Η καταπληκτική ιστορία του πιλότου που αιωρούνταν έξω από το αεροπλάνο στα 23.000 πόδια και επέζησε (pics & vid)

Gazzetta team
Η καταπληκτική ιστορία του πιλότου που αιωρούνταν έξω από το αεροπλάνο στα 23.000 πόδια και επέζησε (pics & vid)
Εικόνες που νομίζουμε πως βλέπουμε μόνο στο σινεμά, αλλά να που αυτά συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Είναι εικόνες που βλέπουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες, ωστόσο καμιά φορά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το δόγμα πως «όλα μέσα από τη ζωή είναι βγαλμένα». Η ιστορία αυτή λοιπόν είναι πραγματική και έλαβε χώρα το 1990.

Το παράθυρο του αεροπλάνου έσπασε και ο πιλότος «απορροφήθηκε» από την πίεση που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα να βγει από το πιλοτήριο και τελευταία στιγμή να τον πιάσουν οι αεροσυνοδοί από τα πόδια. Το αεροπλάνο βρισκόταν στα 23.000 πόδια.

Κι όμως ο πιλότος της British Airways, Τιμ Λάνκαστερ επέζησε από όλο αυτό, αν και αποκόμισε πολλά κατάγματα και κρυοπαγήματα αφού παρέμεινε έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου και δη σε αυτό το υψόμετρο. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι συνεχίζει να εργάζεται ως πιλότος.

Το συγκλονιστικό αυτό περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 1990, σε μια πτήση ρουτίνας από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας με προορισμό τη Μάλαγα της Ισπανίας.

Περίπου μισή ώρα μετά την απογείωση, τα δύο από τα έξι παράθυρα στο πιλοτήριο έσπασαν ενώ ταξίδευαν πάνω από το Οξφορτντσάιρ. Ο Λάνκαστερ πετάχτηκε από το κάθισμά του, από την πίεση που δημιουργήθηκε, ενώ έσπασε και η πόρτα του πιλοτηρίου.

Χάρη σε αυτό, ο αεροσυνοδός Νάιτζελ Όγκντεν μπήκε απευθείας στο πιλοτήριο και έπιασε τον Λάνκαστερ από τα πόδια, ωστόσο η πίεση ήταν τόσο δυνατή που άρχισε να γλιστρά κι αυτός προς το άνοιγμα. Ένα δεύτερο μέλος του πληρώματος, ο Τζον Χέουαρντ τον άρπαξε από τη ζώνη ενώ ένας άλλο αεροσυνοδός δέθηκε στην καρέκλα του πιλότου και κράτησε κι αυτός την ανθρώπινη αλυσίδα που είχε δημιουργηθεί.

Ο Λάνκαστερ ήταν εκτεθειμένος αυτές τις στιγμές στα 23.000 πόδια έξω από το αεροπλάνο, τη στιγμή που ο συγκυβερνήτης του Άλιστερ Άτκινσον φώναζε από τον ασύρματο «mayday, mayday».

Ο Όγκντεν είχε πει στη Sydney Morning Herald: «Είδα ότι το μπροστινό παράθυρο είχε εξαφανιστεί και ο Τιμ, ο πιλότος, είχε βγει μέσα από αυτό. Είχε «απορροφηθεί» ακόμα και από τη ζώνη ασφαλείας και το μόνο που μπορούσα να δω ήταν τα πόδια του. Πήδηξα και τον άρπαξα γύρω από τη μέση του για να τον αποτρέψω να βγει εντελώς από το αεροπλάνο. Το πουκάμισό του είχε τραβηχτεί από την πλάτη του και το σώμα του ήταν λυγισμένο προς τα πάνω».

Ο συγκυβερνήτης του Άλιστερ Άτκινσον, έθεσε υπό έλεγχο το αεροπλάνο και το προσγείωσε στο αεροδρόμιο του Σαουθάμπτον όπου ήδη ανέμεναν όλες οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης. Ο Λάνκαστερ κατάφερε να επιβιώσει, αλλά υπέφερε από πολλά κρυοπαγήματα και κατάγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ