ΠΑΟΚ, κάν’ το όπως και τότε… (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ, κάν’ το όπως και τότε… (vids)

bet365

Ανήμερα της 23ης επετείου από το «Έπος του Χάιμπουρι» κόντρα στην Άρσεναλ, ο ΠΑΟΚ θα αναζητήσει το κλειδί του παραδείσου για να ανοίξει πρώτη φορά την πόρτα των ομίλων του UEFA Champions League.

Για τους ΠΑΟΚτσήδες ο χρόνος θα σταματάει πάντοτε στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το βράδυ στο βόρειο Λονδίνο είχε καταγραφεί μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές του «Δικεφάλου»: «Highbury», Αρσεναλ, Βρύζας, πρόκριση!

Ύστερα από 23 χρόνια οι «ασπρόμαυροι» θέλουν κόντρα στην Κρασνοντάρ να γράψουν ακόμα μια χρυσή σελίδα στο ευρωπαϊκό παραμύθι, που ξεκίνησε στα μέσα τις δεκαετίας του ’60 και περιλαμβάνει 193 αγώνες σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις.

Νιώθω ευλογημένος, επί προσωπικού, που έζησα από κοντά το «Έπος του Χάιμπουρι», και για να πω την αμαρτία μου δεν πίστευα στα μάτια μου, αντικρίζοντας το επόμενο πρωί το σύνολο των βρετανικών «ταμπλόιντ» να έχουν πρώτο θέμα τον αποκλεισμό της Άρσεναλ από τον ΠΑΟΚ.

Η «Sun» είχε κυκλοφορήσει με έναν τεράστιο τίτλο που θα έμενε στην ιστορία και χαίρομαι που την έχω ακόμα και σήμερα φυλαγμένη στο αρχείο μου: «Zissis the end»!

Τρεις μόλις λέξεις περιέγραφαν τον οδυνηρό αποκλεισμό των «κανονιέρηδων» από την… κανονιά του Έλληνα φορ στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον σκόρερ του χρυσού γκολ να παραμένει στο… δικό του κόσμο!

Με το γνωστό στυλ του, «πέρα βρέχει βρε αδερφέ», ο Ζήσης Βρύζας ομολόγησε στα αποδυτήρια ότι δεν θυμόταν το πως είχε σκοράρει! «Τη φάση δεν τη θυμάμαι καλά, θα πρέπει να τη δω. Εκείνη τη στιγμή είσαι εκτός εαυτού», είχε πει…

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν οι «ασπρόμαυροι» που είχαν γυρίσει, μετά από χρόνια και ζαμάνια στα Κύπελλα Ευρώπης, πετούσαν εκτός κυπέλλου UEFA τους «κανονιέρηδες», οι οποίοι λίγους μήνες μετά θα κατακτούσαν το δεύτερο από τα τρία νταμπλ της ιστορίας τους.

Μια Άρσεναλ πανίσχυρη, στα πρώτα βήματα του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της, με Σίμαν, Ανταμς, Βιεϊρά, Πετί, Οβερμαρς, Ράιτ και τον «ιπτάμενο Ολλανδό», Ντένις Μπέργκαμπ, στη σύνθεσή της. Αυτή την Άρσεναλ απέκλεισε μέσα στο σπίτι της ο ΠΑΟΚ.

Στο 22’ ο Μπέργκαμπ με καταπληκτικό σουτ έδωσε το προβάδισμα στην Άρσεναλ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα για να αρχίσει ο… βομβαρδισμός από τα βρετανικά «κανόνια». Οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη, με νύχια και με δόντια παρέμεναν όρθιοι, ψάχνοντας μισή φάση, τη δική τους ευκαιρία για να μην πάει το ματς στην παράταση. Αυτή η στιγμή ήρθε στο 87ο λεπτό.

Από την κάθετη πάσα του Κώστα Φρατζέσκου, η μπάλα «κόλλησε» στο αριστερό πόδι του Ζήση Βρύζα, ο οποίος αρχικά χόρεψε… ζεϊμπέκικο, το δίδυμο Άνταμς- Μπουλντ πριν εκτελέσει τον Ντέιβιντ Σίμαν μπροστά στα μάτια των 3.000 εκστασιασμένων ΠΑΟΚτσήδων!

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

Άρσεναλ: Σίμαν, Ντίξον, Γουίντενμπερν, Βιεϊρά, Μπουλντ, Άνταμς, Ράιτ, Μπέργκαμπ, Οβερμαρς (74' Πλατ), Πάρλουρ (86' Ανελκά), Πετί.

ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασσιόπουλος, Κολομπούρδας (81' Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (33' Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (89' Ζουμπούλης), Βρύζας, Βελής, Νάγκμπε, Τουρσουνίδης.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα