Financial Times: Αμφιβολίες για τo εμβόλιο της AstraZeneca

Gazzetta team
Financial Times: Αμφιβολίες για τo εμβόλιο της AstraZeneca
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως δεν έλαβαν όλοι οι εθελοντές την ίδια δόση του εμβολίου, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες.

Αμφιβολίες έχουν προκύψει σχετικά με το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το ίδιο το πανεπιστήμιο αναγνώρισε πως δεν έλαβαν όλοι οι εθελοντές την ίδια δόση του εμβολίου, γεγονός, φυσικά, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Θυμίζουμε, τα αποτελέσματα των δοκιμών χαιρετίστηκαν ως επιτυχία για την εμφάνιση μέσης αποτελεσματικότητας 70% -ένα ποσοστό που επιτεύχθηκε συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα από ομάδες σε δύο διαφορετικές δοσολογίες. Ένα σύνολο συμμετεχόντων έλαβε δύο ίδιες δόσεις τον μήνα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και, στη συνέχεια, μια πλήρη δόση. Η αποτελεσματικότητα για την πρώτη, μεγαλύτερη ομάδα, ήταν 62%, ενώ στη δεύτερη υποομάδα ήταν 90%.

Τυχαία έκβαση;

Δημοσίευμα των Financial Times, ωστόσο, τονίζει πως στη δεύτερη ομάδα, που αφορούσε η δοσολογική μέθοδος η οποία απέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90%, οι εθελοντές ήταν ηλικίας κάτω των 55 ετών. Ενώ, όπως προέκυψε, εξάλλου, η χορήγηση των «μισών» δόσεων ξεκίνησε με ένα λάθος: Οι «μισές» δόσεις χορηγήθηκαν σε έναν μικρότερο αριθμό εθελοντών σε σχέση με όσους έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις, «κάνοντας την ανακάλυψη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας να φαίνεται σαν τυχαία έκβαση».

Το συγκεκριμένο δεδομένο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν επισημάνθηκε στις σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει αμφιβολίες τώρα σχετικά με τον τρόπο που το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, έχουν χειριστεί την πρώιμη ανάγνωση των δοκιμών του εμβολίου τους.

Την Τετάρτη, μάλιστα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε τη διαφορά στην κατασκευαστική και τη μετρητική διαδικασία, που οδήγησε στην κατά λάθος χορήγηση μισής δόσης σε ποσοστό των εθελοντών. Ένας εκ των εθελοντών, που μίλησε στους FT, δήλωσε πως είχε ενημερωθεί για το λάθος τον Ιούλιο.

Ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, πάντως, Μενέλαο Πάγκαλο, δήλωσε στο Reuters πως «ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία».

Την ίδια στιγμή, χθες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της «Επιχείρησης Warp Speed» (του αμερικανικού προγράμματος για τους εμβολιασμούς), Moncef Slaoui, αποκάλυψε ότι η δεύτερη υποομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας περιελάμβανε μόνο εθελοντές ηλικίας έως 55 ετών -δηλαδή μία δημογραφική ομάδα με χαμηλότερο ρίσκο να εκδηλώσει τη βαριά μορφή της νόσου Covid-19. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca δεν αποκάλυψαν τα ηλικιακά δεδομένα την Δευτέρα όταν δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να κατανοήσουμε», σχολίασε ο Slaoui. «Παραμένει πιθανό πως η διαφορά στην αποτελεσματικότητα ήταν τυχαία», προσθέτει.

Έπεσαν οι μετοχές

Η παραπάνω εξέλιξη, πάντως, είχε συνέπειες, καθώς οι μετοχές της AstraZeneca έπεσαν κατά 6%. Στον αντίποδα, οι μετοχές της Pfizer και της BioNTech σημείωσαν άνοδο κατά 6% και 14% αντίστοιχα μετά την ανακοίνωση ενός αποτελεσματικού εμβολίου σε ποσοστό άνω του 90%.

Η Moderna έχει επίσης καταγράψει άνοδο 11% στις μετοχές μετά το δικό της εμβόλιο.