Ο Αλέξανδρος Καρτάλης στο Gazzetta.gr (vids+pics)

Νίκος Ρόλλας
Ο Αλέξανδρος Καρτάλης στο Gazzetta.gr (vids+pics)

bet365

Ο Αλέξανδρος Καρτάλης μιλάει στο Gazzetta.gr για την θητεία του στην Γκρόιτερ Φιρτ, για το γεγονός οτι δεν έχει κληθεί από τις Εθνικές ομάδες αν και έχει ελληνικό διαβατήριο, ενώ αποκαλύπτει και ποια ομάδα υποστηρίζει στην Ελλάδα.

Η εκτίμηση οτι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», πολλές φορές βρίσκει... χώρο και στο ποδόσφαιρο. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Αλέξανδρου Καρτέλη. Ενός παιδιού που έχει ανδρωθεί στην πιο πειθαρχημένη σχολή του κόσμου και με τις καλύτερες βάσεις, όμως παρά το γεγονός οτι έχει κρατήσει μόνο το ελληνικό διαβατήριο, ουδέποτε έχει λάβει μία ευκαιρία από τις μικρές Εθνικές ομάδες. Ο 20χρονος αριστεροπόδαρος άσος μιλάει στο Gazzetta.gr για τις εμπειρίες του στην Γκρόιτερ Φιρτ, για τις θέσεις στις οποίες αγωνίζεται, αλλά και τις προτιμήσεις του στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΡΤΑΛΗ ΣΤΟ GAZZETTA.GR

Πρώτα απ' όλα, πες μας πως ξεκίνησες το ποδόσφαιρο...
Προέρχομαι από μία ποδοσφαιρική οικογένεια, καθώς όταν γεννήθηκα ο πατέρας μου ήταν προπονητής σε μία ομάδα, ενώ ο μεγαλύτερος κατά 7 χρόνιας αδελφός μου, έπαιζε σε αυτή... Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν από μικρός ήμουν με μία μπάλα στα χέρια. Όπου και αν πήγαινα την κουβαλούσα μαζί μου.

Αυτοί σε «έσπρωξαν» δηλαδή;
Όταν είσαι μικρός και βλέπεις τον πατέρα σου και τον αδελφό σου, που τους θαυμάζεις, να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, τότε ακολουθείς τα βήματά τους.

Τα πρώτα σου βήματα που τα έκανες;
Στην ομάδα που ήταν προπονητής ο πατέρας μου και έπαιζε ο αδελφός μου, στην SG Nurberg. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ήμουν 5 ετών όταν με πήρε ο πατέρας μου στην ομάδα.

Σε βοήθησαν καθόλου;
Φυσικά. Συνέχεια, τόσο ο πατέρας μου και αδελφός σου, μου έλεγαν τί πρέπει να διορθώσω.

Ποιος σε βοήθησε περισσότερο;
Νομίζω ο αδελφός μου, ο οποίος πλέον δεν παίζει σε κάποια ομάδα, παρά μόνο για την διασκέδασή του. Με βοήθησε να μάθω από τα λάθη του, να μην τα κάνω εγώ, να προσέχω, να αντέχω και να προσπαθώ περισσότερο. Δόξα τω Θεώ νομίζω οτι τα έχω καταφέρει μέχρι στιγμής.



Η μετακίνησή σου στην Γκρόιτερ Φιρτ πότε έγινε;
Το 2004. Με είχαν δει στους μεταξύ μας αγώνες και ο πατέρας μου με παρότρυνε να πάω εκεί... Βλέπεις είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της περιοχής. Έπρεπε λοιπόν να διαλέξω είτε στην Γκρόιτερ Φιρτ, είτε στη Νυρεμβέργη. Ο αδελφός μου έπαιζε στην Κ-19 και έτσι επέλεξα να έρθω εδώ.

Βλέποντας κανείς την πορεία σου όλα αυτά τα χρόνια, καταλαβαίνεις οτι κάνεις σταθερά ανοδικά βήματα...
Συμφωνώ... Είμαι εδώ από μικρός και νομίζω οτι τα πάω καλά. Είμαι πάντα βασικός και τα περισσότερα χρόνια αρχηγός στις ομάδες που αγωνίζομαι.

Το ποδοσφαιρικό σου status ποιο είναι;
Από το καλοκαίρι ανήκω πλέον στην πρώτη ομάδα. Έφυγα από την U-19, καθώς δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστώ λόγω ηλικίας και προπονούμε με τους μεγάλους. Όταν δεν είμαι στην αποστολή της ομάδας, τότε παίζω με την U-23.

Σε ποια θέση αγωνίζεσαι;
Αριστερό μπακ, αλλά τώρα στην πρώτη ομάδα παίζω και κεντρικός αμυντικός. Μπορώ όμως να παίξω και ως αμυντικό χαφ.


Ανέκαθεν έπαιζες σε αυτές τις θέσεις;
Όχι. Ξεκίνησα ως δεκάρι και ως αμυντικό χαφ. Όταν ήμουν στην U-17 πριν από 3 χρόνια σε ένα σημαντικό παιχνίδι, ο προπονητής με έβαλε αριστερό μπακ για να έχει σταθερότητα και καλή ανάπτυξη η ομάδα από την άμυνα. Τα πήγα καλά και άρχισα να παίζω συνέχεια σε αυτή την θέση. Όταν πήγα στην U-19 ο προπονητής μου είπε οτι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι σε αυτή την θέση.

Ποια θα έλεγες οτι είναι τα καλά αγωνιστικά σου στοιχεία;
Η τεχνική, η μεταβίβαση της μπάλας και η αντίληψη της φάσης.

Οι αδυναμίες;
Η κεφαλιά και το ψηλό παιχνίδι. Πρέπει να δουλέψω πολύ σε αυτό.

Ποδοσφαιρικό ίνδαλμα ποιον έχεις;
Όταν ήμουν μικρός τον Έντγκαρ Ντάβιτς. Μετά τον Ρομπέρτο Κάρλος που είναι αριστεροπόδαρος και σήμερα τον Λιονέλ Μέσι.

Μιλάς την γλώσσα λες και έχεις μεγαλώσει στην Ελλάδα, την υπηκοότητα την έχεις κρατήσει;
Ναι, φυσικά. Είμαι Έλληνας.

Από τη στιγμή που μεγάλωσες στην Γερμανία και ανδρώθηκες ποδοσφαιρικά εκεί, γιατί δεν διάλεξες την Γερμανική υπηκοότητα, για να διεκδικήσεις μία ευκαιρία στις Εθνικές ομάδες της χώρας.
Δεν το σκέφτηκα έτσι, να σου πω την αλήθεια. Νιώθω Έλληνας και αυτό φτάνει.

Δεν έχεις κληθεί όμως ποτέ στις ελληνικές Εθνικές ομάδες...
Ναι. Ποτέ δεν έχει έρθει κανείς σε επικοινωνία μαζί μου. Δεν ξέρω γιατί, ίσως να μην με έχουν κοιτάξει, να μην έχουν ενδιαφερθεί, δεν ξέρω...

Θα σε ενδιέφερε μία κλήση;
Εννοείται. Φυσικά και θα με ενδιέφερε. Θα χαιρόμουν πολύ. Θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Από τη στιγμή όμως που δεν έχω λάβει κάποια πρόσκληση, δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω.

Το ενδεχόμενο να αγωνιστείς στην Ελλάδα υπάρχει στο μυαλό σου;
Τώρα όχι. Θέλω να μείνω εδώ, να μάθω ακόμη περισσότερα πράγματα και να καθιερωθώ στο γερμανικό πρωτάθλημα. Μετά... ίσως, δεν ξέρω...

Ελληνικό πρωτάθλημα παρακολουθείς;
Ναι, σπίτι έχουμε ελληνικά κανάλια στην τηλεόραση. Δεν βλέπω όλα τα παιχνίδια, αλλά ενημερώνομαι για το τί κάνουν οι μεγάλες ομάδες, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.

Ποια ομάδα υποστηρίζεις;
Η Γκρόιτερ Φιρτ έχει σήμα το τριφύλλι, άρα στην Ελλάδα μου αρέσει περισσότερο ο Παναθηναϊκό. Τριφύλλι στην Γερμανία, τριφύλλι και στην Ελλάδα.

Με τους άλλους Έλληνες που είναι στην Γερμανία έχεις επαφές;
Με τον Άγγελο Οικονόμου που είναι στην Μπάγερν Μονάχου. Είχα και με άλλα παιδιά, όταν ήμουν πιο μικρός, αλλά πλέον έχω μόνο μαζί του.

Τέλος, αν σου έλεγαν να διαφημίσεις το γερμανικό ποδόσφαιρο, ποιο χαρακτηριστικό θα έβαζες πρώτο;
Την πειθαρχία. Εδώ σε μαθαίνουν να σέβεσαι, αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγματα. Σε βοηθούν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου, πριν καν αρχίζεις να μαθαίνεις ποδόσφαιρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα