«Σπάρταθλον»: Εκκινεί την Παρασκευή από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Δημήτρης Ντζάνης
«Σπάρταθλον»: Εκκινεί την Παρασκευή από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

bet365

Το πρωί της Παρασκευής μπροστά από το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, 400 δρομείς από 54 χώρες θα πάρουν εκκίνηση στο 40ό «Σπάρταθλον» και θα κληθούν να καλύψουν τη διαδρομή των 245 χλμ. μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Το «Σπάρταθλον» ο διεθνής αγώνας υπεραπόστασης των 245 χλμ. από την Αθήνα στη Σπάρτη γίνεται 40 ετών και η φετινή διοργάνωση υπόσχεται νέες συγκινήσεις.

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει το πρωί της Παρασκευής (30/9) στις 06:45 μπροστά από το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, κάτω από τους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Μεγάλο ενδιαφέρoν παρουσίασε η συμμετοχή δρομέων από όλα τα σημεία του πλανήτη καθώς οι αιτήσεις προς την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Συνδέσμου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Έτσι μετά από κλήρωση που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, στη γραμμή αφετηρία, θα βρίσκονται 400 δρομείς από 54 χώρες του πλανήτη.

Μεταξύ τους και 51 Έλληνες δρομείς, 45 άνδρες, και 6 γυναίκες, οι οποίοι, θα δώσουν τον δικό τους ξεχωριστό αγώνα των 245 χιλιομέτρων, τρέχοντας επάνω στα ίδια μονοπάτια που έτρεξε ο αρχαίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους 400 δρομείς του αγώνα, τις ανάγκες τους σε υποστήριξη δίνουν και 400 εθελοντές οι οποίοι επανδρώνουν τα 74 σημεία ελέγχου και άλλες ανάγκες των αγωνιζόμενων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται αρκετοί γιατροί και φυσιοθεραπευτές, προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία και ασφάλεια όλων.

Επίσης 450 είναι και οι συνοδοί των αθλητών που θα έχουν σκοπό τη συνεχή ψυχολογική και υλική υποστήριξη των δρομέων, στα σημεία ελέγχου που επιτρέπεται απο τον κανονισμό, οι οποίοι και θα δώσουν τη δική τους μάχη με την κόπωση και τον χρόνο, προκειμένου να φθάσουν οι αθλητές τους, στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη.

Με Ζησιμόπουλο, τα ρεκόρ του Κούρου

Το «Σπάρταθλον» γίνεται συνεχόμενα από το 1982, με μοναδική εξαίρεση το 2020, που δεν διεξήχθη εξ αιτίας του κορονοϊού. Η περσινή επανεκκίνηση του αγώνα σημαδεύτηκε από τη νίκη του Φώτη Ζησιμόπουλου. Ο 40χρονος δρομέας από το Αγρίνιο στην πρώτη του συμμμετοχή στο «Σπάρταθλον» κάλυψε την απόσταση σε 21ώρ.57:20 και έγινε ο τρίτος μόλις Έλληνας, που έφθασε πρώτος στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Πρώτος και καλύτερος είναι ο Γιάννης Κούρος με τέσσερις νίκες (1983, 1984, 1986, 1990), ενώ ο Κώστας Ρέππος είχε νικήσει το 1997 και το 1998.

Ο Ζησιμόπουλος θα είναι στην εκκίνηση και του φετινού αγώνα, με στόχο να επαναλάβει το περσινό του κατόρθωμα.

Ο Γιάννης Κούρος κατέχει τις τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις στο «Σπάρταθλον», έχοντας κατέβει δύο φορές το «φράγμα» των 21 ωρών (20ώρ.25 το 1984, 20ώρ.29:04 το 1984), ενώ η περσινή επίδοση από τον Ζησιμόπουλο είναι η 5η καλύτερη που έχει σημειωθεί στον αγώνα.

spartathlon


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Κορίνθου

Για τις ανάγκες του αγώνα θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα θα υπάρξει

*Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στην Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) και στο έρεισμα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο τμήμα της από τη διασταύρωση Λ. Αθηνών & Μυστρά έως τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμου Χαϊδαρίου - Ασπροπύργου, κατά τις ώρες 05.00΄ έως 10.00΄

*Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο τμήμα από τη διασταύρωση Διυλιστηρίων (15,600 χ/θ) έως την Ιερά Οδό Ελευσίνας (20,000 χ/θ), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμων Ασπροπύργου - Ελευσίνας, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 09.00΄

*Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Ιεράς Οδού Ελευσίνας - Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα από τη συμβολή της με Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (χ/θ 20,000) έως τη συμβολή της με Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου (θέση ‘'ΜΠΛΟΚΟ''), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 09.00΄.

spartathlon

*Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε τμήμα πλάτους 1,5μ. στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, στο τμήμα από τη συμβολή της με Ιερά Οδό Ελευσίνας - Ηρώων Πολυτεχνείου (θέση ‘'ΜΠΛΟΚΟ'') έως την χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας), περιοχής Δήμου Ελευσίνας, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 11.00΄

*Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο τμήμα από τη χ/θ 27,000 (Ναυπηγεία Ελευσίνας) έως τη χ/θ 40,000 (Είσοδος-Έξοδος Μεγάρων της Ν.Ε.Ο.Α.Κ.) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Μεγαρέων, κατά τις ώρες 06.30΄ έως 13.00΄.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της ανωτέρω κυκλοφοριακής ρύθμισης, η κυκλοφορία οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων θα πραγματοποιείται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Τελευταία Νέα