Σταυρούλα Αντωνάκου στο Gazzetta: «Τα κορίτσια μού θυμίζουν την ομάδα του 2011, χωρίς άγχος θα πάρουν το χρυσό»
Η Σταυρούλα Αντωνάκου είναι μια από τις 13 παίκτριες που είχαν την ευτυχία να φθάσουν στην κορυφή του κόσμου το 2011 στη Σαγκάη και να γράψουν ιστορία για την ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Εκείνη η σπουδαία φουρνιά, με τεχνικό επιτελείο τους Γιώργο Μορφέση και Σάκη Κεχαγιά είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα δείγματα γραφής από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης το 2009 και τον πικρό τρόπο που χάθηκε το μετάλλιο, για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ και η εκτόξευση στη Σαγκάη.
Στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος η Ελλάδα είχε νικήσει την Κίνα με 9-8 και σαν τώρα θυμόμαστε την τελευταία φάση, τη λάθος πάσα από τις Κινέζες στο δοκάρι, με την μπάλα να φθάνει στα χέρια της Σταυρούλας Αντωνάκου και η Ελλάδα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά να στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου.
Η Σταυρούλα Αντωνάκου, νυν Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, είδε το τωρινό εθνικό συγκρότημα να ζει ημέρες Σαγκάης, να νικά κατά κράτος την πρωταθλήτρια κόσμου ομάδα των ΗΠΑ με 14-10, να εξασφαλίζει μίνιμουμ το ασημένιο μετάλλιο και να κάνει πια όνειρα χρυσού.
Το Gazzetta επικοινώνησε με τη Σταυρούλα Αντωνάκου, θέλοντας να μας μιλήσει για αυτή την τεράστια επιτυχία, αλλά κυρίως να συγκρίνει την εθνική ομάδα του 2011 με την εθνική ομάδα του 2025.
Και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, τα δύο εθνικά συγκροτήματα αν και τα χωρίζουν 14 χρόνια, τα συνδέουν αρκετά στοιχεία.
«Αυτή η ομάδα μού θυμίζει σε πολλά σημεία τη δικιά μας ομάδα στη Σαγκάη. Υπάρχει πλουραλισμός στην επίθεση, δηλαδή δεν υπάρχουν μια ή δύο παίκτριες από την περιφέρεια που θα σκοράρουν, αλλά παίρνεις γκολ από πολλές παίκτριες. Κι εμείς τότε είχαμε τις βασικές περιφερειακές, αλλά πήραμε γκολ κι από τα κορίτσια που ερχόντουσαν από τον πάγκο.
Η τωρινή ομάδα έχει δύο κορυφαίες φουνταριστές την Ξενάκη και τη Μυριοκεφαλιτάκη, όπως τότε εμείς την Ασημάκη και τη Λαρά.
Τα κορίτσια παίζουν εκπληκτική άμυνα, με πάθος και υπάρχει η τερματοφύλακας η Ιωάννα Σταματοπούλου, που στα παιχνίδια με την Αυστραλία και σήμερα με τις ΗΠΑ ήταν εξαιρετική.
Η Ιωάννα συμφωνώ είναι παίκτρια ψυχολογίας, όπως είχαμε εμείς την Έλενα Κούβδου που είχε κάνει ένα σπουδαίο τουρνουά στη Σαγκάη. Ξέρετε, η τερματοφύλακας είναι το "Άλφα και Ωμέγα"» μας είπε αρχικά η Σταρούλα Αντωνάκου.

Στην κουβέντα μας σταθήκαμε ειδικότερα στην αμυντική λειτουργίας της εθνικής ομάδας.
«Στην άμυνα υπάρχει φοβερή αλληλοκάλυψη, το σύστημα που χρησιμοποιεί ο Χάρης Παυλίδης, το δουλεύει για χρόνια. Δηλαδή, η τελευταία αμυντικός κι έχοντας βέβαια την κάλυψη, τη στιγμή που γίνεται το σουτ έχει την εντολή να κινείται προς το τέρμα για να καλύπτει μέρος του.
Αυτά τα κορίτσια έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση. Στον προημιτελικό με την Αυστραλία, για τέσσερα οκτάλεπτα όχι μόνο άντεξαν στον ρυθμό, στο παιχνίδι επαφής, αλλά στο τέλος βγήκε και η κόντρα με τη Μυριοκεφαλιτάκη» τόνισε η Αντωνάκου.
«Το πόλο είναι το εθνικό μας άθλημα»
Η εθνική ομάδα περιμένει να μάθει τις αντίπαλό της στον τελικό της Τετάρτης (23/7, 16:35), Ισπανία ή Ουγγαρία, τι προβλέπει η πρώην διεθνής;
«Η Ισπανία θεωρητικά είναι καλύτερη από την Ουγγαρία, όμως σε έναν ημιτελικό αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Επειδή στην εθνική ομάδα υπάρχουν αρκετά νέα κορίτσια, το μυστικό είναι να μπουν και να ευχαριστηθούν τον τελικό, να μην αγχωθούν, αν παίξουν χωρίς άγχος, πιστεύω θα πάρουν και το χρυσό. Ο μοναδικός εχθρός είναι το άγχος.
Το λέω και το επαναλαμβάνω συνέχεια, να το ακούσει ο κόσμος που δεν γνωρίζει το άθλημα, το πόλο είναι το εθνικό μας άθλημα, κανένα άλλο ομαδικό άθλημα δεν έχει φέρει τόσες επιτυχίες σε άνδρες και γυναίκες».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

