Μανωλάς: Ο κατακτητής της κορυφής γυρίζει στο Λιμάνι της καρδιάς του

Μανωλάς: Ο κατακτητής της κορυφής γυρίζει στο Λιμάνι της καρδιάς του

Δημήτρης Τομαράς, Δημήτρης Σαμόλης

Στα 30 του χρόνια ο Μανωλάς επιστρέφει στον Ολυμπιακό. Εκεί που θα βρει τον... κολλητό του Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Αν ήταν άλλες οι συνθήκες θα μπορούσε να έβρισκε και τον κουμπάρο του κι επίσης κολλητό του, Δημήτρη Σιόβα. Δηλωμένος Ολυμπιακός ο Μανωλάς, είχε φύγει από τους «ερυθρόλευκους» το 2014 για την... ξενιτιά της Ιταλίας το 2014 και επτά χρόνια μετά είναι πάλι εδώ. Και το κάνει εκπληρώνωντας μία προσωπική του υπόσχεση. Τον Οκτώβριο του 2020 είχε δηλώσει στο MEGA: «Το έχω πει. Θα κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Το έχω συζητήσει με τον πρόεδρο και είναι ανοιχτός. Τώρα έχω άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο στη Νάπολι. Είναι μεγάλη ομάδα, οργανωμένη και εύχομαι να συνεχίσω να βοηθάω».

Από τότε είχαν γίνει τουλάχιστον δύο προσπάθειες μέχρι την τωρινή για να κλείσει στον Ολυμπιακό ο Μανωλάς. Το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος το ήθελε πολύ, πίεσε, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του αλλά τα οικονομικά δεδομένα έβαλαν ένα μεγάλο... stop. Η Νάπολι τον προόριζε ξανά για βασικό και εάν θα έμπαινε τότε στην όποια διαδικασία παραχώρησης θα το έκανε με δέκα και πλέον εκατομμύρια. Αυτό όμως άλλαξε και ο Μανωλάς επιστρέφει για να κάνει πράξη τη δέσμευσή του.

image

Οι αριθμοί του και το συμβόλαιό του στη Νάπολι

Τα περισσότερα παιχνίδια της καριέρας του τα έχει δώσει με τη Ρόμα: 206 αγώνες, οκτώ γκολ και έξι ασίστ. Με τον Ολυμπιακό είχε 74 αγώνες με έξι γκολ και δύο ασίστ, με τη Νάπολι 75 αγώνες με τέσσερα γκολ και μία ασίστ, ενώ στην ΑΕΚ μέτρσες 84 αγώνες με έξι γκολ.

Στον Ολυμπιακό πήρε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, στην ΑΕΚ ένα Κύπελλο και στην Ιταλία επίσης ένα Κύπελλο με τη Νάπολι. Στην Εθνική Ελλάδας - όπου αρχικά σταμάτησε να καλείται επί Φαν'τ Σχιπ, όπως και ο Παπασταθόπουλος και μετά αμφότεροι δεν ήθελαν να γυρίσουν - έχει 42 συμμετοχές με ένα γκολ.

Ο Μανωλάς στη Νάπολι είχε μεταπηδήσει από τη Ρόμα με ένα deal στα 36 εκατ. ευρώ (η Νάπολι είχε δώσει 21 εκατ. ευρώ στη Ρόμα και τον χαφ Ντιαβαρά που τον κοστολογούσε στα 15 εκατ. ευρώ). Τον στόπερ από τη Νάξο έφτασαν να το ζητούν ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Τσέλσι και όχι μόνο.

Ο Μανωλάς στη Νάπολι πάντως είχε ένα συμβόλαιο 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο με ισχύ έως το 2024. Είχε δε κρούσεις από αραβικές ομάδες για συμβόλαια της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ ετησίως! Πλέον όμως θα τον έχει στις τάξεις του για άλλη μία φορά ο Ολυμπιακός, ενεργοποιώντας τη... βόμβα του Γενάρη.

image

Από τη Νάξο στη Φυλή κι από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό

Ο Μανωλάς ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Πανναξιακό, την ομάδα του τόπου του. Αρκετά χρόνια αργότερα, βέβαια, δεν είχε να πει καλά λόγια για την ομάδα του νησιού του. «Ο Πανναξιακός δεν μου πρόσφερε τίποτα! Ήταν μία ανοργάνωτη ομάδα όταν εγώ έπαιζα στο παιδικό. Με δική μου πρωτοβουλία αποφάσισα να δοκιμαστώ στην ΑΕΚ. Επιτυχία είναι να βγάλεις έναν ποδοσφαιριστή που θα προχωρήσει παίζοντας σε υψηλό επίπεδο. Εδώ πάντα έθαβαν τα δικά μας παιδιά.

Έφερναν μισθοφόρους και άφηναν έξω Ναξιώτες που ήταν καλύτεροι. Γι αυτό όσοι ασχολήθηκαν με τον Πανναξιακό έφεραν μόνο χρέη, ενώ δεν έβγαλαν ποτέ παίκτη να έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να γίνουν γήπεδα και μετά μπορούν να έρθουν εδώ ακαδημίες από όλη τη Ελλάδα και να γίνονται τουρνουά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν» είχε δηλώσει στο sportcyclades. Το 2008, σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον Θρασύβουλο, όπου εκείνη την περίοδο (2008-09) αγωνιζόταν στη Super League για πρώτη φορά στην ιστορία του. Την αμέσως επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, ακολουθώντας τα χνάρια του θείου του, Στέλιου, ενός εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Κώστας «πέταξε» από πάνω του το «ανιψιός του Στέλιου», έγινε ο Κώστας και ένας από τους παίκτες που αγάπησαν οι φίλοι της Ένωσης. Καθιερώθηκε γρήγορα στην ενδεκάδα των «κιτρινόμαυρων» και κατά τη διάρκεια των τριών ετών που φόρεσε τη φανέλα της κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2010-2011.Τα πάντα άλλαξαν το 2012. Τότε που αποφάσισε να υπογράψει στον Ολυμπιακό και να χαρακτηριστεί «προδότης».

Στο Λιμάνι κατάφερε να εκτοξευτεί. Μια διετία η οποία του έδωσε το διαβατήριο για να ανοίξει τα φτερά του. Από το 2012 μέχρι το 2014 πραγματοποίησε 74 συμμετοχές και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, έχοντας θητεύσει στο κέντρο της άμυνας πλάι σε Δημήτρη Σιόβα, Φρανσουά Μοντέστο, Πάμπλο Κοντρέρας, Τάσο Παπάζογλου και Ιβάν Μαρκάνο. Μετά τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με την Εθνική, η μεταγραφή στην Ιταλία είχε δρομολογηθεί.

image

Η λατρεία στη Ρόμα και η «εκτέλεση» της Μπαρτσελόνα

Η Ρόμα έδωσε 14 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό και τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2014. Το πάθος του με τους «τζαλορόσι» τον κατέστησαν αγαπημένο της εξέδρας. Πρόκειται για τη μοναδική ομάδα στην καριέρα του στην οποία έχει αγωνιστεί τόσο πολύ. Μέτρησε 206 συμμετοχές σε 17.508 λεπτά συμμετοχής. Τα 32 ματς στο Champions League, εκ των οποίων ένα το αλησμόνητο εναντίον της Μπαρτσελόνα.

Ήταν το 2018, όταν με κεφαλιά - δυναμίτη έγραψε το 3-0 κόντρα στους «μπλαουγκράνα» του Λιονέλ Μέσι και τους πετούσε εκτός από τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. «Είναι αλήθεια, ότι το συναίσθημα που ένιωσα με το γκολ απέναντι στη Μπαρτσελόνα ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Ήταν μια καταπληκτική νύχτα για τους Ρωμαίους και εγώ ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνδρας στον κόσμο» είχε δηλώσει ο διεθνής κεντρικός αμυντικός.

Θα ακολουθούσαν οι δύο ημιτελικοί κόντρα στη Λίβερπουλ, κατά τους οποίους η Ρόμα γνώρισε τον αποκλεισμό. Ο Μανωλάς, όμως, είχε ρίξει καρφιά εναντίον του διαιτητή Σκόμινα, θεωρώντας τον ως τον κατ' εξοχήν υπεύθυνο που η ομάδα του δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Champions League.

Ενδεικτικό της αγάπης των οπαδών της Ρόμα προς το πρόσωπο του Μανωλά ήταν το γεγονός ότι τον κατέταξαν ως την καλύτερη μεταγραφή της σεζόν 2014-2015 με 56%. Στις 21 Μαΐου του 2018, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη ΣΠΑΛ, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, για πρώτη φορά στην καριέρα του στους «τζαλορόσι».

Η «ζεστασιά» που δεν βρήκε στον ιταλικό Νότο

Μετά από μια πενταετία στη Ρώμη, ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Η Νάπολι αποφάσισε να δαπανήσει 36 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει από τη Ρόμα και να ενισχύσει το κέντρο της άμυνας (στη Ρόμα δόθηκαν 12 εκατ. ευρώ για τον Μανωλά και ο 22χρονος μέσο από τη Γουϊνέα, Αμαντού Ντιαβαρά, ο οποίος κοστολογήθηκε 21 εκατ. ευρώ). Την πρώτη του χρονιά στην πόλη του ιταλικού Νότου ο 28χρονος κατέγραψε 35 συμμετοχές και σημείωσε τέσσερα γκολ.

Την επομένη μέτρησε 33 παιχνίδια, με 2.570 λεπτά συμμετοχής. Η αλήθεια είναι ότι στη Νάπολι ο Μανωλάς δεν είχε ποτέ τα στάνταρ απόδοσης που έπιασε στη Ρόμα. Δεν ένιωσε την ίδια «ζεστασιά» στους «παρτενοπέι» και δεν ήταν τυχαίο που η διοίκηση έδειξε διάθεση να τον πουλήσει το περασμένο καλοκαίρι. Το ποσό που ζητούσε για την πώλησή του ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, αποτέλεσαν τροχοπέδη. Η μεγάλη επιθυμία του Ολυμπιακού και του Μανωλά για συνεργασία, δεν ολοκληρώθηκε. Λίγους μήνες μετά, όμως, το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Εφέτος πρόλαβε να παίξει σε επτά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση του Λουτσιάνο Σπαλέτι, έχοντας ταλαιπωρηθεί κι από τραυματισμούς που τον είχαν θέσει εκτός. Με τη Νάπολι κατάφερε πάντως να κατακτήσει το Κύπελλο κι αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάει. Όταν είχε ερωτηθεί για το γκολ κόντρα στη Μπαρτσελόνα, είχε δηλώσει:

«Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου μαζί με την επιτυχία την περσινή, που πήραμε το Κύπελλο με τη Νάπολι στην Ιταλία. Δόξα τω Θεώ, ευχαριστώ το Θεό. Τίποτα άλλο. Εγώ δεν αλλάζω ποτέ, είμαι πάντα ο ίδιος. Από μικρός μέχρι τώρα στα 29 ο χαρακτήρας μου είναι ο ίδιος. Δεν θα μου τον αλλάξει κανένας. Δεν μπορείς να ζεις με τις αναμνήσεις. Έβαλα το γκολ, τελείωσε. Αν σκέφτεσαι το γκολ που έβαλες την προηγούμενη εβδομάδα, τελείωσε, θα κάνεις κακό παιχνίδι».

image

Η σχέση με τον Σωκράτη και η... καραντίνα τους στην Εθνική

Ο Μανωλάς θα ξαναβρεί στον Ολυμπιακό τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Με τον έμπειρο στόπερ και άλλοτε παίκτη των Άρσεναλ και Ντόρτμουντ έχουν παίξει μαζί στην Εθνική μας ομάδα. Έχουν αγωνιστεί σε 36 αγώνες με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, εκ των οποίων οι 13 ήταν νικηφόροι και οι 11 ισόπαλοι. Φυσικά το highlight των δύο ήταν η παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, εκεί όπου έπαιξαν και στα τέσσερα ματς της Ελλάδας. Ήττα με 3-0 με την Κολομβία, 0-0 με την Ιαπωνία, νίκη με 2-1 με την Ακτή Ελεφαντοστού και αποκλεισμός στη φάση των «16» με 6-4 (μαζί με τα πέναλτι) από την Κόστα Ρίκα.

Δύο καλοί φίλοι, δύο σημαντικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πλέον δεν καλούνται στην Εθνική. Η κατάσταση και για τους δύο είχε γίνει δυσμενής από την περίοδο που προπονητής ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης. Επί των ημερών του Τζον Φαν'τ Σχιπ αμφότεροι μπήκαν σε... καραντίνα.

Δεν καλούνταν στις αποστολές της Εθνικής και τελευταία τους συμμετοχή ήταν το 1-1 με το Λιχτεστάιν το 2019. Ο Ολλανδός προπονητής είχε αρχίσει να προσεγγίζει τους δύο παίκτες τον Μάρτιο του 2021 για να δει τις προθέσεις τους, αλλά και να τους τονίσει πως τους υπολογίζει για το πλάνο Κατάρ και τα προκριματικά. Εκείνοι όμως δεν πείστηκαν να γυρίσουν στην Εθνική, παρότι δημόσια ουδέποτε δήλωσαν πως δεν ήταν διαθέσιμοι για την Ελλάδα.

«Είμαι δυσαρεστημένος από τον τρόπο που έφυγε ο Σιόβας από την Εθνική. Ο Δημήτρης έβαλε γκολ, βγήκε και είπε τη γνώμη του το παιδί και την επόμενη μέρα, σε ένα ραντεβού που είχε με τον Φαν Σιπ και τους τεχνικούς διευθυντές, του ανακοίνωσαν ότι θα τιμωρηθεί. Γι' αυτό είμαι δυσαρεστημένος. Επειδή ανέφερε το όνομά μου και του Σωκράτη, που τα αναφέρετε κι εσείς στις συνεντεύξεις Τύπου, απομακρύνθηκε από την Εθνική. Αν το κάνανε αυτό 11 παίκτες και έλεγαν το όνομά μου και του Σωκράτη, θα απομακρύνονταν όλοι; Με είχε πάρει πριν από ένα χρόνο ο Φαν'τ Σχιπ και μου είπε ότι δεν θα με καλέσει για να δει νέα παιδιά. Από τότε δεν έχω ξανά ενημέρωση. Το αν είμαι μεγάλος, ας το κρίνετε εσείς. Το γήπεδο είναι καθρέπτης, αυτό δεν κάνει λάθος με τίποτα» είχε δηλώσει ο Μανωλάς στο MEGA.

Το ρωσικό «όχι», η Ferrari και η οικογένεια

Το 2017 η Ζενίτ είχε επιχειρήσει να αποκτήσει τον Μανωλά από τη Ρόμα, προσφέροντας 34 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους. Υπήρξε συμφωνία, αλλά όχι και στον τρόπο πληρωμής. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, πριν περάσει από ιατρικές εξετάσεις ζήτησε να πληρώνεται σε ευρώ τα 4 εκατ. ετησίως στα οποία είχε συμφωνήσθι και όχι σε ρούβλια. Η αρχική αντίδραση της Ζενίτ ήταν αρνητική, κάτι που σύμφωνα με το Sky Italia ενόχλησε τον Έλληνα αμυντικό και η μεταγραφή τινάχθηκε στον αέρα.

Ferrari

Ο Μανωλάς έχει αγάπη στα αυτοκίνητα και τελευταία έχει στην κατοχή του μια Ferrari SF90 Stradale. Ένα plug-in υβριδικό 1.000 ίππων που επιταχύνει στα πρώτα 100 km/h σε μόλις 2,5 sec. Μαζί του στην Ελλάδα θα βρίσκεται φυσικά και η οικογένειά του. Η σύζυγός του Νίκη Πρεβεζάνου και τα δύο παιδάκια του. Μία από τις επιθυμίες του είναι να επιστρέψει στη Νάξο και να ζήσει μόνιμα όταν βάλει τέλος στην καριέρα του. Εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, εκεί όπου διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα.