Σπάρταθλον: Ο Ζησιμόπουλος θριαμβευτής για 2η σερί χρονιά

Δημήτρης Ντζάνης
Σπάρταθλον: Ο Ζησιμόπουλος θριαμβευτής για 2η σερί χρονιά

bet365

O Φώτης Ζησιμόπουλος από λάθος των διοργανωτών έτρεξε κοντά στα επτά χλμ. παραπάνω, παρόλα αυτά είχε τα ψυχικά αποθέματα να επαναλάβει την περσινή του νίκη στο Σπάρταθλον, καλύπτοντας τα 245 χλμ από την Αθήνα στη Σπάρτη σε 21 ώρες και 50 δευτερόλεπτα.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος ήταν απλά συγκλονιστικός. Ο 40χρονος δρομέας έγραψε ιστορία, νικώντας για δεύτερη σερί στο Σπάρταθλον, κάτω από συνθήκες που κανείς δεν φανταζόταν στην εκκίνηση του αγώνα στις 06:45 το πρωί της Παρασκευής (30/9) κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Οι 388 δρομείς πήραν εκκίνηση για το 40ό Σπάρταθλον για να καλύψουν τα 245 χλμ. μέχρι τη Σπάρτη, όμως ο αγώνας σημαδεύτηκε από την γκάφα ολκής των διοργανωτών με «θύμα» τον Φώτη Ζησιμόπουλο.

Ο Αγρινιώτης δρομέας μετά την Ελευσίνα από λάθος εντολή βρέθηκε εκτός διαδρομής, έτρεξε άσκοπα περίπου 7 χλμ., από την κορυφή της κούρσας βρέθηκε μέχρι και 54 λεπτά πίσω, όμως ο τεράστιος αυτός δρομέας βρήκε τη δύναμη, είχε τα ψυχικά αποθέματα να αντιστρέψει τα δεδομένα και να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο, όταν στο ντεμπούτο τη στη διοργάνωση, είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

Tερμάτισε σε 21ώρ.00:50, κάνοντας σχεδόν επτά χλμ. περισσότερα

Το εκπληκτικό είναι πως ο Ζησιμόπουλος παρά την καθυστέρηση που είχε τρέχοντας άθελά του εκτός διαδρομής και επτά περίπου περισσότερα χλμ., τερμάτισε σε 21ώρ.00:50, όταν πέρυσι είχε νικήσει σε 21ώρ.57:20.

Ένα λάθος των διοργανωτών του στέρησε την ευκαιρία για ένα ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ στον ιστορικό αγώνα. Η επίδοση των 21ώρ.00:50 είναι η 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, από το 1983 όταν και επίσημα άρχισε ο αγώνας.
Ο Γιάννης Κούρος με τις 20ώρ.25 από το 1984 και τις 20ώρ.29:04 από το 1990 είναι ο μόνος καλύτερος από τον Ζησιμόπουλο στο Σπάρταθλον.

Ο Κούρος έχει τέσσερις νίκες (1983, 1984, 1986, 1990), ενώ ο Ζησιμόπουλος έφθασε στις δυο τον Κώστα Ρέππο (1997, 1998) και είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν κατακτήσει την 1η θέση στο Σπάρταθλον.

zisimopoulos

Η γκάφα που έβγαλε τον Ζησιμόπουλο σε λάθος διαδρομή

Μετά το 4ο σημείο ελέγχου (20ό χλμ.) στην είσοδο της Ελευσίνας, ο Ζησιμόπουλος ήταν 2ος σε απόσταση δύο λεπτών από τον Ιάπωνα, Τόρου Σομίγια.

Μετά έγινε το λάθος σε διασταύρωση στον αθλητή, με τον Ζησιμόπουλο να βγαίνει εκτός διαδρομής, με τον δρομέα να ενημερώνεται από συνάδελφο δημοσιογράφο πως έπρεπε να γυρίσει πίσω, να μπει στη σωστή διαδρομή και να περάσει από το επόμενο σημείο χρονομέτρησης στα Μέγαρα (11o check point, 42,2 χλμ.) προκειμένου να μην ακυρωθεί.

«Ρώτησα δύο φορές, και μου είπαν να πάω από εδώ» έλεγε φανερά εκνευρισμένος στο δημοσιογράφο του iRunmag.gr που με τη μηχανή τον εντόπισε λίγο πριν βγει ξανά στη σωστή διαδρομή.

Ο Ζησιμόπουλος πέρασε από τα Μέγαρα στην 12η θέση και 32 λεπτά πίσω από τον προπορευόμενο Σομίγια. Θα έπρεπε να βρει την ψυχική ηρεμία να επανασχεδιάσει την τακτική του, γνωρίζοντας πως ως δρομέας βουνού, όσο πλησίαζε στο Αρτεμίσιο και έκλεινε την ψαλίδα, στην ανάβαση στα 1.062μ. μέσα στα ορεινά μονοπάτια, θα είχε την ευκαιρία να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η μεγάλη αντεπίθεση και η πρώτη προσπέραση στην κορυφή

Η νύχτα εξελίχθηκε σε θρίλερ. Ο Ζησιμόπουλος στο 28ο σημείο ελέγχου (99,5 χλμ.), λίγο μετά την Αρχαία Κόρινθο, είχε ανέβει στην 4η θέση, όμως η διαφορά από τον Ιάπωνα δρομέα είχε φθάσει στα 54 λεπτά. Από εκείνο το σημείο και μετά ο αθλητής του Δημήτρη Κασίμη άρχισε την αντεπίθεσή του.

Στο ύψος της Αρχαίας Νεμέας (122,7 χλμ.) ο Ζησιμόπουλος αν και 4ος, είχε μειώσει τη χρονική διαφορά από την κορυφή στα 28 λεπτά.


Μπαίνοντας στο ανηφορικό κομμάτι προς το Αρτεμίσιο, ο Ζησιμόπουλος στους πρόποδες του όρους είχε αφήσει πίσω του τον Ούγγρο, Τίμπορ Ερος και τον Ιάπωνα, Γιοσιχίκο Ισικάβα και είχε μπροστά του μόνο τον Σομίγια, σε απόσταση 9 λεπτών.

Η ανάβαση στο βουνό κι ενώ είχε πέσει το σκοτάδι, ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ζησιμόπουλο. Έτσι λίγο μετά στο 52ο σημείο ελέγχου στην πλατεία της Νεστάνης (170.5 χλμ) ο Έλληνας δρομέας έφθασε 1ος, έχοντας πίσω του στο ενάμιση λεπτό τον Σομίγια.

Η τελική επίθεση

Ο Ιάπωνας δεν παρέδωσε στα όπλα και μπαίνοντας σε κατηφορικό κομμάτι, προσπέρασε τον Ζησιμόπουλο, πέρασε 1ος το σημείο ελέγχου στην Τεγέα (193, χλμ), έχοντας πάρει και διαφορά σχεδόν πέντε λεπτών.

Ήταν το σημείο που ο Ζησιμόπουλος πέτυχε τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή. Σιγά-σιγά άρχισε να μειώνει την απόσταση και στο 69ο σημείο ελέγχου (225ο χλμ.) ήταν ξανά στην κορυφή του αγώνα, έχοντας αφήσει πίσω του κατά 6 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα τον Σομίγια.

Απέμεναν 20 χλμ. μέχρι τον τερματισμό και ο Ζησιμόπουλος είχε πια τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, προοδευτικά «έχτισε» απόσταση ενός χιλιομέτρου και έφθασε θριαμβευτής στο σημείο τερματισμού, στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη στις 3:46 το πρωί.

Photo Credit: Sparta Photography Club

 

Τελευταία Νέα