Ο Σερ… του ΠΑΟΚ: «Dimitris Giannoulis»

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο Σερ… του ΠΑΟΚ: «Dimitris Giannoulis»

bet365

Ο Δημήτρης Γιαννούλης παίρνει το δρόμο για το Νόριτς για να συνεχίσει το ποδοσφαιρικό ταξίδι που άρχισε στην πόλη της Κατερίνης πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τη διαδρομή του ως το «Κάροου Ρόουντ».

Το Νόριτς είναι μια πόλη με πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα στα ανατολικά της Αγγλίας, 160 χλμ από το Λονδίνο και με σχεδόν 120.000 κατοίκους. Διαθέτει φημισμένα μουσεία που εξοικειώνουν τον επισκέπτη με μία ιστορία δέκα αιώνων καθώς και δύο κολέγια που φημίζονται για τα προγράμματα σπουδών τους στους τομείς της λογοτεχνίας και των καλών τεχνών.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο σύντομος τουριστικός οδηγός για τον Δημήτρη Γιαννούλη, που αυτές τις ώρες κλείνει τις βαλίτσες και ετοιμάζεται να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στην κομητεία του Νόρφολκ. Στην περιοχή όπου εδώ και 119 χρόνια το ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από «τα Καναρίνια» ή απλά τη Νόριτς Σίτι.

Αρκετές ομάδες χτύπησαν την πόρτα του ΠΑΟΚ επιδιώκοντας την απόκτηση του Γιαννούλη, με τη Νόριτς να είναι αυτή που τελικά ήρθε σε συμφωνία με τους «ασπρόμαυρους». Το deal έκλεισε στα 8,5 εκατ. ευρώ και 20% ποσοστό μεταπώλησης, με την «οψιόν» αγοράς να ενεργοποιείται άμεσα εφόσον «τα Καναρίνια» εξασφαλίσουν την άνοδο στην Premier League.

Με 20.000 ευρώ από τον Βατανιακό στον ΠΑΟΚ

Το χειμώνα του 2014 η Κ19 του «Δικεφάλου» έδωσε ένα φιλικό παιχνίδι με τον Βατανιακό, μόνο και μόνο για να δει από κοντά τον 18χρονο, τότε, Γιαννούλη, ο οποίος ξεχώριζε «σαν τη μύγα μες το γάλα». Τα scouting reports που είχαν φτάσει στα γραφεία της Μικράς Ασίας έκαναν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή που «ανεβοκατεβαίνει» την αριστερή γραμμή, δημιουργεί «πονοκεφάλους» και ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες.

Ως είθισται σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις νεαρών ταλαντούχων παικτών, για να μπει ο ΠΑΟΚ στη διαδικασία απόκτησής του από την ομάδα της Πιερίας δεν έφταναν μόνον οι εκθέσεις και οι αναλύσεις. Η επιμονή του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, Θόδωρου Ζαγοράκη, ο οποίος εκείνο το διάστημα ήταν σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη, ήταν το «κλειδί» που ξεκλείδωσε τη μεταγραφή. Ο Ζαγοράκης έλεγε και επέμενε ότι «δεν πρέπει να χαθεί ο πιτσιρικάς» και επτά χρόνια μετά (θα) πρέπει να νιώθει δικαιωμένος.

Τον Ιανουάριο του 2014 οι «ασπρόμαυροι» πλήρωσαν 20.000 ευρώ στον Βατανιακό και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς τον παραχώρησαν ως δανεικό στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, τον Πιερικό. Στο…σχολείο της Football League συμπλήρωσε 28 συμμετοχές αγωνιζόμενος κυρίως ως αριστερό εξτρέμ και συνέχισε να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Άλλαξε στυλ και ρόλο στη Βέροια

Επόμενος σταθμός στο… αγροτικό του νεαρού αριστεροπόδαρου ποδοσφαιριστή ήταν η γειτονική Βέροια. Εκεί, άλλαξε ποδοσφαιρική κατεύθυνση, κέρδισε τον πρώτο προσωπικό τίτλο της καριέρας του, με τους προπονητές και ποδοσφαιριστές να τον ανακηρύσσουν κορυφαίο «Rookie» της σεζόν 2015-16 στη Super League και μαζί το δικαίωμα να διεκδικήσει την ευκαιρία του στον ΠΑΟΚ.

Στα 21 του μετά από 26 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, με τη φανέλα της Βέροιας, μετατράπηκε από εξτρέμ σε μπακ. Ήταν κάτι που είχε πει, από την πρώτη στιγμή που τον είδε να παίζει στον Βατανιακό, ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος και μετουσίωσαν στην πράξη ο Θωμάς Γράψας και ο Γιώργος Γεωργιάδης, προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε στον ένα χρόνο παρουσίας του στη «βασίλισσα του Βορρά».

Στην αρχή τον φόβισε η αλλαγή θέσης. Όμως, με τη βοήθεια του αδερφού του, Κώστα, που ως αμυντικός και δη αριστερός μπακ «βγάζει το ψωμί του» εδώ και χρόνια, άρχισε να μαθαίνει το νέο ρόλο του, να βελτιώνει τα λάθη του και να καθιερώνεται στην ποδοσφαιρική πιάτσα φορώντας την ταμπέλα του μοντέρνου φουλ-μπακ. «Στην αρχή φοβήθηκα, για να πω την αλήθεια, γιατί στην άμυνα πρέπει να είσαι πιο σοβαρός απ’ ό,τι στην επίθεση, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι βελτιώθηκα και μπόρεσα να ανταπεξέλθω σε αυτή τη θέση. Νομίζω ότι και τα επόμενα χρόνια θα μείνω σε αυτή τη θέση, νομίζω ότι μου πάει πιο πολύ», είχε προβλέψει και δεν έπεσε έξω…

Τελικά στην Τούμπα δεν πήρε τα παιχνίδια που προσδοκούσε, έτσι τον Ιανουάριο του 2017 έφυγε δανεικός στην Κύπρο και την Ανόρθωση. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς δεν μπήκε στη διαδικασία της προσωρινής επιστροφής στη Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας να μετακομίσει στην Αθήνα και τον Ατρόμητο. Στον ενάμιση χρόνο παρουσίας του στο Περιστέρι καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μπακ-χαφ στην Ελλάδα, σε 54 αγώνες μέτρησε 14 ασίστ, κλήθηκε κι έκανε ντεμπούτο στην Εθνική, ενώ κίνησε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων, που άρχισαν και σημείωναν με bold γράμματα το όνομά του στις μεταγραφικές λίστες τους.

Από μικρός κόλλησε το μικρόβιο του ΠΑΟΚ

Πριν από κάποια χρόνια ο πρωτότοκος υιός της οικογένειας Γιαννούλη, Κώστας, έκανε την «επανάστασή» του και ανακήρυξε ότι «μια μέρα θα γίνω ποδοσφαιριστής». Ο κατά οκτώ χρόνια μικρότερος, Δημήτρης, ήταν φυσιολογικό και επόμενο να ακολουθήσει τα χνάρια του μεγάλου αδερφού.

Δικαιολογημένα ο Νίκος Γιαννούλης καμάρωνε για δυο καμάρια του! Οι δύο γιοι του έκαναν επάγγελμα την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, ο μικρός μάλιστα έκανε τον πατήρ-φαμίλια διπλά υπερήφανο, καθώς φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Για πάρα πολλά χρόνια η Τούμπα υπήρξε ο προορισμός του κοντινού ταξιδιού, Κατερίνη – Θεσσαλονίκη, πολύ πριν ο Δημήτρης ντυθεί στα «ασπρόμαυρα». Συνήθως, έπαιρνε για συντροφιά στα παιχνίδια του «Δικεφάλου» τον μικρό της οικογενείας, άρα δεν ήταν καθόλου δύσκολο να του κολλήσει το… μικρόβιο. Ένθερμος υποστηρικτής του ΠΑΟΚ, όπως και άλλοι μπαμπάδες αυτής της γενιάς ποδοσφαιριστών, πέταξε την σκούφια του όταν είδε τον κανακάρη του να κατακτά το νταμπλ με την αγαπημένη ομάδα του.

H επιστροφή στην Τούμπα και η εκτόξευση

Το να καλύψεις το κενό του αρχηγού σου, τον οποίο θαυμάζεις και έχεις ως πρότυπο, δεν είναι και το πιο εύκολα πράγμα στον κόσμο. Κι όμως, ο Κατερινιώτης άσος άντεξε το μεγάλο βάρος, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που του προέκυψε πριν από δύο χρόνια.

Ο γεννημένος στις 17 Οκτωβρίου του 1995, αριστεροπόδαρος άσος όχι απλά έμεινε και έγινε καλύτερος, αλλά ανάγκασε πολύ νωρίς τον Ιβάν Σαββίδη να απαντήσει αρνητικά στις δύο προτάσεις της Ρεν. Εκείνο το διάστημα η γαλλική ομάδα φλέρταρε έντονα μαζί του, ενώ νωρίτερα και η Σαμπντόρια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 25χρονου μπακ του «Δικεφάλου».

Στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε να παίζει με το Νο 18 στην πλάτη, στη Βέροια και τον Ατρόμητο επέλεξε το «31», αλλά με το «23», που πήρε άμα την επιστροφή του στην Τούμπα, είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται το ίδιο και η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Αρχικά η «μετοχή» του δεν ξεπερνούσε το 1,2 εκ. ευρώ. Όμως, υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και είδε όχι μία και δύο, αλλά δέκα ομάδες, να στήνονται στην ουρά για να αποκτήσουν τα δικαιώματά του. Από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και πριν από λίγες μέρες τέσσερις ιταλικές ομάδες (Αταλάντα, Μπολόνια, Νάπολι, Ρόμα), ισάριθμες γαλλικές (Ρεν, Σεντ Ετιέν, Μονακό, Μαρσέιγ), μια αγγλική (Νιουκάστλ) και η Λοκομοτίβ Μόσχας καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ ως υποψήφιες για την απόκτησή του.

Ο… σεφ, η μεταγραφή και ο κορονοϊός

Ο Κατερινιώτης διεθνής άσος του ΠΑΟΚ είδε την περσινή σεζόν, που κυλούσε ιδανικά για τον ίδιο, να ανατρέπεται εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας. Έπαιζε με το «πόδι πατημένο στο γκάζι» μέχρι να μπει «λουκέτο», λόγω κορονοϊού, σε κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα.

Στην περίοδο της πρώτης καραντίνας έγινε… σεφ περνώντας την ώρα του μαζί με την οικογένεια του στην Κατερίνη. Στην αυλή του σπιτιού του έπαιζε μπάλα κι όταν δεν έκανε ατομική προπόνηση, έμπαινε μπαίνει στην κουζίνα για να μαγειρέψει, ενώ κάποιες φορές έπαιζε στο playstation τα αγαπημένα του βιντεοπαιχνίδια. Όχι, πάντως, FIFA 2020.

«Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το καλύτερο τόσο για μένα, όσο και για την ομάδα. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση στο σωστό τάιμινγκ. Το έχω πει και Στο ξαναλέω, το να παίξω στο εξωτερικό είναι το μεγάλο όνειρό μου», ήταν τα λόγια του συνομιλώντας μαζί του εκείνο το διάστημα.

Το καλοκαίρι η Αταλάντα είχε φτάσει, όντως, μια ανάσα από την συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, την ίδια ώρα που η ποδοσφαιρική Ευρώπη συζητούσε έντονα το όνομά του μετά τις εμφανίσεις κόντρα σε Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Ήταν το διάστημα όπου ο ιδιοκτήτης του «Δικεφάλου» του ζήτησε να βγάλει από το μυαλό τη μεταγραφή στο εξωτερικό και να παραμείνει στην ομάδα.

Το όνομά του ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα και η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έκανε διαδοχικά limit-up. Τον Οκτώβριο του 2020 η αξία ου Γιαννούλη έφτασε στα 6.000.000 ευρώ, κάτι που τον έκανε τον νο1 παίκτη του ΠΑΟΚ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και στο top-5 μεταξύ όλων των Ελλήνων ποδοσφαιριστών!

Στο φετινό ισόπαλο (1-1) ντέρμπι με την ΑΕΚ φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού κάτι που το χαρακτήρισε ως ύψιστη τιμή. Το δεύτερο lockdown μπορεί να μην σταμάτησε τη δράση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ωστόσο οι ομάδες ήταν εκτεθειμένες στον ιό κάτι που το ένιωσε καλά κι ο ίδιος περνώντας την περιπέτεια του κορονοϊού.

Το σπάνιο ρεκόρ με τη γαλανόλευκη φανέλα

Στην Εθνική Ανδρών έκανε ντεμπούτο στις 18 Μαΐου του 2018, υπό τις οδηγίες του Μίκαελ Σκίμπε, όμως ένα λάθος του Ισπανού ρέφερι, Κάρλος ντε Κέρο Γκράντε έφτανε για να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας, που αποβάλλεται στο ντεμπούτο του με το εθνόσημο!

Ο αριστεροπόδαρος μπακ αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 43' της φιλικής αναμέτρησης με την Σαουδική Αραβία, σε μια φάση στην οποία ο διαιτητής έκανε λάθος καθώς δεν είχε κάνει καλά-καλά φάουλ. Όμως, η ιστορία είχε γραφτεί…

Διαβάστε επίσης

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα