Κι όμως, ο ΠΑΟΚ το’ χει ξανακάνει! Από 0-2 σε 3-2 στο κύπελλο! (pics)

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ το’ χει ξανακάνει! Από 0-2 σε 3-2 στο κύπελλο! (pics)

bet365

H επική ανατροπή του 0-2 σε 3-2 απέναντι στον Ολυμπιακό συνιστά μια τεράστια επιτυχία για τον τωρινό ΠΑΟΚ, που πάντως το’ χει ξανακάνει ακριβώς το ίδιο πριν από 49 χρόνια! Το gazzetta.gr θυμίζει…

Τον «Δικέφαλο» και τρις κάτοχο του τροπαίου «δεν θα τον ξεγράφεις», όπως εύστοχα έγραψε το gazzetta.gr για τη νίκη-ανατροπή επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα.

Το σοκ του 0-2 μόλις στο 8ο λεπτό έμοιαζε ικανό να σμπαραλιάσει την ψυχολογία των ασπρόμαυρων», όμως όπως είχε πει κι ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας: ««Στο ποδόσφαιρο όλα είναι δυνατά να συμβούν και αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου».

Η αναφορά στον «καλπάζων συνταγματάρχη» μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς αποτελεί συνδετικό κρίκο της αναφοράς μας στο τότε και το σήμερα. Ο ΠΑΟΚ, βλέπετε, το’ χει ξανακάνει ακριβώς το ίδιο: να βρεθεί πίσω με 0-2 και να κερδίσει στο τέλος με 3-2. Σε ματς κυπέλλου, μέσα στην Τούμπα, μόνον ο αντίπαλος αλλάζει, όχι ότι πριν από 49 χρόνια αντιμετώπιζε καμία μικρότερη ομάδα:

Στον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ είχε κάνει το ίδιο χουνέρι. Μάλιστα, όχι μία φορά, αλλά δύο, μέσα σ’ ένα μήνα!

Στις 5 Μαΐου του 1971, σχεδόν ένα μήνα πριν από τον τελικό με τον Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός επισκέφτηκε την Τούμπα για τον νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η αύρα του φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, λογικό και επόμενο, είχε κυριεύσει τους «πράσινους» που είχαν το μυαλό τους στο μεγάλο ραντεβού με τον «Αίαντα».

Ο Φέρεντς Πούσκας προτίμησε να ταξιδέψει στο Ρότερνταμ για να κατασκοπεύσει την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό του ολλανδικού κυπέλλου κόντρα στην Σπάρτα και στον πάγκο κάθισε ο βοηθός του, Γαβρίλος Γαζής.

Στην Τούμπα βρέθηκαν «κατάσκοποι» της ολλανδικής ομάδας, λογικό, ήθελαν να δουν τον Παναθηναϊκό σε μια δυνατή αναμέτρηση, αλλά στο τέλος έφυγαν από το γήπεδο έχοντας σημειώσει το όνομα του Μίμη Δομάζου και του αείμνηστου Δημήτρη Παρίδη! Οι Ολλανδοί παραμιλούσαν για την ατμόσφαιρα του γηπέδου και δεν πίστευαν ότι εκείνη η ομάδα του ΠΑΟΚ βολόδερνε στη μέση της βαθμολογίας.

Ο «Δικέφαλος» έκανε τα πρώτα βήματα υπό την καθοδήγηση του Λες Σάνον, άρχιζε να αποκτά την σφραγίδα του Άγγλου τεχνικού και εμφανιζόταν ανταγωνιστικός, παρότι αγωνίστηκε χωρίς το μεγάλο αστέρι του, τον Γιώργο Κούδα, κάτι που το διαπίστωσαν οι φιλοξενούμενοι, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν 2-0 με γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο 36' και του Γιάννη Τομαρά στο 53'.

Η Τούμπα, όπως και χτες, πάγωσε στην κυριολεξία, ωστόσο όπως έλεγε μετά το ματς κι ο Σάνον: «ακόμη κι όταν βρεθήκαμε να χάνουμε με 2-0, οι φίλαθλοί μας δεν σταμάτησαν να είναι εκδηλωτικοί και να παροτρύνουν τους ποδοσφαιριστές μας. Αυτές οι φωνές έδωσαν φτερά στους παίκτες μας και τους οδήγησαν στη νίκη. Ήταν μια μεγάλη προσφορά ενός μεγάλου κόσμου, του κόσμου του ΠΑΟΚ».

Μέσα σε τέσσερα λεπτά, τότε, ο «Δικέφαλος» είχε φέρει… Τούμπα το ματς. Πώς; Πετυχαίνοντας τρία γκολ (Σαράφης 58’, Καψής αυτογκόλ 59’, Παρίδης 61’) που του χάρισαν στο τέλος την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Και εκεί, επικράτησε με το ίδιο σκορ (3-2) επί της ΑΕΚ!

Μόνο το σασπένς και η διακύμανση του σκορ (0-1, 2-1 ημίχρονο, 3-2 τελικό) ήταν διαφορετικά…

ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Χατζηαντωνίου, Παπαδόπουλος, Λάζος (46' Μπέλλης), Παρίδης, Σαράφης, Τερζανίδης, Ματζουράκης (68' Σταυρίδης), Ασλανίδης.

ΠΑΟ (Γαβρήλος Γαζής): Κωνσταντίνου, Τομαράς, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Καψής.

«Πως γίνεται να χάνεις από 0-2…»

Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ δεν στεναχώρησε και ιδιαίτερα τον Πούσκας. Ο αστικός μύθος θέλει τον Μαγυάρο τεχνικό του «τριφυλλιού» να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον άμεσο συνεργάτη του, Γαβρήλο Γαζή, εκφράζοντας την απορία «πως γίνεται να κερδίζεις 2-0 μέσα στην Τούμπα και να χάνεις με 3-2».

Την απάντηση την πήρε ο ίδιος, τέσσερις μέρες μετά τον τελικό με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, στις 6 Ιουνίου του 1971, όταν βρέθηκε στην Τούμπα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα.

Οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με την ίδια ενδεκάδα που είχαν αγωνιστεί και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ ο «Δικέφαλος» με πολλές αλλαγές (δεν αγωνίστηκαν οι Γούναρης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Παρίδης), καθώς σε τρεις μέρες ακολουθούσε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο στάδιο Καραϊσκάκη (συνέβαινε τότε συχνά…) απέναντι στον Ολυμπιακό.

Με δύο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη (17’, 50’), ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-2, ο Σάνον στο ημίχρονο άλλαξε τον τερματοφύλακα μοιράζοντας το παιχνίδι σε Σαββουλίδη και Χριστοδούλου, πριν ξεσπάσει εκ νέου η… ασπρόμαυρη καταιγίδα: στο 66’ ο Αχιλλέας Ασλανίδης μείωσε σε 1-2 και μέσα σε έξι λεπτά (70’-76’) ο Δημήτρης Σταυρίδης, που είχε περάσει ως αλλαγή στο 66’, με δύο γκολ «υπέγραψε» την ανατροπή-καρμπόν και… έλυσε κάθε απορία του Πούσκας.

Ο Γαζής το μόνο που έκανε ήταν να του δείξει με το χέρι του ότι έτσι γίνεται το 0-2 σε 3-2, ενώ όπως αποκάλυψε λίγα χρόνια μετά ο Μίμης Δομάζος στα αποδυτήρια της Τούμπας ο συνεργάτης του «Πάντσο» τον ρώτησε: «κόουτς, τι έγινε σήμερα που ήσουν εδώ;»…

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα