Πρίγκιπας Κάρολος στο Προεδρικό Μέγαρο: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς» (vid)

Gazzetta team
Πρίγκιπας Κάρολος στο Προεδρικό Μέγαρο: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς» (vid)
Ο Πρίγκιπας Κάρολος έκλεισε την αντιφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση με στίχους από τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.

Με τους στίχους του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας έκλεισε την αντιφώνησή του, στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Πρίγκιπας Κάρολος.

«Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Byron, “Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”, όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Percy Shelley, φίλος του Byron, στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς»: «Είμαστε όλοι Έλληνες», ανέφερε αρχικά ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Στο κλείσιμο της αντιφώνησής του δε ανέφερε: «Εξοχότατη – σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ