Όρτον: Το ΝΒΑ, ο Πακιάο και τώρα η ΑΕΚ! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Όρτον: Το ΝΒΑ, ο Πακιάο και τώρα η ΑΕΚ! (vids)

bet365

Η ΑΕΚ δυνάμωσε με την απόκτηση του Ντάνιελ Όρτον και το gazzetta.gr παρουσιάζει την έως τώρα πορεία του νέου σέντερ της Ένωσης. NBA, ξύλο στην Κίνα και… Πακιάο!

Το… μπαμ του φετινού καλοκαιριού ήταν η απόκτηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο, αφού κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Στην ΑΕΚ, όμως, ήταν ξεκάθαρο πως ήταν κι έναν αθλητικό σέντερ για τη ρακέτα τους. Και τον βρήκαν. Στις 16/08 η Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον πρώην NBAer, Ντάνιελ Όρτον.

Ποιος είναι ο Όρτον; Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 2010 κι έχει περάσει ήδη πολλά. Στην Ευρώπη θα έρθει για πρώτη φορά και πριν τον δούμε στα παρκέ, το gazzetta.gr ξετυλίγει το… κουβάρι της έως τώρα πορείας του.

ΕΤΣΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ NBA
Ο Όρτον βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα κι 8 εκατοστά, με το βάρος του να φτάνει πάνω από τα 120 κιλά. Δυνατός ψηλός με αθλητικά προσόντα που του άνοιξαν την πόρτα του ΝΒΑ. Από νωρίς κατάλαβε πως θέλει ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ κι οι πρώτες του διακρίσεις ήρθαν στο High School. Ο νέος σέντερ της ΑΕΚ γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1990 στην Oklahoma κι ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του στο Bishop McGuinness. Εξ αρχής διακρίθηκε για την ικανότητα του στα ριμπάουντ και την άμυνα. Να φανταστείτε, είχε μέσο όρο 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 τάπες.

Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Στην τελευταία του σεζόν στο High School υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο κι έτσι έμεινε γι’ αρκετό καιρό στα πιτς. Το εμπόδιο αυτό, όμως, δεν του έκοψε το δρόμο για το NCAA. Είπαμε. Ήταν ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του.

Το κολέγιο που τον προσέγγισε ήταν το Κεντάκι. Ένα από τα καλύτερα, με τον Billy Gillispie, που ήταν τότε στην τεχνική ηγεσία να παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Όρτον. Ο Gillispie, όμως, αποχώρησε, αλλά ο 25χρονος σέντερ τήρησε την υπόσχεση του κι έπαιξε στο Κεντάκι. Ήταν αναπληρωματικός και στη μία σεζόν που έμεινε εκεί μέτρησε 3.4 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.4 τάπες κατά μέσο όρο.

ΜΑΤΖΙΚ, ΘΑΝΤΕΡ, 76ers
Στο Κεντάκι έμεινε για μόλις ένα χρόνο, όπως αναφέραμε. Τι ακολούθησε; Το ΝΒΑ! Στις 8 Μαϊου του 2010 ο Όρτον δηλώνει συμμετοχή στο NBA draft κι η ομάδα που τον επιλέγει είναι οι Ορλάντο Μάτζικ στη θέση Νο.29. Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. 1 Ιουλίου του 2010 ο Όρτον υπογράφει το συμβόλαιο του στους “Μάγους”, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει το ρόλο του και κάπως έτσι κατέληξε στο NBDL.

Στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής, προκειμένου να δείξει τις ικανότητες του, ωστόσο μόλις στο δεύτερο του ματς τραυματίστηκε στο γόνατο κι έμεινε εκτός μέχρι το τέλος της σεζόν. Ατυχία. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω κι αρκετό καιρό μετά έφτασε στο κορυφαίο επίπεδο. Ήταν το ματς κόντρα στους Χόρνετς, στις 27 Ιανουαρίου του 2012, όταν ο Όρτον έπαιξε για πρώτη φορά σ’ επίσημο αγώνα στο ΝΒΑ! Λίγο καιρό μετά, με αντίπαλο τους Κλίβελαντ Καβαλίερς στις 15 Απριλίου, ο νέος σέντερ της ΑΕΚ σημειώνει 11 πόντους και κάνει ρεκόρ καριέρας. Δεν ήταν μόνο αυτό. Είχε ακόμα 5 κλεψίματα, 4 ριμπάουντ και 3 τάπες! Έκανε δηλαδή αυτά για τα οποία αποκτήθηκε. Άμυνα και ριμπάουντ!

Με τη φανέλα των Μάτζικ έπαιξε και για πρώτη φορά στα playoffs. Αντιμετώπισε τους Ιντιάνα Πέισερς κι έδειχνε να βρίσκει τον ρόλο του. Δεν ήταν έτσι. Το καλοκαίρι του 2012 αποχώρησε και βρήκε τη νέα του μπασκετική στέγη στην ομάδα της γενέτειρας του. Τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Οι τελευταίοι δεν τον υπέγραψαν αμέσως, αφού έμεινε εκτός της τελικής 15άδας, ωστόσο στις 31 Οκτωβρίου έγινε μέλος των Θάντερ, καθώς υπήρξαν κενές θέσεις μετά την παραχώρηση των Χάρντεν και Όλντριχ στους Ρόκετς. Και πάλι, όμως, βρέθηκε γι’ αρκετό διάστημα στο NBDL, ενώ στις αρχές της επόμενης σεζόν είπε “αντίο” στους Θάντερ.

Πού έπαιξε τη σεζόν 2013-2014; Στους 76ers. Μία ομάδα δίχως απαιτήσεις, στην οποία ο Όρτον βρήκε χρόνο συμμετοχής. Ήταν και βασικός σε 4 ματς, ενώ έκανε και το πρώτο του double double, όταν μέτρησε 10 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ και 2 τάπες στην ήττα από τους Ιντιάνα Πέισερς στις 23 Νοεμβρίου του 2013. Ωστόσο, ούτε στους 76ers κατάφερε να… στεριώσει κι έτσι κατέληξε γι’ ακόμα μία φορά στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ.

Ο ΙΜΠΑΚΑ ΚΙ Ο ΓΟΥΣΤΕΡΜΠΟΥΚ
Ο Όρτον μοιάζει με τον Γουέστμπρουκ. Αν τον παρατηρήσει κανείς καλά θα το καταλάβει. Εκείνος που αντιλήφθηκε καλύτερα ήταν ο Σερζ Ιμπάκα. Όταν οι τρεις του ήταν συμπαίκτες στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ο Ιμπάκα δημοσίευσε την φωτογραφία που ακολουθεί και μάλιστα έγραψε πως πρέπει να είναι αδέρφια και να μην το ξέρουν, σχολιάζοντας την ομοιότητα τους!

ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ… ΠΑΚΙΑΟ!
Πέρυσι προσπάθησε να επιστρέψει στους Γουίζαρντς. Έπαιξε μαζί τους στο summer league, υπέγραψε αρχικά συμβόλαιο, αλλά εν τέλει -στις 16 Οκτωβρίου- αποχώρησε από τους “Μάγους”. Κάπου εκεί αποφάσισε να γνωρίσει κάτι διαφορετικό. Υπέγραψε στην Κίνα και συγκεκριμένα στην Shanxi Zhongyu. Αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα κι ήρθε σε συμφωνία με τους Sichuan Blue Whales. Έφυγε κι από εκεί στις 1 Φεβρουαρίου του 2015.

Η εμπειρία του στην Κίνα δεν ήταν κι η καλύτερη. Πήρε μέρος και σ’ έναν μεγάλο καυγά, όπως μπορείτε να δείτε στο video. «Έπεσα πάνω σε έναν αντίπαλο που μου είχε κάνει σκληρό φάουλ και προσπαθούσα να σηκωθώ. Το έκαναν να φαίνεται σαν να τον χτύπησα, για να φανεί κακός ο ξένος, δηλαδή εγώ. Και μετά ήρθε ένας συμπαίκτης του και μου έκανε κεφαλοκλείδωμα», δήλωσε πρόσφατα ο νέος σέντερ της ΑΕΚ.

Τι ακολούθησε; Οι Φιλιππίνες! Ο Όρτον πήρε μεταγραφή Purefoods Star Hotshots, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος. Τα έβαλε με τον Μάνι Πακιάο. Τον απόλυτο ηγέτη της Φιλιππίνες. Στα μέσα Φεβρουαρίου και στο τρίτο του παιχνίδι τέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα στην οποία είναι παίκτης-προπονητής ο πυγμάχος Μάνι Πακιάο. Ο Όρτον φορτώθηκε νωρίς με φάουλ και μετά τον αγώνα «έλουσε» τους διαιτητές, αλλά και τον… εθνικό ήρωα των Φιλιππίνων. «Οι διαιτητές έκαναν το ματς παρωδία με τα σφυρίγματά τους», είπε και πρόσθεσε: «Είναι αστείο να παίζει μπάσκετ ο Πακιάο. Εντάξει να είναι πυγμάχος και πολιτικός, αλλά όχι και μπασκετμπολίστας!», είπε ο Όρτον, που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.650 δολαρίων και λίγες μέρες μετά αποδεσμεύτηκε.

Λίγο καιρό μετά είπε για το περιστατικό: «Ξέρω ποιος είναι ο Πακιάο και τι σημαίνει για τις Φιλιππίνες. Δεν περίμενα όμως να τιμωρηθώ τόσο αυστηρά επειδή είπα την αλήθεια. Το πρόστιμο δεν με εξέπληξε, γιατί είπα κάποια πράγματα για τους διαιτητές, που πάντως ήταν αλήθεια. Όμως το να με διώχνουν από την ομάδα γι’ αυτό το λόγο είναι τρελό. Άκουσα τον πρόεδρο της ομάδας μου να λέει πως ήταν σαν να προσέβαλε κάποιος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ. Είναι εντελώς τρελό!».

NBDL ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΕΚ
Έφυγε από την Ασία και μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την πατρίδα του. Δεν είχε άλλη επιλογή από το παίξει εκ νέου στο NBDL. Φόρεσε αρχικά τη φανέλα των Grand Rapids Drive κι εν συνεχεία μετακόμισε στους Idaho Stampede. Και τώρα η ΑΕΚ. Η Ένωση έκανε δικό της τον Ντάνιελ Όρτον και περιμένει από αυτόν να βγάλει στο παρκέ τα στοιχεία που τον έχουν κάνει γνωστό. Καρφώματα, πολλά ριμπάουντ, τάπες κι άμυνα! Πρόκειται για έναν δυνατό σέντερ, που θα δυναμώσει τη ρακέτα της ΑΕΚ. Αρκεί βέβαια ν’ αφήσει πίσω του τα περιστατικά που αναφέραμε προηγουμένως. Είναι 25 ετών, έχει την ευκαιρία να φτιάξει τ’ όνομα του στην Ευρώπη και θα περιμένουμε να δούμε στο παρκέ την προσφορά του… Το δεδομένο είναι πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό παιδί! Όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί, είχε κατεδαφίσει μία μπασκέτα στο λύκειο και μάλιστα αποκάλυψε πως ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί στους τότε συμπαίκτες του. Αυτός είναι ο Ντάνιελ Όρτον.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα