Σοφία Κωστούλα: Μια Βελγίδα από την… Κόνιτσα στα πρότυπα της Σάκκαρη

Κώστας Ευθυμιάδης
Σοφία Κωστούλα: Μια Βελγίδα από την… Κόνιτσα στα πρότυπα της Σάκκαρη
Η Σοφία Κωστούλα μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta για την παρουσία της στον τελικό του Australian Open στα juniors, τον θαυμασμό της για την Σάκκαρη και τον Τσιτσιπά, αλλά και την σχέση της με την Ελλάδα.

Την Σοφία Κωστούλα αρχίσαμε να την παρακολουθούμε στις αρχές του 2021.

Η νεαρή τενίστρια, που αγωνίζεται για το Βέλγιο, βρέθηκε δύο φορές στον δρόμο της Μιχαέλας Λάκη. Μία στο Πλόβντιβ και άλλη μία στο Roland Garros. Στην τελευταία περίπτωση η Λάκη είχε αποκλείσει την Κωστούλα, ωστόσο η νεαρή Ελληνοβελγίδα ξεκίνησε εντυπωσιακά το 2022.

Κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Australian Open στα juniors όπου ηττήθηκε μεν, έγραψε ιστορία δε.

Η 16χρονη τενίστρια, ένα «μείγμα» από Ελλάδα, Βέλγιο και Κονγκό, μίλησε στο Gazzetta για τους μεγάλους στόχους της στο μέλλον, τον θαυμασμό της για τον Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά και τα στοιχεία της Μαρίας Σάκκαρη που έχει πάρει και η ίδια στο στυλ παιχνιδιού της.

Η Σοφία Κωστούλα

«Στα 4 μου έπαιζα τένις στον... τοίχο»

- Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για την πορεία σου στη Μελβούρνη. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

«Ηταν τρομερή εμπειρία η πορεία μου στο Australian Open. Είχα την ευκαιρία να παίξω πολλά παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα τον τελικό σε μεγάλο court, στο Rod Laver Arena. Ηταν σημαντικό για μένα όλο αυτό που έγινε»

-Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τένις;

«Αρχισα να πιάνω ρακέτα στα χέρια μου όταν ήμουν 4 χρονών. Η Κιμ Κλάιστερς ήταν ο λόγος. Οι γονείς μου, μου πήραν μία ρακέτα και άρχισα να παίζω χτυπώντας το μπαλάκι στον τοίχο. Νομίζω ότι τους… τρέλανα και γι’ αυτό αποφάσισαν να με στείλουν σε σύλλογο»

- Υπήρξε κάποια στιγμή που συνειδητοποίησες ότι είσαι καλή τενίστρια και σκέφτηκες να το δεις πιο σοβαρά;

«Κατάλαβα ότι ήμουν καλή όταν άρχισα να ταξιδεύω για αγώνες. Πήγα για πρώτη φορά στο εξωτερικό, στη Γαλλία, όπου κέρδισα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι είμαι καλή και συνέχισα παίζοντας ακόμη καλύτερα»

- Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;

«Θέλω να γίνω καλή παίκτρια μεγαλώνοντας και να παίξω σε πολλά WTA τουρνουά. Και φυσικά στο μέλλον να κερδίσω ένα grand slam. Αυτός είναι ο στόχος και το όνειρο»

- Γνωρίζεις προφανώς τους Τσιτσιπά και Σάκκαρη, ενώ έχεις αντιμετωπίσει μέσα στο 2021 την Μιχαέλα Λάκη. Παρακολουθείς τους Ελληνες τενίστες;

«Φυσικά και παρακολουθώ τους Ελληνες τενίστες. Λατρεύω την Μαρία και τον Στέφανο. Μου έχουν πει ωραία πράγματα. Με την Μιχαέλα γνωριζόμαστε επίσης. Εχουμε παίξει σε πολλά τουρνουά και χαίρομαι που βλέπω πως τα πηγαίνουν καλά».

Η Σοφία Κωστούλα

«Μείγμα» από Ηπειρο, Βέλγιο και Κονγκό

- Εχεις ένα background ενδιαφέρον καθώς εκτός από το Βέλγιο και την Ελλάδα, έχεις ρίζες και από το Κονγκό; Τρεις χώρες με διαφορετικές κουλτούρες. Εχεις πάρει στοιχεία από κάθε μία;

«Ο παππούς μου είναι από την Κόνιτσα και η γιαγιά μου από το Κονγκό. Η μητέρα μου είναι Βελγίδα. Εχω λίγη ελληνική νοοτροπία σαν χαρακτήρας. Εκφράζω έντονα τα συναισθήματά μου. Η αλήθεια είναι πως από το Κονγκό δεν έχω πάρει στοιχεία στον χαρακτήρα μου. Δεν έχω πάει και ποτέ, αν και θα το ήθελα»

- Με την ελληνική γλώσσα πως τα πας; Μιλάτε ελληνικά στο σπίτι

«Ο πατέρας μου είναι Ελληνας, αλλά εδώ σπούδασε και στη συνέχεια έπαιξε επαγγελματικά ποδόσφαιρο (σ.σ. έπαιξε μεταξύ άλλων σε Εουπεν, Σεντ Τρούιντεν, ενώ έχει παίξει στην Ελλάδα στην ομάδα των Τρικάλων). Μιλάει ελληνικά, εγώ καταλαβαίνω αρκετά πράγματα, αλλά δεν μιλάω. Θέλω όμως σταδιακά να καταφέρω να μιλήσω. Λατρεύω την Ελλάδα»

- Νιώθεις πίεση μετά από την επιτυχία σου στη Μελβούρνη;

«Δεν σκέφτομαι το Νο1 στα juniors, αλλά να πιάσω στο WTA το Top500 για φέτος. Αυτός είναι ο στόχος μου. Βέβαια, αν τα καταφέρω μπορεί να έρθει και το Νο1. Αυτό που θέλω είναι να κερδίσω ένα grand slam»

- Ποια επιφάνεια και στυλ παιχνιδιού σου ταιριάζει;

«Μου ταιριάζει περισσότερο η σκληρή επιφάνεια σαν παίκτρια, αλλά και το χωμάτινο μου αρέσει ιδιαίτερα. Εχω κοινά στοιχεία με το στυλ της Σάκκαρη και θέλω να παίζω με το στυλ της. Μου αρέσει το επιθετικό της παιχνίδι, αλλά και το γεγονός ότι πνευματικά είναι δυνατή. Είναι μια all around τενίστρια και εγώ θέλω να φτιάξω επίσης το παιχνίδι μου να είναι πολύπλευρο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα