Φραντζεσκάκης στο Gazzetta: «Εφικτή η πεντάδα στο Παγκόσμιο, θέλω τα 80μ.»

Πηνελόπη Γκιώνη
frantzeskakis_christos

bet365

Η σεζόν δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον πρωταθλητή της σφυροβολίας που όμως συνεχίζει να σκέφτεται αισιόδοξα και να θέτει υψηλούς στόχους, όπως τα 80 μέτρα και τη θέση στην πεντάδα ενός Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας στη σφυροβολία, Χρήστος Φραντζεσκάκης, ετοιμάζεται για τη μεγάλη διοργάνωση της σεζόν και κρατά τα standards του ψηλά, παρά τις ατυχίες που τον έκαναν να χάσει περίπου τρεις μήνες προπονήσεων.

Όπως εξηγεί στο Gazzetta o 23χρονος ρίπτης, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του στην Κύπρο πέρασε μία ίωση από την οποία δεν πρόλαβε να αναρρώσει και μπήκε ξανά σε προπονήσεις. Το ανοσοποιητικό του έπεσε σημαντικά με αποτέλεσμα να πάθει πάρεση προσωπικού νεύρου (παράλυση μέρους του προσώπου που προκαλείται από αναστολή λειτουργίας του προσωπικού νεύρου που ελέγχει τους μυς): «Είχα περάσει μία απλή ίωση, με λίγο πυρετό, και αφού μου πέρασε και με άφησε ο πυρετός δεν ξεκουράστηκα καθόλου, ξεκίνησα κατευθείαν προπόνηση. Μόλις επέστρεψα στα Χανιά μπήκα συνέχισα τις προπονήσεις γιατί ένιωθα πως δεν είχα κάνει αρκετά σκληρή προπόνηση στην προετοιμασία. Τότε το διέλυσα το σώμα μου και έριξα στα τάρταρα το ανοσοποιητικό μου. Έτσι έπαθα πάρεση προσωπικού νεύρου, που είναι δύσκολο να συμβεί γενικά αλλά ήμουν πολύ κουρασμένος και έτσι συνέβη. Έχασα 10 κιλά, έπεσε η δύναμή μου και οι βολές μου ήταν σε απογοητευτικό επίπεδο, στα 60 μέτρα δηλαδή».

Ο αθλητής του Κωστή Παπαμαρκάκη, πήρε χρόνο για ανάρρωση και αφού ανέκαμψε επέστρεψε στις προπονήσεις υγιής: «Τώρα είμαι πολύ καλά, έχω επανέλθει σε κιλά και σε δύναμη. Στα μέτρα στις βολές είμαι λίγο παρακάτω από εκεί που θα ήθελα αλλά νιώθω πως πηγαίνω πολύ καλά, τεχνικά είμαι καλά και δεν πονάω κάπου. Δεν έχω μειώσει τους στόχους μου μετά από αυτό που συνέβη και θέλω να ανοίξω τη σεζόν μου με βολή στα 77μ. και πάνω», εξηγεί στο Gazzetta.

Ο σφυροβόλος από τα Χανιά φροντίζει κάθε χρόνο να δείχνει την εξέλιξή του και τη βελτίωσή του στις βολές, αφού κάθε χρόνο «ανεβαίνει» σε μέτρα και φτάνει όλο και πιο κοντά στο πολυπόθητο φράγμα των 80 μέτρων. Βέβαια, το να σπάσει αυτό το φράγμα είναι μόνο ένας από τους στόχους του αφού φέτος έχει μπροστά του το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στη Βουδαπέστη ενώ θα επιδιώξει να προκριθεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Φέτος η σεζόν θα είναι νομίζω ένα μάθημα. Έχασα τρεις μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) που ήταν σα να είμαι τραυματισμένος, σα να μην έκανα προπόνηση δηλαδή και στην Κύπρο δεν βγήκε σωστή προπόνηση. Αν πάνε όλα όπως πρέπει και το καλοκαίρι ρίξω κοντά στο ατομικό μου (78.20μ) θα είμαι ευχαριστημένος, μετά από όλα αυτά που πέρασα. Γενικά, όμως, θέλω να 80ρίσω! Βέβαια δεν είναι ο τελικός στόχος μου τα 80μ., δεν θα σταθώ εκεί δηλαδή.

Δεν είχα αγχωθεί με όσα συνέβησαν, είχα χαλαρώσει που είχα το όριο από πέρυσι για το ερχόμενο Παγκόσμιο οπότε σκεφτόμουν πως έχω ένα εξάμηνο μπροστά μου για να ετοιμαστώ για τον αγώνα στόχο. Φέτος, θα κάνουμε μία εξαίρεση και θα πούμε πως τα 77μ. είναι μία καλή επίδοση αλλά γενικά, από εδώ και πέρα, τη θεωρώ σαν επίδοση κάπως δεδομένη και δεν θέλω να συζητάω για χαμηλότερες επιδόσεις.

Το Παγκόσμιο φέτος είναι μία μεγάλη ευκαιρία, ανοίγουν αρκετές θέσεις. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά νομίζω πως μία θέση στην πεντάδα είναι εφικτή. Είναι ένα βήμα παραπάνω. Και από την επόμενη χρονιά, θα βάλουμε και τους νέους στόχους.

Εννοείται πως θέλω να πιάσω το όριο για τους Ολυμπιακούς αλλά πλέον δεν σκέφτομαι πως θέλω να πάω ίσα-ίσα σε μία Ολυμπιάδα. Σκέφτομαι άλλα πράγματα, πέρα από την οκτάδα. Λίγο πιο αισιόδοξα. Έχω όμως αρκετές ευκαιρίες να «ρίξω» το όριο αλλά και φέτος να μην το κάνω θα βγει του χρόνου. Κι άμα δε βγει, τι να πω… Αλλά με τους στόχους που έχω θέσει, δεν θα έπρεπε να σκέφτομαι το όριο».

Ο αθλητής του ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος έχει προγραμματίσει ήδη την πρεμιέρα του για το 2023: «Έχω και έναν μήνα μπροστά μου μέχρι να ανοίξω τη σεζόν, έχω κλείσει στο μίτινγκ του Ναϊρόμπι στις 13 Μαΐου. Ιδανικά θα ήθελα να πάω στα Diamond League (που η σφυροβολία δεν είναι εντός του Diamond προγράμματος) και στα Gold μίτινγκ του Continental tour αν μπορέσω, γιατί είναι αγώνες κατηγορίας A».

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Φραντζεσκάκης, που έχει αγωνιστεί ήδη μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο 2020) ήταν ένατος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού του 2022 στο Όρεγκον, με 77.04μ., ενώ αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά έκανε νέο ατομικό ρεκόρ ρίχνοντας 78.20μ. στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου, όπου και κατέλαβε την έκτη θέση. Την... υπόσχεση πως θα στοχεύσει ακόμη ψηλότερα, την έχει ήδη δώσει μετά το τέλος της περασμένης σεζόν στο Μόναχο.

@Photo credits: @frantzeskakis_christos
 

Τελευταία Νέα