Προβεντέλ: Ο «γκολτζής» τερματοφύλακας δεν έχασε ποτέ το... φονικό του ένστικτο

Προβεντέλ: Ο «γκολτζής» τερματοφύλακας δεν έχασε ποτέ το... φονικό του ένστικτο

Ο Ρέντσο Ζανέτ ζει μια ήρεμη ζωή στην κοινότητα Σαν Πόλο ντι Πιάβε στην επαρχία του Τρεβίζο, όμως το βράδυ της Τρίτης (19/9) δεν κατάφερε να κλείσει μάτι από την χαρά του. Μπορεί να μην είχε την αδρεναλίνη ενός... τερματοφύλακα που έβαλε γκολ στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο 95ο λεπτό στην πρεμιέρα του Champions League, όμως γι' αυτόν ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. Άλλωστε στην ιστορία του Ιβάν Προβεντέλ έχει έναν θεμελιώδη ρόλο.

bwin sponsored

Ήταν εκεί όταν η καριέρα του τερματοφύλακα της Λάτσιο και «ήρωα» της τελευταίας στιγμής κόντρα στους Ροχιμπλάνκος άλλαξε για πάντα. Είναι μια καλοκαιρινή ημέρα του 2009 στο Οντέρτσο, μια μικρή πόλη στο Τρεβίζο, όπου έγινε μια δοκιμαστική προπόνηση για νεαρούς τερματοφύλακες.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αγόρια υπάρχει ένα 15χρονο, ψηλό, ξανθό παλικάρι. Έπαιζε ποδόσφαιρο με την ομάδα νέων της Πορντενόνε, σε ρόλο επιθετικού, αλλά δεν... άντεχε να αγωνίζεται άλλο μπροστά. Μάλιστα σκεφτόταν να αφήσει τελείως το ποδόσφαιρο.

Το όνομα του έφτασε στα αυτιά του Ρέντσο Ζανέτ, ενός παρατηρητή ταλέντων της περιοχής. Κάθισε στις εξέδρες του γηπέδου και κρατούσε σημειώσεις σε ένα χαρτί.

«Ποιος είναι εκείνο το αγόρι;» ρωτάει τους διοργανωτές. «Το όνομά του είναι Ιβάν, είναι η δεύτερη μέρα του ως τερματοφύλακας. Μαθαίνει». Με κάμερα κινηματογραφεί την προπόνησή του και μελετά κάθε κίνηση. «Είναι καλός, του αξίζει μια ευκαιρία. Θα τον πάω στη Λιαπιάβε».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Από επιθετικός έγινε τερματοφύλακας. Νέα ποδοσφαιρική «ζωή». Βέβαια ο Ιβάν έδειξε κόντρα στους Ροχιμπλάνκος πως ακόμα... θυμάται τον δρόμο προς τα δίχτυα και το μυστικό του βρίσκεται στο παρελθόν του ως «9αρι»

image

Ο μέντορας και ο... Γιασίν

Εκτός από παρατηρητής ταλέντων ο Ζανέτ ή αλλιώς Ρούσπα είναι και προπονητής τερματοφυλάκων. Είναι αυτός που αρχίζει να εκπαιδεύει τον Προβεντέλ και σμιλεύει το ταλέντο του νεαρού. Έχει τεχνολογικό εξοπλισμό που τοποθετεί στο γήπεδο για να μετρήσει τους χρόνους αντίδρασης, την ταχύτητα και τη δύναμη του.

«Ο Ιβάν είχε εντυπωσιακά στοιχεία, καλύτερα από οποιοδήποτε αγόρι που έπαιζε σε αυτόν τον ρόλο για πολύ καιρό», θυμάται. Την πρώτη μέρα της προπόνησης έβαλε τα πιτσιρίκια να γράψουν σε ένα χαρτί τι περιμένουν από την εμπειρία του στην τοπική ομάδα Λιαπιάβε. Αυτό το ψιλόλιγνο ξανθό παιδί έχει ξεκάθαρες ιδέες: «Θέλω να γίνω ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο».

Ωστόσο, μέχρι λίγους μήνες νωρίτερα, ήταν σέντερ φορ και μάλιστα ιδιαίτερα... αποτελεσματικός, καθώς σκόραρε γκολ κατά ριπάς. Ο ρόλος του τερματοφύλακα, όμως, πάντα τον γοήτευε.

Η γιαγιά του, ρωσικής καταγωγής όπως η μητέρα του Έλενα, του μίλησε ως παιδί για τη φιλία του παππού του με τον Λεβ Γιασίν. Τη θρυλική Μαύρη Αράχνη της Μόσχας. Τον μοναδικό τερματοφύλακα που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα.

«Οι παππούδες μου ήταν γείτονες με τον Γιασίν», ανέφερε χρόνια μετά σε δηλώσεις του ο Προβεντέλ. «Γνώριζαν καλά ο ένας τον άλλον. Όταν ήμουν αγόρι, η γιαγιά μου έλεγε πως ο σπουδαιότερος τερματοφύλακας είναι ο γείτονάς τους. Μόνο μετά από χρόνια συνειδητοποίησα το μεγαλείο του».

Ο Ιβάν ονειρευόταν να γίνει σαν αυτόν και να μείνει στην ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι με το γκολ του στο Champions League πέτυχε κάτι που θα μνημονεύεται για χρόνια.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η απόρριψη από την Αταλάντα και η σκληρή απόφαση

Στη Λιαπιάβε δούλεψαν για να κάνουν τον Προβεντέλ τερματοφύλακα κορυφαίου επιπέδου. Ο Ρούσπα δεν σταμάτησε να πιστεύει σε αυτόν ούτε όταν «έφαγε» την πρώτη του ποδοσφαιρική... πόρτα. «Συνόδεψα τον Ιβάν σε ένα δοκιμαστικό στην Αταλάντα, όταν ο Αντόνιο Κόντε ήταν στην πρώτη ομάδα. Τον απέρριψαν. Ήταν ένα παιδί του '94 που προπονήθηκε και έπαιζε με τα αγόρια του '93. Έπρεπε να δοκιμαστεί με παιδιά της ηλικίας του», θυμάται ο Ζανέτ.

Προπονητής της Λιαπιάβε ήταν εκείνη την εποχή ο Κλαούντιο Πολεσέλ. Ακόμα ένας πρωταγωνιστής της ιστορίας της διαμόρφωσης του Προβεντέλ. «Κατέβαζα την ομάδα με τριάδα στην άμυνα, γιατί αν χρειαζόταν, ο Ιβάν ήταν εκεί για να καλύψει. Με τους αντιπάλους να πιέζουν, η μπάλα πηγαίνει προς το μέρος του και ήξερε τι να την κάνει με τις 30αρες μπαλιές ακριβείας του».

Κάθε φορά που μιλάει για τον Προβεντέλ, δεν μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνησή του. Το μυαλό πάει στον τελικό εκείνης της επαρχιακής διοργάνωσης του 2010, του πιο σημαντικού αγώνα της χρονιάς. «Πριν τον αγώνα, ο Ιβάν μου ζήτησε να μην παίξει, καθώς τον Σεπτέμβριο θα πήγαινε στην Ουντινέζε. Ήθελε να βάλω τον δεύτερο τερματοφύλακα που είχε λιγότερο χρόνο συμμετοχής, καθώς αυτός ήταν το μέλλον της ομάδας. Τελικά χάσαμε στον τελικό». Ο Ιβάν πήρε μια σκληρή επιλογή, ενδεικτική του χαρακτήρα του, της ταπεινότητας του και του επαγγελματισμού του. Ένας παίκτης που σκέφτεται και πράττει για το καλό του συνόλου.

Αρχηγός της ομάδας της «φουρνιάς» του '93 είναι ο αμυντικός Φίλιπο Ματιούτσο. Μαζί με τον Ιβάν ήταν οι πυλώνες του γκρουπ: «Πάντα έφτανα στις προπονήσεις νωρίς, όταν ήρθε στην ομάδα, την πρώτη μέρα, τον βρήκα στα αποδυτήρια να δένει ήδη τα παπούτσια του».

Οι δυο τους έχουν μια φιλία που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Σήμερα ο Φίλιπo είναι γραμματέας της Λιαπιάβε και μιλάει καθημερινά με τον φίλο του. Ο τερματοφύλακας της Λάτσιο του έστειλε μια υπογεγραμμένη φανέλα του πριν από μια εβδομάδα. Ο Φίλιπο τη φόρεσε και πανηγύρισε έξαλλα όταν ο Ιβάν σκόραρε κόντρα στην Ατλέτικο.

Λίγο μετά το γκολ της ισοφάρισης της Λάτσιο ο συγκινημένος Φίλιπο έγραψε στα Social Media: «Και ποιος κοιμάται απόψε». Ο Προβεντέλ το έκανε ξανά, όπως έκανε ως παιδί και στο Καστελαμάρε. Δεν θα χάσει ποτέ τη συνήθεια του να σκοράρει.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ένας τερματοφύλακας με σκέψη επιθετικού

Η κατανόηση του τι περνάει από το κεφάλι ενός επιθετικού κάνει πιο εύκολη τη ζωή ενός τερματοφύλακα. Η ανάγνωση των προθέσεών τους μειώνει τον χρόνο αντίδρασης. Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ξαφνικά δεν μοιάζει πια σαν φλας.

Ο Προβεντέλ έχει εδραιώσει τη φήμη του στην Ιταλία ως κορυφαίος σουτ-στόπερ. Αναδείχθηκε καλύτερος γκολκίπερ της χρονιάς στη Serie A την περασμένη σεζόν πάνω από τον τερματοφύλακα της Μίλαν και νέο βασικό Νο. 1 της Γαλλίας, Μάικ Μενιάν και τον φιναλίστ του Champions League με την Ίντερ, Αντρέ Ονάνα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Λίγοι αμφισβήτησαν την επιλογή της Serie A. Ο Προβεντέλ κράτησε 21 clean sheet. Τουλάχιστον πέντε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακα και είχε το υψηλότερο ποσοστό αποκρούσεων στο πρωτάθλημα με τη Λάτσιο, η οποία τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την πρωταθλήτρια Νάπολι και επέστρεψε στο Champions League.

Σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τέσσερις διαφορετικούς πρωταθλητές στις τέσσερις τελευταίες σεζόν, κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως αυτή είναι η χρονιά της Λάτσιο στη Serie A. Η εκτός έδρας ήττα από τη Λέτσε και η εντός έδρας «γκέλα» με τη νεοφώτιστη Τζένοα (0-1) έβαλαν «φρένο» από νωρίς στα όνειρα των Λατσιάλι. Βέβαια η σεζόν είναι μεγάλη.

image

Η πηγή έμπνευσης για το δεύτερο buzzer beater

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι πως ο Προβεντέλ το έχει ξανακάνει; Το γκολ κόντρα στην Ατλέτικο δεν ήταν το πρώτο του ως τερματοφύλακας. Ο 29χρονος είχε σώσει έναν βαθμό για τη Γιούβε Στάμπια απέναντι στην Άσκολι το 2020. Μάλιστα ξανά στο 94', τον αριθμό που φοράει στη φανέλα του, τον οποίο έχει επιλέξει λόγω της χρονιάς της γέννησης του.

Είναι πράγματι σπάνιο. Ο Προβέντελ έγινε μόνο ο τέταρτος τερματοφύλακας που σκόραρε στο Champions League και μόνο ο δεύτερος που το έκανε σε ανοιχτό παιχνίδι. Ο πρώην τερματοφύλακας της Σπέτσια ισχυρίστηκε ότι παρακολούθησε αρκετά γκολ του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς στα τελευταία λεπτά τα προηγούμενα δύο χρόνια για να μπορέσει να τον μιμηθεί. «Ήταν πηγή έμπνευσης», είπε ο Προβεντέλ. «Θα ήταν χαρούμενος με αυτό. Αλλά δεν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου κάτι που δεν είμαι».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Καθώς οι συμπαίκτες του Ιταλού τερματοφύλακα τον κουβαλούσαν στους ώμους τους κάτω από τη Curva Nord, το βράδυ της Τρίτης έγινε μια νύχτα για την οποία θα μιλάει στα εγγόνια του.

«Στο ποδόσφαιρο τόσο οι καλές όσο και οι κακές στιγμές είναι γρήγορες. Θα συνειδητοποιήσω αργότερα τι έκανα απόψε», είπε ο Προβεντέλ μετά το ματς με την Ατλέτικο. Οι Μοσχοβίτες γείτονες του Γιασίν θα ήταν περήφανοι.