Η εξήγηση στο 16/62 του Σπανούλη...

Βασίλης Παπαθεοδώρου
Η εξήγηση στο 16/62 του Σπανούλη...
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου αναλύει πώς μια μεταγραφή άλλαξε την ιστορία των αγώνων Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού τον τελευταίο χρόνο...

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας ή ειδικός για να αντιληφθείς ότι ο Παναθηναϊκός έχει βρει το κουμπί του Ολυμπιακού. Όταν στα τελευταία επτά παιχνίδια, οι ερυθρόλευκοι έχουν κερδίσει ένα, κι αυτό τελικά χωρίς ιδιαίτερη σημασία, είναι αυταπόδεικτο. Αν ο Ολυμπιακός πρέπει να προβληματιστεί από κάτι δεν είναι ότι απλά χάνει. Είναι ότι δεν βρίσκει τρόπο αντίδρασης και πιάνεται... κότσο με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο. Ίσως όμως υπάρχει και ένα ακόμα πιο δυσάρεστο νέο για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ότι χάνουν καθαρά, χωρίς μάλιστα καν να διεκδικήσουν στο τέλος τα παιχνίδια, από τον χειρότερο επιθετικά Παναθηναϊκό της τελευταίας 20ετίας!

Μήπως δεν είναι έτσι; Ο Παναθηναϊκός παίζει στην επίθεση πιο αργά από ταινία του Αγγελόπουλου! Κερδίζει όμως, κι αυτό μετράει. Οι μεγάλες ομάδες από αυτό κρίνονται. Τη συλλογή ροζ φύλλων αγώνων, τις κούπες, τις επιτυχίες. Ποιος δίνει σημασία στην ανύπαρκτη κυκλοφορία της μπάλας, στα σπλιτ άουτ, στο διαρκές πικ εν ρολ ή στην αναζήτηση ενός μις ματς όταν στο φινάλε ο μπασκετικός Παναθηναϊκός προσφέρει στον κόσμο του τη χαρά σερί νικών επί του Ολυμπιακού;

Κερδίζει τον αιώνιο αντίπαλο συνέχεια, σταθερά και παντού. Οπότε; Ποιος ασχολείται με το... πώς; Ο Πεδουλάκης έχει πετύχει τον απόλυτο θρίαμβο τακτικής στην άμυνα και νικάει όσους πόντους κι αν σκοράρει στην επίθεση. Πέτυχε το τέλειο βραχυκύκλωμα βγάζοντας τον Σπανούλη off. Ο Ολυμπιακός με τον αρχηγό του αποκομμένο μοιάζει να μην έχει τρόπο να κερδίσει. Στο Κύπελλο εμφανίστηκε λίγο μπλαζέ, με την κεκτημένη ταχύτητα που είχε τότε κι έχασε όλες τις προσωπικές μάχες.

Το βράδυ της Δευτέρας δεν συνέβη αυτό. Αντιθέτως, οι παίκτες του είχαν και ενέργεια και πάθος. Έβαλαν δυνατά τα χέρια τους στη μπάλα, έπαιξαν δυνατά σε κάθε γωνιά του γηπέδου. Αλλά στην επίθεση πήγαιναν σαν... ξεκούρδιστοι. Δεν ήξεραν τι έκαναν, δεν είχαν κανένα σχέδιο, στο πρώτο ημίχρονο μπουμπούνιζαν τρίποντα (2/15 έναντι 8/11 δίποντα) και στο δεύτερο... έχασαν εντελώς τη μπάλα.

Ο Μάντζαρης δεν κοιτάζει καν το καλάθι, ο Σλούκας είναι σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, ο Λοτζέσκι είναι ασταθής, ο Κόλινς μπήκε περισσότερο για να δείρει παρά για να παίξει μπάσκετ. Ποιος έμεινε από τους περιφερειακούς; Ο Λο που είναι στην Αμερική κι ο Σπανούλης που επίσης είναι κάπου αλλού. Πάντως Σπανούλης που εκτελεί πέντε τρίποντα πριν επιχειρήσει το πρώτο του δίποντο, δεν είναι Σπανούλης!

Βεβαίως, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Παναθηναϊκός έχει πειράξει το μυαλό του Vspan σε τέτοιο βαθμό ώστε να φοβάται πλέον να πλησιάσει τη ρακέτα. Είτε γιατί ο ίδιος πιστεύει πως δεν θα πάρει φάουλ είτε γιατί κάθε φορά που πλησιάζει βρίσκει τείχος μπροστά του και οι πιθανότητες να ταπωθεί είναι περισσότερες απ’ το να σκοράρει. Η άψογη τεχνική του (περάσματα κι απ’ τις δύο πλευρές, δυνατότητα πάσας σε κάθε ελεύθερο παίκτη, σουτ μετά από ντρίμπλα, διείσδυση) έχουν πάει περίπατο εξαιτίας της σημαντικότερης μεταγραφής του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία. Η... από σπόντα έλευση του Τζέιμς Γκιστ άλλαξε την ιστορία των αγώνων Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού! Ο Σπανούλης αποτέλεσε τον λόγο που ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο ευρωπαϊκά (κι ένα πρωτάθλημα βεβαίως) κι ο Γκιστ το αντίδοτο του Σπανούλη, όντας ο μοναδικός έστω και μέσα από άμυνες με βοήθειες που μπορεί να τον αναχαιτίσει σταθερά!

Ο Αμερικάνος μπορεί να είναι άτεχνος, αλλά στην άμυνα... μετά απ’ αυτόν στην Ευρώπη υπάρχει το χάος. Τι συμβαίνει λοιπόν με τον Σπανούλη; Πολύ απλά δε μπορεί να τον περάσει. Κι όταν ζητάει σκριν, βρίσκει το έτερο... τείχος του Λάσμε. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Ποιος θα δημιουργήσει λοιπόν όταν ο Σπανούλης, που έχει αναλάβει το 90% της ερυθρόλευκης δημιουργίας, περιορίζεται σε συνεχή εξωτερικά σουτ;

Δείτε τώρα πόσους πόντους σκόραρε ο Ολυμπιακός, από τότε που ο Πεδουλάκης, με τον Γκιστ προσαρμοσμένο πλέον στις ανάγκες της ομάδας του, αποφάσισε να κάνει τις συγκεκριμένες αλλαγές πάνω στον Σπανούλη: 51, 52, 72, 55, 59, 48! Είναι οι τρεις τελικοί των πλέι οφ, ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος φέτος, ο ημιτελικός Κυπέλλου και η χθεσινή αναμέτρηση.

Τι έκανε στους αντίστοιχους αγώνες ο Βασίλης Σπανούλης; Μέχρι χθες είχε κατά σειρά:

3/10 σουτ-4 ασίστ
4/14 σουτ – 3 ασίστ
4/11 – 7 ασίστ
1/7 – 4 ασιστ
3/10 – 5 λάθη – 2 ασίστ
Κι επειδή τίποτα δεν είναι τόσο κακό που να μη μπορεί να γίνει χειρότερο, χθες έκανε την χειρότερη εμφάνιση της καριέρας του: 1/10 σουτ, 4 λάθη, 1 ασίστ!

Το σύνολο: 16/62!

Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν κοντόφθαλμα να ρίξουν ευθύνη στον Μπαρτζώκα, προπονητικά δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για ξεμπλοκάρει τον Σπανούλη. Παρά μόνο να πάρει τη μπάλα από τα χέρια του, να βρει ενδεχομένως έναν σούπερ δημιουργό και να ελπίζει ότι οι υπόλοιποι θα ξυπνήσουν από τον λήθαργο που έχουν πέσει.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε κάτι σπουδαίο βαθμολογικά. Έχασε όμως μια σπουδαία ευκαιρία να τονώσει την αυτοπεποίθησή του απέναντι μάλιστα σε έναν Παναθηναϊκό που πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά από τις επιθετικές του ανορθογραφίες που σε ένα... άλλο επίπεδο (τύπου Ρεάλ, Μπαρτσελόνα) μπορεί να του κοστίσουν. Και οι 60 πόντοι να μην του φτάνουν για να κερδίζει...

Ο Παναθηναϊκός, με την πρώτη θέση κλειδωμένη, έχει την δυνατότητα να αφήσει τον Διαμαντίδη στα ματς της Α1, να ξεκουράσει όσους παίκτες θέλει σε όσα ματς θέλει, την ώρα που ο Ολυμπιακός πρέπει να παλεύει Πέμπτη-Κυριακή πλέον για να σώσει τη 2η θέση στην Α1 και να μπει στα πλέιφ οφ της Ευρωλίγκα.

Και οι δύο ομάδες όμως, γνωρίζουν πως ό,τι έγινε έγινε και τα σπουδαία έρχονται. Ο... μεγάλος τελικός είναι μπροστά τους. Για... 1002 λόγους έχουν σημαδέψει το ματς της 20ης Φλεβάρη στο ΟΑΚΑ κι εκεί θα λύσουν για τα καλά τις διαφορές τους. Κανένα άλλο ματς φέτος δεν είχε τόση σημασία όση αυτό!

ΥΓ1. Ντέρμπι χωρίς διαιτητολογία δεν γίνεται! Ο παρατηρητής διαιτησίας Νίκος Παπαδημητρίου έκρινε τη διαιτησία “εξαιρετική”, όπως η πλειονότητα όσων είδαν το ντέρμπι. Ήταν τόσο κακή η απόδοση και των δύο ομάδων, που καθ’ υπερβολή κάποιος θα ΄λεγε, πως οι διαιτητές έπαιξαν καλύτερα από αυτούς!

ΥΓ2. Ο Σπανούλης έκανε ένα τραγικό παιχνίδι, αλλά έκανε κι ένα τεράστιο άλμα προόδου χθες. Ποιο; Σταμάτησε να ασχολείται με τους διαιτητές. Αφοσιώθηκε στο παιχνίδι! Δεν μουρμούραγε, έκλεισε τα αυτιά του, συγκεντρώθηκε. Κι αν το... ξανακάνει, είναι βέβαιο ότι μόνο να κερδίσει έχει. Τόσο αυτός όσο και ο Ολυμπιακός.

ΥΓ3. Άσχετο με όλα τα παραπάνω, αλλά δεν πρέπει να περάσει έτσι αυτό που συνέβη στην Ξάνθη, λόγω του ντέρμπι. Η απόφαση της ΠΑΕ Σκόντα να διώξει τους δύο ποδοσφαιριστές της ομάδας Κ20 επειδή φωτογραφήθηκαν με τον... Πράνιτς και έγραψαν για τον Κροάτη κολακευτικά σχόλια στο facebook, πολύ απλά καταδεικνύει πως δεν υπάρχει γιατρειά σε αυτή τη χώρα. Είναι το απαύγασμα της γελοιότητας. Πράγματι, 100 χρόνια μπροστά ο κυρ Βασίλης Δανιήλ και ο Πανόπουλος. Εκατό χρόνια μπροστά από τότε που οι άνθρωποι έτριβαν πέτρες για να ανάψουν φωτιά...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα