Lionheart!

Lionheart!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Lionheart!

bet365

Εκεί που δοξάστηκε ως λεοντόκαρδος, χλευάστηκε ως αποτυχία της φύσης. Το gazzetta.gr απαριθμεί δέκα πράγματα για τον Ρικάρντο Σα Πίντο, το νέο προπονητή του ΟΦΗ.

1. Το πλήρες του όνομα είναι Ρικάρντο Μανουέλ Αντράντε Σίλβα Σα Πίντο και γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1972 στο Πόρτο. Εκεί ξεκίνησε και το ποδόσφαιρο, ως επιθετικός στις ακαδημίες των «δράκων» με τους οποίους ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ. Επαγγελματίας έγινε στην Σαλγκέιρος και από εκεί μεταγράφηκε το 1994 στη Σπόρτιγκ Λισσαβώνας, παρότι ο ίδιος τον Μάιο της ίδιας χρονιάς εξέφραζε την προτίμησή του στην Μπενφίκα. Στην πορτογαλική ομάδα έπαιζε συνολικά εννέα χρόνια, μια τριετία από το 1994 ως το 1997 και έξι ακόμα σεζόν από το 2000 ως το 2006.

Ο τρόπος παιχνιδιού του ήταν ο λόγος που απέκτησε ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς της Σπόρτιγκ και σύντομα έγινε για εκείνος ο «Ρικάρντο ο Λεοντόκαρδος». «Δεν ήμουν εγώ που με βάφτισα, αλλά όντως η καρδιά μου είναι σαν λιοντάρι. Νομίζω απλά ότι οι οπαδοί της Σπόρτιγκ συνειδητοποίησαν και εκτίμησαν πως πάντα έδινα τα πάντα για αυτό το σύλλογο». Εκτός Πορτογαλίας, αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην Ισπανία και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ενώ έκλεισε την καριέρα του τη χρονιά 2006-07 στη Σταντάρ Λιέγης.

2. Στο διάστημα που έπαιξε στην Ισπανία συνυπήρξε στην ομάδα και είχε άριστη σχέση με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Άθελά του, μάλιστα, και σε άσχετη στιγμή, ο Ρικάρντο Σα Πίντο έβγαλε είδηση για τον Ολυμπιακό. «Μίλησα με τον Ντάρκο πριν έρθω εδώ», είχε σχολιάσει μετά την πρόσληψή του στον Ερυθρό Αστέρα και συμπλήρωσε: «Δεν τον έχω δει ακόμα, όμως δεν είχα και χρόνο για να κάνω πολλά πράγματα. Τότε είχε μιλήσει για τον Ολυμπιακό, όμως είχα συμβόλαιο με τη Σπόρτιγκ».

3. Το επάγγελμα του προπονητή ήρθε σταδιακά και αφού ο Ρικάρντο Σα Πίντο φρόντισε για την κατάρτισή του πριν αποφασίσει να καθίσει σε πάγκο. «Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου για το επίπεδο τρία του διπλώματος προπονητή. Πέρασα ένα κομμάτι της τεχνικής εκπαίδευσης στο πλευρό του Ζοσέ Μουρίνιο στην Ίντερ και επίσης επισκέφτηκα τη Σεβίλλη και την Μπαρτσελόνα για να μάθω περισσότερα για το μάνατζμεντ. Επίσης, έχω ακαδημαϊκό πτυχίο στο sports marketing».

4. Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι φυσιολογικά η μεγαλύτερη επιρροή του ως τεχνικός και τρέφει απεριόριστο σεβασμό και θαυμασμό για τον «Special One». «Είναι ορόσημο για μένα. Είναι ένας άνθρωπος που αξίζει να ακούμε και να παρατηρούμε», είχε σχολιάσει… Προφανώς και το καλύτερο κομπλιμέντο, λοιπόν, του έχουν κάνει ήταν όταν ο Καλίντ Μπουλαρούζ, που είχε συνεργαστεί με τον Μουρίνιο στην Τσέλσι, πηγαίνοντας στη Σπόρτιγκ Λισσαβώνας δήλωσε ότι βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δύο τεχνικών. Στην Πορτογαλία πάλι τον πέρασαν για τρελό…

5. Η πρώτη του επιστροφή στη Σπόρτιγκ και πρώτη απόπειρα να εργαστεί στο ποδόσφαιρο από διαφορετικό πόστο, ήρθε το 2009. Προσλήφθηκε ως τεχνικός διευθυντής το 2009, όμως η θητεία του ήταν πολύ σύντομη, αφού τον Ιανουάριο παραιτήθηκε. Ο λόγος; Πλακώθηκε στο ξύλο στα αποδυτήρια με τον Λιέντσον. Συνέχεια στην πορεία του είχε η Λεϊρία, όπου ουσιαστικά ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής, έστω κι αν είχε ρόλο βοηθού. Έμεινε μια σεζόν και η πρώτη του αποστολή ήρθε τον Φεβρουάριο του 2012.

Η Σπόρτιγκ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Ντομίνγκος Πασίεντσια με τον Ρικάρντο Σα Πίντο, που είχε περάσει οκτώ μήνες στην ομάδα Νέων του συλλόγου. «Νιώθω τεράστια τιμή, περηφάνια και ευθύνη με την πρόσληψή μου ως προπονητής στην ομάδα που αγαπάω. Είναι η καλύτερη δουλειά για κάποιον που αγαπάει αυτό που κάνει, όπως εγώ». Το πρώτο του τρίμηνο στην ομάδα δεν ήταν αρνητικό, αφού έκλεισε με ρεκόρ 13-2-6 και κέρδισε διετές συμβόλαιο παρά την απογοήτευση του αποκλεισμού από την Ατλέτικο Μαδρίτης λίγο ένα βήμα πριν το τελικό του Europa League. Στις 25 Μαΐου ανακοινώθηκε η επέκταση του συμβολαίου του ως το 2014 και μοιάζει ως η αρχή του τέλους…

6. Το ξεκίνημα στη νέα σεζόν ήταν καταστροφικό. Η Σπόρτιγκ κέρδισε μόλις δύο ματς, έχασε δύο, όμως είχε και πέντε ισοπαλίες σε πρωτάθλημα και Europa League. Η καταδίκη του ήρθε από έναν έτερο Πορτογάλο, τον Πάουλο Σόουζα, που τότε ως προπονητής της Βιντεοτόν οδήγησε την ομάδα σε ένα θρίαμβο (σ.σ. 3-0) στην Ουγγαρία. Η αλήθεια είναι ότι η κριτική που δέχτηκε από τον Τύπο ήταν υπέρμετρα σκληρή. Ξέθαψαν τη συνέντευξή του από το 1994, τον κατηγόρησε ότι έκανε μια ομάδα μοντέλο να μην μπορεί να αλλάξει δύο πάσες και το αποκορύφωμα: Τον αποκάλεσαν λάθος της φύσης!

«Αυτό ήταν μια επίθεση στην αξιοπρέπειά μου. Μια απίστευτη αναίδεια. Με πληγώνει, γιατί είναι κάτι που το διάβασε και η οικογένειά μου. Μπορώ να δεχτώ κριτική για τις επιλογές μου και για τον τρόπο παιχνιδιού. Για το ποδόσφαιρο, αλλά ως εκεί». Η απόλυσή του ήρθε στις 4 Οκτωβρίου.

7. Ακόμα, όμως, και μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της Σπόρτιγκ έβρισκε συμπαραστάτες ανάμεσα στους ανθρώπους που τον ζούσαν καθημερινά. Έστω κι αν κινδύνευαν να χαρακτηριστούν κι εκείνοι τρελοί… Ένας εξ αυτών ήταν ο Μαράτ Ισμαΐλοφ, ο οποίος έζησε όλη τη θητεία του Σα Πίντο και τώρα αγωνίζεται στην Πόρτο. «Ανεξάρτητα τι έλεγαν και τι έγραφαν για εκείνον, είμαστε μια ομάδα που έπρεπε να σέβεται και να προστατεύει τον προπονητή. Και ήταν ένας προπονητής, για τον οποίο πραγματικά άξιζε να μάχεσαι μέσα στο γήπεδο».

8. Η επόμενη δουλειά δεν άργησε να βρεθεί, όμως και πάλι εμπεριείχε ρίσκο. Ο Ερυθρός Αστέρας του έκανε πρόταση τον Μάρτιο του 2013, όταν αποχώρησε ο Αλεξάντερ Γιάνκοβιτς κι όταν ακόμα ένα πρωτάθλημα είχε χαθεί και είχε καταλήξει στην Παρτιζάν. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Με κάλεσαν και μου είπαν ότι με θέλουν. Είναι αλήθεια ότι κολακεύτηκα από το ενδιαφέρον που έδειξαν. Κάναμε ένα μίτινγκ και συμφώνησα. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να πάω μαζί με τους συνεργάτες μου, όμως ήταν αδύνατον εξαιτίας των οικονομικών δεδομένων του συλλόγου», θα δήλωνε τότε.

Ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό σερί οκτώ νικών, όμως μετά την ήττα από τον Παρτιζάν ο Ερυθρός Αστέρας κατέρρευσε. Έχασε τρία σερί παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς, όμως και σε αυτή την περίπτωση ο Πορτογάλος τεχνικός θα συνέχιζε στον πάγκο, αφού είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους.

9. Μόνο που η επόμενη σεζόν θα διαρκέσει για τον ίδιο… δύο ημέρες! Στις 17 Ιουνίου ο Ερυθρός Αστέρας έκανε την πρώτη του προπόνηση, ξεκινώντας προετοιμασία για τη νέα σεζόν και στις 19 του ίδιου μήνα υπέβαλε την παραίτησή του. «Υπήρξαμε απολύτως τίμιοι και δίκαιοι απέναντί του για τα οικονομικά. Έπρεπε να έχει καταλάβει εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε τον Μέσι και τον Ρονάλντο εδώ», δήλωσε αρκετά δεικτικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Ντράγκαν Ντζάγιτς.

10. Μακριά από τα γήπεδα, ο Ρικάρντο Σα Πίντο έχει μάτια μόνο για τις… γυναίκες. Τρεις, για την ακρίβεια. Την Φρεντερίκα, που είναι η γυναίκα του και τις δύο του κόρες. «Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά μου. Τα κορίτσια είναι φανταστικά. Η καθεμία έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στον αθλητισμό και θα τους υποστηρίζω μέχρι τέλους στο άθλημα που επέλεξαν». Η Λεονόρ είναι 16 χρονών και ασχολείται με την ιππασία, ενώ η 11χρονη Κονστάντα διακρίνεται στη ρυθμική γυμναστική. Χόμπι του Σα Πίντο είναι το σκουός και ο μοντελισμός αεροπλάνων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα