Η ζωή του Πάουλο Ασουνσάο

Μαριάννα Αξιοπούλου
Η ζωή του Πάουλο Ασουνσάο

bet365

Είναι το μεγαλύτερο όνομα που απέκτησε ποτέ ο Λεβαδειακός. 14 γράμματα… Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ακροστιχίδα του Πάουλο Ασουνσάο.

Π όρτο… Ο μεγαλύτερος σταθμός της καριέρας του, η ομάδα που τον ανέδειξε, τον στοίχειωσε και τον μίσησε! Ο Πάολο Ασουνσάο έκανε την πρώτη του απόπειρα να παίξει στην Ευρώπη το 2000, όταν μετακόμισε στην Πορτογαλία κι έμεινε μια σεζόν με την δεύτερη ομάδα της Πόρτο. Απέτυχε να κάνει αίσθηση και γύρισε στην πατρίδα του. Οι «δράκοι» θα έδιναν μερικά χρόνια μετά μάχη για να τον αποκτήσουν και το 2004 τον έκαναν δικό τους. Από το 2005 ως το 2008 έκανε μια σπουδαία καριέρα στο λιμάνι, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και ένα σούπερ καπ! Έφυγε το καλοκαίρι του 2009.

Α πειλές… Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να φύγει από την Πόρτο δεν ήταν και ο πιο συνηθισμένος. Επί μήνες η ομάδα του προσπαθούσε να του επεκτείνει το συμβόλαιο που έληγε το 2009 και παρότι ο Ασουνσάο δήλωνε διαρκώς ότι θέλει να μείνει και συζητάει με τη διοίκηση, τα πράγματα πήραν αναπάντεχη τροπή όταν η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου. «Μια μέρα φεύγοντας από την προπόνηση εμφανίστηκαν τέσσερις άνθρωποι με μάσκες μπροστά μου και μου είπαν πως αν δεν ανανεώσω το συμβόλαιό μου, θα με πυροβολήσουν στα πόδια. Ανησύχησα πολύ για την οικογένειά μου και πήγα κατευθείαν στην αστυνομία. Χρειάστηκε να προσλάβω ιδιωτική ασφάλεια για το προσεχές διάστημα και αποφάσισα να φύγω».

Ο μάδα… Εκείνη που τον ανέδειξε ήταν η Παλμέιρας από την οποία έφυγε το 2000 για την Πορτογαλία και επέστρεψε ένα χρόνο μετά, έχοντας αποτύχει στη δεύτερη ομάδα της Πόρτο. Εκείνη που του έδωσε την ευκαιρία, όμως, ήταν η Νασιονάλ Μαδέιρα με την οποία έπαιξε σε 50 ματς σε δύο χρόνια κι έφτασε το καλοκαίρι του 2004 να είναι ένα από τα καυτά ονόματα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Η Σπόρτινγκ ήταν εκείνη που έμοιαζε να τον αποκτάει και να έχει συμφωνήσει σε όλα με τη Μαδέιρα (η αξία του τότε ήταν στα 3 εκ. ευρώ) και τον ποδοσφαιριστή, όμως εκείνος άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή. «Αν με την Σπόρτινγκ θα ανέβαινα ένα σκαλοπάτι στην καριέρα μου, με την Πόρτο ανεβαίνω δέκα» σχολίαζε.

Υ στατος… Ο γνωστός χαιρετισμός! Όταν, πλέον, έχασε τη θέση του στην Ατλέτικο Μαδρίτης και έφτασε να έχει μόλις τρία 90λεπτά σε μια σεζόν, αντιλήφθηκε πως είχε φτάσει η στιγμή να φύγει από την ομάδα με την οποία κατέκτησε δύο φορές το Europa League. Στον τελικό του 2010, μάλιστα, ήταν βασικός κι έπαιξε σε ολόκληρη την αναμέτρηση. «Είμαι ευτυχισμένος. Άφησα την Πόρτο, όπου όλοι με γνώριζαν και ήρθα στη Μαδρίτη να ξεκινήσω μια καινούργια ζωή. Είμαι ευγνώμων για όσα μου έχουν συμβεί, για την αγάπη και την εκτίμηση που πήρα. Επίσης, ευχαριστώ και τους συμπαίκτες μου γιατί χωρίς τη δική τους προσπάθεια τίποτα δε θα ‘χε πάει τόσο καλά».

Λ α Κορούνια… Η τελευταία προσπάθεια! «Ήθελα σαν τρελός να παίξω ξανά στο ισπανικό πρωτάθλημα», δήλωνε ο Πάουλο Ασουνσάο στις 8 Ιανουαρίου του 2013, όταν υπέγραφε συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους με την ισπανική ομάδα. «Είναι τιμή μου που θα παίξω σε μια ομάδα που είναι πολύ γνωστή στη Βραζιλία και στην οποία έχουν παίξει ο Ριβάλντο, ο Μάουρο Σίλβα και ο Ντζαλμίνια». Ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε εννέα ματς με την Ντεπορτίβο και δεν κατόρθωσε να τη βοηθήσει να παραμείνει στην Primera Division. Ενδεικτικό, όμως, της διάθεσής του για ποδόσφαιρο ήταν πως το συμβόλαιό του με την ισπανική ομάδα για 1,5 χρόνο προέβλεπε τα ίδια χρήματα που θα έπαιρνε για έξι μήνες στη Βραζιλία.

Ο ικογένεια… Εκείνη που βρίσκεται στο Μάτο Γκρόσο στην κεντρική Βραζιλία, όπου ο Πάουλο Ασουνσάο γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1980 και όπου επιστρέφει σε κάθε ευκαιρία για να δει τους δικούς του ανθρώπους και να ξεκουραστεί, ενώ στόχος του είναι με κάποιο τρόπο να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της περιοχής του. Ο Βραζιλιάνος μέσος έχει τρία παιδιά. Μια κόρη, τη μεγαλύτερη σε ηλικία, και δύο γιους που είναι στις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης. «Εγώ ξεκίνησα να παίζω στα 14 του, σχετικά αργά. Εκείνοι παίζουν από τα έξι τους και σίγουρα θα γίνουν καλύτεροι απ’ τον μπαμπά τους».



Α ρθρο 17… Ο νόμος τον οποίο εκμεταλλεύτηκε προκειμένου να μείνει ελεύθερος από την Πόρτο το 2008 και να συνεχίσει την καριέρα του στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Μια κίνηση που φημολογούταν καιρό ότι θα κάνει, όμως ο ίδιος διέψευδε, επαληθεύτηκε στα τέλη Μαΐου του 2008. Ο Πάολο Ασουνσάο αγόρασε τον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του με την Πόρτο και υπέγραψε για πέντε χρόνια στην ομάδα της Μαδρίτης. Μέσα στον πρώτο του χρόνο επέστρεψε και ως αντίπαλος στο «Ντραγκάο», όταν η Ατλέτικο αντιμετώπισε την Πόρτο στους «8» του Champions League.

Σ άο Πάουλο… Η καριέρα του στη Βραζιλία δεν έχει πολλά να επιδείξει, κυρίως επειδή όταν έφυγε από τη χώρα του δεν ήταν κάποιο σπουδαίο ταλέντο. Επέστρεψε, ωστόσο, πριν από δύο χρόνια και έπαιξε για έξι μήνες στη Σάο Πάουλο, παρότι η συμφωνία του ήταν για μεγαλύτερο διάστημα. «Σημαίνει πολλά για μένα να φοράω αυτή τη φανέλα. Νιώθω ξανά παιδί, γεμάτο ενθουσιασμό. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος που έχει κερδίσει τα πάντα στη Βραζιλία και αποτελεί τεράστιο κίνητρο για μένα». Στη Σάο Πάουλο έπαιξε έντεκα ματς, ενώ μια άγνωστη λεπτομέρεια είναι πως οι συμπαίκτες του, του έβγαλαν τον φώναζαν Λέτσι Μπραντάο λόγω της ομοιότητάς του με τη διάσημη τραγουδίστρια της Βραζιλίας.

Ο μοσπονδία… Ένα όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι τον ήθελε, όμως πάντα κάποιο εμπόδιο παρουσιαζόταν. «Η Εθνική ομάδα είναι ένα άλλο όνειρο που είχα. Η Πορτογαλία είναι η χώρα που με υποδέχτηκε, οι άνθρωποί της φέρθηκαν γενναιόδωρα σε μένα και την οικογένειά μου. Θα ήταν μια κίνηση ευγνωμοσύνης προς εκείνους», έλεγε ο Πάουλο Ασουνσάο και ήταν διατεθειμένος ακόμα και να απορρίψει την Εθνική Βραζιλίας για την Πορτογαλία. Η κλήση δεν ήρθε ποτέ και ο Ασουνσάο δεν έγινε ποτέ διεθνής.

Υ μνοι… Για δύο ανθρώπους και προπονητές που γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα. Ο πρώτος ήταν ο Ζοσέ Πεσέιρο με τον οποίο έκανε σπουδαία χρονιά στη Μαδέιρα, αλλά δεν τον ακολούθησε το 2004 στη Σπόρτινγκ. «Ήταν ένας τεράστιος προπονητής. Είναι εκείνος που με σημάδεψε περισσότερο στην καριέρα μου». Ο δεύτερος είναι ο Ζεσουάλντο Φερέιρα με τον οποίο συνεργάστηκαν στην Πόρτο. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο άνθρωπο και έναν πολύ καλά προετοιμασμένο προπονητή. Έχει όραμα και σχέδιο».

Ν έκταρ… Συνολικά και συνοπτικά, ο Πάουλο Ασουνσάο έχει κατακτήσει εννέα τίτλους στην καριέρα του. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Πορτογαλίας τρεις συνεχόμενες σεζόν (σ.σ. από το 2005 ως το 2008), ενώ το 2005 κατέκτησε επίσης το κύπελλο και το σούπερ καπ με την Πόρτο. Έχει στο παλμαρέ του δύο Europa League με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ένα ευρωπαϊκό σούπερ καπ και επίσης το κύπελλο Νότιας Αμερικής με τη Σάο Πάολο το 2012.

Σ κόρερ… Η σχέση του με τα δίχτυα ίσως και να είναι η χειρότερη αμυντικού μέσου!! Ο Πάουλο Ασουνσάο έχει σκοράρει ελάχιστες φορές στην καριέρα του και είναι τόσο λίγες που αποτελούν θέμα. Από το 2002 που εντάχθηκε στη Νασιονάλ μέχρι και το 2013 τα γκολ του Βραζιλιάνου μέσου είναι τρία!! Δύο στην Πορτογαλία με τη Μαδέιρα και μια φορά με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης απέναντι στην Σπόρτινγκ Χιχόν.

Α EK… Η ομάδα που ουσιαστικά του άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη ευρωπαϊκή καριέρα. Ο Πάολο Ασουνσάο έκανε μια εκπληκτική χρονιά στην Ελλάδα, παρέα με τον Μπρούνο Άλβες και τον Φερνάντο Σάντος το 2004, όταν κατόρθωσε η Ένωση να τον αποκτήσει ως δανεικό από την Πόρτο. Στην Ένωση έπαιξε σε 37 παιχνίδια, είχε έξι ασίστ, δώδεκα κίτρινες κάρτες, ενώ παραχώρησε και δύο πέναλτι. Στο φινάλε της σεζόν η επιθυμία της ΑΕΚ να τον κρατήσει – όπως και τον Άλβες – ήταν δεδομένη, όπως επίσης δεδομένη ήταν και η αδυναμία της. Ο Πάουλο Ασουνσάο μιλούσε και για τη δική του διάθεση να συνεχίσει με τα κιτρινόμαυρα, έστω κι αν γνώριζε πως κάτι τέτοιο δε θα γινόταν.

«Έχω τέσσερα χρόνια συμβόλαιο με την Πόρτο. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήθελα να μείνω. Το κλίμα είναι καλό, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που ασχολείται με την ΑΕΚ. Όμως, δεν είναι στο χέρι μου». Η χειρότερή του στιγμή στην ΑΕΚ και ίσως ενδεικτική ότι το μυαλό του δεν ήταν στην ελληνική ομάδα όσο ήθελε και ο ίδιος να πιστεύει ήταν όταν εκτός φάσης πλακώθηκε στις μπουνιές με τον Έκι Γκονζάλες στον αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Ένωση και με τρεις αγωνιστικές από τον αθλητικό δικαστή.

Ο μολογία… Ήταν στις 13 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, όταν μετά από έξι μήνες εκμυστηρευόταν. «Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω την οικογένειά μου. Τώρα συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να περνάω χρόνο μαζί τους χωρίς να έχω κανένα άγχος. Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να πω ότι μου λείπει το ποδόσφαιρο, αλλά δεν ξέρω αν είναι τελειωτικό το αντίο μου. Ακόμα δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Αν προκύψει κάτι σπουδαίο, τότε θα με δείτε ξανά».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα