδειλάκια.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ σέρνει το κάρο της nouvelle vague στο Tour και μπήκε να ανακόψει την πορεία του Τζόκοβιτς προς την ένατη κατάκτηση του Αυστραλιανού Grand Slam αλλά ο πολύπειρος Σέρβος έκανε το προφανές. Άλλαζε το ρυθμό στο παιχνίδι, σέρβιρε σταθερά και αποτελεσματικά και ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες του παιχνιδιού.

Έπαιξε και πάλι με απαράμιλλη σταθερότητα πάνω στην αγαπημένη του baseline τεντώνοντας τα άκρα του με την ελαστικότητα που τον έχουμε συνηθίσει και βγάζοντας κάποιες απίστευτες γωνίες με τα χτυπήματά του, ζητώντας σε κάθε game υπερβολικές ιδέες και χτυπήματα από τον Ρώσο.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ προελαύνει στο νούμερο 3 του κόσμου με 20 συνεχόμενες νίκες ως τον Τελικό αλλά χωρίς τον τίτλο της Αυστραλίας που πήγε και πάλι στον Βασιλιά του Melbourne Park. Μπροστά στο κοινό του, την τεράστια σερβική παροικία της Μελβούρνης ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν απόλυτα κυρίαρχος στο πνευματικό κομμάτι, δεν σπατάλησε ούτε μια ευκαιρία που βρέθηκε μπροστά του, με ένα εξαιρετικό στατιστικό αποτελεσματικότητας σερβίροντας σε αντίθεση με τα άσχημα στατιστικά του σερβίς του Ρώσου. Ο Σέρβος έκανε περίπου τα μισά από τα αβίαστα λάθη του Ρώσου, αν βέβαια υπάρχουν πραγματικά αβίαστα λάθη στο τένις, πράγμα το οποίο έντονα αμφισβητώ.

Η εικόνα συνολικότερα του αγώνα νομίζω είναι ότι μόλις βρήκε τον Μεντβέντεφ μπόσικο, ο Νόλε μπήκε στη διαδικασία να τελειώσει γρήγορα κάθε ελπίδα για μεγάλη διάρκεια Τελικού. Με τη βοήθεια των κακών στατιστικών στο πρώτο σερβίς του Ρώσου, ο Τζόκοβιτς επέστρεφε όσες περισσότερες μπάλες μπορούσε στο backhand του αντιπάλου του κι αυτό αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματικό στο κερδίσει τα 7 από τα 11 breakpoints που βρήκε στο δρόμο του.

Πολέμησε τον Μεντβέντεφ με τα όπλα του Ρώσου, τα crosscourt backhands και τα μεγάλα ράλι και αφού τον εκθείασε ως χαρακτήρα στα επινίκια θυμήθηκε τις προπονήσεις που έκαναν παλιά μαζί, δίνοντάς του ραντεβού για περισσότερο κοινό χρόνο στο μέλλον στα προπονητήρια και στις προετοιμασίες τους.

Αξιοσημείωτο το πολύ βελτιωμένο σερβίς του Τζόκοβιτς με εμφανή την επίδραση του σπεσιαλίστα Γκόραν Ιβανίσεβιτς, της πιο σπουδαίας προσθήκης στο Team Djokovic.

Μια ελπίδα από την Αυστραλία

Το σημαντικότερο που είδαμε αυτές τις δυο εβδομάδες είναι το ίδιο το τουρνουά. Με γεμάτες κερκίδες και τους καλύτερους παίκτες στα courts πήραμε μια ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα της ζωής μας, αθλητικά και κοινωνικά. Μια ελπίδα πως το ’21 θα είναι μια κατηφόρα προς το καλύτερο και το πιο υγιές για όλη τη γενιά αθλητών και μη που περνάμε μια μεγάλη δοκιμασία.

Photo: by AusOpen, official twitter account

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.

  • Tags: