Ολυμπιακός: Μία χρονιά με το ντελίριο για το... χατήρι του Μαρσέλο (vids) 

Ολυμπιακός: Μία χρονιά με το ντελίριο για το... χατήρι του Μαρσέλο (vids) 

Το «Μαρσέλο έλα με έχει πιάσει τρέλα», έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού από τα τέλη Αυγούστου και μετά. Μία αδιανόητη για τα ελληνικά δεδομένα μεταγραφή. Ένας παίκτης που με άλλα δεδομένα ούτε κατά διάνοια θα μας περνούσε από το μυαλό ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα.

Ένας παίκτης που έρχεται στην Ελλάδα μία φορά στα... χίλια χρόνια. Το Gazzetta με αφορμή το κλείσιμο της σεζόν και ενώ μπαίνουμε στο 2023 κάνει μία μίνι... αποτίμηση της σεζόν όπου ο Βραζιλιάνος σταρ συγκέντρωσε 25.000 και πλέον κόσμο στο Καραϊσκάκη για την παρουσία του, έκανε πωλήσεις - ρεκόρ στις φανέλες και έβαλε 2 γκολάρες με τον Ατρόμητο στο Novibet Κύπελλο Ελλάδας.

ΜΑΡΣΕΛΟ1

Ο πέντε φορές κάτοχος του Champions League και Θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης άλλα και άλλοτε αρχηγός της ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του προτού εκπνέσει η διορία για την ευρωπαϊκή λίστα και έτσι είχε δικαίωμα να αγωνιστεί κανονικά στην Ευρώπη. Το ξεκίνημά του δεν ήταν το ιδανικό ωστόσο στη συνέχεια φανέρωσε δείγματα της ποιότητάς του.

image

Πως έγινε το... mega deal

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός είχε πολλές κρούσεις για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του μετά το... αντίο του από τη Ρεάλ. Από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βραζιλία και αραβικές χώρες.

Ο 34χρονος Μαρσέλο όμως πήγε σε μία λογική αναμονής και ενώ έκανε ατομικές προπονήσεις. Ο δημοσιογράφος Ματέο Μορέτο από την άλλη σημείωνε πως από τη στιγμή που έφυγε από τη λίστα του Ολυμπιακού το όνομα του Ρέναν Λόντι της Ατλέτικο Μαδρίτης ο Μαρσέλο ήταν η επόμενη λύση.

Με τον Μαρσέλο ασχολήθηκε και ο γιος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Έκανε δηλαδή και εκείνος σημαντικές επαφές. Ο Ολυμπιακός έδωσε το ΟΚ ο Μαρσέλο να φέρει τη δική του ομάδα μαζί. Εκτός από την οικογένειά του να φέρει και δικό του οδηγό, φυσιοθεραπευτή (ή και γυμναστή) και διατροφολόγο. Ο Μαρσέλο θα έκλεινε με ένα συμβόλαιο 1+1 ετών με απολαβές που θα έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μιλάμε απλά για έναν παίκτη με 546 ματς στη Ρεάλ με 38 γκολ και 103 ασίστ. Έναν διεθνή με πάνω από 50 ματς στη Βραζιλία. Και έναν αριστερό μπακ με 8 ευρωπαϊκούς τίτλους, 13 τίτλους στην Ισπανία, εκ των οποίων έξι Πρωταθλήματα αλλά και τίτλο με τη Βραζιλία.

Έναν σταρ που είχε φτάσει να κοστολογείται στα 40 εκατ. ευρώ. Έναν παίκτη με τεράστια συμβόλαια αλλά και δικές του επιχειρηματικές δράσεις.

image

Μία παρουσίαση που έμεινε στην ιστορία

3 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 00:21. Ο Μαρσέλο ανακοινώνεται από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και στον κόσμο επικρατεί... ντελίριο. Μία... τρέλα. Το background του, η καριέρα του και το μεγάλο όνομά του ανέβασαν για τα καλά τον πήχη των προσδοκιών.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2022 οι 25.000 και πλέον φίλοι του Ολυμπιακού βίωσαν μία αξέχαστη και... μαγική βραδιά. Οι φίλοι της ομάδας που βρέθηκαν στο Φάληρο για τον Βραζιλιάνο σταρ Μαρσέλο, που... ξεσήκωσε το γήπεδο και άναψε καπνογόνα.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στο γήπεδο από πολύ νωρίς (από τις 18.00 και ίσως και νωρίτερα) παρότι η παρουσίαση ήταν στις 20.45. Οι φανέλες του Μαρσέλο στο Red Store με το Νο12 έγιναν ανάρπαστες και ο κόσμος περίμενε πώς και πώς αυτή τη βραδιά. Παρόντες σε μία ιστορική παρουσίαση (καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει τέτοια παρουσίαση για μίας τέτοιας εμβέλειας όνομα) για τον Ολυμπιακό ήταν βέβαια οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Κριστιάν Καρεμπέ.

Στις 20.46 βγήκε στο γήπεδο ο Καρεμπέ, που συνόδευε τον Μαρσέλο και την οικογένειά του στην άφιξή τους στο φαληρικό γήπεδο. Στις 20.47 ο Γάλλος βετεράνος ποδοσφαιριστής έδωσε το... σύνθημα προς τον κόσμο τραγουδώντας το «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» κάνοντας λόγο για μία ξεχωριστή νύχτα.

Σε ένα φοβερό και απίστευτο κλίμα και με μία παρουσίαση που γίνεται πρώτη φορά με τέτοιον τρόπο στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε λόγο για έναν παίκτη - Θρύλο που «ήρθε σε μία ομάδα - Θρύλο». Ο Μαρινάκης επισήμανε πως «έχουμε την ευκαιρία να έχουμε μαζί μας τον Μαρσέλο. Nα υποδεχόμαστε έναν Θρύλο που έρχεται σε μια ομάδα - Θρύλο. Να είναι δυνατός, να είναι μαζί μας πολλά χρόνια και όλοι μαζί να πανηγυρίζουμε μεγάλες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να κερδίσουμε τίτλους και να κάνουμε πορεία στην Ευρώπη». Ο κόσμος αποθέωσε τόσο τον Μαρινάκη όσο και τους Καρεμπέ και Μαρσέλο.

Ο Μαρσέλο από μέρους του έγινε ένα με τον κόσμο. Άναψε καπνογόνα και... χοροπηδούσε στους ρυθμούς των συνθημάτων των Πειραιωτών.

Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος σταρ σχολίασε: «Για αρχή σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που είμαι εδώ, ανάμεσά σας. Το ίδιο και η οικογένειά μου. Ελπίζω να βρίσκομαι εδώ μαζί σας και να βοηθήσω με όλη τη δύναμη και την αφοσίωση. Ανυπομονώ να ενσωματωθώ με την ομάδα. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το καλωσόρισμα. Πάμε Ολυμπιακέ (στα ελληνικά)».

Ο Μαρινάκης στη συνέχεια τον καλωσόρισε ξανά και με την ελπίδα να μείνει για χρόνια στην ομάδα. Στη συνέχεια ο Μαρσέλο έκανε τα... κολπάκια του με τη μπάλα και άρχισε να μοιράζει μπάλες προς τον κόσμο ενώ είχε μαζί του την οικογένειά του, που δεν μπορούσε να πιστέψει σε αυτήν την ατμόσφαιρα.

Ο Μαρσέλο - σε μία παρουσίαση που τελείωσε στις 21.00 - φρόντισε να πάει σε όσες Θύρες είχαν κόσμο στο γήπεδο με στόχο να ευχαριστήσει τους φιλάθλους. Αυτό που έζησε θα το θυμάται για χρόνια. Όπως και ο κόσμος του Ολυμπιακού το χάρηκε τόσο πολύ όλο αυτό και βίωσε μία βραδιά που δεν θα ξεχάσει. Η δε οικογένεια του Μαρσέλο... ξετρελάθηκε με την παρουσίαση.

image

Η πρώτη εμφάνιση με Μίτσελ, οι αμφιβολίες και η αίσθηση για πρόωρο... διαζύγιο

6 Οκτωβρίου του 2022. Ο Μαρσέλο θα κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο με τη Καραμπάγκ επί των ημερών του Μίτσελ. Στο πρώτο του διάστημα στον Ολυμπιακό δεν χρησιμοποιήθηκε ως κλασικός αριστερός μπακ αλλά είτε ως χαφ είτε ως πλάγιος επιθετικός.

Ο κόσμος πάντως τον αποθέωσε όπως τον αποθέωνε σε κάθε ευκαιρία. Ο Μαρσέλο μέχρι και πριν τον εκτός έδρας αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα είχε κάνει 6 εμφανίσεις έχοντας 2 γκολ.

Η εικόνα του στο γήπεδο και το γεγονός ότι δεν έβγαζε την ποιότητα που θα ήθελαν στον Ολυμπιακό και όλα τα καλά στοιχεία που έχει άρχισαν να φέρνουν αμφιβολίες. Στα μέσα του Νοεμβρίου οι αμφιβολίες έδωσαν τη θέση τους στην αβεβαιότητα για το μέλλον του στον Ολυμπιακό.

Υπήρχε η αίσθηση - εκτίμηση πως θα αποχωρούσε από την ομάδα πριν καν μπει ο Δεκέμβριος. Για ένα πρόωρο... διαζύγιο δηλαδή ενώ του είχαν βγει και θέματα ετοιμότητας. Είχαν γραφτεί τόσα και τόσα ρεπορτάζ με διάφορες εκδοχές. Ακόμα και το ότι μπορεί να γύριζε στην πατρίδα του.

Από τη μεριά τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Μαρσέλο δεν είχε βγει προς τα έξω το παραμικρό. Ο ίδιος κατάφερνε να το... γυρίσει το χαρτί, όμως αυτό είναι μία άλλη ιστορία, που θα δούμε πιο κάτω.

image

Το νέο ξεκίνημα στην Ισπανία, οι πρώτες ασίστ και οι γκολάρες με Ατρόμητο που άλλαξαν τα δεδομένα

Ο Βραζιλιάνος ανεξάρτητα από τα όσα γράφτηκαν και το γεγονός ότι δεν είχε πειστική εικόνα δεν είχε μία τυχαία περίπτωση παίκτη. Το impact του ήταν τέτοιο που την ημέρα της παρουσίασής του οι φανέλες του έγιναν ανάρπαστες. Έφυγαν πάνω από 1.000 φανέλες του μέσα σε λίγες ώρες! Επίσης αποτέλεσε έναν βασικό λόγο για την έλευση του Χάμες Ροντρίγκες στο Λιμάνι!

Ο Μαρσέλο έκανε πωλήσεις - ρεκόρ σε επίπεδο φανελών. Τόσο επί των αγωνιστικών ο 34χρονος άσος έκανε το come back του στον Ολυμπιακό μέσα από την προετοιμασία στην Ισπανία και μετά τις γκολάρες του με τον Ατρόμητο στο Novibet Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Μαρσέλο έδωσε 2 ασίστ στο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Σταντάρ Λιέγης. Έφτιαξε ένα τέρμα στον Μπακαμπού και ένα στον Ελ Αραμπί. Ήταν η πρώτη φορά που στην καριέρα του έδινε 2 ασίστ σε φιλικό αγώνα.

Και μετά ήρθε το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Ναι είχε τις αμυντικές του δυσκολίες εκεί και θέματα με τις επιστροφές του. Ωστόσο έβαλε δύο ασύλληπτα γκολ. Δύο γκολάρες για να κάνει ο Ολυμπιακός το 4-1 με τον Ατρόμητο στο Φάληρο. Ειδικά το 2ο γκολ του ήταν ένα τέρμα παγκόσμιας κλάσης. Ήταν λοιπόν οι 2 πρώτες ασίστ του και τα 2 πρώτα γκολ του στον Ολυμπιακό.

Ένας από τους ανθρώπους στον οποίο ο Μαρσέλο θεωρεί πως οφείλει πολλά για τη δουλειά που έκανε και τη βελτίωσή του ήταν και ο Αλβάρο Αγκιλάρ Παντιάλ. Ο Αγκιλάρ έχει δύο πτυχία, εκ των οποίων το ένα είναι στη φυσιοθεραπεία. Έχει μεγάλη εμπειρία σε επίπεδο προπονήσεων παικτών και στην αθλητική φυσιοθεραπεία. Υπήρξε μάλιστα φυσιοθεραπευτής στην Εθνική Βραζιλίας το 2018 και το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Αυτός ήταν και ο άνθρωπος που πήγε να αγκαλιάσει ο Μαρσέλο και να του αφιερώσει το ένα εκ των δύο τερμάτων του. Μάλιστα του έκανε ειδική αναφορά και στα social media μετά τις 2 γκολάρες του με τον Ατρόμητο στο ματς του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Αγκιλάρ ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας του Μαρσέλο στην Ελλάδα.

Με αυτές τις εμφανίσεις και με αυτά τα γκολ ο Μαρσέλο άλλαξε τα δεδομένα υπέρ του. Και εκεί που ήταν πιθανό να γίνει μία μεταγραφική... βόμβα που δεν βγήκε σχεδόν καθόλου άρχισε να γίνεται ξανά ο Μαρσέλο που ξεσηκώνει τα πλήθη. Που ξεσηκώνει τον κόσμο. Ένας τρομερά ποιοτικός παίκτης, ένας παγκόσμιος ποδοσφαιρικός αστέρας και ένας ποδοσφαιριστής από τον οποίο ο Ολυμπιακός ελπίζει ακόμα να πάρει πολλά περισσότερα. Ανεξάρτητα από όλα αυτά ο Μαρσέλο είναι μία από τις τοπ μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (ίσως και στο top-3) και μία προσθήκη που συζητήθηκε όσο λίγες.

@Photo credits: eurokinissi