Οι κινήσεις του Βαλβέρδε που άλλαξαν την Μπαρτσελόνα

Οι κινήσεις του Βαλβέρδε που άλλαξαν την Μπαρτσελόνα

Δημήτρης Βέργος
Οι κινήσεις του Βαλβέρδε που άλλαξαν την Μπαρτσελόνα

bet365

Η Μπαρτσελόνα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο έχει ξαναβρεί πάλι το στίγμα της και το gazzetta.gr εστιάζει στην τεράστια συμβολή του «Τσινγκούρι» στον καταλανικό πάγκο.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Ολυμπιακός Πειραιώς – Λαμία αν σημειωθεί γκολ από το σημείο του πέναλτι! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Το καλοκαίρι που μας πέρασε μόνο εύκολο δεν ήταν για την Μπαρτσελόνα. Μία ομάδα που βρισκόταν σε αλλαγή, με τον Λουίς Ενρίκε να παραδίδει τη σκυτάλη και τον Ερνέστο Βαλβέρδε να αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Την ίδια στιγμή ο Νεϊμάρ θα «έσπαγε» την αλυσίδα του MSN που είχε οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια την Μπάρτσα σε επιτυχίες και ο σύλλογος φάνταζε ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Σίγουρα, αν το καλοκαίρι κάποιος έλεγε πως η Μπαρτσελόνα θα ήταν αήττητη στα μέσα της σεζόν με 16 νίκες και τρεις ισοπαλίες και το κυριότερο, θα είχε αφήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης 19 ολόκληρους βαθμούς πίσω, μάλλον θα τον παίρνανε για ονειροπόλο, αν όχι τρελό. Γιατί σίγουρα οι προπονητικές ικανότητες του Βαλβέρδε δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ωστόσο στο ξεκίνημα της σεζόν η δουλειά του Βάσκου τεχνικού έμοιαζε με… βουνό.

«Έφτιαξε» τα αποδυτήρια

Μία από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις που έκανε ο Βαλβέρδε από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία στη Βαρκελώνη, και ίσως η πλέον κομβική, ήταν να φτιάξει το κλίμα στα εσωτερικά της ομάδας. Οι σχέσεις μεταξύ των παικτών έγιναν πιο σφιχτές, δεν υπήρχαν πλέον εντάσεις του παρελθόντος και το σύνολο πήρε τη μορφή πραγματικής ομάδας, μιας οικογένειας. Φυσικά, αυτό βοήθησε και τη δική του σχέση με τους ποδοσφαιριστές. Από την πρώτη στιγμή ήταν ευθύς μαζί τους, κάνοντας κατανοητό αυτό που θέλει να περάσει στη φιλοσοφία και στη νοοτροπία τους για το πώς πρέπει να αντιλαμβάνονται το παιχνίδι. Είναι κάτι που πλέον παραδέχονται και οι ίδιοι οι παίκτες της Μπάρτσα και ο Βαλβέρδε πέτυχε 100% σε αυτό το κομμάτι.

Χειρίστηκε σωστά τα media

Επίσης πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του στη διαχείριση των ισπανικών ΜΜΕ που δεν θέλουν και πολύ για να πάρουν αφορμή και να χτυπήσουν αλύπητα τον οποιονδήποτε. Στο παρελθόν υπήρχε σημαντικό πρόβλημα ανάμεσα στον Τύπο και στην ομάδα και στις σχέσεις των δημοσιογράφων με την τεχνική ηγεσία. Το φιλικό προφίλ του Βαλβέρδε έριξε τους τόνους, δεν έδωσε αφορμή για εντάσεις και κράτησε έτσι τη μιντιακή επιρροή μακριά από το να δημιουργήσει προβλήματα μέσα στην ομάδα.

Άριστα 10’ στο τεχνικό κομμάτι με ρόλο-κλειδί στον Μέσι

Και τεχνικά, όμως, ο Βαλβέρδε τα έχει πάει περίφημα, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχασε ένα από τα αστέρια του, τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ. Με το «καλημέρα» δηλαδή ο «Τσινγκούρι» έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την απώλεια και το κλειδί ήταν ο κεντρικός ρόλος που έδωσε στον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές θέσεις από τον Λουίς Ενρίκε, όπως ως ψευτοεννιάρι, ή στα πλάγια. Ο Βαλβέρδε τον καθιέρωσε στο κέντρο της επίθεσης χτίζοντας όλη την Μπάρτσα γύρω από αυτόν, με τον Αργεντινό σταρ να μοιάζει ασταμάτητος για άλλη μια χρονιά και την Μπάρτσα να αποδίδει ρολόι. Την ίδια στιγμή, μετά και την απώλεια του Ουσμάν Ντεμπελέ με τραυματισμό, ο Λουίς Σουάρες μετατοπίστηκε στα πλάγια, μια θέση που επίσης βοήθησε και αυτόν, με τον Βαλβέρδε από τον πάγκο να βλέπει το πλάνο να πηγαίνει όπως το είχε σχεδιάσει.

Παράλληλα, με τον ερχομό του Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα, επέστρεψε και το γνωστό πρέσινγκ που είχαν δει στη Βαρκελώνη από τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Βαλβέρδε ενίσχυσε τον άξονά του με έναν παίκτη που με την πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι δεν ταίριαζε στο στυλ της ομάδας, τον Παουλίνιο, απελευθερώνοντας συγχρόνως τον Ράκιτιτς. Στα χαφ, στα «φτερά», στην επίθεση, όλοι άρχισαν να πρεσάρουν ψηλά για την ανάκτηση της μπάλας, κάτι που αποτέλεσε βασικό συστατικό στο παιχνίδι του Βαλβέρδε.

Ξέρει να παίρνει το 100%

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, βλέποντας τόσο την προπονητική αξία όσο και τον χαρακτήρα του Βαλβέρδε, εκτοξεύτηκαν. Ο Βάσκος τεχνικός κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να βγάζει το 100% των ικανοτήτων από τα αστέρια του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έδωσε σε όλους ευκαιρίες, με έξυπνο ροτέισον και οι παίκτες αντιλήφθηκαν ότι τους πιστεύει. Αλκάθερ, Ντεουλοφέου, Σουάρεθ, Αντρέ Γκόμες, και άλλοι πήραν τις ευκαιρίες τους μέχρι στιγμής και πρόσφεραν κι αυτοί με τη σειρά τους, λίγο ή πολύ στη μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία.

Νοοτροπία νικητή

Ο Βαλβέρδε ξέρει να νικάει. Το είχε από τα χρόνια που πέρασε από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Και στην Μπαρτσελόνα ο Βάσκος προπονητής έχει καταφέρει να το περάσει. Τα μέχρι τώρα στατιστικά αυτό δείχνουν. Φυσικά και η κατρακύλα της Ρεάλ Μαδρίτης βοήθησε στο να φανεί ακόμα περισσότερο η δουλειά του Ερνέστο στη Βαρκελώνη. Πλέον, έχοντας περάσει στα μέσα της σεζόν, ο Βαλβέρδε θα ξεσκαρτάρει το ρόστερ γνωρίζοντας τι δεν χρειάζεται. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία η διαφορά που έχει ήδη χτίσει στην κορυφή σίγουρα θα αποτελέσει καθοριστική προκειμένου η Μπάρτσα να μπορέσει να κοιτάξει και την ευρωπαϊκή της παρουσία πιο «ζεστά».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα