Όταν… γεννήθηκε ο μύθος των «Splash Brothers»! (pics & vids)

Όταν… γεννήθηκε ο μύθος των «Splash Brothers»! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Όταν… γεννήθηκε ο μύθος των «Splash Brothers»! (pics & vids)

bet365

Οι Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον πανηγύρισαν το τρίτο τους πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, όμως αν δεν υπήρχαν δύο παλιοί σκληροί αντίπαλοι στα παιδικά τους χρόνια, ίσως ποτέ να μην απολαμβάναμε τους απίστευτους «Splash Brothers».

Eίναι ίσως ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών. Βέβαια πέρασε πολλά για να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Στην ηλικία των 12 ετών ένα παιδί με το όνομα Σι Τζέι Γιανγκ θα του έμενε αξέχαστο.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το… τέρας που «έφτιαξε» τον Κάρι

Έπαιξαν μαζί αλλά και αντίπαλοι στο North Carolina AAU circuit. «Ο Στεφ είναι μικρός και μπορείς να τον… σπρώξεις παντού στο γήπεδο. Η δουλεια μου είναι να του κάνω τη ζωή δύσκολη», ανέφερε ο Γιανγκ.

Ο Σι Τζέι ήταν ένα τέρας. Είχε ταχύτητα, αθλητικότητα, μπασκετική ευφυία. Ο καλύτερος 12χρονος στη Σάρλοτ. Ο Γιανγκ είχε το μέγεθος, την χαρισματική προσωπικότητα. «Ο Γιανγκ ήταν ατρόμητο παιδί», αναφέρει ο προπονητής του λύκειου North Mecklenburg. «Είχε αυτοπεποίθηση και δύναμη. Τα παιδιά τον άκουγαν».

Ο Κάρι από την πλευρά του το μόνο που μπορούσε να τον κάνει να ισορροπήσει το πράγμα ήταν το μακρινό του σουτ. «Ήμουν κοντός και κοκαλιάρης. Έπρεπε να πιέσω τον εαυτό μου στα άκρα», θυμάται ο Στεφ.

Ο Γιανγκ προσπαθούσε να βοηθήσει τον Κάρι. Ήταν συμπαίκτης του Στεφ στους Charlotte Stars από τα 10 ως τα 12 χρόνια του. Μάρκαρε τον Κάρι στις προπονήσεις, τον έπαιζε σκληρή άμυνα, τον χτυπούσε στο χέρι που σούταρε. Ο Κάρι υπέφερε με τον Γιανγκ.

Το κλάμα του Στεφ

Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού με τους Charlotte Stars, o Κάρι είχε 7 τρίποντα. Όταν πήγε να σηκωθεί για το 8ο, ένας αντίπαλος του τον έσπρωξε επίτηδες και τον έστειλε στον πάγκο της ομάδας σε ένα αντιαθλητικό χτύπημα.

«Ο Κάρι δεν σταμάτησε να… κλαίει και στα δύο επόμενα ματς», θυμάται ο προπονητής του Στεφ, ο Καρλ.

Ο Σι Τζέι Γιανγκ δεν μπορούσε να σουτάρει σαν τον Στεφ, αλλά ήταν πιο ολοκληρωμένος παίκτης για την ηλικία του. Οι δυο τους συνέχισαν να κοντράρονται και ανταλλάσσουν… αγκωνιές για τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο ξεχωριστός κύριος Γιανγκ

Με το Νο.5 ο Γιανγκ και με το Νο.12 ο Κάρι

«Ήταν πάντα ωραία δοκιμασία για μένα. Έμαθα τι σημαίνει physical game. Ο Σι Τζέι με ζόριζε πολύ. Ήταν ένα καλό τεστ για μένα σε εκείνο το σημείο της ζωής μου για να μάθω να μπορώ να αντέξω την πίεση ή όχι», ήταν τα λόγια του Κάρι.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Κάρι μεγάλωσε, ψήλωσε, αλλά δεν ξέχασε τον Γιανγκ. Ο νυν ηγέτης των Ουόριορς χάρηκε όταν έμαθε πως το North Mecklenburg κέρδισε το πρώτο και μοναδικό του πρωτάθλημα πολιτείας με τον Σι Τζέι Γιανγκ να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ο Στεφ επέλεξε το Davidson στο κολέγιο και άρχισε να μπαίνει στα βαθιά. Από την άλλη ο Γιανγκ ένα χρόνο μετά το λύκειο, συνέχιζε να περνάει χρόνο στα γυμναστήρια, αφού το μπάσκετ ήταν τα πάντα για αυτόν.

Το τέλος του Σι Τζέι

Το 2007 όμως μετά από μια άσκηση με βάρη ο Γιανγκ ένιωθε το δεξί του χέρι να παραλύει. Στη συνέχεια σωριάστηκε στο έδαφος και φώναζε για βοήθεια. Δεν αισθανόταν καθόλου τα πόδι του.

H διάγνωση ήταν πολλαπλή σκλήρυνση και μετά από αυτό ο Γιανγκ θα έπρεπε να αποχαιρετήσει το μπάσκετ.

Ο Γιανγκ πλέον θυμάται: «Η δουλειά μου τότε ήταν να τον δυσκολέψω να το κάνω πιο σκληρό για τον Στεφ».

Την τελευταία φορά που είδε τον Κάρι ήταν το 2005, όταν οι δυο τους έτρεχαν στη Σάρλοτ και προετοιμαζόντουσαν για το επόμενο βήμα τους στο μπάσκετ.

«Ο Γιανγκ έπαιξε ρόλο για να φτάσω στο ΝΒΑ»

Φέτος τον Φλεβάρη ο Κάρι ζήτησε να μάθει για τον μεγάλο του αντίπαλο τα χρόνια της αθωότητας. Ένας δημοσιογράφος του ESPN του είπε την αλήθεια, με τον Κάρι να απαντάει; «Πόσο άσχημα είναι; Όχι φίλε Σι Τζέι, αυτό είναι σκληρό. Είναι ένας από τους ανθρώπους που εκτιμώ. Έπαιξε ρόλο για να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή εδώ. Ήταν μέρος του ταξιδιού μου».

«Ίσως του τηλεφωνήσω μετά τους τελικούς με τους Καβς να θυμηθούμε τα παλιά», ήταν τα λόγια του Κάρι.

«Δεν νομίζω πως όλοι λατρεύουν την προπόνηση. Όμως αν αγαπάς το μπάσκετ, θα εκτιμάς τις στιγμές που σβήνουν τα φώτα. Εκείνες τις στιγμές που δουλεύεις σκληρά. Θα πρέπει να προετοιμαστείς για αυτές τις στιγμές», παραδέχεται ο παικταράς των Ουόριορς με το Νο.30.

Ο «Σι Τζέι» του Τόμπσον

Οι περισσότεροι παίκτες του ΝΒΑ έχουν τον δικό τους «Σι Τζέι Γιανγκ». Τον μεγάλο αντίπαλο στις μικρές ηλικίες που τους... έπλασε και τους έκανε τους παίκτες που είναι σήμερα. Το ίδιο έγινε και με τον Κλέι Τόμπσον.

«Οι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία σε όλα αυτά που κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», λέει ο Τόμπσον.

Για τον Κλέι, το αντίπαλο δέος σε μικρές ηλικίες ήταν ο Τζο Έμπερχαρντ. Ένας σουτέρ τριών πόντων από το Corona del Mar High school

Στην Τρίτη του χρονιά του Τόμπσον κοντραρίστηκε με τον Έμπερχαρντ σε ένα τουρνουά. Ο Έμπερχαρντ ακολουθούσε τον Κλέι σε όλο το γήπεδο, ενώ συχνά ζητούσε double-teams πάνω στον Κλέι. Έβαλε 27, ενώ ο Κλέι έμεινε στους 9.

Η μέρα που ο Κλέι το πήρε σοβαρά

Επτά μήνες αργότερα, οι δυο τους ήρθαν αντιμέτωποι σε ένα καλοκαιρινό τουρνουά. Από εκείνο το σημείο ο Κλέι προσέλαβε προσωπικό γυμναστή. «Ο Κλέι το πήρε πολύ σοβαρά και ήθελε να γίνει ακόμα καλύτερος», τονίζει ο Έμπερχαρντ.

O Kλέι κέρδισε το πρωτάθλημα πολιτείας με το Santa Margarita στην τελευταία του χρονιά, αφού σκόραρε 37 με 7 τρίποντα!

Ο Έμπερχαρντ είχε σοβαρούς τραυματισμός και δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την πορεία του Κλέι ως το ΝΒΑ. Πλέον παίζει σε διπλά με τους φίλους του.

Οι «Splash Brothers» δημιουργήθηκαν πολλά χρόνια πριν

Για τη δυναστεία των Ουόριορς υπεύθυνοι είναι και οι Splash Brothers. Κάρι και Τόμπσον είχαν σπουδαίους αντιπάλους στα νιάτα τους που τους έκαναν σκληρούς, ενώ τους έμαθαν να μην τα παρατάνε παρά τις δυσκολίες.

«Χαμογελώ κάθε φορά που ακούω το όνομα του Κάρι. Ξέρω πόσο τον βοήθησα, σε τι δοκιμασία τον έβαλα», αναφέρει ο Γιανγκ.

Από την πλευρά του ο Κάρι τονίζει: «Είναι αστείο. Όταν πήγα στο ΝΒΑ, ο Πολ και ο Ντερόν Ουίλιαμς προσπαθούσαν να με ποστάρουν, επειδή νόμιζαν πως θα είχαν mismatch. Αλλά αυτό μου το έκανε ο Γιανγκ πολλά χρόνια πριν. Μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση και την χρησιμοποίησα στα πρώτα μου χρόνια στο ΝΒΑ».

Πλέον ο Γιανγκ είναι φανατικός φίλος των Ουόριορς. Φορά τη φανέλα του Κάρι, όταν τους βλέπει στην τηλεόραση, κάθεται στην αγαπημένη του πολυθρόνα και θυμάται τα χρόνια που κόντραρε τον Στεφ.

Ο Γιανγκ γυρίζει προς το μέρος των φίλων του και λέει κάθε φορά που σκοράρει ο Κάρι για τρεις «Tον ξέρω καλά αυτόν τον τύπο».

Αυτοί γελούν και δεν τον πιστεύουν. Τότε πάει στην ντουλάπα του και τους δείχνει την φωτογραφία με τον Κάρι από τα παιδικά τους συναπαντήματα, 18 χρονια πριν.

Τότε ο Κάρι ήταν ένα κοκαλιάρικο παιδί και ο Γιανγκ ήταν ο κορυφαίος της ηλικίας του στην περιφέρεια. Τώρα ο Κάρι μετρά 3 δαχτυλίδια και ο Γιανγκ έχει να νιώθει περήφανος πως έχει βοηθήσει τον Στεφ να γίνει ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών.

Την ίδια περηφάνια νιώθει και ο Έμπερχαρντ για τον Κλέι. Γιατί αυτός αποτέλεσε τον πρώτο σημαντικό αντίπαλο στη ζωή του.

Η περηφάνια για το φαινόμενο «Splash Brothers»

Οι Splash Brothers σκορπούν τρόμο τα τελευταία χρόνια του ΝΒΑ, αφού μετρούν 3 πρωταθλήματα μαζί και δεν σταματούν να… εκτελούν πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Δύο παιδιά που πλέον όμως βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ξέρουν πως για την… γέννηση των Splash Brothers, μερίδιο έχουν κι εκείνοι.

Γιατί τους προετοίμασαν πριν χρόνια, τους έκαναν σκληρούς και τους έμαθαν να μην τα παρατάνε. Και μετά από τόσο καιρό οι Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον βρέθηκαν μαζί στο Γκόλντεν Στέιτ, και σαν «Splash Brothers» σηκώνουν το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά από που ξεκίνησε και τα άτομα που τον βοήθησαν. Τις θυσίες που έκανε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να φτάσει στην κορυφή.

πηγή: ΕSPN

 

NBA Τελευταία Νέα