Όταν ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Λυών (pics)

Όταν ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Λυών (pics)

bet365

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου του 1973 στη Θεσσαλονίκη δόθηκε μία από τις ωραιότερες και πληρέστερες παραστάσεις ελληνικής ομάδας στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Το gazzetta.gr θυμίζει...

Το gazzetta.gr σας θυμίζει τι είχε συμβεί σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια. Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Λυών με 4-0, προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο και προκαλώντας τον θαυμασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα (στις 6 μ.μ. έγινε η σέντρα από τον Ιταλό Σέρτζιο Γκονέλα, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα (1978) σφύριξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αργεντινή - Ολλανδία 3-1) στην Τούμπα λένε ότι το σκορ θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και διπλάσιο!

Ήταν το ματς στο οποίο ο Γιώργος Κούδας έπαιζε για πρώτη φορά, εκείνη τη χρονιά, σε ευρωπαϊκό ματς επιστρέφοντας από τιμωρία τριών αγωνιστικών. Κι όμως, ο αγώνας δεν είχε την προπώληση εισιτηρίων, κύριο γνώρισμα της εποχής, με το sold out να μην γίνεται για ανεξήγητους λόγους. Κάποιοι υπέθεταν ότι το σκορ του πρώτου αγώνα (3-3) περιόριζε το ενδιαφέρον του κόσμου, άλλοι έλεγαν ότι οι τιμές (από 65 έως 200 δραχμές!) ήταν τσουχτερές, αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και αποτυπωνόταν στην αγωνία του κόσμου για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Μια εβδομάδα, μετά το επικό 4-0 και την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, ξεκινούν οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια μέχρι να φτάσουμε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη λιγότερο γνωστή κατάληψη στη Θεσσαλονίκη με τον «πειρατικό» ραδιοφωνικό σταθμό στα υπόγεια της Αρχιτεκτονικής.

Η κόντρα με την Ε.Ι.Ρ.Τ

Η διοίκηση του «Δικεφάλου» την παραμονή με ανακοίνωσή της γνωστοποιούσε την οριστική απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο του τηλεοπτικού συνεργείου της Ε.Ι.Ρ.Τ. για την ζωντανή μετάδοση του αγώνα: «Το διοικητικόν συμβούλιον του ΠΑΟΚ ανακοινοί ότι εν ουδεμία περιπτώσει θα αναμεταδοθή τηλεοπτικώς ο αγών ΠΑΟΚ-Λυών, τούτο προς γνώσιν των φιλάθλων της Θεσσαλονίκης ίνα μη ευρεθώσι άνευ εισιτηρίων, πιστεύοντες εις τελικήν αναμετάδοσιν του αγώνος».

Στον ΠΑΟΚ υποστήριζαν ότι η στρατιωτική κυβέρνηση και η διοίκηση της Ε.Ι.Ρ.Τ και της ΥΕΝΕΔ ουδέποτε απάντησαν εγγράφως στο αίτημα της διοίκησης να καλυφθεί η οικονομική απώλεια από τη μη διάθεση εισιτηρίων, κάτι σαν τα τωρινά τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ όταν αυτό έγινε τέσσερις ώρες πριν από την σέντρα ήταν πολύ αργά… Δύο μέρες μετά την πρόκριση και λόγω του θορύβου που είχε ξεσπάσει ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου λεπτομερώς ενημέρωνε τους φιλάθλους για το τι είχε συμβεί. Όπως, ανέφεραν «από την 16ην ώραν μέχρι της ενάρξεως του αγώνος επωλήθησαν άλλες 13.000 εισιτήρια»!

Η παράσταση της Τούμπας

Στο γήπεδο τελικά βρέθηκαν 35.000 φίλαθλοι (η επίσημη καταμέτρηση έδειξε 30.417 εισιτήρια και 2.958.670 δρχ εισπράξεις), οι οποίοι απόλαυσαν έναν εκπληκτικό ΠΑΟΚ, που έμοιαζε ασταμάτητος. Στο 1-0 η Τούμπα σείεται και οι κραυγές από τους πανηγυρισμούς φτάνουν ως το… Βαρδάρη! Ο Δημήτρης Παρίδης γίνεται ένα με το χορτάρι, ύστερα από την σέντρα του Χρήστου Τερζανίδη, στέλνοντας την μπάλα να αναπαυθεί στην εστία του Σοβό. Δέκα λεπτά αργότερα ο Σταύρος Σαράφης κερδίζει πέναλτι, μετά από μαρκάρισμα του Κασιονί, με τον Αχιλλέα Ασλανίδη να κάνει το 2-0. Ο «Καίσαρας» του ΠΑΟΚ θα δημιουργήσει, μαζί με τον Κούλη Αποστολίδη, το 3-0 με σκόρερ ξανά τον Παρίδη, θα χάσει μια μοναδική ευκαιρία για το 4-0, που θα πετύχει τελικά στο 81’ ο Χρήστος Τερζανίδης με το ομορφότερο γκολ του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ: Ξεκινώντας πίσω από το κέντρο, αδειάζει τέσσερις Γάλλους και προλαβαίνει την έξοδο του Σοβό πλασάροντας στην αριστερή γωνία.

Η Τούμπα φλέγεται, ο ΠΑΟΚ είναι στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και για πρώτη φορά θα «αλλάξει χρόνο» και θα αγωνιστεί την άνοιξη στην Ευρώπη. Οι συνθήκες της εποχής δεν επιτρέπουν την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα κι έτσι μια ονειρική βραδιά για τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αποτυπώνεται σε φιλμ.

Τα συγχαρητήρια του Άρη…

Το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, που είναι καταγεγραμμένο στις εφημερίδες της εποχής, αφορά το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έστειλε η διοίκηση του Άρη για την πρόκριση στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων. «Δια περιφανή νέον θρίαμβον συγχαίρομεν θερμώς. Ευχόμεθα χειροκροτήσωμεν ιστορικόν σύλλογόν σας νίκην τελικού κυπέλλου Ευρώπης», ανέφερε το τηλεγράφημα.

Η ευχή των «κίτρινων», πάντως, δεν έγινε πραγματικότητα.Ο ΠΑΟΚ δεν πήγε πότε στον τελικό του Ρότερναμ. Η Μίλαν βρέθηκε στο δρόμο του και ήταν αυτή που έφτανε για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα