Γιώργος Κολοκυθάς: H πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση Έλληνα παίκτη!

Γιώργος Κολοκυθάς: H πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση Έλληνα παίκτη!

Αντωνία Σπανού
Γιώργος Κολοκυθάς: H πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση Έλληνα παίκτη!

bet365

Ο Γιώργος Κολοκυθάς στις 8/10 του 1967 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του Eurobasket και φέρνει την πρώτη διάκριση Έλληνα παίκτη σε διεθνές επίπεδο.

Μπορεί τώρα οι διεθνής να μας έχουν κακομάθει με τα διεθνή βραβεία ένας όμως έκανε την αρχή. Ο «μεγάλος» Γιώργος Κολοκυθάς τίμησε την γαλανόλευκη όσο λίγοι και ήταν εκείνος που έκανε την αρχή.

Η Εθνική ομάδα έχοντας μακρά απουσία από το Eurobasket (1951-1961) κατάφερε να έχει μια σταθερή παρουσία στον θεσμό, χωρίς όμως να καταφέρει κάποια διάκριση.

Η μοναδική διάκριση που καταφέραμε και είμαστε υπερήφανοι είναι η παρουσία του Γιώργου Κολοκυθά το 1967 στο Eurobasket στο Ελσίνκι.

Το συγκεκριμένο τουρνουά πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου και ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Αυτοί που έκαναν την διαφορά σε ακόμα ένα ευρωπαϊκό τουρνουά ήταν οι Σοβιετικοί, που με το παιχνίδι τους και το βάθος πάγκου που είχαν φάνταζαν ανίκητοι.

Η Εθνική μας ομάδα κατέλαβε την 5η θέση του Β' ομίλου, μαζεύοντας 10 βαθμούς.

Τελικά, δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω πέρα από το να κατακτήσει την 12η θέση. Άξιο αναφοράς είναι και η πολύ βαριά ήττα από τους Σοβιετικούς με 82-41 (double score) στην φάση των ομίλων.

Παρόλο που η Εθνική δεν κατάφερε πολλά, ο Γιώργος Κολοκυθάς ήταν εκείνος που μας έκανε υπερήφανους.

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με μ.ο. 25,4 πόντους και ήταν εκείνος που έκανε το πρώτο βήμα για όλους τους Έλληνες παίκτες.

Μάλιστα, στο παιχνίδι με την Ισπανία για τους αγώνες κατάταξης όπου έληξε 85 -85, πήγε στην παράταση και τελικά η Εθνική έχασε με 99-95, ο Κολοκυθάς έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων καριέρας με 43 πόντους.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς ήταν δεινός σκόρερ και προσέφερε στην Εθνική ομάδα σε δύσκολα χρόνια. Αγωνίστηκε σε 90 αγώνες με το εθνόσημο και πέτυχε συνολικά 1807 πόντους.

Στο Eurobasket του 1969 στην Καζέρτα αναδείχτηκε και πάλι πρώτος σκόρερ.

Στις 4 Μαϊού του 1971 φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα με το εθνόσημο κόντρα στην Σκωτία, όπου πέτυχε 35 πόντους.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς αποτέλεσε την ψυχή της Εθνικής ομάδας, πάλεψε για αυτήν και την πόνεσε μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Μαρτίου του 2013, αφήνοντας την βαριά του παρακαταθήκη σε ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ και θα τον ευχαριστούμε πάντα για αυτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα