Top-10: Ιστορίες Κυπέλλου στην Τούμπα (vids)

Top-10: Ιστορίες Κυπέλλου στην Τούμπα (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ στην 33η παρουσία του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας θέλει απέναντι στην ΑΕΚ (19:00) να κατακτήσει το εισιτήριο για τον 21ο τελικό της ιστορίας του.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια των αγώνων και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι η αποψινή θα είναι η ενδέκατη φορά που στο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φιλοξενηθεί η ρεβάνς της ημιτελικής φάσης της διοργάνωσης από την στιγμή που η σειρά κρίνεται σε διπλούς αγώνες.

Ο απολογισμός για το «Δικέφαλο του Βορρά» φτάνει το 60% (6 προκρίσεις - 4 αποκλεισμοί) και στον σημερινό ημιτελικό κόντρα στην ΑΕΚ θέλει να αυξήσει αυτό το ποσοστό.

Πάνε να θυμηθούμε ιστορίες από αξέχαστους ημιτελικούς στην Τούμπα.

1. 1984-85: Η πρώτη «τεσσάρα» επί του ΠΑΟ

Καθοδόν για το πρώτο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ (τέσσερις μέρες πριν στεφθεί και τυπικά πρωταθλητής στη Νέα Σμύρνη) υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στη ρεβάνς του 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο δεκατέσσερα βράδια νωρίτερα.

Μπροστά σε 45.000 θεατές στην κατάμεστη Τούμπα ο «Δικέφαλος» συνέτριψε με 4-0 (Σίγγας 39’, Κωστίκος 44’, Αλεξανδρίδης 64’, Καρασαββίδης 80’) τους «πράσινους» και ανάγκασε τον Πολωνό τεχνικό τους, Γιάτσεκ Γκμοχ, να παραδεχθεί την ανωτερότητά του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πετύχαμε πέντε γκολ στην Αθήνα για να μπορέσουμε να προκριθούμε εδώ μέσα».

Ο αστικός μύθος θέλει δεκάδες ΠΑΟΚτσήδες να μαζεύονται την παραμονή έξω από το «Μακεδονία Παλλάς», όπου είχε καταλύσει η αποστολή του Παναθηναϊκού, και όλο το βράδυ με κόρνες και φωνές δεν άφησαν τους παίκτες του να κλείσουν μάτι. Όσο για τον Γιώργο Κωστίκο, πληροφορήθηκε στο νοσοκομείο το τελικό αποτέλεσμα, μετά τη διάσειση που είχε υποστεί πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ με ανάποδο ψαλίδι και πέφτοντας άτσαλα στο χορτάρι.

2. 1990-91: Μπροστά στον Βασιλάκη, ο Καραμάνης ήταν… άγιος!

Στις 24 Απριλίου του 1991 πάλι ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά, με το «τριφύλλι» να έχει επικρατήσει στον πρώτο αγώνα με 2-0. Στον δεύτερο ημιτελικό της Τούμπας, δίχως απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, την παράσταση έκλεψε ο διαιτητής Περικλής Βασιλάκης.

Η χρονιά είχε ξεκινήσει με το επεισοδιακό ματς των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου ο διαιτητής Ηλίας Καραμάνης, με το σκορ στο 3-0, είχε αποβάλλει τους Σκαρτάδο και Μαγκντί, προκαλώντας την έκρηξη του Θωμά Βουλινού. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπούκαρε στο γήπεδο, πήρε την ομάδα του και έφυγε, με αποτέλεσμα ο «Δικέφαλος» να τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών.

Μπροστά στον Βασιλάκη, όσοι έζησαν τη ρεβάνς του κυπέλλου, λένε πως ο Καραμάνης ήταν… άγιος. Ο διεθνής ρέφερι, τότε, και μετέπειτα καθηγητής διαιτησίας, που έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου 2019, μνημονεύεται από τους παλαιότερους ΠΑΟΚτσήδες ως ένας από τους χειρότερους διαιτητές που πέρασαν ποτέ από την Τούμπα. Είχε αρνηθεί στο πρώτο ημίχρονο δύο πέναλτι σε ανατροπές του Στέφανου Μπορμπόκη από τον Κρις Καλατζή και το γκολ του Γιώργου Σκαρτάδου στο 52’ δεν ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ.

Η νέα εισβολή του Βουλινού στο γήπεδο συνοδεύτηκε με κραυγές και φωνές, «πες μας ποιος σ' έστειλε για να μας κάψεις...», τη στιγμή που συγχωρεμένος Γιώργος Μητσιμπόνας φώναζε στον διεθνή διαιτητή: «Εσύ μας στέρησες την πρόκριση». Τα αποδυτήρια των διαιτητών επί μιάμιση ώρα πολιορκήθηκαν από αγανακτισμένους οπαδούς των γηπεδούχων, ενώ δύο μέρες μετά τον ημιτελικό δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, παρουσία και πολιτικών της Θεσσαλονίκης, με θέμα τη διαιτησία του Βασιλάκη.

3. 1991-92: Πρόκριση επί της ΑΕΚ στην παράταση με επική ανατροπή

Η κλήρωση της ημιτελικής φάσης της σεζόν 1991- 92 έφερε αντίπαλο του ΠΑΟΚ τη μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Στον ημιτελικό του «Ν. Γκούμας» οι γηπεδούχοι είχαν την υποστήριξη 18 χιλιάδων οπαδών τους και με τα γκολ των Αλεξανδρή (7') και Μανωλά (67') είχαν κάνει βήμα πρόκρισης. Ή, τουλάχιστον, έτσι είχαν πιστέψει... Άλλη γνώμη, όμως, είχαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ, κάνοντας την ανατροπή με 3-0 στη ρεβάνς, που είχε γίνει την Τετάρτη μετά το Πάσχα.

Ο Γούναρης δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Μαγκντί, αλλά εκείνο το απόγευμα της 29ης Απριλίου 1992 οι «ασπρόμαυροι» ήταν αποφασισμένοι για την πρόκριση στον τελικό. Το σκορ άνοιξε ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς περνώντας την μπάλα πάνω από τον Αντώνη Μήνου (15’), αλλά ένας αμυντικός ήταν εκείνος που έστειλε τον ΠΑΟΚ στο τελικό της διοργάνωσης.

Ο Αλέξης Αλεξίου με εντυπωσιακή ενέργεια πέτυχε το 2-0 στο 58ο λεπτό και έστειλε το ματς στην παράταση. Και εκεί στο 113ο λεπτό ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά με το κεφάλι, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γιώργου Τουρσουνίδη, στέλνοντας τους ΠΑΟΚτσήδες στα ουράνια!

4. 1995-96: Ο Ντέμης τον απέκλεισε μόνος του…

Ένας ΠΑΟΚ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας την σεζόν 1995-96 έβλεπε ως σανίδα σωτηρίας τη διάκριση στο κύπελλο. Έχοντας φτάσει στα ημιτελικά και με αντίπαλο τον Απόλλωνα Αθηνών οι «ασπρόμαυροι» έκαναν όνειρα για πρόκριση στον τελικό και μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα στη Ριζούπολη, οι περισσότεροι περίμεναν στη ρεβάνς της 13ης Μαρτίου 1996 να σφραγίσουν το εισιτήριο. Λογάριαζαν χωρίς τον Ντέμη

Στον ημιτελικό της Τούμπας η «Ελαφρά Ταξιαρχία» προηγήθηκε με το γκολ του Μπλένταρ Κόλα (24’) για να ισοφαρίσει ο Αντώνης Γιουκούδης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έξι λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (1-1).

Στο δεύτερο μέρος ο Ντέμης Νικολαϊδης πήρε τ’ όπλο του και με δύο γκολ (67’-75’) διέλυσε κάθε όνειρο των ΠΑΟΚτσήδων για πρόκριση στον τελικό και τους ανάγκασε να τον χειροκροτήσουν ιπποτικά. Απ’ τις λίγες φορές που ένας αντίπαλος ποδοσφαιριστής έζησε κάτι τέτοιο μέσα στην Τούμπα.

5. 1997-98: Το γκολ του Ναλιτζή «πάγωσε» την Τούμπα

Οι «κυανέρυθροι» του Χρήστου Εμβολιάδη καθοδόν προς την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου της ιστορίας τους πέρασαν από την Τούμπα (1-1) το απόγευμα της 18ης Μαρτίου του 1998.

Ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ είχε κριθεί μ’ ένα γκολ του Λεωνίδα Βόκολου, που αμφισβήτησαν έντονα οι «ασπρόμαυροι», στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Στη ρεβάνς της Τούμπας ο Δημήτρης Ναλιτζής νίκησε στο 23ο λεπτό τον Νίκο Μιχόπουλο και «πάγωσε» τους 25.000 θεατές που ήταν στις εξέδρες.

Ο «Δικέφαλος» προσπάθησε να αντιδράσει, είδε την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι μετά από εκτέλεση φάουλ του Κώστα Φρατζέσκου και το γκολ του Ζήση Βρύζα στο 82’ απλά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (1-1).

6. 2002-03: Με την υπογραφή του Γιαννάκη Οκκά

Στο δρόμο για την κατάκτηση του κυπέλλου το 2003, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει στα ημιτελικά την ΑΕΚ. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν φύγει νικητές στην αρχή της σεζόν -για το πρωτάθλημα-από το «Ν. Γκούμας» με το εντυπωσιακό 4-3 και, στον πρώτο ημιτελικό, επανέλαβαν την επιτυχία τους. Πρωταγωνιστές της νίκης με 1-0 ήταν οι Γιασεμάκης και Οκκάς (σκόρερ πρώτος στο 40', ασίστ δεύτερος), με τον τελευταίο να χάνει μοναδική ευκαιρία στο φινάλε για να πετύχει και δεύτερο γκολ.

Η ρεβάνς, όμως, της Τούμπας στις 7 Μάϊου 2003 αποδείχτηκε ντέρμπι, αφού από το 8' ο Χρήστος Μαλαδένης είχε ανοίξει το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Η εξέλιξη του ματς έδειχνε ότι οι δύο Δικέφαλοι θα έλυναν τις διαφορές τους στην παράταση. Δύο λεπτά, όμως, πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου, ο Γιαννάκης Οκκάς αξιοποίησε με κεφαλιά τη σέντρα του Βαγγέλη Κουτσόπουλου από τα αριστερά, νικώντας τον Διονύση Χιώτη για το τελικό 1-1, που έδινε την πρόκριση στους «ασπρόμαυρους».

<iframe width="961" height="721" src="https://www.youtube.com/embed/1O0gfZoEk2M" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

7. 2010-11: Το… χτύπημα του Δέλλα

Το τελευταίο ραντεβού του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ σε ημιτελική φάση κυπέλλου ήταν πριν δέκα χρόνια. Το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ είχε βρει τον τιμωρημένο Μάκη Χάβο σε θεωρείο του σταδίου να δίνει οδηγίες μέσω κινητού τηλεφώνου στον συνεργάτη του, Νίκο Καρύδα. Ο πρώτος ημιτελικός είχε γίνει σε μια... περίεργη εποχή για τον ΠΑΟΚ. Οκτώ ημέρες πριν είχε «αγγίξει» την πρόκριση στους «16» του Europa League επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την επιστροφή από τη ρωσική πρωτεύουσα οι παίκτες απείχαν από την προπόνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ παραμονές του ημιτελικού Δικέφαλος είχε χάσει στη Τούμπα από την Καβάλα με 2-0. Απόντος του τραυματία Αντρέ Βιεϊρίνια, έμεινε τελικά όρθιος στο Ολυμπιακό στάδιο με 0-0. Κι ας τον είχε υποχρεώσει ο Σιδηρόπουλος να αγωνιστεί με εννέα παίκτες στο τελευταίο εικοσάλεπτο, αποβάλλοντας τους Λίνο (74') και 'Ιβιτς (76').

Στις 16 Μαρτίου του 2011 η Τούμπα γέμισε για τη ρεβάνς που κρίθηκε υπέρ της ΑΕΚ, χάρη σ’ ένα γκολ με κεφαλιά που πέτυχε ο Τραϊανός Δέλλας στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, στις εξέδρες ο κόσμος «έβραζε» από οργή και θυμό, με αποτέλεσμα η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στο 88' να προκαλέσει την 20λεπτη διακοπή του ημιτελικού.

8. 2013-14: Ο Κλάους τον έστειλε στον τελικό

Ο Στέφανος Αθανασιάδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον περιβόητο ημιτελικό με τους… γαύρους στον πάγκο του Ολυμπιακού και το αξέχαστο pyroshow των οπαδών του ΠΑΟΚ στις εξέδρες της κατάμεστης Τούμπας. Από κοντά του και ο Σταύρος Μάνταλος. Ο Καβαλιώτης ρέφερι φρόντισε να… ξεκληρίσει τους «ασπρόμαυρους» ενόψει του τελικού αποβάλλοντας τους Νάτχο και Κατσουράνη (στον πάγκο), ενώ έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Αθανασιάδη, ο οποίος συμπλήρωσε κάρτες και απουσίασε, επίσης, από τον τελικό με τον Παναθηναϊκό.

Στο πρώτο παιχνίδι του «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νίκη με 2-1 και ο ημιτελικός της 16ης Απριλίου του 2014 άρχισε με 75 λεπτά καθυστέρηση, μέχρι να καθαριστεί ο πάγκος των Πειραιωτών από τα πέντε κιλά γαύρων, που είχαν πεταχτεί στον πάγκο των φιλοξενούμενων. Τελικά η κεφαλιά του Κλάους στο 47ο λεπτό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μέγιερι και τον ΠΑΟΚ στον τελικό της διοργάνωσης.

9. 2016-17: Η «τεσσάρα» της ανατροπής!

Τον Απρίλιο του 2017 ο ΠΑΟΚ (ξανά) ζούσε μέρες του 1985! Το έκανε τότε, το επανέλαβε και 32 χρόνια μετά στο… καζάνι της Τούμπας! Με το 4-0 ανέτρεψε το εις βάρος του 2-0 επί του Παναθηναϊκού παίρνοντας το εισιτήριο για 18η φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα κατακτούσε το πέμπτο κύπελλο της ιστορίας του απέναντι στην ΑΕΚ.

Η αποστολή του «Δικεφάλου» έμοιαζε και ήταν δύσκολη. Έγινε πιο εύκολη με το γρήγορο γκολ του Δημήτρη Πέλκα, ο Παναγιώτης Γλύκος (και ο… Βίκτωρας Κλωναρίδης με τις χαμένες ευκαιρίες) κράτησε όρθια την ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς, ενώ στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο η απίστευτη παράσταση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, του έφερε τρία γκολ και την πολυπόθητη πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός έφυγε από την Τούμπα με τέσσερα γκολ στα αποσκευές και πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Κύζα. Με τα γκολ των Πέλκα (14’) και Μάτος (48’) ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου ημιτελικού, οι «πράσινοι» έμειναν με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Χουλτ στο 72ο λεπτό και στο επόμενο λεπτό είδαν τον Εβγέν Σάκχοφ να δίνει σκορ πρόκρισης (3-0) στους γηπεδούχους, με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στο 83’ να βάζει το κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης.

10. 2017-18: Με περίπατο στον τελικό

Η τελευταία φορά που ΠΑΟΚ ήταν γηπεδούχος σε αγώνα ρεβάνς για τα ημιτελικά του κυπέλλου ήταν πριν τρία χρόνια, αλλά ελάχιστοι θυμούνται το πόσο εύκολα και με δύο νίκες επί του Πανιωνίου η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Ο «Δικέφαλος» είχε περάσει… αέρας από τη Νέα Σμύρνη (1-3) στον πρώτο ημιτελικό και η ρεβάνς της 17ης Απριλίου 2018 στην άδεια, λόγω τιμωρίας, Τούμπα είχε περισσότερο τυπική σημασία για τους «ασπρόμαυρους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με σκορ-καρμπόν (3-1) χάρη στα γκολ των Κουλούρη (21’), Πέλκα (68’) και Πρίγιοβιτς (80’ με πέναλτι), ενώ για τους «κυανέρυθρους» είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μασούρας (40’).

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα