Ο κορυφαίος έκτος παίκτης όλων των εποχών! (poll & vids)

Νίκος Καρφής
Ο κορυφαίος έκτος παίκτης όλων των εποχών! (poll & vids)

bet365

Με αφορμή την απόσυρση της φανέλας του Μανου Τζινόμπιλι από τους Σπερς, το gazzetta.gr σας ζητά να ψηφίσετε τον κορυφαίο 6ο παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Μανού Τζινόμπιλι εδώ και λίγες μέρες βλέπει την φανέλα του να κοσμεί την οροφή του AT&T Center, με τον Τιμ Ντάνκαν να τον χαρακτηρίζει ιδιοφυία. O Aργεντινός είναι πλέον και με τη βούλα κομμάτι της ένδοξης ιστορίας του Σαν Αντόνιο.

Από αυτό το γεγονός, το gazzetta.gr βάζει στην… εξίσωση τους αναγνώστες του και τους ζητά να ψηφίσουν για τον κορυφαίο έκτο παίκτη στην ιστορία της λίγκας. Άλλωστε ο Μανού φημιζόταν να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει πολύτιμες λύσεις και τεράστια plays στον αγαπημένο του, Γκρεγκ Πόποβιτς.

Οι υποψηφιότητες είναι 10, όμως αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε μερικούς παίκτες που έμειναν οριακά εκτός.

Ο Κέβιν ΜακΧέιλ που στα περισσότερα ματς ερχόταν από τον πάγκο στα πρώτα του χρόνια στους Σέλτικς. Ο νεαρός Ντένις Ρόντμαν στα χρόνια των Πίστονς, τότε που κέρδισε 2 σερί τίτλους. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ντέτλεφ Σρεμπφ που κέρδισε το βραβείο του έκτου παίκτη το 1990 και του 1991 με τους λατρεμένους Σούπερσονικς του Κεμπ και του Πέιτον. Μπορεί πλέον ο Τζέιμς Χάρντεν να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 3-4 κορυφαίους παίκτες του πλανήτη, αλλά τα χρόνια της γνωριμίας με το ΝΒΑ τα πέρασε σαν sixth man στους φοβερούς και τρομερούς Θάντερ του Ντουράντ και του Ουέστμπρουκ. Και τέλος οι κύριοι Λαμάρ Όντομ που πήρε το βραβείο το 2011 και ο Ρίκι Πιρς που το κατέκτησε το 1987 και το 1990.

Πάμε να δούμε τώρα τους δέκα που θα μπουν στην μάχη για την ανάδειξη του κορυφαίου έκτου παίκτη της ιστορίας

Lou Williams (point guard, shooting guard)

Καριέρα στο ΝΒΑ (2005-σήμερα), Ομάδες (Σίξερς, Χοκς, Ράπτορς, Λέικερς, Ρόκετς, Κλίπερς)

NBA Sixth Man of the Year (2015, 2018)

Το 2015 ο άνθρωπος που είναι η προσωποποίηση του έκτου παίκτη κατάφερε να πάρει το βραβείο με τη φανέλα των Ράπτορς, ενώ πέρυσι το επανέλαβε με τους Κλίπερς του Ντοκ Ρίβερς. Mέχρι στιγμής έχει 20.1 πόντους μέσο όρο στη σεζόν και έτσι πάει να πάρει το τρίτο του βραβείο. Πέρυσι είχε γίνει ο 7ος που παίρνει το βραβείο του κορυφαίου έκτου παίκτη με παραπάνω από 19 πόντους ανά ματς. Φέτος υπάρχει περίπτωση να το επαναλάβει. Ο Sweet Lou ξέρει τον τρόπο να… γλυκαίνει την ομάδα του, ερχόμενος από τον πάγκο.

Robert Horry (power forward)

Καριέρα στο ΝΒΑ (1992-2008), Ομάδες (Ρόκετς, Σπερς, Λέικερς, Σανς)

7 πρωταθλήματα (Ρόκετς, Λέικερς, Σπερς)

Ο Χόρι ήταν ένας… δολοφόνος. Είχε το… κρύο αίμα να σκοτώσει τον αντίπαλο όταν η μπάλα ζύγιζε τόνους. Δεν πήρε τυχαία το παρατσούκλι Big Shot Βοb. Έχει βάλει τεράστια σουτ όπως αυτό κόντρα στους Κινγκς, ή την… μαχαιριά στους Πίστονς με τη φανέλα των Σπερς. Έκτος παίκτης που δικαιολογεί απόλυτα τον όρο clutch. Καλάθι 34 δευτερόλεπτα πριν το τέλος στο Game 7 των ημιτελικών Δύσης κόντρα στους Ρόκετς το 1993. Τρίποντο νίκης στο Game 4 των Λέικερς με τους ΚΙνγκς το 2002,με το οποίο ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2. Και φυσικά το τρίποντο που χάρισε το πρωτάθλημα στους Σπερς, 5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος τoυ Game 5 του 2005.

Αndre Iguodala (small forward, shooting guard)

Καριέρα στο ΝΒΑ (2004-σήμερα), Ομάδες (Σίξερς, Νάγκετς, Ουόριορς)

3 πρωταθλήματα (Ουόριορς), 1 φορά MVP τελικών

Μπορεί να ήταν βασικός στους Σίξερς, στους Νάγκετς και την πρώτη του σεζόν στους Ουόριορς, αλλά μετά την έλευση του Κερ τη σεζόν 2014-15, έγινε κάτι σαν έκτος παίκτης. Πήρε το πρωτάθλημα του 2015, όντας MVP των τελικών, παίζοντας σπουδαία άμυνα πάνω στον ΛεΜπρόν, ενώ στην δεύτερη του σεζόν ως sixth man, οι Oυόριορς έκαναν ρεκόρ νικών στην ιστορία της λίγκας με 73. Παίκτης που κάνει θυσίες για την ομάδα του και πάντα βρίσκει τρόπους να γίνει x-factor στο ματς. Δύο φορές σε κορυφαία αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ.

Jason Terry (point guard, shooting guard)

Καριέρα στο ΝΒΑ (2005-σήμερα), Oμάδες (Χοκς, Μάβερικς, Νετς, Σέλτικς, Ρόκετς, Μπακς)

1 πρωτάθλημα (Μάβερικς), NBA Sixth Man of the Year (2009)

Μετά από 9 χρόνια ως βασικός point guard, o Jet άλλαξε ρόλο το 2009. Η απόφαση αυτή του χάρισε το βραβείο του έκτου παίκτη το 2009, τότε που είχε 19.6 πόντους μέσο όρο. Δύο χρόνια μετά, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον Νοβίτσκι που έβαλε το λιθαράκι του για το πρωτάθλημα των Μάβερικς κόντρα στους Χιτ. Έκανε ζημιά στην Big Three του Μαϊάμι, ερχόμενος από τον πάγκο και σίγουρα αξίζει μια θέση στο Πάνθεον των έκτων παικτών της λίγκας. Ένας εκ των κορυφαίων τριποντέρ της ιστορίας.

Toni Kukoc (small forward, power forward)

Καριέρα στο ΝΒΑ (1993-2006), Ομάδες (Μπουλς, Σίξερς, Χοκς, Μπακς)

3 πρωταθλήματα (Μπουλς), NBA Sixth Man of the Year (1996)

Δεν γινόταν να λείπει ο Τόνι. Ο εκπληκτικός Κροάτης ερχόταν από τον πάγκο στους ασταμάτητους Μπουλς του Τζόρνταν, οι οποίοι έφταναν στο 2ο three peat (1996-98), δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο στο ΝΒΑ εκείνη την εποχή. Στα τρία αυτά χρόνια είχε 13 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ ανά ματς, δείχνοντας την κλάση του και την ικανότητα του να εκμεταλλεύεται την κάθε περίσταση. Στους τελικούς του 1998 έκανε ματσάρα στο Game 5 κόντρα στη Γιούτα, εκεί όπου έβαλε 30 πόντους. Αξέχαστος Κούκοτς που βρήκε τον τρόπο να γίνει καθοριστικός στο Σικάγο, το οποίο είχε τον GOAT Tζόρνταν, τον τεράστιο Πίπεν και το… σκυλί του πολέμου, Ρόντμαν.

Jamal Crawford (shooting guard)

Καριέρα στο ΝΒΑ (2000-σήμερα), Ομάδες (Μπουλς, Ουόριορς, Χοκς, Νικς, Μπλέιζερς, Κλίπερς, Μινεσότα, Σανς)

NBA Sixth Man of The Year (2010, 2014, 2016)

Εντάξει πως να τον ξεχάσουμε αυτόν τον τύπο. Για χρόνια στις ομάδες που έπαιζε υπήρχε στην κερκίδα, το πανό «Jamal for 6th man». Όταν ο Τζαμάλ παίρνει… φωτιά δεν μπορείς να τον σταματήσεις, ενώ υποκλίνεσαι στην ντρίμπλα. Δεν είναι τυχαία ο δάσκαλος του shake n bake. To 2014 με τους Κλίπερς έκανε φοβερά πράγματα, αφού έβαλε 7 φορές 30 πόντους και 14 φορές είχε 25+. Δεν γινόταν να χάσει το βραβείο εκείνη τη σεζόν. Πήρε και άλλα δυο πρωτιές το 2010 και το 2016. Σιγά σιγά έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και για αυτόν, αλλά σίγουρα όταν σταματήσει θα λείψει στους… μερακλήδες φιλάθλους του ΝΒΑ.

Michael Cooper (shooting guard, small forward)

Καριέρα στο ΝΒΑ(1978-90 ), Ομάδες (Λέικερς)

5 πρωταθλήματα (Λέικερς)

Οι showtime Λέικερς των 80s έμειναν στην ιστορία σαν μία από τις πιο fun to watch ομάδες όλων των εποχών. Είχε στη σύνθεση της τον κορυφαίο point guard όλων των εποχών (Μάτζικ), τον κορυφαίο σκόρερ του ΝΒΑ (Τζαμπάρ), έναν από τους σπουδαιότερους clutch players (Ουόρθι) και τον x-factor από τον πάγκο. Τον κύριο Κούπερ. Παραδοσιακά οι sixth men έρχονται από τον πάγκο και βοηθάνε στην επίθεση. Ο Κούπερ… κλείδωνε τους αντιπαλους με την άμυνα του. Δεν είναι τυχαίο πως ο Λάρι Μπερντ είχε πει πως ήταν ο καλύτερος αμυντικός που αντιμετώπισε ποτέ.

Vinnie Johnson (shooting guard)

Καριέρα στο ΝΒΑ (1979-92), Ομάδες (Σούπερσονικς, Πίστονς, Σπερς)

2 πρωταθλήματα (Πίστονς)

Οι Πίστονς των δύο σερί πρωταθλημάτων (1989 και 1990) είχαν τον ηγέτη Τόμας, τον καθοριστικό Ντούμαρς, την μηχανή του ριμπάουντ Ρόντμαν, αλλά και το physical game και τη σκληράδα των Λαϊμπίρ και Μαχόρν. Όμως υπήρχε και ο Βίνι Τζόνσον που πάντα έδινε σημαντικούς πόντους στο Ντιτροιτ και ήταν τόσο αποδοτικός. Μερικά παραδείγματα είναι οι 24 πόντοι στο Game 6 των τελικών Ανατολής το 1988, ενώ σε δύο ματς των τελικών του 1989 είχε 19 πόντους με λιγότερα από 20 λεπτά στο παρκέ. Φυσικά δεν ξεχνιέται το σουτ που χάρισε τον τίτλο στους Πίστονς το 1990 στο Game 5. O Μicrowave δεν αστειευόταν.

Manu Ginobli (shooting guard)

Καριέρα στο ΝΒΑ (2002-18), Ομάδες (Σπερς)

4 πρωταθλήματα (Σπερς), NBA Sixth Man of the Year (2008)

Ο λόγος που έγινε αυτό το θέμα-poll. Το 2007 ο Πόποβιτς άλλαξε το status του Μανού και τον μετέτρεψε σε 6ο παίκτη με σκοπό να… απογειώσει την second unit της ομάδας του. Του βγήκε και με το παραπάνω. Ο Τζινόμπιλι ήταν απολαυστικός στην επίθεση, ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ διάβαζε υπέροχα την αντίπαλη άμυνα με το μυαλό του. Το 2007 τελείωσε τα playoffs με 16.7 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ. Την επόμενη σεζόν αναδείχθηκε 6ος παίκτης της σεζόν με 19.5 πόντους, 4.8 ριμπάουντ αι 4.5 ασίστ. Τεράστιος παίκτης, τεράστια προσωπικότητα που μιλούσε στα δύσκολα. Όπως οι 24 πόντοι και α 10 ριμπάουντ που πήρε στο Game 5 των τελικών του 2013. Την επόμενη σεζόν χρειάστηκε 20 λεπτά για να βάλει 20 πόντους στου Μάβερικς στο Game 7. Θα μας λείψεις Μανού.

John Havlicek (shooting guard, small forward)

Καριέρα στο ΝΒΑ (1962-78), Ομάδες (Σέλτικς)

8 πρωταθλήματα (Σέλτικς)

Δεν ήταν ο πρώτος έκτος παίκτης στη λίγκα ή στην ιστορία των Σέλτικς. Αλλά έπαιξε αυτό το συμβολικό ρόλο στα 60s, κάνοντας… όργια πάνω στο παρκέ και σήμερα βρίσκεται στην 16η θέση των κορυφαίων σκόρερ της λίγκας. Αν δεν υπήρχε η επιτυχία του Χάβλιτσεκ που τότε ερχόταν από τον πάγκο, ίσως να μην βλέπαμε ποτέ τέτοιο βραβείο στο ΝΒΑ. Ένας θρύλος του ΝΒΑ που κατέκτησε 8 πρωταθλήματα με τους ασταμάτητους Σέλτικς του Μπιλ Ράσελ και έπαιξε σε 13 All Star Game. Υπέροχο το παρόν του ΝΒΑ, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά το ένδοξο παρελθόν, του οποίου είναι μέλος ο Χάβλιτσεκ. Ένας από τους πρώτους σπουδαίους παίκτες του ΝΒΑ.

Έφτασε η ώρα να ψηφίσετε

 

NBA Τελευταία Νέα