Νέα επικοινωνία της ΔΟΕ με την Πενγκ: «Μας επιβεβαίωσε πως είναι καλά»

Κώστας Ευθυμιάδης
Νέα επικοινωνία της ΔΟΕ με την Πενγκ: «Μας επιβεβαίωσε πως είναι καλά»
Η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως μοιράζεται την αγωνία του κόσμου για την ασφάλεια της Πενγκ, ενώ επικοινώνησε και πάλι μαζί της.

Για δεύτερη φορά η ΔΟΕ ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με την Σουάι Πενγκ.

Και αυτή τη φορά, μετά τις έντονες πιέσεις και την σκληρή κριτική που δέχεται, εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία έδωσε ένα update για την κατάστασή της. Στην ανακοίνωση η ΔΟΕ αναφέρει πως και από την πλευρά τους οι «αθάνατοι» ανησυχούν για την ασφάλειά της, ωστόσο στην νέα επικοινωνία που είχαν μαζί της, η Πενγκ τους επιβεβαίωσε πως όλα είναι καλά.

Σημειώνουν μάλιστα πως τον Ιανουάριο θα έχουν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση (με τον Τόμας Μπαχ), υποστηρίζοντας πως έχουν επιλέξει τον δρόμο μίας «σιωπηλής διπλωματίας» καθώς θεωρούν, όπως δείχνουν από την ανακοίνωσή τους, πως δεν είναι τόσο απλό πράγμα να έρχεσαι σε ανοιχτή κόντρα με μία κυβέρνηση (ειδικά όταν αυτή είναι της Κίνας).

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ

«Μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία με πολλούς ανθρώπους και οργανισμούς, για την ασφάλεια και την υγεία της Σουάι Πενγκ. Γι’ αυτό χθες ομάδα της ΔΟΕ είχε νέα επικοινωνία μέσω βίντεο μαζί της. Προσφέραμε μία γκάμα από τρόπους υποστήριξης και θα είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί της. Ηδη συμφωνήσαμε να βρεθούμε από κοντά τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλειά της. Πήραμε μια ανθρώπινη και πιο προσωποκεντρική στάση στην περίπτωσή της. Από την στιγμή που έχει αγωνιστεί τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ θέλει να μοιράσει την ανησυχία της στους αθλητικούς φορείς της Κίνας. Χρησιμοποιούμε «ήσυχη διπλωματία» η οποία, δεδομένων των συνθηκών και της εμπειρίας που έχουμε με κυβερνήσεις και οργανισμούς, είναι η πιο ελπιδοφόρα προοπτική να φέρουμε αποτελέσματα σε τόσο σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας.

Οι προσπάθειες της ΔΟΕ οδήγησαν σε μία 30λεπτη βιντεοδιάσκεψη με την Πενγκ στις 21 Νοεμβρίου όπου μας εξήγησε την κατάσταση και φάνηκε να είναι καλά και ασφαλείς, δεδομένου της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και στην χθεσινή κλήση. Η ανθρώπινη στάση που έχουμε ακολουθήσει σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάστασή της και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε».


 

Τελευταία Νέα