Εμβόλιο: Χρειάζονται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να υπάρξει ανοσία

Gazzetta team
Εμβόλιο: Χρειάζονται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να υπάρξει ανοσία
Τρεις βδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου χρειάζονται για να αποκτηθεί η απαιτούμενη ανοσία με βάση τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη.
Τρεις εβδομάδες χρειάζονται προκειμένου να αποκτήσει σχετική ανοσία στον κορονοϊό ένας πολίτης που έχει λάβει το εμβόλιο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Τζανάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ιός τον βρίσκει ανεμβολίαστο. Πρέπει να περάσουν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να έχει κάποια κάλυψη».

Ταυτόχρονα, προέβλεψε πως τον Μάιο, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 2.000 και θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Έχουμε μπει σε τροχιά καθόδου. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του Πάσχα. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντως πήγε καλά. Δεν βλέπω να έχουμε πισωγύρισμα, αφού αυξάνονται και οι εμβολιασμοί», είπε ο κ. Τζανάκης.

«Μάσκα σε όσους κάθονται σε καφέ»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάλεσε τους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους κατά την παραμονή τους σε καταστήματα εστίασης. «Οι καθήμενοι σε καφέ ή εστιατόριο πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN.

Για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στο Μεσολόγγι είπε πως οφείλεται στους εορτασμούς για το Πάσχα και σχολίασε πως «για αυτό δεν έπρεπε να επιτρέψουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα». Ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε πως τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ εξέφρασε τους φόβους του για το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων ταυτόχρονα σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχει οδηγία για AstraZeneca

Κανονικά πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες με το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος, μιλώντας στο Mega, όπου και τόνισε ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη. «Το Johnson & Johnson - που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca - έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία», διευκρίνισε.

Κανένα πρόβλημα για όσες προσπαθούν να συλλάβουν

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε όσες γυναίκες έπεται να συλλάβουν, αλλά ούτε και σε αυτές που θηλάζουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χρήση αντισυλληπτικών δεν καθιστά απαγορευτικό τον εμβολιασμό. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι «πρέπει συντομότερα να ανοίξει για όλες τις γυναίκες 30 - 44 η επιλογή εμβολίων». Σημείωσε, ακόμη, ότι το πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας θα είναι όταν εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού με την πρώτη δόση. «Με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών, στα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε προσεγγίσει τις 8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά» ανέφερε, εκτιμώντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε πως «το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα». «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε, παράλληλα, ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως για παράδειγμα η θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Πηγή: Reader.gr