Oι σταρ με... άλμα από το high school στο ΝΒΑ! (pics)

Νίκος Καρφής
Oι σταρ με... άλμα από το high school στο ΝΒΑ! (pics)

bet365

Mεταξύ 1995 και 2005, υπήρξαν 9 παίκτες που έκαναν το… άλμα από το high school στο ΝΒΑ χωρίς να περάσουν από το κολέγιο. Όλοι έγιναν σταρ στη λίγκα.

Δεν είναι το σύνηθες να… προσπερνάς το κολέγιο και να πηγαίνεις κατευθείαν στο ΝΒΑ. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που έκαναν το άλμα από το λύκειο για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, χωρίς να περάσουν από το NCAA από το 1995 μέχρι το 2005 Όλοι τους έγραψαν τη δικιά τους ιστορία στο ΝΒΑ.

Παλιότερα το είχαν κάνει οι Σον Κεμπ και Μόουζες Μαλόουν.

Κέβιν Γκαρνετ (Aπό Farragut Academy στους Τίμπεργουλβς)

Ο Γκαρνέτ έγινε ο πρώτος παίκτης που έρχεται κατευθείαν από το high school μετά τον Bill Willoughby το 1975. Οι Τίμπεργουλβς τον διάλεξαν στο Νο.5 του draft του 95 και ο ίδιος έγινε ο κορυφαίος στην ιστορία της ομάδας. Έπαιξε σε 15 All Star Game και πήρε πρωτάθλημα με τους Σέλτικς το 2008, ενώ σε λίγο καιρό θα μπει στο Hall Of Fame.

Κόμπι Μπράιαντ (Από Lower Merion στους Χόρνετς και άμεσα στους Λέικερς)

Ο τεράστιος Κόμπι Μπράιαντ που πολύ θα θέλαμε να είναι κοντά ματ, δεν πέρασε ποτέ την πόρτα κάποιου κολεγίου, αφού ήταν σίγουρος για την κλάση του. Από το Lower Merion High School της Pennsylvania μεταπήδησε στο ΝΒΑ, εκεί όπου οι Χόρνετς τον διάλεξαν στο Νο.13 του draft και τον έστειλαν στους Λέικερς δύο εβδομάδες μέτα. Ο Black Mamba έγινε θρύλος με 5 πρωταθλήματα, αποτελώντας τον καλύτερο παίκτη που φόρεσε ποτέ τα μωβ και τα χρυσά.

Ζερμέιν Ο’Νίλ (Aπό Eau Claire στους Μπλέιζερς)

Έναν χρόνο μετά το άλμα του Big Ticket στο ΝΒΑ, ήρθε η σειρά του Ζερμέιν Ο’Νίλ να ακολουθήσει το μονοπάτι του. Έγινε draft από τους Μπλέιζερς το 1996 (Νο.17), όμως τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στους Πέισερς, όντας ένας εκ των σταρ εκείνη της ομάδας.

Τρέισι ΜακΓκρέιντι (Από Mount Zion Christian Academy στους Ράπτορς)

Πάμε και σε ακόμα έναν Hall Of Famer που μεγαλούργησε στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Ο T-Mac έγινε draft το 1997 από τους Ράπτορς, οι οποίοι τον διάλεξαν στο Νο.9. Στο ξεκίνημα έφτιαξε απίθανο δίδυμο με τον Βινς Κάρτερ, ενώ συνολικά αγωνίστηκε σε 988 ματς στη λίγκα με 7 συμμετοχές σε All Star Game.

Τάισον Τσάντλερ (Από Dominguez στους Κλίπερς)

Τον δυνατό ψηλό που πήρε πρωτάθλημα με τους Μάβερικς του Νοβίτσκι τον επέλεξαν στο Νο.2 οι Κλίπερς, αλλά αμέσως τον αντάλλαξαν και τον έστειλαν στους Μπουλς. Πάντως οι ταύροι πήραν ακόμα έναν παίκτη από το high school, τον Έντι Κάρι στο Νo.4 του draft.

Αμάρε Στάνταμαϊρ (Από Cypress Creek στους Σανς)

Πλέον τον θαυμάζουμε στην Μακάμπι, αλλά τα κορυφαία χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στους Σανς. Στο high school αναδείχθηκε Mr. Basketball στη Florida και McDonald's All American στην senior season στο Cypress Creek. Μπήκε το 2002 στο draft, εκεί όπου οι ήλιοι δεν τον άφησαν να ξεγλιστρήσει και τον επέλεξαν στο Νο.9

ΛεΜπρόν Τζέιμς (Από St. Vincent-St. Mary στους Καβς)

Πως να λείπει ο «Βασιλιάς» από τη λίστα. Το ESPN μετέδωσε τηλεοπτικά το πρώτο παιχνίδι του στο λύκειο, όταν το δικό του St. Vincent-St. Mary του Ohio κοντραρίστηκε με το κορυφαίο Oak Hill Academy από τη Virginia. Το double-double έδειξε το τι θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό στο ΝΒΑ, εκεί όπου έχει πανηγυρίσει 3 πρωταθλήματα και αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία που ακόμα και στα 35 του διεκδικεί βραβείο MVP.

Ντουάιτ Xάουαρντ (Από Southwest Atlanta Christian Academy στους Μάτζικ)

Ο πατέρας του είχε την ελπίδα να δει τον γιο του να γίνεται draft από την γενέτειρα του την Ατλάντα, αφού ο Superman έπαιξε στο λύκειο στη Southwest Atlanta Christian Academy. Oi Xοκς όμως δεν είχαν την ευκαιρία να τον αποκτήσουν, αφού τον καπάρωσαν οι Μάτζικ στο Νο.1 του draft του 2004. Στο Ορλάντο έζησε τα ομορφότερα χρόνια της καριέρας, όντας κυρίαρχος κάτω από τις 2 ρακέτες.

Άντριου Μπάινουμ (Aπό St. Joseph στους Λέικερς)

Έδειχνε πως πρόκειται για κάτι πολύ καλό από το St. Joseph High School στο Νιού Τζέρσεϊ. Ο Μπάινουμ επέλεξε να απορρίψει μια υποτροφία για το πανεπιστήμιο UConn και έτσι κατέληξε στους Λέικερς το 2005, οι οποίοι τον διάλεξαν με 10ο pick. Με τους λιμνάνθρωπους πανηγύρισε τίτλο, ωστόσο οι τραυματισμοί που είχε δεν του επέτρεψαν να φτάσει ακόμα ψηλότερα.

 

NBA Τελευταία Νέα