Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα στη «Μηχανή του Χρόνου»

Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα στη «Μηχανή του Χρόνου»

bet365

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τη ζωή του… επιχειρηματία πλέον Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο οποίος έγραψε ιστορία στο πλευρό του Ομπράντοβιτς και έφτασε στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό! Γράφει ο Φάνης Παναγιώτου.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1972 στην Prigrevica της Σερβίας. Η επαγγελματική καριέρα του ύψους 2.13 σέντερ ξεκίνησε στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 1991 έως το 1995. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με την Παρτιζάν παρά τα προβλήματα (σ.σ. πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία) να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην Ευρωλίγκα το 1992 επικρατώντας της Ολίμπια Μιλάνο του Μάικ Ντ' Αντόνι στον ημιτελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια να φτάνει στην κατάκτηση του τροπαίου με αντίπαλο τη Μπανταλόνα στον τελικό (71-70). Στην τότε ομάδα της Παρτιζάν υπήρχαν μεταξύ άλλων οι Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Σλάβισα Κοπρίβιτσα, Νίκολα Λόντσαρ και φυσικά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς που ήταν και εκείνος ο οποίος έκρινε τον τελικό της Ευρωλίγκας με ένα φοβερό τρίποντο λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε...

Εντός συνόρων με την Παρτιζάν ο Ρέμπρατσα έφτασε στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων (1992 & 1995) και τριών Κυπέλλων (1992, 1994 & 1994).

Μπενετόν… ξανά με Ομπράντοβιτς!

Η συνέχεια της καριέρας του Σέρβου σέντερ τον βρήκε στην Ιταλία, εκεί όπου αγωνίστηκε για λογαριασμό της Μπενετόν Τρεβίζο. Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα έμεινε στη γειτονική χώρα από το 1995 έως το 1999 και τα πρώτα χρόνια αγωνίστηκε κάτω από τις οδηγίες του Μάικ Ντ' Αντόνι, φτάνοντας στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 1997. Τη σκυτάλη πήρε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που συνεργάστηκε ξανά με τον Ρέμπρατσα, με τη Μπενετόν Τρεβίζο να παίρνει δύο ακόμα τίτλους και συγκεκριμένα το ιταλικό supercup το 1998 και το Κύπελλο Σαπόρτα το 1999. Κάπου εκεί ο Ρέμπρατσα άφησε την Ιταλία και μετακόμισε στην Ελλάδα...

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Το 1999 ο Ζέλικο Ρέμπρατσα υπέγραψε στον Παναθηναϊκό κατόπιν επιθυμίας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τη σεζόν 1999-2000 ο Ρέμπρατσα είχε για συμπαίκτες τον φίλο του και συμπαίκτη στην Εθνική, Ντέγιαν Μποντιρόγκα και τους Φραγκίσκο Αλβέρτη, Γιώργο Καλαϊτζή, Μίκαελ Κοχ, Τζόνι Ρότζερς, Αντώνη Φώτση, Νάντο Τζεντίλε, Νίκο Μπουντούρη, Πάτρικ Μπερκ, Όντεντ Κάτας, Γιώργο Καράγκουτη, Κώστα Μάγλο και Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Α1, εκεί όπου αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ -ο οποίος είχε αφήσει εκτός τον Ολυμπιακό- και κατέκτησαν τον τίτλο, με τον Ρέμπρατσα να αναδεικνύεται MVP του Πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός έχασε το Κύπελλο από την ΑΕΚ με 59-57, ωστόσο έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης! Το Final Four της Ευρωλίγκας φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πρώτο εμπόδιο για το «Τριφύλλι» ήταν η Εφές Πίλσεν, την οποία απέκλεισε με 81-71, με 22 πόντους του Μποντιρόγκα και 15 του Ρέμπρατσα. Στον τελικό οι «πράσινοι» ξεπέρασαν το εμπόδιο της Μακάμπι, της μεγαλύτερους αντιπάλου τους τα προηγούμενα χρόνια με 82-74, με τον Ζέλικο Ρέμπρατσα να πραγματοποιεί εκπληκτική εμφάνιση: 20 πόντοι και 8 ριμπάουντ σε 30 λεπτά. Είχε 5/6 εύστοχα σουτ και 10/14 ελεύθερες βολές. Φυσικά, κατέκτησε τον τίτλο του MVP....

Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα συνέχισε στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και την αγωνιστική περίοδο 2000-2001. Στην παρέα των Αλβέρτη, Καλαϊτζή, Κοχ, Ρότζερς, Φώτση, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα και Μπεργκ προστέθηκε ο Ντάριλ Μίντλετον, όπως και ο Γιώργος Μπαλογιάννης. Το «Τριφύλλι» τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας της Α1 και έφτασε στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος, ξεπερνώντας με 3-2 το εμπόδιο του Ολυμπιακού στους τελικούς, έχασε όμως ξανά το Κύπελλο από την ΑΕΚ (66-64). Στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον τελικό της Σουπρολίγκας, δεν κατάφερε όμως να σηκώσει δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Συνέχεια στο ΝΒΑ

Μετά τον Παναθηναϊκό σειρά είχε ο «μαγικός κόσμος» του ΝΒΑ. Ο Ρέμπρατσα είχε γίνει draft το 1994, με τους Σιάτλ Σούπερσονικς να τον επιλέγουν στο Νο. 54 και αρκετά χρόνια αργότερα, ύστερ από συνεχόμενες ανταλλαγές, τα δικαιώματα του κατέληξαν στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Ο Σέρβος σέντερ φόρεσε τη φανέλα των τελευταίων από το 2001 έως το 2004, χρονιά που οι Πίστονς κατέκτησαν το Πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, ωστόσο ο Ρέμπρατσα δεν αγωνίστηκε στα playoffs εκείνη τη σεζόν. Γενικά η καλύτερη χρονιά του Σέρβου ήταν η πρώτη του, όπου μέτρησε 74 συμμετοχές και με 6.9 πόντους - 3.9 ριμπάουντ - 1 κόψιμο μέσο όρο βρέθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα των Rookie.

Τη σεζόν 2003-2004 ο Ρέμπρατσα έπαιξε για λίγο στους Ατλάντα Χοκς, ενώ μετά το τέλος της πορείας του στους Ντιτρόιτ Πίστονς βρέθηκε για δύο σεζόν (2004-2005 & 2005-2006) στους Λος Άντζελες Κλίπερς. Συνολικά στο ΝΒΑ ο Σέρβος έχει 215 συμμετοχές (22 ως βασικός) με μέσο όρο 5.9 πόντους και 3.2 ριμπάουντ ανά αγώνα (15.3 λεπτά συμμετοχής).

Προβλήματα υγείας και... τέλος

Τον Απρίλιο του 2007 ο Ζέλικο Ρέμπρατσα αποδεσμεύτηκε από τους Λος Άντζελες Κλίπερς, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε... Συγκεκριμένα είχε πρόβλημα με την καρδιά του και το γεγονός αυτό τον εμπόδισε να μετρήσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές στο ΝΒΑ και να πετύχει ακόμα πιο πολλά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Κάπου εκεί τελείωσε το... ταξίδι του Σέρβου στον «μαγικό κόσμο». Τον Ιούνιο του 2007 ο Ρέμπρατσα ήρθε σε συμφωνία με την Βαλένθια, εκεί όπου αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν και ανακοίνωση την αποχώρηση του από την ενεργό δράση. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε δεν του επέτρεψαν να έχει ένα φινάλε ανάλογο της καριέρας του και της αξίας του...

Διακρίσεις με την Εθνική ομάδα

Από μικρός ο Ζέλικο Ρέμπρατσα βρέθηκε να αγωνίζεται στις Εθνικές ομάδες της Γιουγκοσλαβίας και με την Ανδρών έζησε σπουδαίες στιγμές. Συγκεκριμένα κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο σε δύο συνεχόμενα Eurobasket (το 1995 & το 1997), μεσολάβησε το Ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, ενώ το 1998 ο Ρέμπρατσα βρέθηκε με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στην κορυφή του κόσμου (χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο στην Αθήνα)! Το μεγάλο του όνειρο, όμως, ήταν να κατακτήσει το Χρυσό μετάλλιο με τη Γιουγκοσλαβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ωστόσο ο Στιβ Νας και ο Καναδάς τους απέκλεισαν στην προημιτελική φάση.

Ο... επιχειρηματίας Ρέμπρατσα!

Το μπάσκετ δύσκολα θα πάψει να τον απασχολεί πλέον όμως ο Ζέλικο Ρέμπρατσα δεν αγωνίζεται ενεργά με το άθλημα... Συνεχίζει να σχολιάζει σε διάφορες συνεντεύξεις του τα τεκταινόμενα στο σέρβικο μπάσκετ, ωστόσο η βασική του ασχολία έχει να κάνει με το εμπορικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή Sombor. Ο Σέρβος άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού κάνει πλέον... επιχειρηματική καριέρα, αφού εκτός από το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο έχει ανοίξει διάφορα cafe bar, εστιατόρια, ένα fitness center, ακόμα και έναν... παιδότοπο. Μέχρι και ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτει πλέον ο... επιχειρηματίας Ζέλικο Ρέμπρατσα!

 

Τελευταία Νέα