Η ιστορία της φωτογραφίας των στρατιωτών που παίζουν ποδόσφαιρο το 1915

Newsroom
Η ιστορία της φωτογραφίας των στρατιωτών που παίζουν ποδόσφαιρο το 1915

bet365

Το 1915 στρατιώτες άφησαν κατά μέρος τις εχθροπραξίες, τραγούδησαν την Αγια Νύχτα και κλότσησαν μια αυτοσχέδια, από άχυρο και δεμένη με σύρμα, μπάλα.

Σε εγχώρια και διεθνή μέσα ανακυκλώνονται κατά καιρούς φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές εκεχειρίας ανάμεσα σε Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες, που αντιμάχονταν στο δυτικό μέτωπο εν μέσω του Μεγάλου πολέμου, τα Χριστούγεννα του 1914.

Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Το επίμαχο στιγμιότυπο δεν σχετίζεται με το ιστορικό πλαίσιο του πολέμου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του πολεμικού μουσείου Imperial, η φωτογραφία ελήφθη τα Χριστούγεννα του 1915 λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και απεικονίζει άνδρες τις 26ης μεραρχίας του βρετανικού στρατού.

Χάρη στο φωτογραφικό υλικό από την πλόυσια συλλογή του πολεμικού μουσείου Imperial, έχουμε στη διάθεσή μας κι άλλα στιγμιότυπα από τα Χριστούγεννα των στρατιωτών της 26ης μεραρχίας, στη Θεσσαλονίκη του 1915. Έτσι, και σε συνδυασμό με τις ιστορικές πηγές για τις θέσεις των συμμαχικών στρατευμάτων στην πόλη, μπορούμε, έστω προσεγγιστικά, να βρούμε τη γεωγραφική θέση στην οποία έλαβε χώρα ο ποδοσφαιρικός αγώνας.

Πηγή: Ellinika Hoaxes

@Photo credits: Imperial
 

Τελευταία Νέα