ΠΑΟΚ, η επόμενη ημέρα των πολλών αλλαγών και των κομβικών αποφάσεων

ΠΑΟΚ, η επόμενη ημέρα των πολλών αλλαγών και των κομβικών αποφάσεων

Οτιδήποτε άλλο πλην της κατάκτησης κυπέλλου (ή της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα), θα συνιστούσε μία μη επιτυχημένη σεζόν για τον ΠΑΟΚ, παρότι υπήρξαν πολλά πράγματα μέσα στον ποδοσφαιρικό οργανισμό του συλλόγου που προοδεύσαν και εξελίχθηκαν, ίσως και πιο γρήγορα του αναμενομένου. Ένα πέμπτο κύπελλο την τελευταία επταετία δεν θα ήταν απλώς ένα καταπραϋντικό για την αποτυχία σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει και ώθηση για την επόμενη σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ απέτυχε σ’ όλα! Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ομάδα, όπως πέρσι, έτσι και φέτος, «έσκασε» στο τέλος της σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύο μη συγκρίσιμα μεγέθη με την περσινή σεζόν να έχει 60 παιχνίδια και την φετινή μόλις 45. Ωστόσο, επίσης, είναι αλήθεια ότι το μικρό rotation κατά τη διάρκεια της σεζόν (ίσως και δικαιολογημένα λόγω της φόρμας που είχε βρει ομάδα) έφερε μεγάλη επιβάρυνση σε κομβικούς παίκτες που ίσως να έπρεπε να είχαν προστατευτεί περισσότερο. Αυτό που πάντως είναι επαναλαμβανόμενο μοτίβο στον ΠΑΟΚ της τελευταίας διετίας του Λουτσέσκου είναι το σερί αρνητικών αποτελεσμάτων, αν κάτι στραβώσει.

Όποτε η ομάδα βρέθηκε μπροστά σε ένα στόχο λύγισε ψυχολογικά και αγωνιστικά. Στον τελικό του Βόλου, η ΑΕΚ θύμισε τον ΠΑΟΚ του 2019 και αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ εκείνης της εποχής. Η Ένωση έβγαζε μια τεράστια ποδοσφαιρική και ψυχολογική σιγουριά και ο «Δικέφαλος του Βορρά» έβγαζε ένα τεράστιο αγωνιστικό άγχος και ψυχολογικό «δεν μπορώ».

«Στους τελικούς επικρατεί η ομάδα που είναι πιο συγκεντρωμένη και πιο δυνατή ψυχολογικά. Εμείς όταν είχαμε ένα στόχο μπροστά μας και ερχόταν η πίεση, καταρρέαμε. Και ο υπεύθυνος σε αυτήν την περίπτωση, είναι», παραδέχθηκε ο Λουτσέσκου και αυτή είναι η αλήθεια.

image

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να λύσει το δομικό πρόβλημα του και ο Λουτσέσκου να αλλάξει

Στη σεζόν που έφυγε ο Ραζβάν Λουτσέσκου θέλησε να βάλει τις βάσεις για του χρόνου, κυρίως, να εκπαιδεύσει τους ποδοσφαιριστές του σ’ ένα συγκεκριμένο μοντέλο και τρόπο παιγνιδιού. Η αλήθεια είναι πως σε πολύ μεγάλο βαθμό η φετινή «βερσιόν» που μας παρουσίασε ο Ρουμάνος τεχνικός είχε αρχή-μέση-τέλος, ήταν μια ομάδα που έπαιζε π-ο-δ-ό-σ-φ-α-ι-ρ-ο, αναγνωριζόταν παντού, μέσα από την ομάδα διαπλάθονταν νεαροί παίκτες για το υψηλό επίπεδο και ωθήθηκαν προς αυτό, συνάμα η ίδια ομάδα είχε ένα τρίμηνο μες το χειμώνα που έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Όμως, ήταν τόσα πολλά όλα τα υπόλοιπα που δεν είχε από το ξεκίνημα της. Φώναζε η έλλειψη ποιότητας, που ήρθε το ξεπέταγμα του Γιάννη Κωνσταντέλια να το καμουφλάρει, σε ουκ ολίγα παιχνίδια,

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δημιουργήθηκε η καλή βάση, ώστε ήρεμα, αν κι αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα, ο ΠΑΟΚ να σταθεροποιηθεί στην κορυφή και να προσπαθήσει σιγά σιγά να αναρριχηθεί ακόμα ψηλότερα. Κάποια στιγμή, μετά το «διπλό» στο «Κλ. Βικελίδης» κάτι ψέλλισε περί τίτλου, όμως η προσγείωση ήταν ηχηρή και ανώμαλη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Η επόμενη ημέρα, αυτοί που θα έρθουν, είναι πάντα σημαντικότεροι από αυτούς που ενδεχομένως να φύγουν. Το παράδειγμα με το κενά που δημιουργήθηκαν και δεν καλύφθηκε (έγκαιρα) και πόνεσε αγωνιστικά στα ντέρμπι είναι εδώ μπροστά μας…

Από τη μέρα που ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να δημιουργηθεί η «ομάδα των πρωταθλητών» κύλησε πάρα πολύ νερό στο αυλάκι, σχεδόν κανείς από εκείνη την ομάδα που έμοιαζε (και ήταν) ανίκητη δεν θα κατοικεί πια εδώ. Τώρα πια, δεν έχει καμία σημασία να αναλυθεί πως, γιατί και αν έπρεπε να διαλυθεί νωρίτερα εκείνη η ομάδα, αυτό είναι κάτι που έγινε, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ο Λουτσέσκου, όπως κάθε προπονητής, έχει τα δικά του κολλήματα. Ο Ρουμάνος «κόλλησε» με την ομάδα του νταμπλ και τα «δικά του παιδιά». Έχει ευθύνη για την παραμονή των Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, όπως επίσης και για την επιμονή που έδειξε στο πρόσωπο του Ολιβέιρα, με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι να αναζητείται ο Κούτσιας στις παραλίες της Χαλκιδικής και να φέρνει άρον-άρον, γιατί στο μεταξύ είχε πουληθεί ο Τσόλακ στους Ρέιντζερς, τον Μπράντον δίχως να το ψάξει και πολύ.

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Ένα από τα βασικά ζητούμενα-προαπαιτούμενα ενόψει της επόμενης χρονιάς είναι ο οργανισμός του ΠΑΟΚ να λύσει το πρόβλημα δομής του. Πολλές φορές μέσα στη σεζόν ο Λουτσέσκου έχασε τον προσανατολισμό του. Οι παροικούντες στη Μικράς Ασίας γνωρίζουν ότι έκανε πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι οφείλει και πρέπει να κάνει ένας προπονητής.

Επίσης, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει για το ποιος είναι ο ρόλος του αθλητικού διευθυντή του. Το ταραγμένο βράδυ μετά τον τελικό ο Ζοσέ Μπότο δεν εμφανίστηκε κάπου, αν και όφειλε βάσει της θέσης του στην ιεραρχία της ομάδας. Ο Γιώργος Σαββίδης και ο Μάκης Γκαγκάτσης έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά στην Τούμπα. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια βγήκε μπροστά ως όφειλε να κάνει, ανέλαβε τις ευθύνες ως αρχηγός της ομάδας.

Το σίγουρο είναι πως δεν φταίει μόνο ένας. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Ευθύνη έχει πχ. ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής για τις υποθέσεις του Φιλίπε Σοάρες και του Νίκο Κουαλιάτα.

image

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ποιότητα, είναι και η συνέχεια...

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την εικόνα της ομάδας του. Αυτός διαμόρφωσε το τελικό ρόστερ, αυτός έκανε εισηγήσεις για ανανεώσεις και έδινε το ΟΚ για τις μεταγραφές, γι’ αυτό και δεν μπορεί να επικαλείται τους παίκτες και την ποιότητά τους ως δικαιολογία. Τα όσα καλά έκανε μέσα από την καθημερινή δουλειά στο γήπεδο τα αναφέραμε παραπάνω, ωστόσο έγιναν και λάθη.

Όπως λοιπόν όλοι στον ΠΑΟΚ είδαν και διαπίστωσαν πράγματα κατά τη διάρκεια της κανονικής σεζόν, όπως έβγαλαν συμπεράσματα και έκαναν σχέδια με βάση αυτά, έτσι πρέπει να κάνουν και τώρα μετά την «ελεύθερη πτώση» στο πρωτάθλημα και την απώλεια του κυπέλλου.

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της σεζόν ισχυριζόταν πως είναι μία μεταβατική χρονιά και θέλει να χτίσει κορμό. Υπήρξαν πορείες που έδωσαν την ψευδαίσθηση πως κάτι καλό μπορεί να συμβεί, αλλά εν τέλει συνέβη αυτό που περίμενε το κομμάτι των ρεαλιστών.

Ο Τάισον του ΠΑΟΚ

Ανεξάρτητα λοιπόν με το τι συνέβη στον τελικό, ο ΠΑΟΚ στη σεζόν που ολοκληρώνεται, μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει χτίσει έναν κορμό που θα ήθελε να είναι πιο ισχυρός, σε θέματα ποιότητα και προσωπικοτήτων, αλλά σίγουρα δεν ξεκινά από το μηδέν. Άρα το ζητούμενο είναι η συνέχεια.

«Η προσωπικότητα είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται μία ομάδα για να κερδίσει. Και η προσωπικότητα με την ποιότητα, είναι πάρα πολύ κοντά. Οι νέοι παίκτες πρέπει να έχουν υποστήριξη από παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν περισσότερο από αυτήν τη σεζόν», λέει ο Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ δεν τα έχει όλα αυτά ακόμα. Εδώ και δύο χρόνια, απλώς προσθέτει κι αφαιρεί κομμάτια του παζλ, η εικόνα είναι θολή και άτακτη. Η απώλεια του κυπέλλου από την ΑΕΚ των 10 ποδοσφαιριστών δεν καταπίνεται με τίποτα, αλλά μαρτυρά πως υπάρχει αρκετή απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Αυτό που πρέπει να κάνει ο «Δικέφαλος» είναι να παραδεχθεί με ειλικρίνεια τις αδυναμίες του και να δει την μεγάλη εικόνα. Το μόνο που μετράει στο ποδόσφαιρο είναι η επόμενη ημέρα, ότι έγινε ανήκει στο παρελθόν…

image

Ο Σαββίδης θα πρέπει (και πάλι) να ματώσει στις μεταγραφές

Τα λεφτά. Η ρευστότητα. Τα έσοδα. Είναι το πρώτο πράγμα που μετράει για να μπορείς να έχεις στρατηγικό πλεονέκτημα στην σκακιέρα. Τα προηγούμενα χρόνια ο αποκλεισμός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας και από την Κράσνονταρ άλλαξαν όλη την ιστορία του ΠΑΟΚ, διέλυσαν πολύ πιο βίαια την ομάδα που είχε στηθεί. Το ίδιο μπορεί να πεις κανείς ότι ισχύει και με τον αποκλεισμό από την Λέφσκι. Εκτροχιασμός.

Η ποιότητα πληρώνεται, σε πολλές περιπτώσεις ακριβά, χωρίς έσοδα, δεν μπορείς να ξοδέψεις, ειδικά όταν πρέπει να καλύψεις τα επαναλαμβανόμενα ανοίγματα, όσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανοίγουν και καλύπτονται από τον Ιβάν Σαββίδη. Ο «Δικέφαλος» ματώνει αγωνιστικά και οικονομικά για να μπορεί να εξισορροπήσει την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι o σύλλογος και ο ιδιοκτήτης του, θα κληθεί να πάρει άμεσα πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Στην Τούμπα η συζήτηση για τα μεταγραφικά είχε σταματήσει, καθώς όλοι εστίαζαν στον τελικό του Βόλου, αλλά θα ξεκινήσει άμεσα, όπως ειπώθηκε την επομένη της απώλειας του κυπέλλου από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ. Σίγουρα θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα μεταγραφικά θέματα και θα παρθούν οι πρώτες κομβικές αποφάσεις σχετικά με το πως θα κινηθεί ΠΑΟΚ ενόψει της νέας σεζόν.

Το νούμερο επτά, που ακούστηκε το ταραγμένο βράδυ της Τετάρτης από το στόμα του Γιώργη Σαββίδη και αφορούσε τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που θα αποκτηθούν στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, προφανώς, δεν ακούστηκε τυχαία.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν κάνει, ήδη, μια προεργασία και κάποιες πρώτες κινήσεις στο παρασκήνιο. Στα μάτια πολλών αυτό που επείγει προκειμένου η ομάδα να είναι έτοιμη και να μπορεί να ανταπεξέλθει στο πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού της στις 27 Ιουλίου είναι η απόκτηση ενός κεντρικού χαφ και ενός σέντερ φορ. Παίκτες που θα έρθουν για να κάνουν τη διαφορά και θα είναι σε θέση άμεσα να μπουν και να παίξουν.

Ο Γιώργος Σαββίδης (δεξιά)

Δεν είναι κρυφό μυστικό πως ο μεταγραφικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κι άλλες θέσεις. Αριστερός μπακ, στόπερ, δεύτερος σέντερ φορ, ακραίος μεσοεπιθετικός, ένας ακόμα ένας χαφ και ένα «δεκάρι» είναι οι βασικές προτεραιότητες.

Ένα από τα ονόματα που έχει ακουστεί είναι του Δημήτρη Πέλκα, οποίος κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος στην αγορά και έχει προταθεί στον ΠΑΟΚ. Στην περίπτωση του 29χρονου μεσοεπιθετικού υπάρχει το πράσινο φως από τον Λουτσέσκου, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν θετικές στις πρώτες συζητήσεις, αν και το οικονομικό μπορεί να παίξει το κυριότερο ρόλο πριν την οριστική συμφωνία.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, έχουν εξεταστεί οι γνωστές περιπτώσεις των Μίχαελ Κρμέντσικ και Ράχμαν Μπάμπα, με τους οποίους έγινε μια πρώτη επαφή, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και προχωρημένες, το αντίθετο, καθώς εξετάζονται και άλλες επιλογές. Ανάμεσα τους, εδώ και πολύ καιρό, είναι και αυτή του Δημήτρη Λημνιού.

Στο κομμάτι των δανεικών θεωρείται σίγουρο ότι θα επιστρέψουν οι Τσιγγάρας και Βρακάς, επίσης τελειώνει ο δανεισμός του Λούκας Τέιλορ στην ουκρανική Σαχτάρ δίχως να έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με την περίπτωση του, ενώ το συμβόλαιο δανεισμού του Κουαλιάτα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του ‘23.

image

Αυτοί που φεύγουν και συμβόλαια που τελειώνουν

Στο μέτωπο των αποχωρήσεων λήγουν εννιά συμβόλαια, δεδομένες είναι οι αποχωρήσεις Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί, στην ίδια θέση βρίσκονται οι Ολιβέιρα, Μπράντον, ενώ ολοκληρώνονται οι δανεισμοί των Ντάντας και Κεντζιόρα. Ο όγδοος της λίστας, ο Βιεϊρίνια, έχει αποκτήσει το δικαίωμα να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και το μόνο που απομένει είναι η απόφαση του για το αν θα συνεχίσει, ενώ ολοκληρώνεται και το συμβόλαιο με τον νεαρό τερματοφύλακα, Ταλιχμανίδη.

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς άνοιξε πρώτος την πόρτα της εξόδου, κάτι ανάλογο ισχύει με τον Νέλσον Ολιβέιρα, ενώ σ’ αυτούς που δε θα συνεχίσουν την επόμενη χρονιά είναι και ο Γιάννης Κάργας.

Ολιβέιρα-Μπράντον

Στην υπόθεση του Τιάγκο Ντάντας μπορεί το προηγούμενο διάστημα να υπήρξε ι σύγκλιση με την Μπενφίκα, οποία είναι πλέον διατεθειμένη να παρατείνει τον δανεισμό του Πορτογάλου χωρίς υποχρεωτική οψιόν, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει τις επαφές με δεδομένες τις δεύτερες σκέψεις που γίνονται για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι «ασπρόμαυροι» θα επιχειρήσουν να απεμπλακούν -επιτέλους- από τον ποδοσφαιριστή, που ακούει στο όνομα Τόμας Μουργκ και έχει συμβόλαιο για ακόμα ένα χρόνο, θα ψαχτούν με την περίπτωση του Φιλίπε Σοάρες, ο οποίος δεν έχε πείσει ότι είναι σε θέση να σταθεί στο υψηλό επίπεδο, ενώ η… εξαφάνιση των Γιάννη Μιχαηλίδη και Μάριου Τσαούση δείχνουν ότι για τους δυο νεαρούς Έλληνες θα γίνει μια αναλυτική κουβέντα για το μέλλον τους.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi