Σεβίλλη: Η «Βασίλισσα» του Europa και η εκτόξευση στα χέρια του Μεντιλίμπαρ

Σεβίλλη: Η «Βασίλισσα» του Europa και η εκτόξευση στα χέρια του Μεντιλίμπαρ

Ιάσονας Θεριός

Ο Μπράιαν Χιλ χορεύει από τα αριστερά και η γλυκιά του σέντρα ταξιδεύει στην καρδιά της περιοχής, εκεί όπου από το κεφάλι του Λαμέλα καταλήγει με δύναμη στην αγκαλιά των διχτυών του Σέζνι. Κόκκινη έκρηξη, ένα «Σάντσεθ Πιθχουάν» που σείεται, αφήμενο στο έλεος της αγνής ποδοσφαιρικής κορύφωσης.

Άλλωστε, η Σεβίλλη τα κατάφερε, είναι ξανά εκεί. Στον τελικό της αγαπημένης της διοργάνωσης, του - σχεδόν τερματισμένου για εκείνη - Europa League. Μόνο που αυτή τη φορά η αίσθηση είναι διαφορετική.

Διότι πριν μερικούς μήνες κανείς δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί πως οι Ανδαλουσιανοί θα πανηγύριζαν το γκολ που θα τους έστελνε στον τελικό. Έπρεπε να διασχίσουν το χάος μιας ανεπανάληπτα περιπετειώδους σεζόν και μέσα από αυτό να καταλήξουν στο φως του Μεντιλίμπαρ. Τα χέρια του 62χρονου σε ελάχιστο χρόνο «έδεσαν» το μείγμα, δημιούργησαν την απαραίτητη πυρίτιδα και στην πρώτη σπίθα η Σεβίλλη άφησε πίσω της τον φόβο του υποβιβασμού, φαντασιώθηκε την έβδομη ευρωπαϊκή της κούπα, ακριβώς γιατί είδε τον εαυτό της να εκτοξεύεται.

Και μετά την εκτόξευσή της προσγειώθηκε σε ένα πολύ γνώριμο για εκείνη μέρος, σε έναν ακόμα τελικό Europa League. Από το χάος, στον Μεντιλίμπαρ και από εκεί στην πηγή της ευρωπαϊκής δόξας, η Σεβίλλη μετρά αντίστροφα για το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο (31/05-22:00), έτοιμη να επιβάλει ξανά τον δικό της κανόνα στη δική της διοργάνωσης. Έτοιμη να αποδείξει πως πράγματι είναι η... Βασίλισσα του Europa.

image

Η δική της αυτοκρατορία

Δεν τίθεται θέμα. Δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή σύγκριση με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικό κύρος. Η Βασίλισσα της Ευρώπης με τα 15 Champions League, έχει κάνει την κορυφή των αστεριών… στέκι της, χτίζοντας τον μύθο της ως ένα από τα ισχυρότερα club του κόσμου.

Όμως σε έναν άλλον πλανήτη ενός παρόμοιου σύμπαντος μια λιγότερο ισχυρή ισπανική ομάδα έχει βαλθεί να χαράξει βαθιά το όνομά της στην ιστορία της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και είναι αλήθεια: Αν υπάρχει η Βασίλισσα του… Europa, αυτή είναι η Σεβίλλη.

Άλλωστε, οι Ανδαλουσιανοί έχουν αρχίσει να οικοδομούν τη δική τους αυτοκρατορία στο τουρνουά αυτό, έχοντας έξι κατακτήσεις, τις διπλάσιες από κάθε άλλον σύλλογο της Γηραιάς Ηπείρου. Κατόρθωμα μάλιστα στο οποίο έφτασαν έχοντας πανηγυρίσει τον πρώτο τους τέτοιον τίτλο το 2006, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακό το ρεκόρ τους.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ασημικά, τα τρόπαια και τα μετάλλια αυτά που έχουν κάνει τη φανέλα των Σεβιγιάνων να ζυγίζει διαφορετικά στο Europa League. Είναι πως σταδιακά με τρόπο σχεδόν υπερφυσικό άρχισαν να φαντάζουν αναπόφευκτοι. Το back to back κατακτήσεων το 2006 και το 2007 ήταν το δικό τους: «Καλησπέρα, είμαστε εδώ για να μείνουμε». Και το απίθανο threepeat με διαδοχικές κατακτήσεις το 2014, 2015 και 2016 η πιο γερή δόση τσιμέντου στον μύθο της «φονικής» Σεβίλλης στη διοργάνωση.

Εκείνη η ομάδα, με τον Ουνάι Έμερι για αρχιτέκτονα, «φώναξε» σε όλους πως δεν αστειεύεται, πως θα πρέπει να τη φοβούνται, όταν στον ορίζοντα υπάρχει το τρόπαιο του Europa League. Και για να φτάσει σε αυτό τρεις σερί σεζόν χρειάστηκε να νικήσει με κάθε τρόπο απέναντι σε κάθε πιθανή αντίπαλο. Πρώτα ήταν η Μπενφίκα, σε έναν τελικό χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, εκεί όπου «λύγισε» τους Αετούς στα πέναλτι. Μετά η έκπληξη Ντνίπρο, την οποία καθάρισε χωρίς δυσκολία κι έπειτα η Λίβερπουλ του Κλοπ, που, αν και φαβορί, έπεσε θύμα εκείνης της φοβερής ανατροπής και είδε τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν ξανά. Στην ίδια παγίδα και πάλι μέσα από ανατροπή έπεσε και Ίντερ τέσσερα χρόνια αργότερα, με τους Νερατζούρι να χειροκροτούν απογοητευμένοι την αναπόφευκτη Σεβίλλη που μόλις είχε φτάσει στο έκτο πετράδι της.

Αναπόφευκτη ήταν και η φετινή της πορεία στη διοργάνωση και, εκτός από την Αϊντχόφεν και τη Φενερμπαχτσέ, δύο από τις ομάδες που φάνταζαν ικανές να φτάσουν ως το τέλος το κατάλαβαν για τα καλά. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα αλλά μπροστά στη Βασίλισσα του Europa… γονάτισε, μιας και η ομάδα του Μεντιλίμπαρ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το λάθη και επέβαλε τον κανόνα της, περνώντας στα ημιτελικά με συνολικό σκορ 5-2.

Εκεί, οι Ανδαλουσιανοί έβγαλαν νοκ-άουτ τη Γιουβέντους με ηρωiκή πρόκριση στην παράταση και έφτασαν ξανά στην πηγή. Μια πηγή από την οποία πάντα κατάφερναν να πιούν νερό. Η Σεβίλλη μετρά έξι κατακτήσεις UEFA και Europa League σε έξι τελικούς και στη Βουδαπέστη έχει «κλείσει» ραντεβού με την ιστορία, αφού μπροστά της θα βρει τον επίσης «απόλυτο» στους τελικούς Ζοζέ Μουρίνιο και τη δική του Ρόμα. Η ανδαλουσιανή αυτοκρατορία στο Europa πατά ήδη στα πιο γερά θεμέλια. Μα αν η Σεβίλλη νικήσει και τον «Special One» σε τελικό, τότε ποιος να το αρνηθεί; Το στέμμα της Βασίλισσας της διοργάνωσης θα στέκεται για πολύ καιρό ακόμα στο δικό της κεφάλι.

image

Μπλεγμένη στο χάος

Ο τίτλος της «Βασίλισσας» όμως δεν προεξοφλεί την ομαλότητα του οποιουδήποτε δρόμου. Και ο δρόμος της Σεβίλλης προς τον τελικό του Europa League μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν, μιας και η χρονιά ξεκίνησε χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς όνειρα. Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ένα πέπλο απογοήτευσης και γκρίνιας αιωρούταν πάνω από το «Σάντσεθ Πιθχουάν» για μεγάλο μέρος της φετινής σεζόν, όσο η Σεβίλλη έδειχνε να κατρακυλά σε μια κατηφόρα, έτοιμη να γλιστρήσει στον γκρεμό της Segunda Division για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα. Η τεσσάρα από την Ντόρτμουντ σήμανε το κλείσιμο του κατά τα άλλα επιτυχημένου κύκλου του Γιουλιέν Λοπετέγκι στην ομάδα. Ήδη οι Ανδαλουσιανοί βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, παρουσιάζοντας προβληματικό πρόσωπο, όμως το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου έκανε τα πάντα χειρότερα.

Ο Χόρχε Σαμπάολι έφτασε στην ομάδα αλλά μαζί του έφερε σε αυτή ένταση, νεύρα, ανοιχτά μέτωπα σε όλες τις κατευθύνσεις. Με τον Αργεντινό στο τιμόνι, η Σεβίλλη μπλέχτηκε ακόμα περισσότερο, φάνταζε εγκλωβισμένη σε έναν λάκκο με κινούμενη άμμο, μπερδεμένη, ανίκανη να αντιδράσει. Τα προβλήματα δεν ήταν εμφανή μόνο στο ποδόσφαιρο της ομάδας, αλλά και στις συμπεριφορές, τη στάση των παικτών. Αποκορύφωμα η σκηνή με τον Ακούνια στο παιχνίδι κόντρα στην Οσασούνα, όταν ο Αργεντινός αριστερός μπακ τσαλάκωσε το χαρτάκι με τις οδηγίες του Σαμπάολι, το πέταξε στο χορτάρι. Στιγμή ικανή να περικλείσει μέσα της όλα τα προβλήματα των Σεβιγιάνων.

Τα ίδια προβλήματα βέβαια που εξαφάνιστηκαν με απρόσμενη ταχύτητα, όταν ο σύλλογος αποφάσισε να αλλάξει και τρίτο προπονητή μέσα στη χρονιά, να πάρει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από τη χώρα των Βάσκων και να τον προσγειώσει στα νότια της Ισπανίας.

image

Το δίμηνο της εκτόξευσης

Στα 62 του χρόνια, ο Ισπανός τεχνικός φτιάχνει τις βαλίτσες του για Βουδαπέστη, ετοιμάζοντας να κάνει μόλις το έβδομο ταξίδι της καριέρας του για χάρη ενός ευρωπαϊκού ματς. Ναι, ο Μεντιλίμπαρ μέχρι τώρα έχει προπονήσει μόνο σε έξι παιχνίδια της UEFA, τα τέσσερα στη Σεβίλλη. Κι όμως το ποδόσφαιρο του τα έφερε έτσι, ώστε στην Ουγγαρία να διεκδικήσει το τρόπαιο του Europa League, με μια ομάδα που φέρει τη σφραγίδα του, ακόμα κι αν ανέλαβε τα ηνία της πριν από περίπου δύο μήνες πριν.

Ο ίδιος επιμένει να τονίζει: «Στο ποδόσφαιρο, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι το πιο απλό. Το πιο δύσκολο όμως, είναι να κάνεις το απλό». Δίχως αμφιβολία πάντως, όσα έκανε ο Μεντιλίμπαρ για να απογειώσει τη σεζόν των Ανδαλουσιανών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο απλά δεν ήταν.

Η υπόθεση της εξασφάλισης της σωτηρίας μπήκε γρήγορα στο... αυλάκι, χάρη στους επτά βαθμούς των τριών πρώτων παιχνιδιών του στη La Liga. Κι ακόμα κι αν αυτός ήταν ο βασικός στόχος της χρονιάς, ο Μεντιλίμπαρ έφτιαξε μια ομάδα έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Οι αρχές του ήταν «χτυπημένες» σαν τατού στο κορμί της Σεβίλλης από την πρώτη στιγμή. Τετράδα στην άμυνα, κοντινές γραμμές, μανιωδώς κάθετο και άμεσο ποδόσφαιρο, χωρίς πολλές παράλληλες πάσες, γεμάτο ένταση και πίεση.

Οι ιδέες του γρήγορα έγιναν όχι μόνο κατανοητές αλλά και αρεστές από τους ποδοσφαιριστές του, είχαν την αίσθηση ανοικτών φτερών σε αντίθεση με τη... φυλακή του Σαμπάολι, ενώ το καλό κλίμα εκτός των τεσσάρων γραμμών, που επέστρεψε στις τάξεις της ομάδας μετά από καιρό, μόνο ωφέλιμο θα μπορούσε να είναι για όσα συνέβαιναν εντός αυτών.

Από όταν υπέγραψε στη Σεβίλλη καμία ομάδα δεν μάζεψε περισσότερους βαθμούς στη La Liga, ούτε η πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα. Από εκεί που πάλευε για τη σωτηρία της, η ομάδα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει στην πρώτη επτάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα, υπό τις οδηγίες του 62χρονου, έστειλε... σπίτι δύο γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που στόχευαν να απλώσουν τα χέρια τους στο «δικό της» τρόπαιο.

Το ποδόσφαιρο του Μεντίλιμπαρ έβγαλε νοκ-άουτ τόσο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και τη Γιουβέντους, δίνοντας στη Σεβίλλη την ευκαιρία να κλείσει ιδανικά τη σεζόν. Το χάος και η απουσία φιλοδοξιών αντικαταστάθηκαν γρήγορα από τα όνειρα και την πίστη.

Ο δρόμος των Σεβιγιάνων προς το έβδομο πετράδι του... βασιλικού τους στέμματος του Europa ήταν γεμάτος λακούβες, μα από την ώρα που τα χέρια του Μεντιλίμπαρ έπιασαν το τιμόνι τα πάντα έδειξαν να είναι πιο ομαλά.

Μια ομάδα με αστείρευτο «know how» των συνθηκών ενός τελικού Europa League, αποφασισμένη να γράψει το δικό της happy end σε μια χρονιά που ξεκίνησε ως εφιάλτης, κι ένας κόουτς που έχτισε το καλύτερο δυνατό μομέντουμ για εκείνον και τους ποδοσφαιριστές του. Αλήθεια, τι άλλο να χρειάζεται η Σεβίλλη για να κατακτήσει και αυτό το Europa;