Το γκολ του «Αναστό» που έγραψε ιστορία! (vids)
Είναι ένας παίκτης που έχει γράψει ιστορία. Και με την φανέλα του Ολυμπιακού και με αυτήν της Εθνικής, όπου παραμένει έως και σήμερα πρώτος... κανονιέρης της με 29 τέρματα σε 74 ματς.
Σαν σήμερα εν έτει 1986 ο Νίκος Αναστόπουλος έβαζε μετά από ασίστ του Σάββα Κωφίδη μία γκολάρα κόντρα στην Ουγγαρία για να κάνει το 2-0 στο ματς. Τελικώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε νικήσει με σκορ 2-1.
Στις 12 Νοεμβρίου 1986 λοιπόν πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της Εθνικής. Το ματς αυτό ήταν στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 1988 όπου η Εθνική δεν κατάφερε να προκριθεί αν και τερμάτισε δεύτερη, καθώς πρώτη στον όμιλο ήταν η υπερομάδα τότε της Ολλανδίας με Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ και Κούμαν που σήκωσε άλλωστε το τρόπαιο.
Η Εθνική μας είχε μάλιστα καταφέρει να αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο Ρότερνταμ από τους Ολλανδούς, αλλά έχασε με 3-0 στην Ρόδο. Στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης με τους Ούγγρους, ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε μια εξαιρετική προσποίηση αφήνοντας την μπάλα να περάσει ανάμεσα από δύο αμυντικούς, ξεχύθηκε προς το τέρμα και αφού ξεπέρασε και τον τερματοφύλακα πλάσαρε στην αντίπαλη γωνία.
Εκείνο το ματς το περιέγραφε ο Γιάννης Διακογιάννης.
Οι συνθέσεις του τότε αγώνα:
Ελλάδα: Μήνου, Αποστολάκης, Βαµβακούλας, Μανωλάς, Μίχος, Λ. Παπαϊωάννου (65′ Σκαρτάδος), Σαραβάκος, Αντωνίου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος (73′ Π. Ξανθόπουλος) και Κωφίδης
Προπονητής: Μίλτος Παπαποστόλου
Ουγγαρία: Σέντρεϊ, Σάλαϊ, Ροτ, Πρέσλερ, Τσόγκα (59' Σάµπο), Γκάραµπα, Μέσαρος, Νάγκι, Μπούρσα (46' Μπόντα), Ντέταρι και Εστερχάζι.
Σκόρερ: 32′ Μητρόπουλος, 65' Αναστόπουλος και 73' Μπόντα.
«Αναστό»: «Το ήξερα και το ήθελα για να ξεπεράσω τον τεράστιο Μίμη Παπαϊωάννου»
Ο Νίκος Αναστόπουλος μίλησε στο Gazzetta.gr για αυτήν την πολύ σημαντική του στιγμή. Για το τι προηγήθηκε, τι έγινε στο ματς και τι ακολούθησε...
«Πριν το ματς το είχαμε κουβεντιάσει αυτό. Ήξερα πως εάν έβαζα ένα γκολ θα περνούσα κατά ένα τέρμα τον τεράστιο Μίμη Παπαϊωάννου. Έναν πολύ μεγάλο, έναν τεράστιο παίκτη. Ήταν κάτι που ήξερα και ήθελα να πετύχω», σχολίασε αρχικά.
Όσο για το πως λειτούργησε στην φάση του γκολ; «Ο Κωφίδης έκανε μία εξαιρετική ενέργεια και μου έδωσε μία κάθετη. Εγώ άφησα την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια μου, έκανα μετά την προσποίηση και τη ντρίμπλα, πέρασα και τον τερματοφύλακα και σκόραρα. Ήταν πραγματικά μία μεγάλη στιγμή για μένα. Μία πολύ μεγάλη τιμή επίσης. Ότι ξεπέρασα έναν άνθρωπο με μεγάλη ποιότητα σαν παίκτη, με ήθος και τεράστια αξία», απάντησε.
Ποιά είναι όμως τα συναισθήματά του μέχρι σήμερα γι' αυτό το ιστορικό και σπουδαίο γκολ; «Είναι σίγουρα ένα γκολ που μένει στην ιστορία, όπως λες και εσύ. Σίγουρα συγκινείσαι και σίγουρα σημαίνει πολλά για σένα. Στο ποδόσφαιρο όπως έχω ξαναπεί αυτά που μένουν είναι τα επιτευγματά σου. Τα ρεκόρ και τα πρωταθλήματα μένουν. Οι επιτυχίες που κάνεις», επισήμανε ακόμα.
Σχετικά με τις μνήμες του μετά το ματς και τα συγχαρητήρια που δέχθηκε ανέφερε ότι «ήταν όντως πολύ σπουδαίες στιγμές. Όλα τα παιδιά ήρθαν να μου πουν ένα μεγάλο μπράβο. Ήταν κάτι το μεγάλο και το πολύ ξεχωριστό για μένα. Σε εκείνο το ματς έβγαλα και την ασίστ στο 1ο γκολ του Μηττρόπουλου. Αλλά πέρα απ' όλα αυτά έγινε κάτι πολύ βασικό. Πήραμε το ματς. Κερδίσαμε και αυτό είναι κάτι που επίσης κρατάς».
Ο έμπειρος άσος έβγαλε στο τέλος της συζήτησής μας και την πίκρα του: «Δυστυχώς στην Ελλάδα ποτέ και τίποτα δεν αναγνωρίζεται την στιγμή που γίνεται. Τις περισσότερες φορές δυστυχώς σου έρχεται η αναγνώριση όταν πια δεν ζεις...».
Το γκολ που έγινε σποτάκι και η επιβράβευση του Μίμη Παπαϊωάννου!
Το γκολ που πέτυχε στο παιχνίδι αυτό ο Αναστόπουλος παιζόταν επί πολλά χρόνια στους τίτλους της «Αθλητικής Κυριακής» και ήταν το 21ο γκολ του διεθνούς επιθετικού µε την Εθνική, µε το οποίο έσπασε το ρεκόρ του Μίµη Παπαϊωάννου που είχε 20 γκολ. Ο παλιός άσος της ΑΕΚ που ήταν στο γήπεδο, πήγε στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι και συνεχάρη τον σκόρερ λέγοντάς του ότι «τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Κι εγώ από κάποιον άλλον το πήρα κάποτε…». Δυστυχώς στην Ουγγαρία η Ελλάδα είχε χάσει με 3-0.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

