Το ποδόσφαιρο είναι η νίκη και ο Μουρίνιο κερδίζει! (poll)

Το ποδόσφαιρο είναι η νίκη και ο Μουρίνιο κερδίζει! (poll)

Δεν χωράνε πολλές αναλύσεις, για τον master των τελικών, μιας και ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει κάνει... επιστήμη το πως να κερδίζει σε μεγάλα ραντεβού. Ο Πορτογάλος έγινε ο πρώτος προπονητής που κέρδισε και τις τρεις ενεργές μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O Special One έχει κερδίσει και τους πέντε ευρωπαϊκούς τελικούς στους οποίους έχουν αγωνιστεί οι ομάδες του. Α, και οι ομάδες του δεν έχουν δεχθεί γκολ από την πρώτη μεγάλη του παρουσία σε τελικό το 2003, όταν και επικράτησε 3-2 της Σέλτικ.

  • Σέλτικ - Πόρτο 2-3 (Europa League)
  • Μονακό - Πόρτο 0-3 (Champions League)
  • Μπάγερν - Ίντερ 0-2 (Champions League)
  • Άγιαξ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (Europa League)
  • Ρόμα - Φέγενορντ 1-0 (Conference League)

«Το έχει ακόμα» τόνιζαν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι μετά την περσινή νίκη επί της Φέγενορντ. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο καλά και γιατί είναι τόσο αποτελεσματικός στους τελικούς ενός κυπέλλου; Το Conference League είναι το 26ο τρόπαιο της προπονητικής καριέρας του Μουρίνιο και η ιστορία του για την πορεία στους τελικούς λέει: έπαιξε 30 τελικούς, κέρδισε 16, έχασε 10. Γκολ υπέρ: 47. Γκολ κατά: 36.

Δεν είναι κακό, ειδικά αν έχετε κατά νου πως η Opta θεωρεί έναν τελικό κυπέλλου που πηγαίνει στη διαδικασία των πέναλτι ως ισοπαλία. Ο Μουρίνιο επικράτησε σε μία από αυτές τις τέσσερις ισοπαλίες μετά από διαδικασία πέναλτι, το Supercoppa Italiana του 2008 κόντρα στη Ρόμα.

Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Βασίλης Μπαλατσός

image

Tο πλάνο νίκης του Μουρίνιο

Ο πιο πιθανός λόγος για τη συνέπεια του Μουρίνιο στους τελικούς βρίσκεται σε αυτό που ο Ντιέγκο Τόρες αποκάλεσε τις «αρχές της νίκης» στη βιογραφία του για τον Special One: «The Dark Side of Jose Mourinho».

Σύμφωνα με τον Τόρες, ο Ζοσέ Μουρίνιο πηγαίνει σε μεγάλα παιχνίδια με σχέδιο επτά σημείων:

  • Το παιχνίδι το κερδίζει η ομάδα που κάνει λιγότερα λάθη.
  • Το ποδόσφαιρο ευνοεί όποιον προκαλεί περισσότερα λάθη στον αντίπαλο.
  • Μακριά από την εστία, αντί να προσπαθείτε να είστε καλύτεροι από τους αντιπάλους, είναι καλύτερο να… ενθαρρύνετε τα λάθη τους.
  • Όποιος έχει την μπάλα είναι πιο πιθανό να κάνει λάθος.
  • Όποιος δεν κυνηγά την κατοχή μπάλας μειώνει την πιθανότητα να κάνει λάθος.
  • Όποιος έχει την μπάλα έχει και τον φόβο.
  • Όποιος δεν την έχει αισθάνεται πιο δυνατός.

Η Ρόμα ξεκίνησε το 2021-22 με τις φιλοδοξίες της πρόκρισης στο Champions League και τερμάτισε στην έκτη θέση, μία πιο πάνω από την προηγούμενη σεζόν. Είναι δύσκολο να κερδίσεις έναν τίτλο πρωταθλήματος ή ακόμα και να αγωνιστείς στο υψηλότερο επίπεδο για εννέα μήνες περιμένοντας να εκμεταλλευτείς τα λάθη που έγιναν από τους ισχυρότερους αντιπάλους σου. Σε έναν τελικό, ωστόσο, οι μέθοδοι του Μουρίνιο θα εξυπηρετούν σχεδόν πάντα έναν σκοπό.

image

Όταν οι αριθμοί δίνουν κούπα στον Μουρίνιο

Στον περσινό τελικό, η Φέγενορντ πήγε στον τελικό της Conference League θέλοντας να τον κερδίσει. Η Ρόμα παρουσιάστηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, γνωρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ήττα.

Μια εύκολη απεικόνιση της προσέγγισης του Μουρίνιο στους τελικούς έρχεται μέσω στατιστικών κατοχής. Στον τελικό του UEFA το 2003, η Πόρτο είχε το 56% της κατοχής και δέχθηκε δύο γκολ. Στον τελικό του Champions League κόντρα στη Μονακό ένα χρόνο αργότερα ήταν 45%. Το 2010, η Ίντερ του Μουρίνιο είχε μόνο το 32% κατοχής εναντίον της Μπάγερν. Ήταν παρόμοια ιστορία για τις νίκες του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρόμα. Και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες του είχαν την μπάλα μόνο στο 33% των περιπτώσεων.

Η Ρόμα θριάμβευσε στα Τίρανα, εν μέρει επειδή ήταν… χαρούμενη που άφησε τη Φέγενορντ να έχει την μπάλα σε λιγότερο επικίνδυνες περιοχές του γηπέδου. Έπειτα, αμύνθηκε δυνατά κάθε φορά που η ολλανδική ομάδα έμπαινε στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Η Ρόμα έπαιξε με τρόπο όχι πολύ διαφορετικό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Europa League του 2017.

Οι τελικοί είναι ένα διαφορετικό σκηνικό από το «κανονικό ποδόσφαιρο». Είναι μια περίεργη συρροή του τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, στο μυαλό των παικτών και των προπονητών και η υψηλή σωματική κόπωση. Ο Μουρίνιο είναι αποτελεσματικός στους τελικούς επειδή επιλέγει να ασχοληθεί και με τα τρία στοιχεία κρατώντας τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται.

Μπορούσες να τον δεις να λέει στους παίκτες της Ρόμα να παραμείνουν ήρεμοι μετά το γκολ του Ζανιόλο, αλλά και να ξεσπά σε κλάματα στο τέλος μετά τη νίκη. Ήξερε ποιο σημείο ήταν το σωστό για να επικεντρωθεί στις τεχνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια ενός τελικού και πότε μπορούσε να ενδώσει στα συναισθήματά του.

«Αυτό παραμένει στην ιστορία της Ρόμα, αλλά και στη δική μου. Μου είπαν ότι μόνο εγώ, ο Σερ Άλεξ (Φέργκιουσον) και ο Τζιοβάνι Τραπατόνι κερδίσαμε τρόπαια σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Με κάνει να νιώθω λίγο γέρος, αλλά είναι ωραίο για την καριέρα μου» τονίζει με… special υφάκι. Η καριέρα του Μουρίνιο το 2023 είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν το 2012 — αλλά αυτό που έχει απομείνει είναι το ταλέντο να κερδίζει τελικούς.

image

Ο «απόλυτος» Special One

Μπορεί ο οποιοσδήποτε «hater» του Ζοσέ Μουρίνιο να του προσάψει πολλά για την τακτική του προσέγγιση, για την φιλοσοφία του σχετικά με το ποδόσφαιρο και για τον χαρακτήρα του, όμως υπάρχει κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι ένας «επαγγελματίας winner» σε ευρωπαϊκούς τελικούς!

O Special One είναι «απόλυτος», έχοντας πέντε τρόπαια σε ισάριθμους τελικούς. Ο Μουρίνιο είναι ο πρώτος που έχει κούπα και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA. Μάλιστα ο Πορτογάλος είναι ο δεύτερος μετά τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που έφτασε τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός θρίαμβος του Μουρίνιο ήρθε στην πόλη της ομάδας που στοχεύει να νικήσει στον φετινό τελικό. Ο Πορτογάλος πριν γίνει... Special One αντιμετώπισε ως κόουτς της Πόρτο τη Σέλτικ στη Σεβίλλη στον τελικό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2002-03.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ντέρλεϊ άνοιξε το σκορ για την Πόρτο στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όμως ο εμβληματικός για τους οπαδούς της Σέλτικ, Χένρικ Λάρσον, ισοφάρισε λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Ντμίτρι Αλενίτεφ έβαλε ξανά μπροστά την Πόρτο πριν ο Λάρσον ισοφαρίσει ξανά. Ο Σουηδός φαινόταν πως θα ήταν ο ήρωας της βραδιάς, όμως ο Ντέρλεϊ του πήρε τον «ρόλο» καθώς χάρισε στους Δράκους το τρόπαιο με γκολ στο 115' (2-3).

Ο Μουρίνιο και η Πόρτο αγωνίστηκαν ξανά σε ευρωπαϊκό τελικός την αμέσως επόμενη σεζόν, αλλά αυτή τη φορά με φόντο το τρόπαιο του Champions League, σε μια «μονομαχία» αουτσάιντερ κόντρα στην Μονακό του Άκη Ζήκου.

Η Πόρτο νίκησε τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λυών και Ντεπορτίβο στα νοκ άουτ για να φτάσει στο μεγάλο ραντεβού του Γκελζενκίρχεν και στον τελικό συνέτριψε τους Μονεγάσκους με 3-0.

Ο Βραζιλιάνος μέσος Κάρλος Αλμπέρτο άνοιξε το σκορ με φανταστικό βολέ στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου και ο Ντέκο έδωσε «αέρα» δυο τερμάτων στους Πορτογάλους στο 70'. Στο 74' ο Αλενίτσεβ έβαλε το «κερασάκι» στην τούρτα που έφτιαξε ο Μουρίνιο.

O Πορτογάλος κόουτς μετά το ευρωπαϊκό «θαύμα» με την Πόρτο μετακόμισε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι. Έμεινε στους Μπλε για μια τριετία και το 2008, έγινε κάτοικος Μιλάνου για χάρη της Ίντερ.

Ο Μουρίνιο για ακόμα μια φορά απέδειξε πως είναι ο ειδικός στο να «λάμπει» ως αουτσάιντερ. Με το πλάνο του οδήγησε τους Νερατζούρι στον πρώτο τους ευρωπαϊκό τελικό από το 1972, στη δεύτερη σεζόν του ως επικεφαλής.

Η Ίντερ αντιμετώπισε την ισχυρή Μπάγερν στον μεγάλο τελικό του «Santiago Bernabéu». Ο Ντιέγκο Μιλίτο έβαλε μπροστά τους Μιλανέζους στο 35ο λεπτό έπειτα από ασίστ του Γουέσλι Σνάιντερ και με δεύτερο προσωπικό του γκολ σφράγισε τον θρίαμο των Νερατζούρι. Η Ίντερ κατάφερε να γίνει μόλις η τρίτη ομάδα που έκανε τρεμπλ με πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκή κούπα.

Ο Special One κατέκτησε το τέταρτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο επτά χρόνια μετά τον θρίαμβο της Μαδρίτης (2017) και για πρώτη φορά τα κατάφερε έχοντας τον ρόλο του φαβορί. Ο Πορτογάλος ήταν τότε κόουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είχε ήδη κατακτήσει το League Cup.

Στον τελικό του Europa League στη Στοκχόλμη δεν είχε εύκολο αντίπαλο, καθώς αντιμετώπισε τον Άγιαξ, όμως οι Κόκκινοι Διάβολοι στάθηκαν αντάξιοι των προσδοκιών. Ο Πολ Πογκμπά έβαλε μπροστά την ομάδα του Μουρίνιο σε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του στην εξαετία του στο Μάντσεστερ. Στις αρχές του δεύτερου μέρους ο Χένρικ Μκιταριάν με ένα ακροβατικό γκολ «κλείδωσε» τον τίτλο.

Ο ιστορικός πρώτος τελικός του Conference League είχε την σφραγίδα του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος στην πρώτη του σεζόν στη Ρόμα της οδήγησε σε ευρωπαϊκό τελικό και απέναντι της βρήκε την Φέγενορντ. Το παιχνίδι κύλησε σε στυλ... Μουρίνιο.

Ο Νικολό Ζανιόλο πέτυχε το ένα γκολ που χρειαζόταν ο Special One για να αγκαλιάσει το τρόπαιο. Η Ρόμα κράτησε το μηδέν και ο δακρυσμένος Μουρίνιο σήκωσε τα πέντε του δάχτυλα για τoυς πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους του παλμαρέ του. Η δικαίωση ενός ανθρώπου που όπως πολλοί έλεγαν «τον έχει ξεπεράσει το ποδόσφαιρο».

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image