ΑΕΚ: Η χρονιά που της στέρησε την αθωότητα

ΑΕΚ: Η χρονιά που της στέρησε την αθωότητα

Συνέβησαν πολλά. Μία ανασκόπηση ίσως δεν είναι αρκετή. Η ΑΕΚ έζησε τα πάντα μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Μόχθησε. Κέρδισε. Έχασε. Άλλαξε. Χάρηκε. Βούρκωσε. Έκλαψε.

Από την 1/1/2021 μέχρι την 31/12/2021 το κιτάπι γέμισε με αναμνήσεις.

Ένα νέο γήπεδο, το νέο «σπίτι» στα Άνω Λιόσια. Δεκάδες προβλήματα, οικονομικά και αγωνιστικά που τη λύγισαν.

Και ο θάνατος του Στέφαν Γέλοβατς της στέρησε την αθωότητα.

Η χρονιά που πέρασε άλλαξε πολλά στην ΑΕΚ. Μας σύστησε τον Ντάριλ Μέικον, ο οποίος παρέμεινε στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φάνελα του Παναθηναϊκού, αποχαιρέτησε τον Νίκο Ζήση, τον Ματ Λοτζέσκι και τον Γιόνας Ματσιούλις.

Η ΑΕΚ άλλαξε τρεις προπονητές (Ηλίας Παπααθεοδώρου, Βαγγέλης Αγγέλου, Στέφανος Δέδας) και φυσικά απέκτησε τη νέα έδρα της, το κλειστό των Άνω Λιοσίων.

image

Φίλε, «έφυγε» ο Στέφαν...

Μία ανασκόπηση οφείλει να παίρνει τα πράγματα με τη σειρά. Θα μας επιτρέψετε να το... παραβούμε. Ένας θάνατος δεν μπορεί να περιμένει τη σειρά του.

Η ΑΕΚ έχασε το γελαστό παιδί της, τον Στέφαν Γέλοβατς. Ο Σέρβος σέντερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα της προπόνησης, ενώ έκανε στατικό ποδήλατο, στις 14 Νοεμβρίου.

Ήταν η τελευταία φορά που μιλούσε με τους συμπαίκτες του. Κύλησαν τρεις εβδομάδες.

Γεμάτες με αγωνία, ελπίδα και τελικά κακά μαντάτα. Ο Γέλοβατς, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Σερβία, δεν άντεξε.

Η ψυχή του «πέταξε» στις 5 Δεκεμβρίου 2021. Για πάντα στον ουρανό. Έτσι σκέφτηκε και η ΚΑΕ ΑΕΚ. Κρέμασε τη φανέλα του στον ουρανό του κλειστού γηπέδου των Άνω Λιοσίων. Απέσυρε τον αριθμό 13 για πάντα.

Για να μην ξεχάσει κανείς τον πάντα χαμογελαστό Στέφαν Γέλοβατς.

image

Η διπλή ευρωπαϊκή αποκαθήλωση

Το ημερολογιακό έτος έκρυβε ένα ζευγάρι χαμένων ευρωπαϊκών ευκαιριών. Στην πρώτη περίπτωση, η ΑΕΚ είχε επενδύσει στην επιτυχία στο BCL. Προέρχονταν από τη συμμετοχή της στον τελικό της σεζόν του κορονοϊού. Και ήταν... πεινασμένη για κάτι ακόμη.

Πέρασε με επιτυχία τον πρώτο γύρο των ομίλων, όπου ανάμεσα σε άλλα, αντάμωσε και με τον επόμενο προπονητή της, τον Στέφανο Δέδα.

Όταν ήρθε η ώρα για τη 2η φάση των ομίλων, ήθελε, αλλά δεν μπορούσε. Οι τραυματισμοί και οι απουσίες λόγω covid τη... διέλυσαν. Άλλη ομάδα θα είχε «σπάσει» νωρίτερα. Η ΑΕΚ δεν άντεξε μέχρι το τέλος. Αποκλείστηκε επίσημα στις 7 Απριλίου, με ρεκόρ 3-3 και τις Νίζνι, Στρασμπούρ να παίρνουν την πρόκριση.

Το έτος έκρυβε ακόμα έναν αποκλεισμό από το BCL. Πιο σύντομο αυτή τη φορά. Η νέα ομάδα της ΑΕΚ, με περιορισμένο ρόστερ, μικρό μπάτζετ και λίγες λύσεις δεν κατάφερε να περάσει ούτε την πρώτη φάση των ομίλων.

Ούτε καν κατάφερε να μπει στη διαδικασία της «δεύτερης ευκαιρίας» (play-in). Τερμάτισε στην 4η και τελευταία θέση του ομίλου της, κερδίζοντας μόνο τη λετονική Ρίγα στα Άνω Λιόσια.

image

Το τριπλό μεγάλο αντίο

Το φινάλε της σεζόν έκρυβε ένα μετάλλιο. Η απόχρωσή του δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά αποτέλεσε μία τρόπον τινά «παρηγοριά» σε μία δύσκολη σεζόν.

Έκρυβε όμως και τρία μεγάλα αντίο. Ο τελευταίος μικρός τελικός απέναντι στον Προμηθέα αποτέλεσε και την τελευταία παράσταση για τρεις παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο μπάσκετ και στην ΑΕΚ.

Ο Νίκος Ζήσης, ο Γιόνας Ματσιούλις και ο Ματ Λοτζέσκι έλαβαν τη μεγάλη απόφαση. Το γνώριζαν εκείνη τη στιγμή. Η ατμόσφαιρα... μύριζε δάκρυα.

Οι δύο πρώτοι δημοσιοποίησαν την απόφασή τους λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο τρίτος το είχε... μαρτυρήσει στο Gazzetta, αλλά ακόμη δεν το έχει επισημοποιήσει.

Όπως και να έχει, η ΑΕΚ έχασε ένα ολόκληρο ρόστερ παικτών. Και το μπάσκετ τρεις σημαντικές προσωπικότητες. Με χιλιάδες πόντους, εκατομμύρια χιλιόμετρα στα παρκέ...

image

Η 9η Οκτωβρίου 2021 έχει καταγραφεί στα ιστορικά κιτάπια της ΑΕΚ. Είναι η μέρα που οι «κιτρινόμαυροι» αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στο νέο «σπίτι» τους, στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Η ΑΕΚ το είχε στα χέρια της από την προηγούμενη σεζόν, ωστόσο λόγω των περιορισμών του κορονοϊού και των οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, η μεταφορά της ΚΑΕ στο νέο γήπεδο πήρε παράταση.

Τελικά συνέβη λίγο μετά τη λήξη των υποχρεώσεων της ομάδας τη σεζόν 2020-2021.

Μετά από έναν απίθανο αγώνα δρόμου, κόντρα σε πολλά... στοιχεία, με κυριότερο τον χρόνο.

Πρώτος αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν η Λάρισα. Και η νίκη με 81-69 αποτέλεσε το ιδανικότερο ντεμπούτο στο νέο γήπεδο.

«Η 9η Οκτωβρίου 2021 έχει καταγραφεί στα ιστορικά κιτάπια της ΑΕΚ»

Ένας χρόνος, τρεις προπονητές

Το 2021 ξεκίνησε με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της ΑΕΚ. Η ήττα από τον Κολοσσό στη Ρόδο, στις 10 Απριλίου, έφερε την απομάκρυνση του, με προσωπική απόφαση του Μάκη Αγγελόπουλου.

Ο Γιώργος Λιμνιάτης (βοηθός του Παπαθεοδώρου) παρέμεινε για ένα ματς, προκειμένου να βοηθήσει τη μετάβαση. Ο προπονητής που ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή και την έφερε εις πέρας σχεδόν στον απόλυτο βαθμό, ήταν η Βαγγέλης Αγγέλου.

Όταν η σεζόν τελείωσε, το όνομά του ήταν ανάμεσα σε αυτά που αναζητούσε η ΑΕΚ για τη νέα σεζόν. Τελικά... προκρίθηκε ο Στέφανος Δέδας. Για να γίνει αυτός που θα οδηγούσε την ΑΕΚ σε μία διαφορετική, με περιορισμένο μπάτζετ, εποχή.

image

Το οικονομικό κομμάτι

Ακόμη βασανίζει την ΑΕΚ. Στο λυκόφως του 2021 οι τιμωρίες που έχουν επιβληθεί στην ΑΕΚ είναι μία ντουζίνα (12). Το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν χειρότερη. Η Ένωση βρήκε τον τρόπο και έκανε νέους διακανονισμούς, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει νέους παίκτες.

Και τα κατάφερε, έστω και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την τέλεση του Super Cup.

Το (οικονομικό) γεγονός που στιγμάτισε τη σεζόν της ΑΕΚ συνέβη λίγο πριν μετά τον αποκλεισμό από τους τελικούς της Basket League (3-1 στη σειρά με τον Παναθηναϊκό).

Στις 27 Μαίου οι παίκτες της «Βασίλισσας» αποφάσισαν να «απεργήσουν», προκειμένου να πιέσουν για τη λήψη των χρωστούμενων. Η αρχική σκέψη ήταν να μποϋκοτάρουν τη συμμετοχή της ομάδας στους μικρούς τελικούς.

Κάτι που τελικά αποφεύχθηκε και με την παρέμβαση του Μάκη Αγγελόπουλου και υπό το φόβο του υποβιβασμού.

Όμως αυτό το γεγονός... ράγισε μία για πάντα το γυαλί στη σχέση των παικτών με τη διοίκηση, αφού μετά το πέρας της σεζόν ο μοναδικός που έμεινε στο νέο ρόστερ ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής.

Το 2021 ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να έχει επιστρέψει στα 13 ban και να αντιμετωπίζει διάφορες άλλες «απειλές» στο οικονομικό κομμάτι, ακόμη και αφαίρεση βαθμών.