Βέροια Vs Λεβαδειακός και… όποιος αντέξει

Βέροια Vs Λεβαδειακός και… όποιος αντέξει

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για Βέροια και Λεβαδειακό – κατά αλφαβητική σειρά – καθώς σήμερα (8/5) και την ερχόμενη Κυριακή (15/5) θα παίξουν σε… δύο ζαριές την άνοδό τους στη μεγάλη κατηγορία.

Το φινάλε της κανονικής διάρκειας τους βρήκε πρωταθλητές της Super League 2 σε Βόρειο και Νότιο Ομιλο αντίστοιχα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους στείλει στα «σαλόνια» και πλέον καλούνται να διεκδικήσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» μέσω του μεταξύ τους διπλού μπαράζ. Με την πρώτη… πράξη να έχει προγραμματιστεί σε λίγη ώρα (16:30) στο Δημοτικό Στάδιο της Βέροιας.

Γράφουν οι: Γιώργος Ντυμένος, Παναγιώτης Δαλαταριώφ

Τα δεδομένα των αναμετρήσεων

Βέροια και Λεβαδειακός λοιπόν, σε μία «μονομαχία» με φόντο, όπως αναφέραμε παραπάνω, μία θέση στον… ήλιο της Super League 1. Το ζητούμενο τεράστιο αφού μία ενδεχόμενη άνοδος διαφοροποιεί – προς το πολύ καλύτερο – το status quo των clubs και η αγωνία θα βρεθεί στο κατακόρυφο. Οι ομάδες θα συγκρουστούν σε διπλά ματς, αφού σήμερα (8/5) θα παίξουν στην πόλη της Ημαθίας και την επόμενη Κυριακή σε εκείνη της Βοιωτίας, ενώ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις δεν θα υπάρχει VAR και δεν θα βρίσκεται σε ισχύ το λεγόμενο «εκτός έδρας γκολ».

Ο χαμένος πάντως θα έχει μία επιπλέον ευκαιρία να διεκδικήσει τον προβιβασμό του αφού αμέσως μετά θα αντιμετωπίσει, σε εκ νέου διπλούς αγώνες, τον 13ο της Super League 1, με μία όμως άκρως σημαντική διαφορά αφού εκεί θα προσμετράτε για διπλό το κάθε εκτός έδρας τέρμα που θα σημειώσει.

a

Οι ομάδες στέκονται στην αφετηρία των μπαράζ με αρκετά κοινά στοιχεία. Το αυτονόητο πως πήραν τον τίτλο (και το οικονομικό μπόνους που υπολογίζεται σε περίπου 85.000 ευρώ) στον Ομιλο που συμμετείχαν, η μεν Βέροια με ρεκόρ 23-6-3 στο Βορρά και ο δε Λεβαδειακός με 22-6-4 στο Νότο. Ουσιαστικά αποτυπώνεται πως κατέγραψαν ανάλογη πορεία, ενώ αμφότερες διατήρησαν το εντός έδρας αήττητο. Πιο συγκεκριμένα η «βασίλισσα» κατέγραψε στο «σπίτι» της επίδοση 14-2-0 και οι «πράσινοι» 12-4-0.

a

Επειδή μάλιστα οι τελευταίοι κέρδισαν εκεί Καλαμάτα, Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό για το Κύπελλο, παραμένουν για μεγαλύτερο του ενός ημερολογιακού έτους αήττητοι στη Λιβαδειά όπου τελευταία φορά έχασαν στις 5 Μαΐου του 2021 από τον Εργοτέλη. Εκτοτε μετρούν 17 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε 21 εκεί αναμετρήσεις τους, σε όλες τις διοργανώσεις.

Οι Βοιωτοί διαθέτουν ελαφρώς καλύτερη επίδοση σε άμυνα και επίθεση (68-19/61-23), ενώ και οι δύο ομάδες δέχθηκαν μόλις από επτά τέρματα στα 16 παιχνίδια που έδωσαν ως γηπεδούχοι. Αυτό σημαίνει πως όποια φιλοξενούμενη σκοράρει– παρότι το γκολ δεν προσμετράτε ως διπλό – ίσως και να αποκτήσει (σαφές) προβάδισμα.

Παράλληλα αμφότερες μόνο σε τρία ματς της regular season δεν κατάφεραν να βρουν το δρόνο για τα αντίπαλα δίχτυα, σε 32 ματς για τη Βέροια και 30 για το Λεβαδειακό στον οποιο προστίθενται τα δύο 3-0 που επικράτησε α.α. της Ζακύνθου και της Καλαμάτας. Δείγμα πως πρόκειαι για clubs με (μεγάλη) ευχέρεια στο σκοράρισμα.

Διατηρούν το εντός έδρας αήττητο

image

Ταουσιάνης Vs Δερμιτζάκης: Το κάλεσμα της μοίρας σε δύο φίλους

Παύλος Δερμιτζάκης

gh

Στα 52 του χρόνια, έχει «χτίσει» στην Βέροια ένα σύνολο άκρως αξιόλογο το οποίο... χτυπάει την επιστροφή στη Super League 1. Στον έμπειρο κόουτς θα έχει λείψει πολύ η πρώτη κατηγορία. Τελευταίο του ματς στο πρώτη τη βαθμίδα πρωτάθλημα της χώρας ήταν στις 14/12 του 2014 όταν ήταν στον πάγκο του Εργοτέλη. Η ήττα από την Ξάνθη τότε ήταν εκείνη που έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνσή του από το σύλλογο του Ηρακλείου.

Σήμερα με τη Βέροια, τα... σπάει! Σε 51 ματς έχει 34 νίκες με 11 ισοπαλίες και 6 ήττες, ενώ η ομάδα του έχει σκοράρει 85 τέρματα και έχει δεχτεί μόλις 30. Συνολικά, η «βασίλισσα του Βορρά» μ' αυτόν στον πάγκο της έχει πανηγυρίσει 113 βαθμούς. Σε μία από τις... σπάνιες φορές που ηττήθηκε, είδε τον Πανσερραϊκό στις 14/4 να επικρατεί με 1-0. Από τότε έχει κάνει το 4/4 με την ομάδα μάλιστα να μην έχει δεχτεί ούτε ένα τέρμα, ενώ έχει σκοράρει 7.

Γιάννης Ταουσιάνης

as

Ήταν ο άνθρωπος του Παύλου Δερμιτζάκη και το «δεξί του χέρι» σε Αστέρα, Πανθρακικό, ΟΦΗ και Εργοτέλη. Ο ένας ξέρει τον άλλον σαν να βλέπει τον εαυτού του στον καθρέφτη.

Προφανώς, ο κόουτς του Λεβαδειακού δεν έχει βρεθεί σε Super League 1 ακόμη, αλλά η δουλειά του τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει να συμβεί. Αν αυτό θα γίνει φέτος, θα φανεί σε λίγες μέρες. Κι αν τα καταφέρει τότε θα έχει νικήσει το δάσκαλό του. Τον άνθρωπο που τον έβαλε δίπλα του και τον μύησε στην προπονητική. Ο νυν κόουτς του Λεβαδειακού, μετράει 37 ματς με 26 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες, ενώ η ομάδα του έχει σκοράρει 70 γκολ και έχει δεχτεί 23. Με εκείνον στον πάγκο, οι πράσινοι της Βοιωτίας έχουν πανηγυρίσει 84 βαθμούς. Τελευταία ήττα για την ομάδα του ήταν στις 13/4 από την Καλαμάτα με 1-0.

Όταν η Βέροια νίκησε σε μπαράζ Ταουσιάνη και Δερμιτζάκη

Σεζόν 2002-2003. Η Βέροια τότε, αγωνιζόταν στη Δ' Εθνική και η 1η θέση που εξασφάλισε στον 3ο όμιλο της έδωσε το δικαίωμα να ελπίζει στην άνοδο μέσω των μπαράζ. Αντίπαλος ήταν ο Ατσαλένιος ο οποίος είχε προπονητή τον νυν τεχνικός της, Παύλο Δερμιτζάκη. Μάλιστα, αρχηγός της ομάδας από την Κρήτη ήταν ο Γιάννης Ταουσιάνης. Το τελικό σκορ έγραψε 2-1 για την «βασίλισσα του Βορρά» και έτσι ήρθε η επάνοδος στη Γ' Εθνική.

image

Σε αναμετρήσεις όπως οι συγκεκριμένες πολλές φορές πάνε.. περίπατο τα πλάνα και οι τακτικές των προπονητών, αφού παρατηρείται το φαινόμενο τα πάντα να κρίνονται από μία ενέργεια απόρροια της οξυδέρκειας των παικτών και κυρίως όσων μπορούν με «μισή» τους ενέργεια να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτόματα το βάρος πέφτει στους σκόρερ των clubs, εκείνους δηλαδή που σηκώνουν το σχετικό βάρος.

Στη Βέροια δεσπόζει ο Γιάννης Πασάς που μέχρι στιγμής έχει βρει 24 φορές στόχο στη σεζόν και ο 32χρονος είναι μακράν ο κορυφαίος «μπομπέρ» της Super League 2. Παράλληλα επειδή μετρά και πέντε ασίστ είναι αυτόματα «μέσα» στα 29 από τα 61 τέρματα της ομάδας του, σχεδόν τα μισά. «Υπαρχηγός» του στη γραμμή κρούσης είναι ο Πέτρος Γιακουμάκης με επτά γκολ, ενώ ο 30χρονος έχει δώσει και τις περισσότερες τελικές πάσες από κάθε άλλον συμπαίκτη του και πιο συγκεκριμένα έξι. Μάλιστα τα τέρματά του είναι… «σπασμένα» σε ισάριθμα ματς και με τα έξι η «βασίλισσα» άνοιξε το σκορ, δείγμα πως «χτυπά» τις κρίσιμες στιγμές (εκείνο κόντρα στην Αναγέννηση είναι και το γρηγορότερο φετινό σε επαγγελματικό επίπεδο, στα μόλις 36 δευτερόλεπτα). Από… κοντά τους είναι ο νεαρός ακραίος Σάββας Μούργος (8 γκολ/4 ασίστ) και η παραπάνω τριπλέτα αποτελεί τον κύριο εκφραστή της επιθετικής φιλοσοφίας του Παύλου Δερμιτζάκη.

Στο Λεβαδειακό αντίθετα παρατηρείται μεγαλύτερος πλουραλισμός στη γραμμή κρούσης, αφού οι «πράσινοι» έχουν στη σεζόν 17 σκόρερ έναντι 13 των αντιπάλων τους. Μάλιστα το φινάλε της κανονικής διάρκειας τους βρήκε με δύο παίκτες τους να έχουν διψήφιο αριθμό τερμάτων, καθώς ο Νίλι βρήκε 11 φορές στόχο και ο Νέστορας Μυτίδης 10.

Ο Ισπανός κεντρικός χαφ μάλιστα έδωσε και τέσσερις ασίστ, ενώ εκτός των δύο προαναφερθέντων άκρως επιδραστικός προβάλει επίσης ο Λούκας Πολέτο. Ο Βραζιλιάνος ακραίος είναι «μέσα» σε 16 τέρματα των Βοιωτών (οκτώ προσωπικά, ισάριθμες τελικές πάσες), ενώ από τον Γενάρη στην «εξίσωση» του Γιάννη Ταουσιάνη προστέθηκε για τα φορ ο Μπαρμπόσα, που μαζί με τον Κύπριο στράικερ «σπάνε» τον χρόνο συμμετοχής στο «9».

Κύριοι, τα γκολ σας έχουν τώρα ξεχωριστή σημασία

image

«Μιλάει» η εμπειρία

Πόσες φορές έχει κριθεί ένας τίτλος ή μία ολόκληρη κατηγορία στην τελευταία φάση κάποιου ματς; Χιλιάδες. Σε τέτοιες στιγμές αλλά και ευρύτερα σε αγώνες όπως οι συγκεκριμένοι η μπάλα μπορεί και να… ζυγίζει 100 κιλά. Τότε είναι που καλούνται να «μιλήσουν» οι έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι 30άρηδες (ίσως και plus), παίκτες δηλαδή που ξέρουν να διαχειριστούν την πίεση και υπάρχουν σε αμφότερα τα clubs. Στη Βέροια ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των Μάρκου Βελλίδη, Στέλιου Μαραγκού, Μιχάλη Μπουκουβάλα, Απόστολου Σκόνδρα, Στέργιου Δημόπουλου, Εργκους Κάτσε, Πέτρου Γιακουμάκη αλλά και Γιάννη Πασά, παρατηρείται δηλαδή σχετικός πλουραλισμός, κυρίως στον τομέα της ανασταλτικής γραμμής.

Αντίθετα στο Λεβαδειακό υπάρχει μικρότερος μέσος όρος ηλικίας, χωρίς όμως να στερείται ποδοσφαιριστών με ανάλογα χαρακτηριστικά. Ο Θέμης Τζημόπουλος π.χ. έχει… φάει τη ζωή του στα ελληνικά γήπεδα και είναι διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Νέας Ζηλανδίας, ο Αλφρέδο Μεχία είναι «μόνιμος» στο αντίστοιχο της Ονδούρας και «τρέχει» την 6η του σεζόν στην Ελλάδα, ενώ ο Νέστορας Μυτίδης μετρά, μεταξύ άλλων, 32 συμμετοχές στην Εθνική Κύπρου. Οι προαναφερθέντες διαθέτουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους και το «καθαρό τους μυαλό» ίσως αποδεχθεί υπερπολύτιμο.

Επειδή μάλιστα η μπάλα παίζει... περίεργα παιχνίδια, στη συγκεκριμένη σειρά θα συγκρουστούν και ορισμένοι παλιόφιλοι με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρέα των Ιωαννίνων. Οι Βελλίδης, Σκόνδρας, Μπουκουβάλας της Βέροιας ήταν για χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα συμπαίκτες με τον Τζημόπουλο του Λεβαδειακού και οι τέσσερίς τους θα έχουν πολλά να θυμηθούν από την παράλληλη παρουσία τους στους «Ζωσιμάδες».

Οχι μία ή δύο, αλλά 30 φορές έχουν στο παρελθόν συγκρουστεί Βέροια και Λεβαδειακός, αν και μπροστά τους μάλλον βρίσκονται τα δύο πιο κρίσιμα ματς της μεταξύ τους ιστορίας». Η «βασίλισσα» μετρά 12 νίκες, οι Βοιωτοί οκτώ και 10 αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι πως οι ομάδες έχουν επικρατήσει μόλις μία φορά ως φιλοξενούμενες, σε 15 επισκέψεις τους σε Λιβαδειά και Βέροια αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα το ρεκόρ των «πράσινων» ως γηπεδούχοι κόντρα στην αντίπαλό τους είναι 7-7-1 και το αντίστοιχοι της «βασίλισσας» κάθε φορά που τους υποδέχεται ανέρχεται σε 11-3-1.

Μάλιστα στις 15 Δεκεμβρίου του 2010 σε έναν αγώνα Βέροιας-Λεβαδειακού είδαμε μία φάση που διεκδικεί τον τίτλο της «top χαμένης ευκαιρίες» στα ελληνικά γήπεδα. Πιο συγκεκριμένα οι Γεωργιάδης, Σαϊτιώτης, Καλτσάς που έπαιζαν τότε στη «βασίλισσα» σημάδεψαν σε απόσταση λίγων μόνο δευτερολέπτων τα δοκάρια Κυριακίδη που ήταν κάτω από τα γκολπόστ των Βοιωτών. Για την ιστορία εκείνο το απόγευμα οι γηπεδούχοι επικράτησαν 1-0.

Μόνο μία εκατέρωθεν νίκη ως φιλοξενούμενοι

Προσέξτε  τους «άγνωστους Χ»

Επ' ευκαιρία που αναφερόμαστε σε πρόσωπα ας σταθούμε σε δύο περιπτώσεις, μία για κάθε ομάδα, θεωρητικά «άγνωστων Χ», δηλαδή ποδοσφαιριστών που κακά τα ψέματα δεν τους ξέρουμε ιδιαίτερα ωστόσο θεωρούνται κομβικότατοι για τη λειτουργία των ομάδων τους. Στη Βέροια πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνη του Μανσούρ Φοφονά, του 20χρονου αριστερού εξτρέμ με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού που «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά στην Ιταλία.

Μέχρι πρότινος έπαιζε στην Κανάρα, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου υπέγραψε στη «βασίλισσα» και το φινάλε της κανονικής διάρκειας τον βρήκε με έξι γκολ σε 28 ματς εκ των οποίων τα δύο μπορούν να χαρακτηριστούν «buzzer beater», στις εκτός έδρας ισοπαλίες (1-1) με Ολυμπιακό Β', ΑΕΛ. Για το Λεβαδειακό ας κρατήσουμε το όνομα του Στίβεν Κβαμπένα, του 26χρονου κεντρικού χαφ από τη Γκάνα που «τρέχει» την 3η του σεζόν στη χώρα μας αλλά φέτος «έχτισε» το όνομά του στους Βοιωτούς. Γεννημένος στην Ακρα, «έμαθε» την μπάλα στην Ισπανία (Λεγκανές, Μαγιόρκα) και τη διετία 2019-2021 ήταν στη Δόξα Δράμας. Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στους «πράσινους» και φέτος μετρά 25 ματς και ένα γκολ, στο 1-1 κόντρα στη Κηφισιά.

Ο 24χρονος Σάββας Μούργος παίζει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Κυρίως δεξιά. Στη Βέροια πραγματοποιεί την πιο παραγωγική του σεζόν με 31 ματς, 8 γκολ και 5 ασίστ.

Είναι ένα παιδί που ξεκίνησε την καριέρα του στην Ακαδημία του Πανιώνιου και από εκεί βρέθηκε στην Αρσεναλ. Προπονητής του ήταν κι ο Τιερί Ανρί. Αγωνίστηκε στην Κ23 της Νόριτς ενώ στη συνέχεια, επόμενος σταθμός του ήταν η Ολλανδία κι η Ντόντερχεντ. Λόγω τραυματισμών δεν βρήκε συμβόλαιο στο εξωτερικό και μέσω της Βέροιας στοχεύει να αφήσει τα ελληνικά σύνορα. Αναμφισβήτητα η φετινή χρονιά τον κάνει να ονειρεύεται ότι σύντομα θα υλοποιήσει το μεγάλο του στόχο.

a

Από την άλλη, ο Μάριος Βήχος είναι 22 ετών αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας όντας παιδί της Ακαδημίας του Λεβαδειακού! Είναι στην 1η ομάδα από το 2019 και με την πράσινη φανέλα σε όλα τα κλιμάκια έχει 97 συμμετοχές με 6 γκολ και 10 ασίστ! Στα χέρια του Ταουσιάνη πραγματοποιεί σούπερ σεζόν όντας - αν όχι το κορυφαίο - από τα καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος. Σε 28 ματς έχει 1 γκολ και έχει μοιράσει 7 ασίστ. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ομάδας του και είναι επικίνδυνος με τις σέντρες του αλλά και τα ρήγματα που πραγματοποιεί.

a

Οι νέοι είναι ωραίοι...

image

Ολα είναι έτοιμα για τη σέντρα

Σε λίγη ώρα λοιπόν και πιο συγκεκριμένα στις 16:30 οι «μονομάχοι» θα σταθούν στη σέντρα για το πρώτο παιχνίδι του ζευγαριού. Ρέφερι της αναμέτρησης θα είναι ο Βαλεντίν Ζελέζοβ από τη Βουλγαρία, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Μάρτιν Βένεφ και Γκεόργκι Ντούνοφ. Οι γηπεδούχοι όρισαν γενική είσοδο 5 ευρώ και το γήπεδο αναμένεται να έχει πάρα πολύ κόσμο.

Η «βασίλισσα» ολοκλήρωσε χωρίς ουσιαστικά απρόοπτα την προετοιμασία της, καθώς εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Κουάτενγκ , Μουχάλης όπως και οι Τσιμόπουλος, Περδίκης, Αντέμ, Μπαϊντού, Μυστακίδης για λόγους τακτκής.

Ο Παύλος Δερμιτζάκης αναμένεται να παραταχθεί με τους Πασά, Γιακουμάκη στη γραμμή κρούσης (ο πρώτος ως κλασικό «9άρι») και δεν αναμένονται «εκπλήξεις». Η αποστολή του αποτελείται από τους Βελλίδη, Παπαδόπουλο, Πεταυράκη, Παπαχρήστο, Μαραγκό, Δημόπουλο, Σκόνδρα, Μπουκουβάλα, Ισαακίδη, Οικονόμου, Κάτσε, Μπλέτσα, Γαβριηλίδη, Ορφανίδη, Μούργο, Πόζογλου, Φοφανά, Καπνίδη, Πασά και Γιακουμάκη.

Κομπλέ είναι και οι Βοιωτοί, που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο νέο πρόβλημα, πλην των μακροχρόνιων απόντων Ροβίθη, Αραβίδη. Σε σχέση με το 1-0 επί του Εργοτέλη μερικές ημέρες πριν έχουν στην αποστολή τους Χάμοντ, Λινάρδο και ο Γιάννης Ταουσιάνης άφησε εκτός τον Μωραϊτη, τη στιγμή που όλα δείχνουν πως θα παραταχθεί με ένα κλασικό 4-2-3-1.

Η αποστολή των «πράσινων» αποτελείται από τους Μάρκοβιτς, Στογιάνοβιτς, Βήχο, Τσάπρα, Τζημόπουλο, Λιάγκα, Μπαχανάκ, Παναγιώτου, Κωνσταντινίδη, Νίκα, Νίλι, Κονέ, Μεχία, Βρακά, Μουτίνιο, Χάμοντ, Μυτίδη, Πολέτο, Δούμτσιο, Συμελίδη, Λινάρδο και Μπαρμπόσα.

ΒΕΡΟΙΑ