Ντάργουιν Νούνιες: Ο παίκτης που θα σηκώσει στο πόδι το Άνφιλντ!

Ντάργουιν Νούνιες: Ο παίκτης που θα σηκώσει στο πόδι το Άνφιλντ!

Την ώρα που ο Σαλάχ εξέφραζε την απογοήτευσή του για την «παγωμένη» στάση των Reds, και ο Μανέ γλυκοκοιτούσε τη Μπάγερν, ο Γιούργκεν Κλοπ έβρισκε τον παίκτη που θα αναστατώσει την Premier League. Τα ραντάρ είχαν εντοπίσει τον στόχο, ο Ντάργουιν Νούνιες «κλειδώθηκε» και η φιναλίστ του Champions League άρχισε τη μάχη για την απόκτησή του. Ο Γερμανός τεχνικός «ερωτεύθηκε» τον ρυθμό του, την εκρηκτικότητά του 22χρονου. Τα ματς με τη Μπενφίκα απλά φούντωσαν ακόμα περισσότερο την επιθυμία του Κλοπ για το deal και το φλερτ ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν άφηνε καμία ελπίδα στη Γιουνάιτεντ ή κάποιον άλλο ανταγωνιστή. Ο Νούνιες με μια σούπερ χρονιά στην Πορτογαλία θα βάλει στο λογαριασμό του 43.7 εκατομμύρια λίρες στην επόμενη εξαετία. Ρίσκο; Ο Κλοπ και οι συνεργάτες του είναι σίγουροι πως τα 34 γκολ της περσινής σεζόν θα τα δουν και στο Νησί. Μπορεί ο Ουρουγουανός να συγκριθεί με τον Χάαλαντ; Μόνο ο Λεβαντόφσκι είχε μεγαλύτερη συχνότητα στα γκολ (1 γκολ / 84.31 δευτερόλεπτα) από τον Νούνιες (1 γκολ / 84.39 δευτερόλεπτα) στα έξι κορυφαία πρωταθλήματα.

image

H Μπαρτσελόνα έχασε την ευκαιρία της!

Ο Ντάργουιν Νούνιες σκόραρε 34 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για τη Μπενφίκα στην περασμένη αγωνιστική περίοδο. Τελείωσε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος στο σκοράρισμα με έξι γκολ διαφορά. Κι όλα αυτά σε μία χρονιά που η Μπενφίκα πήγε καλά στην Ευρώπη, όμως τερμάτισε 17 πόντους πίσω από την πρώτη Πόρτο και 11 πίσω από τη Σπόρτινγκ.

Έβαλε και μεγάλα γκολ: την κεφαλιά που έστειλε τη Μπενφίκα στα προημιτελικά του Champions League (σε βάρος του Άγιαξ), βρήκε δίχτυα με Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και... Λίβερπουλ.

Είναι ένας παίκτης τον οποίον συνοδεύουν άριστες συστάσεις. «Ήταν η πιο ακριβή αγορά της Μπενφίκα και όταν δεν θα υπάρχει πανδημία, θα είναι η πιο ακριβή πώληση», είχε πει ο Ζόρζε Ζέσους, που ήταν ο προπονητής της Μπενφίκα που τον είχε κλείσει την περασμένη σεζόν. «Θα είναι ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης», σχολίαζε κι επιβεβαιώθηκε κάποιους μήνες αργότερα.

«Έχω 15 χρόνια από πλευράς εμπειρίας σε διεθνές επίπεδο», είπε ο συμπατριώτης του Λουίς Σουάρες, διευκρινίζοντας πως προέτρεψε τη Μπαρτσελόνα να υπογράψει τον Νούνιες όταν ήταν εκείνος στο Καμπ Νόου. «Ξέρω δύο με τρία πράγματα για τους επιθετικούς. Και τους είπα 'Δώστε προσοχή σε αυτόν τον παίκτη. Είναι πολύ καλός'», συνέχισε. Οι Καταλανοί δεν το έπραξαν και απλά παρακολούθησαν την παράσταση που έδωσε η Λίβερπουλ με την απόκτησή του.

Ο Νούνιες ξεκίνησε από την Πενιαρόλ ,όμως η καριέρα του σημαδεύτηκε στην αρχή με προβλήματα και τραυματισμούς στο γόνατό του. Στην ουσία δεν είχε κάνει τόσες πολλές παρουσίες στην πρώτη ομάδα προτού βρεθεί στην Αλμερία, ομάδα Β' Ισπανίας, το καλοκαίρι του 2019 και λίγο μετά αφότου έγινε 20 ετών.

image

Η Μπενφίκα έκανε την υπέρβαση και βρήκε έναν… Καβάνι!

Πέρασε μόνο μια σεζόν εκεί. Είχε μία επίδοση 16 γκολ σε 30 αγώνες. Η Αλμερία τερμάτισε 4η και στη συνέχεια ηττήθηκε στα ημιτελικά στο περιθώριο των Playoffs της ανόδου. Όμως, η Μπενφίκα τον εντόπισε και έκρινε πως αξίζει να δώσει το ποσό ρεκόρ των 24 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει.

Αυτή η γρήγορη βελτίωση το χαρακτηριστικό της έως τώρα πορείας του παίκτη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσες πολλές ομάδες ήθελαν να κινηθούν για την απόκτησή του. Το ντεμπούτο του στην Πορτογαλία, που είχε γίνει εν μέσω πανδημίας, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Η πρώτη του χρονιά που είχε διακοπεί λόγω της κατάστασης με τον Covid-19 τον βρήκε να έχει 14 γκολ σε 44 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Νούνιες ως επί το πλείστον ήταν φορ περιοχής για τη Μπενφίκα.

Ο Ουρουγουανός δεν είναι ο κλασικός σέντερ φορ, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά τέτοιου παίκτη. Είναι ψηλός, με καλή σωματοδομή και γρήγορος. Έχει έναν ρυθμό που τον κάνει ακόμα πιο... τρομακτικό για τους αμυντικούς που θα σκεφτούν να πάνε πάνω του ή θα επιχειρήσουν να τον σταματήσουν.

image

Αυτά θα δώσει στη Λίβερπουλ

Εάν συνδυάσει κανείς και τα μαλλιά του μαζί με τη φανέλα της Ουρουγουάης θα νομίζει πως βλέπει έναν άλλον Καβάνι. Είναι όμως ένας πολύ διαφορετικός παίκτης σε σχέση με τον συμπατριώτη του. Ο Νούνιες είναι παίκτης που κινείται πιο κεντρικά και παίζει και αρκετά αριστερά όταν η Μπενφίκα παίζει με 3-4-3 ή 3-4-2-1. Τότε βρισκόταν πίσω από έναν εκ των Γιάρεμτσουκ, Σεφέροβιτς. Ακόμα και όταν ξεκινάει να κινείται από κέντρο συχνά κάνει σημαντικό κομμάτι της δημιουργικής και επιθετικής δουλειάς πηγαίνοντας στην αριστερή πλευρά και λειτουργώντας όπως κάποτε ο Τιερί Ανρί.

Ούτε ως εξτρέμ ούτε ως κλασικός φορ. Σαν ένας παίκτης που κινείται σε σημεία όπου δεν βρίσκονται ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν οι αμυντικοί. Η ουσία είναι πως το καλύτερο σενάριο για τον Νούνιες είναι οι αντεπιθέσεις. Εκεί παρουσιάζει την πιο καλή του εικόνα. Σε παιχνίδια όπου η Μπενφίκα ήταν υποχρεωμένη να μένει πίσω και να πρέπει ο ίδιος να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και τον ρυθμό του αλλά και τις κινήσεις του για να φτιάξει μόνος του φάσεις για γκολ. Υπάρχει το παράδειγμα με το γκολ με τη Μπαρτσελόνα στη φάση των ομίλων του Champions League τον Σεπτέμβριο. Ο Τζούλιαν Βάιγκλ πήρε τη μπάλα και ο Νούνιες έκανε αμέσως σπριντ προς τα αριστερά.

Ο Βάιγκλ τον βρήκε με μια πάσα που έβγαλε τον Νούνιες στη γωνία απέναντι από τον Γκαρθία. Ο κίνδυνος για τους Καταλανούς δεν έδειχνε μεγάλος σε εκείνο το σημείο. Όμως ο Νούνιες έκανε μία κίνηση που αποσυντόνισε τον Γκαρθία για να κάνει μετά το σουτ χαμηλά και στην κάτω γωνία.

Ναι, ο Νούνιες δεν θα δημιουργήσει φάση από το μηδέν (ή ενίοτε μπορεί και να του βγει). Αυτή όμως ήταν μία φάση που δεν θα είχε βγει εάν δεν υπήρχε ο δυναμισμός και η επιθετική αμεσότητα του Νούνιες.

image

Απλός, μπαλαδόφατσα, αλλά και το άγχος του ρίσκου!

Όποιος μιλήσει με άτομα που έχουν δουλέψει μαζί με τον Νούνιες ή ξέρουν τον παίκτη τονίζουν ότι είναι ένας ήσυχος και φιλικός χαρακτήρας. Είναι ευγενικός και θα σταματήσει εάν του ζητήσουν selfies οι οπαδοί. Απλός, δεν αποζητά ακριβά πράγματα. Όταν τον ρώτησαν οι συμπαίκτες του γιατί δεν αγοράζει ένα σούπερ κινητό, αυτός απάντησε: «Θέλω μόνο να τηλεφωνώ κι αυτό μπορώ να το κάνω με φθηνότερα κινητά».

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν επίσης για έναν παίκτη που είναι απίστευτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του και βελτιώνεται με όποιον τρόπο μπορεί. Μόλις πήρε μεταγραφή στην Αλμερία για παράδειγμα, προσέλαβε τον δικό του διατροφολόγο και τον δικό του προπονητή για φυσική κατάσταση και προετοιμασία. Αυτό τον οδήγησε σε μεγάλη βελτίωση και πολύ καλούς αριθμούς.

Υπάρχουν βέβαια και οι αμφιβολίες. Εάν οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της μίας σεζόν αρκούν για να σταθεί κάποιος σε ένα τοπ πρωτάθλημα, όπως η Premier League. Τα στατιστικά και το background του όμως δίνουν μία πολύ καλή προοπτική.

Το Smarterscout ως πλατφόρμα δίνει στους παίκτες βαθμολογίες από το μηδέν έως το 99 για διάφορες ιδιότητες και δεξιότητες. Σε αυτήν την περίσταση υπάρχει μία κλίμακα για το πως μπορεί να προσαρμοστεί ο Νούνιες στη Premier.

Η πλατφόρμα αυτή τον βαθμολογεί πολύ ψηλά όσον αφορά στα προσδοκώμενα γκολ από τη δημιουργία σουτ (74 στα 99) και το πως θα δημιουργήσει με τη μπάλα (91 στα 99), γεγονός που δείχνει πόσο συμβάλλουν οι ενέργειές του στις ευκαιρίες της ομάδας του. Έχει επίσης ταχύτητα για να ξεφύγει και να κάνει το σουτ (ένταση σουτ: 88 στα 99).

Δεν είναι τόσο δραστήριος στον αέρα (στις εναέριες μονομαχίες έχει 11 στα 99). Ενώ ντριμπλάρει πολύ δεν είναι εξαιρετικός στο να κρατάει τη μπάλα: η βαθμολογία του εδώ είναι μόλις 11 στα 99. Οι ολοκληρωμένες πάσες του είναι στο 54%.

Ο Κλοπ θα βρει απέναντι του έναν παίκτη που ξέρει από πού ήρθε. Είναι προσγειωμένος. Δεν είναι εγωιστής αλλά θα τα δώσει όλα για να πετύχει και να είναι στο αγωνιστικό επίκεντρο.

Πηγές: The Athletic, The Times,.