Αυτός είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος

Φάνης Παναγιώτου
Αυτός είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος
Το θέμα του προπονητή στον Ολυμπιακό τελείωσε με την πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την καριέρα του νέου head coach της ομάδας του Πειραιά.

Το φετινό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό ήταν… εύκολο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν σχετικά νωρίς όλες τους τις μεταγραφές και ξεκίνησε με ηρεμία η προετοιμασία της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τα πάντα όμως άλλαξαν μετά τον προημιτελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου οι «πράσινοι» πανηγύρισαν ακόμα μία μεγάλη νίκη απέναντι στους «ερυθρόλευκους». Το αποτέλεσμα αυτό σήμανε και το τέλος της θητείας του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο της ομάδας, με τους αδερφούς Αγγελόπουλους να μπαίνουν μετά από δύο σεζόν στη διαδικασία αναζήτησης head coach. Ο Μίλαν Τόμιτς… έτρεξε τον Ολυμπιακό για περίπου 20 ημέρες, πλέον όμως πρώτος προπονητής ανέλαβε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος -όπως ανακοινώθηκε επίσημα- ο οποίος επιστρέφει στον Πειραιά, αυτή τη φορά όμως με αναβαθμισμένο ρόλο.

Το gazzetta.gr «θυμάται» την πορεία του 47χρονου προπονητή στους πάγκους…

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1967 και αρχικά προσπάθησε -χωρίς επιτυχία- να παίξει μπάσκετ στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η συγκεκριμένη ομάδα του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει ως προπονητής και αρχικά ανέλαβε τα τμήματα υποδομής σε ηλικία 19 ετών. Στη συνέχεια ανέβαλε την ανδρική ομάδα στη Β’ και τη Γ’ Εθνική, μέχρι το 1997 αποχώρησε με προορισμό τον ΠΑΟΚ.

Εκεί ο Σφαιρόπουλος εργάστηκε ως βοηθός μέχρι το 2005, πέρασε όμως και ένα διάστημα ως πρώτος προπονητής. Συγκεκριμένα ήταν το δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2000-2001.

Επόμενο κεφάλαιο την καριέρα του Έλληνα coach ο Ολυμπιακός. Το 2005 ο Σφαιρόπουλος μετακόμισε στον Πειραιά, όπου ανέλαβε χρέη βοηθού εκ νέου και ήταν συνεργάτης τόσο του Πίνι Γκέρσον, όσο και του Παναγιώτη Γιαννάκη. Η εξέλιξη ήταν συνεχόμενη για τον προπονητή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος το 2006 βρέθηκε και στο Summer League του NBA στο Λας Βέγκας ως μέλος του τεχνικού τιμ των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

To 2008 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αναλάβει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ομάδα της Α1 ως πρώτος προπονητής. Ο Κολοσσός Ρόδου ήταν η ομάδα που εμπιστεύτηκε τον Έλληνα coach και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Στο πάγκο του συλλόγου της Ρόδου έμεινε για τρεις σεζόν, στις οποίες ο Κολοσσός ήταν σταθερά στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος και η πρώτη δουλειά του Σφαιρόπουλου ως head coach στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας γνώριζε καλά τον Έλληνα προπονητή, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά, αυτή τη φορά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας την αγωνιστική περίοδο 2011-2012. Η συγκεκριμένη χρονιά συνδέεται με τον Ολυμπιακό, καθώς στο Final 4 της Ευρωλίγκας στην Πόλη η ομάδα του Πειραιά πέτυχε το… θαύμα κόντρα στους Ρώσους!

Ο Λιθουανός έχασε τη δουλειά του μετά το… κάζο από τους «ερυθρόλευκους» και μαζί του αποχώρησε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο τελευταίος όμως δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος, αφού λίγο μετά την έναρξη της σεζόν 2012-2013 ανέβαλε τον Πανιώνιο, παίρνοντας τη θέση του Θανάση Σκουρτόπουλου. Στην πρώτη του χρονιά στη Νέα Σμύρνη επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και οδήγησε τους «κυανέρυθρους» στην 3η θέση, πέρυσι όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το ίδιο, καθώς έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη, ενώ τερμάτισε στην 4η θέση της Basket League, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει τη σειρά των μικρών τελικών με μειονέκτημα έδρας…

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει εμπειρία και από την Εθνική Ανδρών. Συγκεκριμένα εργάστηκε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ως assistant από το 2001 έως το 2004 στο πλευρό του Γιάννη Ιωαννίδη και του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ ήταν βοηθός και στη θητεία του Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο της Ελλάδας (2009-2010).

Πλέον ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστρέφει στο Λιμάνι και καλείται να δείξει στο παρκέ πως αξίζει την ευκαιρία που του έδωσε ο Ολυμπιακός.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα