ΝΒΑ TOP 10: Οι ποιοτικότερες draft classes της ιστορίας! (pics)

Νίκος Καρφής
ΝΒΑ TOP 10: Οι ποιοτικότερες draft classes της ιστορίας! (pics)

bet365

Πολλές ήταν οι φουρνιές του draft που... τρέλαναν κόσμο και το gazzetta.gr ξεχώρισε τις 10 κορυφαίες.

Στο πέρασμα των χρόνων έχουμε απολαύσει πολλούς παιχταράδες στο ΝΒΑ.

Φυσικά αυτοί οι... μάγοι του μπάσκετ έχουν προέλθει από το draft, το οποίο είναι η πρώτη χαρά κάθε μπασκετμπολίστα που καταλαβαίνει ότι πλέον ανήκει στο ΝΒΑ.

Το gazzetta.gr διάλεξε τις 10 κορυφαίες draft classes της ιστορίας και σας τις παρουσιάζει.

1992

1992

2008

2008

1998

1998

1985

1985

2009

2009

2011

2011

1987

1987

2003

2003

1996

1996

1984

1984

Κορυφαίοι παίκτες: Shaquille O’Neal, Alonzo Mourning, Latrell Sprewell, Christian Laettner, Jim Jackson, LaPhonso Ellis, Tom Gugliotta, Robert Horry, Doug Christie

Στο draft του 1992 είχαμε 2 superstars όπως οι Σακίλ και Μούρνινγκ. Σίγουρα αυτοί οι 2 κύριοι ξεχωρίζουν, με τον Diesel να έχει 23.7 πόντους και 10.9 ριμπάουντ στην καριέρα του και τον Βig Z 17.1 πόντους και 8.5 ριμπάουντ. Και οι 2 μπήκαν στο Hall Of Fame, ενώ την ίδια χρονιά στο ΝΒΑ μπήκε ο παικταράς, αλλά τρελός Λατρέλ Σπριούελ και ο σταρ του NCAA και μέλος της Dream Team του 1992, Κρίστιαν Λάετνερ.

Κορυφαίοι παίκτες: Derrick Rose, Russell Westbrook, Kevin Love, DeAndre Jordan, Serge Ibaka, Nicola Batum, Brook Lopez, Danilo Gallinari, Goran Dragic, Eric Gordon

Θα ήταν ακόμα πιο ψηλά στη λίστα, αν ο Ρόουζ κατάφερνε να μείνει υγιής και να έφτανε εκεί όπου θα μπορούσε, δηλαδή στην κορυφή της λίγκας και το πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά έγινε ο νεότερος MVP της ιστορίας και ένας εκ των πιο αθλητικών και εντυπωσιακών γκαρντ που έχουν πατήσει παρκέ. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Ράσελ Ουέστμπρουκ, μια... σφαίρα που με την ταχύτητα και τη δύναμη του μπορεί να προκαλέσει πανικό στους αντιπάλους και έχει κάνει το triple double να θεωρείται εύκολο. Υπάρχουν και άλλοι παίκτες με σημαντική καριέρα όπως οι Λοβ, Τζόρνταν, Ιμπάλα, Μπατούμ και Λόπεζ.

Κορυφαίοι παίκτες: Dirk Nowitzki, Vince Carter, Paul Pierce, Antawn Jamison, Rashard Lewis, Mike Bibby, Jason Williams, Cuttino Mobley, Larry Hughes

Το συγκεκριμένο draft class διαθέτει 3 μελλοντικούς Hall Of Famers και μερικούς από τους σπουδαιότερους σκόρερ της σύγχρονης εποχής. Αρχικά υπάρχει ο τεράστιος Nτιρκ που σίγουρα ανήκει στο TOP 30 όλων των εποχών και γιατί όχι και στο TOP 20. Κατάφερε να... εκτελέσει την big-3 των ΛεΜπρόν-Ουέιντ-Μπος και να πάρει τίτλο.

Όσο για τον Πιρς, το δαχτυλίδι όπως και η ικανότητα του στο σκοράρισμα λένε πολλά. Σκεφτείτε και πως θεωρείται ένας εκ των καλύτερων clutch παικτών της ιστορίας. Πάμε και στον σπουδαίοτερο dunker ever, τον παικταρά Βινς Κάρτερ. Ένας θρύλος για το ΝΒΑ που είναι πολύ πάνω και στα τρίποντα, ενώ τελείωσε την καριέρα του με 16.7 πόντους μέσο όρο.

Κορυφαίοι παίκτες: Κarl Malone, Patrick Ewing, Chris Mullin, Joe Dumars, Charles Oakley, Detlef Schrempf, Xavier McDaniels, Terry Porter, Arvydas Sabonis, Michel Adams

Άλλο ένα draft class με Hall Of Famers και σπουδαίους παίκτες. Ο Μαλόουν δεσπόζει. Βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του ΝΒΑ και πιθανότατα θα είχε πρωτάθλημα αν δεν έβρισκε απέναντι του 2 φορές τον Τζόρνταν σε τελικούς

Ο Γιούιν, θρύλος των Νικς που έζησε μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ομάδας σαν βασικός σέντερ και τελείωσε την καριέρα του με 21 πόντους και 9.8 ριμπάουντ. Στη λίστα και ο Μάλιν που άφησε εποχή για το σουτ του, την παρουσία του στη dream team και την παρουσία τους με τους φοβερούς Run TMC Ουόριορς.

Κορυφαίοι παίκτες: Stephen Curry, James Harden, Blake Griffin, DeMar DeRozan, Jrue Holiday, Ricky Rubio, Danny Green

Draft class που περιέχει τον σπουδαιότερο σουτέρ στην ιστορία, τον Στεφ Κάρι. Τον άνθρωπο που έχει 2 βραβεία MVP και 3 δαχτυλίδια ΝΒΑ. Ένας από τους παίκτες που άλλαξαν το μπάσκετ.

Ο Τζέιμς Χάρντεν που... τρελαίνει κόσμο τα τελευταία χρόνια με τα όσα κάνει στο σκοράρισμα και έχει στην κατοχή του ένα βραβείο MVP με τους Ρόκετς. Φέτος ο Μούσιας έχει 34.4 πόντους ανά ματς. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε έξω τον πρώην rookie της σεζόν, Μπλέικ Γκρίφιν και έναν εκ των κορυφαίων dunkers στην ιστορία του ΝΒΑ.

Κορυφαίοι παίκτες: Kawhi Leonard, Klay Thompson, Kyrie Irving, Jimmy Butler, Kemba Walker, Nikola Vucevic, Isiah Thomas, Tobias Harris

Η παρουσία του Καουάι βάζει τη συγκεκριμένη draft class στο Νο.5. Ο Klaw μετρά 2 βραβεία MVP τελικών, 2 βραβεία αμυντικού της σεζόν και 2 πρωταθλήματα. Ένα κομπιούτερ πάνω στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση.

Αν τσεκάρει κανείς τα υπόλοιπα ονόματα, θα δει τους Κλέι Τόμπσον και Κάιρι Ίρβινγκ. Δύο παιχταράδες με πρωταθλήματα και μεγάλα σουτ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Από τη μία ένας που ανήκει στο TOP 10 των σουτέρ της ιστορίας και από την άλλη ένας εκ των κορυφαίων ντριμπλέρ όλων των εποχών.

Κορυφαίοι παίκτες: Scottie Pippen, David Robinson, Reggie Miller, Kevin Johnson, Horace Grant, Kenny Smith, Mark Jackson, Muggsy Bogues

Δεν θα μπορούσε να είναι εκτός TOP 5 της λίστας. Τρεις Hall of Famers έχει και πολλούς άλλους σπουδαίους παίκτες. Ο Πίπεν με τα 6 πρωταθλήματα που πήρε στους Μπουλς και τα τόσα χρόνια που βρέθηκε στο top επίπεδο, όντας βασικό συστατικό για μια πρωταθλήτρια ομάδα.

Ο clutch Ρέτζι Μίλερ που έχασε το μέτρημα από τα πολλά μεγάλα σουτ που πέτυχε στην καριέρα του. Ένας θρύλος των Πέισερς και των 90s. Και πάμε και στον Ναύαρχο τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον, τον κυρίαρχο σέντερ των Σπερς με τα 2 πρωταθλήματα και τις τόσες διακρίσεις. Έχει παίξει και σε 10 all star game.

Αυτοί οι 3 ανεβάζουν επίπεδο την κλάση του 1987, ωστόσο υπάρχουν και οι Γκραντ, Μπογκς, Σμιθ και Τζόνσον.

Κορυφαίοι παίκτες: LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Chris Bosh, David West, Kirk Hinrich, Boris Diaw, Josh Howard

Κανείς δεν ξεχνά το απίθανο draft του 2003 που είχε παιχταράδες. Πρώτα από όλους τον τεράστιο ΛεΜπρόν Τζέιμς που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στο ΝΒΑ, έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, ενώ θεωρείται από πολλούς TOP 3 παίκτης στην ιστορία της λίγκας. Μην βγάζετε από το μυαλό σας και τα 4 βραβεία MVP.

Ο συνοδοιπόρος του στους Χιτ και ένας από τους σπουδαιότερους shooting guards της ιστορίας, ο Ντουέιν Ουέιντ. Μεγάλη προσωπικότητα, ταχύτατος, εκρηκτικός, ηγέτης με τα όλα του. Στην τροπαιοθήκη του έχει 3 τίτλους.

Μπορεί ο Μέλο να μην έχει το πολυπόθητο δαχτυλίδι, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ικανότητα του να βάζει τη μπάλα στο καλάθι. Στα καλά του χρόνια, ήταν ασταμάτητος ο Καρμέλο, όπως φυσικά και ο Κρις Μπος που επίσης φιγουράρει στην τάξη του 2003.

Κορυφαίοι παίκτες : Kobe Bryant, Allen Iverson, Steve Nash, Ray Allen, Peja Stojakovic, Jermaine O’Neal, Ben Wallace, Marcus Camby, Stephon Marbury, Shareef Abdur-Rahim, Antoine Walker

Όταν κάπου υπάρχει ο Κόμπι Μπράιαντ, σίγουρα ανεβάζει επίπεδο. Ο Κόμπι Μπράιαντ βρίσκεται πλέον στη γειτονιά των αγγέλων, όμως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ο ασυναγώνιστος Black Mamba σήκωσε 6 πρωταθλήματα, έβαλε αμέτρητα μεγάλα σουτ, ενώ είναι ο μοναδικός που μπόρεσε να πλησιάσει τον Τζόρνταν.

Φυσικά μαζί του το 1996, μπήκαν στο ΝΒΑ και οι Στιβ Νας και Άλεν Άιβερσον που μπορεί να μην κατέκτησαν τίτλους, αλλά έγραψαν τη δικιά τους ιστορία στο άθλημα. Ο Νας έκανε τρελά πράγματα στη δημιουργία, ενώ είχε τον τρόπο να βρίσκει τον δρόμο προς το καλάθι. Σήκωσε 2 φορές βραβεία MVP.

Πάμε και στον Answer που πήγε να πάρει το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας, κουβαλώντας μόνος του τους Σίξερς το 2001, αλλά τελικά έχασε στους τελικούς από τους Λέικερς του Κόμπι και του Σακίλ. Ασταμάτητος, πάταγε το γκάζι και χανόταν μέσα στο παρκέ. Σκόρερ ολκής και μια φυσιογνωμία που δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στο παγκόσμιο μπάσκετ. Μαζί τους και οι Άλεν, Μπεν Ουάλας και Μάρκους Κάμπι.

Κορυφαίοι παίκτες: Michael Jordan, Hakeem Olajuwon, Charles Barkley, John Stockton, Alvin Robertson, Otis Thorpe, Kevin Willis

Στην κορυφή το draft του 1984. Και πως θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο! Με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον σπουδαιότερο παίκτη όλων των εποχών. Τον άνθρωπο που σήκωσε 6 πρωταθλήματα, τον υπερπαίκτη που δεν έχασε ποτέ σε τελικούς. Ο Air απογείωσε το μπάσκετ και το ΝΒΑ σε ασύλληπτα επίπεδα και μέσω του Last Dance, όλος ο κόσμος έμαθε καλύτερα το μεγαλείο και την ιστορία του GOAT.

Βέβαια το Νο.1 στο draft του 1984, ήταν ο Χακίμ Ολάζουον. Ίσως πιο ποιοτικός και ντελικάτος ψηλός όλων των εποχών. Τα dream shake του ήταν χάρμα ιδέσθαι. Οδήγησε το Χιούστον σε 2 πρωταθλήματα και γενικότερα μάγεψε με τα όσα έκανε κάθε φορά που πατούσε παρκέ. Ένας παιχταράς μέσα στη ρακέτα.

Πάμε και στον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Έναν παίκτη που δεν έλεγε ποτέ όχι σε προκλήσεις και ήξερε πάντα που να βρεθεί για να πάει το ριμπάουντ. Πανέξυπνος σκόρερ και ένας από τους σπουδαιότερους power forwards της ιστορίας.

Στη λίστα και ο Τζον Στόκτον που φιγουράρει στην κορυφή των πασέρ. Playmaker με υψηλό μπασκετικό I.Q που συνέθεσε μαζί με τον Καρλ Μαλόουν ένα απίθανο δίδυμο που είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Τζόρνταν και να μην πάρει πρωτάθλημα.

πηγή: fadeawayworld