Θέμα... ηγεσίας

Θέμα... ηγεσίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον Χακάν Τσαλχάνογλου και την έλλειψη ηγεσίας, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή.

Είναι δεδομένο ότι μέχρι το τέλος, η μάχη για την παραμονή θα έχει εκπλήξεις, ανατροπές, αγωνία και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες είναι και η παρουσία του Χακάν Τσαλχάνογλου στο Αμβούργο. Ένας απρόσμενος ηγέτης για τους «Δεινόσαυρους».

Ο Τούρκος έχει πετύχει 3 γκολ στα τελευταία 4 ματς και με τη Νυρεμβέργη έδειξε ότι μπορεί να πάρει την ομάδα πάνω του. Ο 20χρονος μέσος έκανε 10 σουτ, επίδοση που είναι ρεκόρ για φέτος στην Μπουντεσλίγκα και ανάλογη είχαμε ξανά τη σεζόν 2009-10, όταν το κατάφερε ο Εντίν Τζέκο με την Βόλφσμπουργκ. Σκεφτείτε ότι ολόκληρη η Νυρεμβέργη είχε 9!

*Στο γράφημα τα σουτ του Τσαλχάνογλου στη νίκη 2-1 επί της Νυρεμβέργης (πηγή Squawka)

«Ο Χακάν είναι... θεόσταλτο δώρο», σχολίασε ο Άντλερ. «Μπορούμε να ανασάνουμε λιγάκι», είπε ο πανευτυχής Τσαλχάνογλου. «Δεν περίμενα ποτέ να φτάσω τα 8 γκολ. Για μένα, όμως, ο Άντλερ ήταν ο πολυτιμότερος. Μας έσωσε», ολοκλήρωσε. Το θέμα είναι ότι ο Τούρκος ηγήθηκε του Αμβούργου σε ένα ματς που η μπάλα έκαιγε και το έκανε με την παρουσία και του Φαν Ντερ Βάαρτ στην 11άδα, με τους δυο να έχουν αμφότεροι ελεύθερο ρόλο από τον Σλόμκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος είχε 78 επαφές με την μπάλα (τις περισσότερες για την ομάδα του), ενώ ο δεύτερος (βγήκε στο 82') μόλις 36.

«Ο Χακάν έχει εκπληκτικό σουτ. Η αυτοπεποίθησή του είναι απίστευτη», δήλωσε ο Ολλανδός. «Όποιος μπορεί να σκοράρει με τέτοια φάουλ, μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή με κάθε σουτ», είχε πει μετά το ματς με την Ντόρτμουντ, όπου ο Τσαλχάνογλου είχε πετύχει εκείνο το γκολ με φάουλ από τα 41 μέτρα!

Ο «Πρίγκιπας Χακάν» είναι έτοιμος να γίνει Βασιλιάς, έγραψε η Mopo. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Χακάν θα βρει πολύ γρήγορα τον δρόμο του. Η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στην 3η και στην 1η κατηγορία είναι χαώδης, όμως έχει τεράστια προσόντα», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής του Αμβούργου, Όλιβερ Κρόιτσερ, καθώς ο Τούρκος πέρυσι είχε 17 γκολ στην 3η κατηγορία με την Καρλσρούι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο 20χρονος μέσος είχε δείξει σημάδια ωριμότητας και το πόσο θέλει να μείνει στην ομάδα. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο (το προηγούμενο έφτανε στο τέλος του το 2016) μέχρι το 2018. «Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ομάδα, θέλω να δώσω το παράδειγμα», είχε πει.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, έδωσε τον βαθμό στο ματς με την Άιντραχτ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ενώ αυτή τη φορά άνοιξε το σκορ με τη Νυρεμβέργη. Το έκανε, μάλιστα, την στιγμή που πιθανώς άλλοι στη δική του ηλικία και με τις δικές του παραστάσεις θα είχαν απογοητευτεί. Τα σουτ είτε περνούσαν λίγο άουτ, είτε έπεφταν πάνω στον εξαιρετικό Σέφερ. Μία, δύο, τρεις, τέσσερις φορές, όμως συνέχισε. Τελικά, τα κατάφερε με την 8η, με την μπάλα να κοντράρει και στον Πίνολα. Μέχρι το τέλος, έκανε άλλα δύο. Ήταν ασταμάτητος.

Αυτή φαίνεται ότι θα είναι και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες, που θα παλέψουν για τη σωτηρία. Μόλις ο Χαντ ανέβασε την απόδοσή του, η Βέρντερ ξέφυγε. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, έδωσε την ασίστ της σεζόν, έδειξε ήθος στη Νυρεμβέργη και σκόραρε στο τέλος με την Στουτγάρδη, για να δώσει έστω και τον βαθμό στην ομάδα του. Η Στουτγάρδη περίμενε πολλά από τον Γκέντνερ φέτος, όμως ο Γερμανός κάνει κακή σεζόν, ενώ ο Ιμπίσεβιτς την κρίσιμη στιγμή απογοήτευσε, καθώς στην ήττα από την Άουγκσμπουργκ αποβλήθηκε, για να αφήσει τους Σουηβούς ξεκρέμαστους. Με τα πολλά πιτσιρίκια, αυτοί οι δύο έπρεπε να πάρουν την κατάσταση πάνω τους και δεν το έκαναν...

Η Νυρεμβέργη και η Άιντραχτ είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Από τη μία δε θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις, καθώς η πρώτη πληρώνει τον τραγικό πρώτο γύρο και η δεύτερη την Ευρώπη, ενώ από την άλλη έχουν μονάδες που κάνουν τη διαφορά (Κιοτάκε, Ντρμιτς και Ινούι, Μάιερ), όμως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική τους απόδοση. Το ίδιο και στην Φράιμπουργκ (Σμιντ, Μεχμέντι, Γκίντερ), όμως ξανά το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Το Αμβούργο και η Βέρντερ δεν ήταν μαθημένες να παλεύουν για την παραμονή και σε κάποια ματς το πλήρωσαν. Έμοιαζε σαν να έψαχναν κάποιον να στηριχθούν. Αμφότερες τον βρήκαν. Η δεύτερη στο πρόσωπο του έμπειρου Χαντ και η πρώτη στου εκπληκτικού Τσαλχάνογλου. Όσο εκείνοι βρίσκονται σε φόρμα, κάνουν και την μεγαλύτερη διαφορά.

Follow me @entanovasilis

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα