Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Gazzetta team
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότεινε για νέα –και πρώτη- Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Με ευθύνη τόλμη και αισιοδοξία ανακοινώνω την πρόταση της πλειοψηφίας. Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας να εξηγήσω στον λαό. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Ο πρόεδρος οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώση, κύρος και εμπειρία. Να εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση τον θεσμό.

Ο τόπος αφήνει πίσω την κρίση και προχωρά στην εθνική αναγέννηση. Το πρόσωπο πρέπει να συμβαδίζει σ’ αυτήν την πορεία. Ο πολίτης είναι γένος αρσενικού, η Δημοκρατία θηλυκού. Είναι η ώρα για μια άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή θέση. Προτείνω την κ. Σακελλαροπούλου, πρόεδρο του ΣτΕ. Δικαστής με λαμπρή πορεία στο Ανώτατο Δικαστήριο με πρόταση του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση.

Όλοι αναγνωρίζουν τις αξίες της και απ’ όσο ξέρω δεν ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια. Η κ. Σακελλαροπουλου είναι γυναίκα διακεκριμμένη και ενεργός πολίτης, η κοινωνία έχει ακόμα πολλές προκαταλήψεις. Η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει. Δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες ένας πρωθυπουργός να αφήσει την σφραγίδα του. Αυτή είναι μια από αυτές. Σέβομαι τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι αυτή. Η Σακελλαροπούλου έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής».

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Τον Οκτώβριο του 2018, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, στα 91 χρόνια της λειτουργίας του. Έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα,είναι πλέον η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει στο έκτακτο διάγγελμά του.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι σήμερα 64 ετών. Κατάγεται από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Έγινε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο το 1988 και σε Σύμβουλο το 2000. Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει ακόμα διατελέσει γενική γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Πώς θα εκλεγεί μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλαξε στη Συνταγματική Αναθεώρηση του περασμένου Νοεμβρίου. Την αλλαγή του άρθρου 32 του Συντάγματος, ψήφισαν μονάχα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, θεωρώντας πως ο θεσμός ευτελίζεται καθώς μπορεί ο Πρόεδρος να προκύψει ακόμα και με 75 ψήφους!

Με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλαδή, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Σ' αυτήν την τέταρτη δηλαδή ψηφοφορία αναμένεται να ψηφιστεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου καθώς η Νέα Δημοκρατία που την προτείνει αριθμεί 158 βουλευτές. Ακόμα όμως και αν 8 ή περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές διαφοροποιηθούν στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία της Βουλής.

Πηγή: Reader.gr